7. Localització i dimensió de l'empresa

7.1. Dimensió

Quan es parla de la dimensió de l'empresa, no es fa referència a la seva grandària, sinó a la seva capacitat de producció, que és determinada per una sèrie de factors, com ara la tecnologia, el nombre de treballadors o el mercat.

Es pot dir que la localització i la dimensió són dues decisions que s'han de prendre simultàniament a l'hora de crear una empresa, ja que són interdependents i depenen dels mateixos factors i, sobretot, dels seus costos.

Per tant, per decidir la dimensió de l'empresa -o dit d'una altra manera, la capacitat productiva de les instal·lacions de l'empresa- primer s'ha de saber quina és la capacitat necessària i quina en serà la localització.

Quant a la capacitat necessària, s'entén com el nivell màxim de producció que es pot obtenir en un període de temps determinat. Per conèixer aquesta dada, abans s'ha de fer una previsió de la demanda; és a dir, un estudi de mercat. Posteriorment s'ha d'analitzar la producció, els costos i tots els altres factors influents, tant en la localització com en la dimensió, avaluar les diferents alternatives i prendre la decisió oportuna.

Per exemple, per abastir un mateix mercat, pot resultar més rendible instal·lar dues fàbriques de capacitats productives més petites, en un interval de temps curt i en dues zones estratègiques, que no pas una de dimensions més grans en una de les dues zones, ja que això pot dur a haver de fer front a una sèrie de costos afegits, com ara transports i comunicacions.

Al marge de la dimensió inicial, entre les finalitats de l'empresa hi ha la d'anar augmentant la capacitat productiva al llarg de la seva vida; és a dir, la seva dimensió. Es tracta del creixement de l'empresa. L'empresa pot créixer de dues maneres: internament i externament.

El creixement intern de l'empresa es refereix a l'increment de la capacitat productiva, és a dir, del patrimoni, mitjançant noves inversions.

El creixement extern fa referència a l'adquisició, al control, a la fusió d'empreses que ja existeixen o a la cooperació amb altres empreses amb la finalitat d'accedir a nous mercats o formar acords entre elles.

Quan el mercat nacional no és suficient per al creixement extern de les empreses, aquestes s'internacionalitzen; és a dir, intenten obrir-se camí cap a l'exterior.

En aquest apartat volem destacar el tema de les fusions de les empreses com un fet molt freqüent en l'actualitat. A causa de la globalització, és a dir, la unificació dels mercats mundials, les empreses necessiten guanyar dimensió per atendre aquest nou mercat, i una de les vies per aconseguir-ho és la fusió amb empreses afins.