7. Localització i dimensió de l'empresa

7.2. Localització

Normalment, quan es decideix crear una empresa, es planteja el problema de la localització.

Per escollir un lloc adient, s'han de valorar una sèrie de variables externes:

La demanda del mercat

Primer s'ha d'analitzar si en la població o bé en la zona on es vol instal·lar l'empresa hi haurà interès cap al producte que es vol oferir (futurs consumidors) i, a més, en quina situació es troba la competència. Es farà, doncs, una anàlisi de mercat completa.

El proveïment de primeres matèries

S'ha de valorar la qualitat de les matèries que interessen, el seu cost i la facilitat d'obtenir-les (terminis d'entrega, facilitat de pagament, etc.)

El mercat de treball

Fa referència als possibles treballadors, als seus coneixements tècnics, al cost laboral, a la situació social i legal ...

Infraestructures

· Les comunicacions i el transport: S'ha de tenir en compte si a prop d'on s'ubicarà l'empresa hi ha mitjans de transport utilitzables i si, a més, és un lloc de fàcil accés per al transport en general i per a la comunicació amb altres empreses. En l'actualitat les empreses solen situar-se a la perifèria de les ciutats més importants, anomenades zones o polígons industrials. Quan les empreses que s'hi ubiquen es caracteritzen per l'alta tecnologia, es parla de parcs tecnològics, que generalment estan impulsats per l'administració pública.

· Els subministraments: S'ha de tenir informació de si el lloc que es tria té disponibles tots els subministraments, com ara llum, aigua, telèfon ... , que es necessiten per al funcionament de l'empresa i, evidentment, se n'ha de saber el cost.

El cost de la construcció i del solar

S'ha de tenir en compte que no a tot arreu els preus són iguals i que varien substancialment, sobretot el dels solars, d'una població a una altra o d'una zona a una altra. Per exemple, a les zones industrials els preus són diferents dels del mig d'una zona urbana.

La legislació

S'ha de tenir molt clara la normativa legal, tant la fiscal (avantatges, impostos ... ), la mercantil (referent a la creació d'empreses, normativa del sector ... ), com la social (mediambiental ... ). Per exemple, per instal·lar una discoteca haurem de complir una sèrie de normes (acústica, horaris d'obertura i tancament) diferents de les que s'exigeixen per obrir una farmàcia (distància entre elles, normes de sanitat).

La inversió i el finançament

Cal tenir en compte que s'han d'obtenir recursos econòmics i, per tant, interessa ubicar l'empresa en un lloc on l'accés a les institucions financeres sigui fàcil, així com les opcions d'inversió.

El desenvolupament econòmic de la regió

S'ha de valorar el desenvolupament de la regió que es tria, ja que és un bon símptoma per preveure el futur desenllaç de l'empresa. En regions on no hi ha hagut un creixement sostingut durant els últims anys, no interessa establir-hi una empresa, ja que costarà tirar-la endavant. Totes aquestes variables s'han d'analitzar de manera diferent segons el tipus d'empresa que es vulgui crear i les característiques que tingui (la dimensió, l'activitat...).