4. Els objectius de l'empresa

4.3. El Balanç social

El Balanç social pot ser definit com l'instrument en el qual es detallen costos i beneficis de l'impacte de les actuacions o activitats que emprèn una empresa a la societat (o en un territori concret).


Gràcies a aquest tipus de balanç, qualsevol usuari pot saber si l'empresa compleix amb el que estableix la responsabilitat social corporativa i si les accions que emprèn van a favor o en contra dels principis ètic-morals de la seva pròpia filosofia o de la societat en general .

Per això, en el balanç social s'han d'incloure tant els aspectes positius com negatius que s'hagin realitzat.

  • Com a aspectes positius es poden incloure la creació de treball, la formació de personal, la generació de riquesa i les donacions. S'hi han d'incloure, també, aquelles mesures que es prenguin per rebaixar els costos socials (negatius) i els actes que aporten un valor afegit positiu a la societat.

  • Quant als costos socials (o aspectes negatius) es troben aquells que tinguin a veure amb la contaminació mediambiental, acústica i visual. També s'inclouen aquelles activitats que generen conflictes socials, accidents de treball, explotació excessiva de recursos naturals, malalties, atur ...

Gràcies a aquest concepte es pot observar la importància i repercussió de les activitats que emprèn una empresa en la societat. És imprescindible avaluar de la forma més òptima possible com es poden millorar aquests aspectes, fent que siguin més abundants els positius que els perjudicials.