5. Els elements de l'empresa

L'empresa com a realitat econòmica i social, persegueix uns objectius i per al seu assoliment, necessita comptar amb una sèrie d'elements que li permetin desenvolupar la seva activitat. Aquests elements són els següents:

El factor humà

Està constituït per totes aquelles persones que aporten a l'empresa, bé el seu treball o bé recursos financers. En funció del tipus d'aportacions, distingirem els següents grups:

  • l'empresari. És la persona que ha de prendre les decisions necessàries per a portar a terme l'activitat empresarial i és en conseqüència, responsable d'aquesta, assumint els riscos que puguin derivar-se de les seves decisions.
  • el propietari o capitalista. En ocasions es confonen les figures de l'empresari i el capitalista o propietari, atès que poden coincidir en la mateixa persona, però no sempre succeeix així, sobretot en les grans empreses en les quals sol haver molts socis capitalistes (propietaris) i solament unes poques persones responsables de la gestió.
  • els empleats. Persones que aporten a l'empresa un element essencial, el seu treball, a canvi d'una remuneració.
El capital

Està format per tot el conjunt de béns que integren el patrimoni empresarial. Sense pretendre establir una exhaustiva classificació d'aquests béns, es poden enumerar:

  • el capital no corrent, és a dir, els elements patrimonials tangibles caracteritzats pel seu llarg temps de permanència en l'empresa, com són, la maquinària, edificis, instal·lacions, elements de transport, etc., així com els valors immaterials com el fons de comerç, les patents i les aplicacions informàtiques.
  • Així mateix formen part del patrimoni, un altre tipus de béns, caracteritzats per un període de permanència mes curt i que constitueixen els elements de capital corrent, com són, entre altres, les existències, la tresoreria i els drets de cobrament a clients i deutors.
La pròpia organització Els diferents factors de l'empresa han de ser adequadament organitzats, amb la finalitat de garantir la màxima eficiència en la consecució dels objectius empresarials. L'organització arribarà tant als elements personals com materials i haurà d'estar determinada per qui ostenta la responsabilitat de dirigir l'empresa. La pròpia definició de l'empresa com a unitat econòmica de producció, ens indica l'estreta relació que ha d'existir entre els diferents elements de l'organització.
L'entorn

L'empresa com a institució desenvolupa la seva activitat dintre d'un àmbit social i en aquest sentit ha de relacionar-se amb els seus agents integrants. El seu món exterior o entorn, el constitueixen tant les persones, com les institucions o organismes públics, amb qui l'empresa necessita tenir alguna relació que influeixi en la seva activitat, doncs no ha d'oblidar-se que aquesta activitat la desenvolupa en un entorn social, organitzat i regulat jurídicament.

Podem distingir entre l’entorn general (factors influents que comparteix amb moltes altres empreses) i l’entorn específic (els factors externs relacionats de manera més propera amb l’empresa).

L’entorn general

És el que l’empresa comparteix amb altres empreses, encara que es dediquin a activitats diferents. Es tracta de factors econòmics (nivell de desenvolupament, disponibilitat de matèries primeres i de mà d’obra adequada, infraestructures...), factors polítics (la tendència ideològica del govern, l’estabilitat política del país, les legislacions en diverses àrees...), factors socials (creences religioses, actituds envers la despesa, l’estalvi i el treball, el sistema educatiu, la discriminació per raó de sexe o raça...).

L’entorn específic

Constituït per les empreses i les persones amb les que una determinada empresa té una relació més directa, com per exemple:

- Els proveïdors i els subministradors d’equipaments: proporcionen les primers matèries i els béns de capital necessaris per produir.

- Les entitats financeres: faciliten crèdits per poder atendre les despeses del procés de producció.

- Els clients: persones físiques o empreses que compren els béns o serveis que l’empresa produeix.

- La competència: altres empreses que produeixen els mateixos béns i serveis pel mateix segment del mercat.

- L’Administració: regula el funcionament de l’empresa i grava la producció amb impostos i taxes.