7. Les fallades del mercat i la intervenció de l'Estat

Malgrat que el funcionament de l’economia de mercat es fonamenta en els mecanismes de mercat, queda clar que l’Estat intervé de manera important en l’activitat econòmica:

  • d’una banda proporcionant un marc institucional i legal al que tots els agents econòmics (famílies , empreses i el propi Estat) queden sotmesos.
  • d’altra banda, com acabem de veure, regulant les distorsions i mancances que es produeixen en el mercat, és a dir, per regular les fallades del mercat.

Malgrat això, alguns economistes pensen que les regulacions i les intervencions estatals han anat massa lluny i s’han convertit en obstacles per a l’activitat econòmica.

Mencionem com a exemple alguns problemes derivats de la intervenció de l’Estat:

  • El creixement de la pressió fiscal i les regulacions han donat lloc a un fenomen propi de les economies modernes: l’aparició de l’economia submergida, és a dir la part de l’activitat econòmica que es situa fora de la legalitat per evitar els impostos i les regulacions.

  • De vegades, la intervenció de l’Estat té efectes contraris als desitjats, com pot succeir amb els controls de preus. Imaginem que l’Estat fixa un preu màxim per a un producte (inferior al d’equilibri) buscant afavorir als consumidors d’aquest producte. En aquestes circumstàncies, els productors poden optar per
    • reduir la producció, atès que el preu màxim fixat no els dóna els beneficis esperats
    • amagar part de la producció i oferir-la a un preu més alt en el mercat negre

  • L’excés de regulacions pot produir un altre efecte negatiu: que algunes empreses o sectors vulguin aprofitar-se de l’Estat per obtenir alguna regulació que els afavoreixi: es tracta de grups de pressió que influeixen en les decisions governamentals en profit seu.

Els grups de pressió (lobbies, en terminologia anglesa) volen obtenir favors com comandes estatals, normes que dificultin l’entrada de noves empreses en el sector, preus més alts pels seus productes etc...