4.2 L'oligopoli

OLIGOPOLI:

del grec OLIGO (poc) i POLEIN (vendre)

Un oligopoli és un mercat en què hi ha un nombre reduït de venedors que produeixen uns productes força homogenis i fan front a una gran quantitat de compradors.

El fet que hi hagi poques empreses venedores té dues conseqüències importants:

- Les empreses oferents tenen poder per exercir un cert control sobre el preu

- Les reaccions i decisions d’unes empreses afecten i són afectades per les accions i decisions de les altres participants: existeix el que s’anomena interdependència estratègica.

Existeixen dos possibles formes de funcionament dels oligopolis: amb cooperació o amb conflicte:

Funcionament de l’oligopoli amb cooperació: quan les empreses cooperen en lloc de competir entre ells formen un càrtel. Un càrtel és una agrupació d'empreses que, conservant la seva independència, arriben a acords per disminuir o eliminar la competència del mercat.

Actuant d'aquesta manera actuen com un monopoli de fet en el qual el perjudicat és el consumidor ja que el preu és més alt i la quantitat oferta més baixa que en la competència perfecta.

Cal dir que la normativa de la majoria dels països del món prohibeix els càrtels. No obstant això, és habitual comprovar que en mercats oligopolistes els preus dels diferents venedors són pràcticament iguals, bé sigui perquè els acords són secrets, bé perquè totes les empreses arriben a l’acord tàcit de seguir les actuacions de l’empresa més antiga o més influent que actua com a líder mentre que les altres fan el mateix amb el preu.

Funcionament de l’oligopoli amb conflicte: moltes vegades les empreses oligopolistes no cooperen, sinó que protagonitzen grans conflictes estratègics.

Quan passa això el mercat sol ser extraordinàriament competitiu i de vegades es pot arribar a fixar preus tan baixos com el que es donaria en competència perfecta.

Són les anomenades guerres de preus pròpies d’aquest tipus de mercats. Un exemple d’això seria el del mercat de la telefonia mòbil.

Un altre exemple típic de mercat oligopolístic és el sector financer. A Espanya, un nombre reduït de grans bancs, cadascun amb els seus bancs filials, controla el mercat.