6.1 Interpretació gràfica de l'elasticitat i valors que pot prendre

A la gràfica (a) la quantitat tendeix a infinit per a un preu = 5, però si el preu canvia en qualsevol sentit la quantitat passa a ser 0.

L’elasticitat en aquest cas és infinita i la demanda perfectament elàstica.

A la gràfica (b) la quantitat demanada no varia sigui quina sigui la variació del preu. Si, per exemple, el preu baixa de 5 a 3, la quantitat demanada segueix sent 10, és a dir, no varia. L’elasticitat és 0 i la demanda és perfectament inelàstica.

A la gràfica (c), si el preu passa de 5 a 3, la quantitat demanada passa de 10 a 14. Si calculem l’elasticitat:

obtenim un valor igual a 1 el que vol dir que els percentatges de variació del preu i de la quantitat són iguals. La demanda és d’elasticitat unitària.

Aquests tres casos són extrems. Normalment l’elasticitat de la demanda es mou entre els tres valors

0 -->1 --> E -->∞

Quan l’elasticitat prengui valors entre 0 i 1 (E < 1) direm que la demanda és inelàstica perquè el percentatge de
variació de la quantitat demanada és menor que el percentatge de variació del preu que l’ha originat.
Anàlogament, quan prengui valors entre 1 i ∞ (E > 1) direm que la demanda és elàstica perquè el percentatge de variació de la quantitat demanada és major que el percentatge de variació del preu que l’ha originat.

A la gràfica veiem que la mateixa disminució percentual del preu (33 %, de 6 a 4) origina diferents “reaccions” en la quantitat demanada:

En el primer cas, la quantitat demanada augmenta un 80 % (de 10 a 18), un percentatge més alt que el del preu. La demanda és molt elàstica i el valor de l’elasticitat és major que 1 (2,4)

En el segon cas, la quantitat demanada augmenta un 20 % (de 10 a 12), un percentatge més baix que el del preu. La demanda és inelàstica i el valor de l’elasticitat és menor que 1 (0,6)