4.1 Els factors determinants de l'oferta

Igual que passava amb la demanda, l’oferta d’un bé o servei depèn de molts factors:

L’oferta d’un bé depèn, en primer lloc, del seu propi preu: com més alt sigui el preu que les empreses puguin cobrar pels seus productes, major serà la quantitat que n’estaran disposats a produir, ja que les seves expectatives de benefici seran superiors.

També depèn del cost dels factors productius que es fan servir en la seva producció, tals com els salaris dels treballadors, els interessos dels capitals que es demanen prestats o el cost de les matèries primeres i de l’energia consumida. Si el cost dels factors productius puja, els empresaris es veuran disposats a produir i a oferir una menor quantitat.

Un altre factor determinant de l’oferta és la tecnologia que s’utilitza en el procés productiu, ja que una tecnologia moderna i eficient que permeti produir amb menys recursos incidirà favorablement en la reducció dels costos de producció, amb la qual cosa augmentarà la quantitat oferta.

Finalment, l’oferta depèn també dels interessos o de les estratègies de les empreses, és a dir, de les expectatives empresarials. Així, per exemple, davant de les expectatives d’obtenir uns beneficis futurs, és possible que els productors limitin la quantitat oferta de manera artificial, per fer pujar els preus.

Tots aquests factors determinants permeten definir una funció d’oferta que indica la relació entre la quantitat oferta d’un determinat bé i les variables de les quals depèn.

Així, si anomenem

Ox: quantitat que s’oferta del bé x

Px: preu del bé x (C1, C2 ... Cn ): cost dels factors de producció

T: tecnologia existent

E: expectatives empresarials

es pot escriure una expressió matemàtica de la funció d’oferta del bé x

Ox = f ( Px ; C1, C2 ... Cn ; T ; E )