2. El mercat

El terme “mercat” ens indueix a pensar en un lloc concret on es realitzen intercanvis. Aquesta concepció tradicional ha estat superada pel desenvolupament de modernes tecnologies com el correu, el telèfon o internet.

Actualment, i de manera més encertada, es pot definir el mercat com el conjunt de relacions entre compradors i venedors d’un bé, d’un servei o d’un factor productiu, sense que sigui necessària l’existència del lloc físic.

Hi ha mercats de béns (com el mercat de l'automòbil), mercats de serveis (com el de viatges turístics) i mercats de factors productius (com el mercat de treball)

Alguns estan molt organitzats (com la borsa de valors) i altres menys (com el mercat de pisos de lloguer) però la qüestió és que en els mercats es posen en contacte compradors i venedors per intercanviar béns, serveis o factors productius a canvi d'un preu

S'ha de dir també que aquests intercanvis es realitzen molt fàcilment degut a la utilització dels diners com a mitjà de pagament.

Per poder analitzar un mercat necessitem estudiar la demanda, l’oferta i la determinació del preu al que es realitzen els intercanvis i la quantitat que s’intercanvia.