4. L'aparell cardiovascular

4.5. Els vasos sanguinis

Els vasos que porten la sang cap al cor s'anomenen venes. Els vasos per on circula la sang que surt del cor són les artèries. (amb l'excepció de les artèries i venes pulmonars ja que les venes pulmonars tornen al cor i les artèries en surten).

El cor envia la sang a les principals artèries, que van ramificant-se en tubs cada cop més petits. 

La sang pot arribar a totes les cèl·lules del cos gràcies a uns conductes molt prims anomenats capil·lars sanguinis. Aquests petits conductes es comuniquen formant una xarxa complexa, i penetren pels teixits fins a arribar als racons més inaccessibles. 

Fixeu-vos en les diferències estructurals entre les venes i artèries (gruix, tipus de teixits, vàlvules...)



La pressió (o tensió) arterial (PA) és la pressió exercida per la circulació de la sang a les parets dels vasos sanguinis, i és un dels principals signes vitals. En cada batec del cor, la PA varia entre un màxim (pressió sistòlica) i un mínim (pressió diastòlica) de pressió. La PA mitjana disminueix a mesura que la circulació sanguínia va des del cor per les artèries, i té el seu major descens en les petites artèries i arterioles, i segueix disminuint a mesura que la sang es mou a través dels capil·lars i torna al cor per les venes.

El terme de pressió arterial generalment es refereix a la pressió que es mesura en el braç d'una persona, concretament en l'artèria braquial, utilitzant un esfigmomanòmetre. La PA d'una persona s'expressa generalment en termes de la pressió sistòlica i la pressió diastòlica, per exemple, 115/75 (o tradicionalment "11,5 per 7,5").

Una malaltia arterial important és l'arterioesclerosi. És un engruiximent i enduriment de les parets de les artèries, així com una disminució de la seva elasticitat, això entorpeix el flux sanguini i produeix alhora un augment de la pressió arterial: la hipertensió. És un procés involutiu natural, encara que es pot accelerar amb la ingestió de massa àcids grassos saturats o colesterol.

L'arterioesclerosi pot afectar qualsevol artèria del nostre organisme. Les localitzacions més freqüents són aquestes:

Artèries coronàries: són les artèries que aporten sang al cor. L'afectació produeix l'angina de pit i l'infart de miocardi.

Artèries caròtides: són les principals artèries que porten sang al cap. L'afectació pot donar lloc a l'aparició d'un infart cerebral.

Artèria aorta: És l'artèria més gruixuda del cos i la seva afectació pot provocar una falta de regatge sanguini a les cames i en òrgans abdominals, com els ronyons, entre altres.

Artèries d'extremitats: l'afectació de les artèries de les extremitats provoca una manca de regatge sanguini que produeix dolor amb l'exercici, a la nit; o també ferides que no es curen i que poden acabar amb la necessitat d'amputar l'extremitat, si no es tracta a temps l'afecció.

Els factors de risc més importants associats a aquesta malaltia són el tabaquisme, la hipertensió arterial i l'excés de colesterol LDL, l'anomenat colesterol dolent. En canvi el denominat colesterol bo, la fracció HDL, té un paper preventiu. També són factors que afavoreixen el desenvolupament de l'arterioesclerosi la diabetis mellitus, l'obesitat, el sedentarisme i l'estrès. Tots aquests són factors de risc modificables, és a dir, s'hi pot actuar: es pot deixar de fumar, aprimar-se, es pot fer més exercici, canviar de dieta... Aquestes accions constitueixen la base de la prevenció primària.