5. Procés d'internacionalització de l'empresa

La globalització és la tendència dels mercats i les empreses a expandir-se més enllà de l'àmbit nacional. És tracta d'un procés polític, econòmic, social i ecològic que té lloc actualment i que té com a conseqüència una creixent interdependència econòmica entre els països, per allunyats que estiguin, sota el control de les grans empreses.

La globalització és l'extensió de les relacions econòmiques entre diferents països fins l'extrem de crear una economia d'abast mundial, en la que cada economia participant depèn de les altres

Les empreses necessiten guanyar dimensió per atendre aquest nou mercat mundial i una de les vies per aconseguir-ho és mitjançant la internacionalització.

La internacionalització és l'obertura de l'empresa als mercats internacionals, és a dir, les operacions que duu a terme l'empresa per vincular-se als mercats internacionals

Existeixen diferents tipologies d'estratègies d'internacionalització de l'empresa. Segons Jarillo i Martínez (1988), l'empresa pot adoptar tres tipus d'estratègies d'internacionalització diferents, combinant dues dimensions, la configuració de les activitats de l'empresa al món (on es realitza cada activitat) i el grau de coordinació d'aquestes activitats (fins a quin punt l'empresa funciona com un tot o com una sèrie d'empreses nacionals semi-independents):

estratègia descripció configuració de les activitats
grau de coordinació
global

Estratègia orientada cap al mercat mundial i amb l'objectiu de capitalitzar les economies associades amb un disseny de productes estandarditzat, producció en escala global i control centralitzat de les operacions mundials.

Característiques:

  • La internacionalització global tracta d'obtenir un avantatge competitiu amb una centralització de recursos globals per a tots els països on opera.
  • Tota l'administració es du a terme en el país d'origen.
  • En la majoria dels casos, els administradors i directius de les filials solen ser del país d'origen de l'empresa matriu.
  • Les filials tenen poca independència i capacitat per proposar estratègies o productes nous.
  • Tots els productes són iguals per a tots els països, així com les marques.
  • Les filials solen ser simples canals de distribució
geogràficament concentrada la coordinació de les activitats és alta
multidoméstica

Estratègia que se centra de manera autònoma en cadascun dels països on l'empresa realitza activitats.

Característiques:

  • Descentralització de la seva organització en cada país en què opera, és a dir, l'empresa dona una resposta més diferenciada per a cada filial segons les necessitats locals del país on opera.
  • Sovint es contracten treballadors locals perquè administrin l'empresa.
  • Hi ha independència entre les directrius de les filials i les de la seu central.
  • Tot l'enfocament comercial va destinat al país on s'operarà.
  • Es pot parlar d'un conjunt d'empreses domèstiques independents en la gestió i unides per una propietat comuna.
geogràficament dispersa la coordinació de les activitats és baixa
transnacional

Coordinació d'operacions nacionals en tots els països per aconseguir economies d'escala, però mantenint simultàniament l'habilitat de respondre als interessos i preferències nacionals.

Característiques:

  • La internacionalització transnacional elimina barreres geogràfiques i utilitza totes les seves estratègies de producció i de vendes sense tenir en compte d'on procedeixen, és a dir, de la filial que les proposa.
  • Els centres dels diferents països on opera l'empresa aporten noves idees i productes per ser explotats globalment.
  • A cada filial se li pot assignar algun paper determinant, sigui en l'àmbit comercial, d'innovació o qualsevol altre, aprofitant els avantatges i les necessitats de cada país en què operen amb la idea de poder obtenir economies d'escala i així reduir costos.
  • L'empresa transnacional té una visió global de mercat, però actua de manera local.

Aquesta estratègia barreja característiques de les dues estratègies anteriors, ja que cada filial en algun moment pot convertir-se en empresa coordinadora de manera global.

geogràficament dispersa la coordinació de les activitats és alta