1. Eines i utensilis de paleta

L’ofici professional de Paleta és un dels oficis claus en la construcció i s’ocupa de reformes, renovació i reparació d’edificis. Normalment necessita un assistent anomenat manobra o el que tradicionalment s’ha conegut sempre com a aprenent.

Dintre d’una obra d’un edifici està dirigit per un aparellador o arquitecte tècnic que normalment és el cap d’obra.

Vídeo: Paleta i Manobra


Eines i estris que utilitza.

Definim eina com un objecte que utilitzem per desenvolupar una operació simple que implica una acció i un canvi en la forma del material, per exemple un martell colpejaria el material i canviaria la seva forma disminuint el seu gruix o deformant-lo.

A diferència d’un estri que no provoca una transformació, per exemple un regle simplement ens mesuraria una longitud.

Depenent de quin tipus de feina es vulgui desenvolupar, el Paleta, necessitarà un tipus d’eina o un altre.

Les eines manuals són les que utilitza més habitualment. Les eines manuals són: pic, pala, aixada, carretó, escaire, regle, llença, nivell, cisell, punter, martells (de pena, d’orelles, de bola, maceta de niló, maça de goma, maceta de paleta), talla tubs, pasteres, paletes (paleta plana, palí), remolinador, galleda, llapis, plomada, politja o corriola.

Les eines elèctriques que utilitza són: la mola elèctrica, formigonera, trepant elèctric, grua de ploma.

El paleta també utilitza eines més comunes com: martell de fuster, serres, alicates, llimes, tipus de claus (anglesa, fixa, hexagonal, Allen, de tub), tornavisos (plans, d’estrella, hexagonals)

Quan necessita fer treballs en altura, utilitza les bastides.

Els elements de protecció són molt importants, sempre ha de portar casc, una armilla fluorescent, ulleres, guants, calçat amb punta de ferro, i un arnès si treballa en altura.