BIG BELL TEST

BIG BELL TEST

per Jaume Carles -
Nombre de respostes: 0


El BIG Bell Test és un projecte mundial per incorporar la impredictibilitat del comportament humà a experiments de física d'avantguarda. El BIG Bell Test és coordinat per ICFO i hi haurà experiments a laboratoris situats per tot arreu del món. Es pot veure el mapa actualitzat amb tots els laboratoris que hi participaran aquí. L'esdeveniment comença avui a les 12:00 i acaba a les 13:30.

Tothom pot participar: només s'ha d'anar a la web del BIG Bell Test (thebigbelltest.org) i escollir entre 0s i 1s (bits) a través d'un videojoc. Quan es juga amb el videojoc, es generen seqüències aleatòries of 0s i 1s que arribaran als laboratoris per ajudar els científics a estudiar el comportament de les partícules quàntiques. El jugador tria què passa als laboratoris mentre els investigadors posem a prova la física quàntica fent servir la impredictibilitat dels humans.

Perquè s'estan fent aquests experiments?

Des dels orígens de la física quàntica, la comunitat científica ha debatut intensament sobre certs aspectes sorprenents que semblen derivar d'ella, i que fins llavors havien estat terreny exclusiu filosòfic:

  • Existeix el món independentment de nosaltres, els observadors?
  • Pot ser que els àtoms i altres partícules petites puguin parlar entre elles i conspirar contra nosaltres per canviar segons els mirem o no?
  • Podem afectar la realitat només pel fet d‘observar-la?

Doncs bé, hi ha un experiment que pot decidir d'una vegada per totes aquesta qüestió, sense més discussió: El Test de Bell, dissenyat pel físic John Bell al CERN en 1964. Per ser convincent per a tothom, el Test de Bell ha de fer-se sota condicions estrictes. Una d'aquestes condicions és que no siguin màquines ni objectes quàntics els que controlin els experiments, ja que podríen formar part de la gran confabulació dels objectes en contra les ments. És per això que es necessiten col·laboradors, als quals s'ha denominat Bellster (qualsevol persona que participi al BIG Bell Test jugant amb al videojoc).