Xerrada de l'Arcadi al CECUCA

Xerrada de l'Arcadi al CECUCA

par Utilisateur supprimé,
Nombre de réponses : 0

Arcadi Oliveres al nostre Institut

El 20 d’abril de 2015, 12.40h, al CECUCA de Cardedeu i dintre del cicle de conferències que organitzem conjuntament els seminaris d'economia del nostre institut i del Manel Raspall, farem una xerrada-col·loqui amb Arcadi Oliveres adreçada als nostre alumnat de Batxillerat .


El títol de la xerrada és 

"La crisi de la democràcia"

El ponent és l’Arcadi Oliveres, és llicenciat en Ciències econòmiques des de l’any 1968 a la Universitat de Barcelona. En 1993 es doctorà presentant una tesis sobre el cicle de l'economia de defensa i aconseguí una plaça de professor titular del departament d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Expert en relacions nord-sud, comerç internacional, deute extern i economia de defensa, imparteix també nombroses classes de màsters i postgraus en cooperació i desenvolupament. Col·labora habitualment en diferents moviments socials, en diverses publicacions solidàries, i participa en nombroses taules rodones i conferències sobre relacions nord-sud, desarmament, i en l’anàlisi de l’actual crisi econòmica.

El 1981 començà a militar en l' Associació Justícia i Pau de Barcelona, dedicada a la promoció dels drets humans i la pau, organització de la qual ha estat el president fins l'abril de 2014.

Ha estat col·laborador regular de les revistes Canigó i Serra d'Or i el Diari de la Pau, així com convidat habitual en programes de Catalunya Ràdio, Catalunya Informació, COM Ràdio, Ràdio-4, Ona Catalana, TV3, i esporàdicament a La Sexta amb l’Andreu Buenafuente i el Jordi Évole...Ha participat en més de 60 llibres o publicacions amb nombrosos premis rebuts.

Ha desenvolupat una gran activitat com a conferenciant arreu del territori català, a l'Estat espanyol i a força poblacions europees (París, Brussel·les, Londres, Lausana, Hamburg, Bonn, Bremen, Lisboa, i a Sud-amèrica, a Colòmbia, Argentina, Mèxic.... ) Ha participat com a professor de cursos coorganitzats per universitats catalanes a Amèrica Llatina.

L'any 2011 va desplegar una extraordinària activitat amb motiu de les mobilitzacions dels "indignats, 15M", impartint desenes de conferències en les diferents places públiques i altres llocs on es van fer "acampades" ciutadanes.

El 10 d'abril de 2013, juntament amb Teresa Forcades, va presentar un manifest "per a un Procés Constituent a Catalunya.


Sinopsi

Moltes vegades sentim parlar de l'economia com una ciència tècnica, semblant a una enginyeria o a una física, desprovista de judicis de valors. Però l'economia és “la ciència de l'escassetat” i aquesta ens obliga a triar entre diferents opcions. Triar significa prioritzar allò que creiem més important. I aquestat priorització no pot estar exempta d'ideologia i de judicis de valor sobre allò que creiem que és més important.


Dintre d'aquests cicles de xerrades alternatives, els vostres professors d'economia, no volien deixar de banda aquest important aspecte de la ciència economica: ciència que, al nostre parer, hauria d'anar més enllà de la mera gestió. Aquest és el motiu pel qual us presentem a l’Arcadi Oliveres: una persona des de fa molt de temps, compromesa amb la societat i coherent amb les seves idees.

Aquesta xerrada girarà al voltant de moltes qüestions d’actualitat. Aspectes com la millora de la nostra democràcia, el problema de la impunitat de la corrupció a les nostres societats, la pèrdua de sobirania com a individus i el creixement de les desigualtats formaran el fil conductor d'aquesta xerrada.

Presteu-li la màxima atenció, no us deixarà indiferents. I com sempre us diem, escolteu i reflexioneu. Arribeu a les vostres pròpies conclusions.

Links d'interès:

- Entrevista a TV3, maig 2011 (http://www.tv3.cat/videos/3443930/Arcadi-Oliveres)

- Conferència de 2003 (http://aithne.net/index.php?e=news&id=94&lang=6)

- Documental de l'Arcadi Oliveres: http://www.documentalarcadioliveres.org/