Introducció

Per poder fer una anàlisi de l’estat econòmic o financer d’una empresa, tant si és multinacional, pime o microempresa, amb pèrdues o amb guanys, endeutada o no, es necessiten unes eines i tècniques que són la raó de ser de la comptabilitat. Aquestes eines i tècniques han de ser homogènies per poder comparar dades econòmiques a nivell:

  • intern, per veure l’evolució de l’empresa durant un període de temps.
  • extern, per poder analitzar les dades comparant-les amb les d’altres empreses del nostre sector.

En aquesta unitat es comença a ensenyar la tècnica de la comptabilitat, una tècnica que és de molta utilitat per a les empreses a l’hora de prendre decisions.

El bon ús de la informació que ens proporciona una bona comptabilitat serà de gran utilitat per a tots els grups amb interessos a l’empresa (accionistes, proveïdors, organismes estatals, clients, treballadors, etc.).

A més, la comptabilitat no es redueix només a l’àmbit empresarial, ja que podem aplicar aquesta eina fins i tot a l’economia domèstica o familiar.

Dins del món empresarial s’utilitzen sovint termes comptables com despesesingressosrendibilitatcostos o d’altres. Aquests termes són el pa de cada dia en el món dels negocis.

La introducció a la comptabilitat s’ha de fer pas a pas, d’una manera metòdica. Aquest aprenentatge progressiu ens permetrà aprendre l’abundant terminologia, el seu complex funcionament, i ens ajudarà a tenir la base necessària per arribar a dominar la comptabilitat.

En l’apartat “El patrimoni empresarial” fem una aproximació al tipus d’empreses i la seva classificació per poder treballar els conceptes fonamentals que ens permetran comprendre què és i per a què serveix la comptabilitat. És important assolir aquests coneixements presentats al començament del crèdit, ja que són conceptes necessaris per poder continuar-ne l’aprenentatge.

En l’apartat “El PGC i PGC PIME” es presenta el PGC, com a text legal que té com a finalitat assessorar les empreses per portar la comptabilitat d’acord amb uns criteris, normes i principis generalment acceptats, i s’estudia l’estructura del pla de comptes i els principis comptables, tot acompanyat d’exemples per a una comprensió millor.

En l’apartat “Metodologia comptable” s’estudia de manera molt didàctica i amb gràfics aclaridors la iniciació a la comptabilització.

Per assolir els coneixements que anireu adquirint us suggerim que aprofundiu en la matèria treballant les activitats i els exercicis d’autoavaluació que trobareu al material en suport web.