Tema Nom Descripció
URL Disseny del projecte
Carpeta Documents de referència professorat

La present carpeta és un recull de guies i recursos sobre Orientació acadèmica i professional.

Descobreixo els meus interessos:  descobreixo els meus interessos

Guia d'orientació acadèmica i professionalGuia d'orientació acadèmica i professional

Aquesta carpeta conté documents de referència per al professorat que impartirà la matèria d'Orientació Educativa.

  1. Orientació Vocacional i Professional:

    • Guies d'Orientació Vocacional: Documents que proporcionen informació sobre les diferents opcions professionals, les habilitats requerides i els camins educatius per a les diferents carreres.
    • Informació sobre Mercat Laboral: Estadístiques i informes sobre les tendències del mercat laboral, les oportunitats de treball i les habilitats més demandades.
  2. Psicologia i Desenvolupament Infantil:

    • Teories del Desenvolupament: Documents que exploren les teories psicològiques sobre el desenvolupament humà, incloent-hi aspectes cognitius, emocionals i socials.
    • Guies sobre la Salut Mental: Recursos sobre la salut mental dels estudiants, incloent-hi la prevenció i el tractament de problemes comuns com l'ansietat i la depressió.
  3. Recursos d'Educació Inclusiva:

    • Guies sobre Inclusió Educativa: Materials que ofereixen estratègies per a la inclusió d'estudiants amb discapacitats i altres necessitats educatives especials.
  4. Comunicació i Habilitats Interpersonals:

    • Llibres sobre Comunicació: Materials que ofereixen consells pràctics sobre com millorar les habilitats de comunicació, com escoltar activament i fer preguntes efectives.
    • Tècniques de Conselling: Recursos que expliquen tècniques de conselling i com abordar qüestions sensibles amb els estudiants.
  5. Desenvolupament de la Carrera Professional:

    • Recursos per al Desenvolupament Professional: Informació sobre com millorar les pròpies habilitats com a orientador, com ara cursos de formació i tallers.
    • Revistes i Publicacions Acadèmiques: Articles científics i estudis de cas sobre l'orientació educativa, que poden proporcionar idees innovadores i investigacions recents en aquest àmbit.
  6. Plataformes i Organitzacions d'Orientació Educativa:

    • Pàgines web d'organitzacions professionals: Com l'Associació Nacional d'Orientació Educativa (ANOE) a Espanya o altres organitzacions regionals o internacionals, que ofereixen recursos, notícies i xarxes professionals.

Aquests documents de referència poden variar segons el país i la regió, així que és important consultar els recursos locals i nacionals per trobar la informació més rellevant per a la teva ubicació específica.








Carpeta Documentació de consulta alumnat
URL Guia d'orientació acadèmica i professional
URL Descobreixo els meus interessos professionals

El primer pas és identificar quins són els teus punts forts i en què pots millorar. Concretament, cal que reflexionis sobre els aspectes que es detallen a la imatge.


En el cas que no tinguis clar quines són les teves preferències en relació amb el teu futur professional, pots accedir a algun d’aquests tests que t’ajudaran en aquest procés d’autoconeixement. Aquesta informació és de gran utilitat per, posteriorment, planificar el teu itinerari formatiu tenint en compte quines són les ocupacions que més s’ajusten als teus interessos professionals.


Pàgina Recursos i estratègies d'atenció a la diversitat

Recursos - estratègies d’atenció a la diversitat curs PREPARA EL TEU FUTUR -ORIENTACIÓ EDUCATIVA:

A continuació presento els diferents recursos i estratègies que incorporaré al curs per assegurar que sigui inclusiu i atengui les diferents necessitats de l’alumnat:

  1. Materials Multimèdia Accessibles:

    • M’Asseguraré que els materials de curs siguin accessibles per a tothom. Utilitzaré vídeos amb subtítols, documents en formats editables i altres suports si fos necessari.

  2. Activitats Interactives:

    • Oferiré diversitat d'activitats per atendre diferents estils d'aprenentatge. Les tasques són pràctiques , debats en línia, i projectes creatius.

  3. Recursos Escrits i Auditius:

    • Proporcionaré informació escrita i auditiva sobre les temàtiques d'orientació educativa. Podcasts, articles i documents PDF.

  4. Retroalimentació Personalitzada:

    • Fomentaré la retroalimentació personalitzada. Incorporaré eines de retroalimentació per a diferents activitats i establiré reunions individualitzades en la mesura del possible.

  5. Adaptació de Continguts:

    • Realitzaré l'adaptació de continguts. Proporcionaré versions resumides o adaptades dels materials per als estudiants amb dificultats d'aprenentatge.

  6. Grups de Suport:

    • El curs presenta fòrums / grups de suport on els estudiants podran compartir experiències i consells. Això pot ser especialment útil per a estudiants amb necessitats especials.

  7. Avaluació Flexible:

    • Oferiré opcions d'avaluació flexibles. Permet als estudiants demostrar el seu aprenentatge de maneres diverses, com ara presentacions orals, informes escrits o projectes visuals.

  8. Calendari Clar d'Activitats:

    • Inclouré un calendari clar d'activitats i dates importants per ajudar els estudiants a organitzar-se i gestionar el temps.



  1. Adaptació de Temps:

    • Oferiré adaptacions de temps per a les proves o activitats, si és necessari, per atendre les necessitats dels estudiants que ho necessitin.

Aquestes són només algunes suggerències que aniré ajustant segons les necessitats específiques dels estudiants . L'objectiu és crear un entorn en línia inclusiu i accessible per a l’alumnat.



BENVINGUDA AL CURS! Llibre Orientació educativa: Navegant cap al futur

Títol del Llibre: "Orientació Educativa: Navegant Cap al Futur"

Capítol 1: Introducció a l'Orientació Educativa 

Subcapítol 1.1: Què és l'Orientació Educativa? En aquest subcapítol, explorarem la definició d'orientació educativa i la seva importància en el desenvolupament dels estudiants. Analitzarem els diferents aspectes de l'orientació, incloent-hi orientació acadèmica, professional i personal.

Capítol 2: Desenvolupament Personal i Autoconeixement 

Subcapítol 2.1: Autoconeixement i Identitat En aquest subcapítol, es discutirà com el desenvolupament personal i l'autoconeixement són claus per a l'èxit acadèmic i professional. Es proporcionaran estratègies per ajudar els estudiants a comprendre les seves pròpies habilitats, interessos i valors.

Subcapítol 2.2: Gestió de l'Ansietat i l'Estrès Explorarem tècniques i recursos per ajudar els estudiants a gestionar l'ansietat i l'estrès associats a les transicions educatives i als reptes acadèmics.

Capítol 3: Orientació Acadèmica i Professional Subcapítol 3.1: Planificació Acadèmica: Triar Cursos i Carreres Aquest subcapítol ofereix orientació sobre com triar cursos i carreres que estiguin alineats amb els interessos i objectius professionals dels estudiants. Es discutiran les diferents opcions educatives, incloent-hi universitats, programes de formació professional i altres vies educatives.

Subcapítol 3.2: Preparació per al Mercat Laboral En aquest subcapítol, es proporcionaran estratègies per a la cerca de feina, la redacció de currículums i les entrevistes d'ocupació. També es discutiran les habilitats laborals essencials necessàries per a l'èxit en el món laboral actual.






  

Tema 1: PUNT DE PARTIDA Carpeta Documentació de consulta per l'alumnat TEMA 1
URL Test d'interessos professionals

El Test d’Interessos Professionals t’ajudarà a identificar les ocupacions més afins als teus interessos professionals. Aquesta informació pot ser de gran utilitat:

  • Si has de triar uns estudis. Explora les ocupacions que t’agradaria realitzar i a partir d’aquí la teva elecció serà molt més fàcil.
  • Si has de triar una ocupació. Coneix les noves oportunitats que ofereix el mercat laboral actual i concreta el teu objectiu professional.
  • Si necessites un canvi professional. Explora les ocupacions i identifica noves sortides professionals.
La resta depèn de tu: assessora’t, recull informació i forma’t per aconseguir el treball que vols.

Pàgina RÚBRICA Test Interessos professionals

Rúbrica de Graduació per un Test d'Interessos Professionals:


Tema 2: CAPACITATS I HABILITATS PERSONALS Carpeta Material de consulta per l'alumnat TEMA 2

La present carpeta presenta material de consulta i ampliació per l'alumnat relacionat amb el tema Capacitats i habilitats personals:

Test d'autoconeixement: https://www.educaweb.cat/continguts/educatius/com-triar-estudis-professio/descobreix-com-ets/

Autoconeixement-Diputació de Barcelona: https://media.diba.cat/diba/educacio/oep/M2_El_proces_orientador/003.html

Test de personalitat: https://www.psicoactiva.com/test/personalidad/


URL Video sobre la Teoria de la personalitat de Holland

https://www.youtube.com/watch?v=shhayV8ES80


El visionat del video et permetrà conèixer la teoria de la personalitat de Holland i t'ajudarà a reflexionar sobre quines són les teves personalitats i la seva aplicació a diferents ocupacions.

URL Video sobre les intel.ligències múltiples de Howard Gardner


El visionat del present video t'ajudarà a entendre la teoria de les intel.ligències múltiples de Gardner i a la vegada a reflexionar sobre aquelles que consideris tens més desenvolupades.

Fitxer RÚBRICA d'avaluació Tipus de Personalitat de Holland

Rúbrica d'avaluació sobre la Teoria de la Personalitat de Holland.

  • Alt (41-50): L'estudiant demostra una clara comprensió i alineació amb els aspectes específics de cada tipus de personalitat i les professions relacionades segons la Teoria de la Personalitat de Holland.

  • Mitjà (31-40): L'estudiant mostra una comprensió acceptable dels aspectes específics de cada tipus de personalitat i les professions relacionades, però podria millorar en alguns àmbits.

  • Baix (0-30): L'estudiant té dificultats per identificar i comprendre els aspectes específics de cada tipus de personalitat i les professions relacionades segons la Teoria de la Personalitat de Holland.


Tema 3: EXPLOREM EL SISTEMA EDUCATIU URL Test què t'agrada?
URL Tria educativa
URL web d'educació: Unportal
Fitxer RÚBRICA sobre el coneixement del Sistema Educatiu

Rúbrica sobre el coneixement del Sistema Educatiu

Tema 4: CAP AL MÓN LABORAL! Fitxer La Carta de Presentació: Models de carta de presentació i autocandidatura
Fitxer Model de carta de resposta a un anunci-oferta de feina
URL El Currículum Vitae

El Currículum Vitae Per què és important elaborar un bon currículum? Existeixen formats oficials? Quina extensió ha de tenir? El currículum és l'eina de comunicació escrita clau en els processos de recerca de feina. Serveix per establir el primer contacte amb les organitzacions on aspirem a treballar. És el nostre instrument de màrqueting personal i, per tant, ha de despertar l'interès de qui el llegeix i, com a resultat final, ha de provocar que l'empresa ens convoqui per fer una entrevista de feina.

Documents (5 de 12)


URL Video sobre com fer el CV perfecte
Pàgina Recursos per crear el propi video curriculum

La present pàgina mostra  u n seguit de recursos digitals que podran ser d'ajut per poder realitzar el vostre propi video curriculum.

Fitxer RÚBRICA avaluació vídeo currículum

Rúbrica avaluació. Creació del propi vídeo currículum

RÚBRICA PER L’AVALAUCIÓ DEL VIDEO CURRICULUM

Criteri

Puntuació Màxima

Puntuació Obtinguda

Comentaris

Contingut




Claretat en la presentació

20


La informació presentada és clara i ben organitzada.

Presentació personal

15


El candidat comunica eficaçment qui és i quines són les seves habilitats i valors.

Destaquen les habilitats rellevants

20


Es destaquen les habilitats i experiències més rellevants per al lloc desitjat.

Creativitat i Originalitat




Originalitat en la presentació

15


S'ha utilitzat una presentació original i creativa que destaca el candidat.

Elements visuals innovadors

15


S'han utilitzat elements visuals que aporten innovació i interès al vídeo.

Qualitat Tècnica




Qualitat d'àudio

15


L'àudio és clar i l'ús de música o efectes sonors, si es fan servir, és adequat.

Qualitat de vídeo

15


La imatge és nítida i ben enquadernada.

Edició i muntatge




15


S'han utilitzat tècniques d'edició per millorar la coherència i fluïdesa del vídeo.

Professionalisme




Vestuari i presentació personal

15


La presentació personal és professional i adequada per al lloc de treball.

Temps de vídeo adequat

10


La durada del vídeo és adequada i s'ajusta als límits establerts.

Total Puntuació

150





Comentaris addicionals:


Puntuació:

  • 130-150: Excel·lent

  • 100-129: Bé

  • 70-99: Acceptable

  • 0-69: Millorable


URL Entrevista de feina

Estàs preparat/ada per afrontar un procés de selecció? Saps quines són les preguntes més freqüents que et poden fer en una entrevista de feina? Coneixes quines són les dinàmiques de grup més utilitzades en el procés de selecció? T'has preparat per fer tests psicotècnics? En aquesta secció trobaràs la informació que necessites per preparar processos de selecció, especialment per l'entrevista de feina.


Fitxer RÚBRICA avaluació rol playing entrevista de feina

Rúbrica per Simulació d'Entrevista de Feina

Nom de l'estudiant: __________________________

Categoria Puntuació Màxima Puntuació Obtinguda

  1. Preparació (20 punts)

a. Investigació prèvia sobre l'empresa o lloc de treball (10 punts)

- Inclou informació rellevant sobre l'empresa.

- Demostra interès i coneixement del lloc de treball.



b. Coneixement de les preguntes d'entrevista (10 punts)

- Respon amb claredat i confiança.

- Demostra estar ben preparat per a les preguntes més comunes.



  1. Habilitats de Comunicació (30 punts)

a. Comunicació verbal (10 punts)

- Utilitza un llenguatge clar i precís.

- Articula les respostes de manera efectiva.

b. Comunicació no verbal (10 punts)

- Manté contacte visual adequat.

- Gestos i postura mostren confiança i professionalitat.

c. Resposta a preguntes (10 punts)

- Respon de manera coherent i estructurada.

- Demostreu adaptabilitat i pensament ràpid.



  1. Interacció amb l'Entrevistador (20 punts)

a. Habilitats de relació interpersonal (10 punts)

- Estableix una connexió positiva amb l'entrevistador.

- Mostra habilitats socials i respecte.

b. Pregunta final (10 punts)

- Formula una pregunta pertinent i mostra interès continu.

- Reflexiona sobre la informació proporcionada durant l'entrevista.



  1. Retroalimentació i Adaptabilitat (20 punts)

a. Acceptació de retroalimentació (10 punts)

- Accepta la retroalimentació constructiva amb una actitud oberta.

- Demana aclariments quan és necessari.

b. Adaptabilitat (10 punts)

- Ajusta respostes segons la retroalimentació rebuda.

- Es mostra disposat a millorar i aprendre de l'experiència.

Puntuació Total 90 punts ________

Comentaris addicionals: