5. Els éssers vius.

5.1. Els cinc regnes

El regne dels animals.

Hi ha una gran quantitat i varietat d’animals i, l'agrupació és extensa. A partir de les mateixes característiques es classifiquen en:

-      Es desplacen volant, nedant, caminant o reptant.

-      Són heteròtrofs, és a dir, que s’alimenten d’altres éssers vius. Així, es classifiquen en herbívors ( es nodreixen de plantes ), carnívors (es nodreixen d’animals ) o omnívors (es nodreixen de plantes i animals).

-      Es classifiquen en vertebrats i invertebrats. Els vertebrats tenen una columna vertebral i un esquelet intern mentre que els invertebrats no tenen columna vertebral i neixen d’ous.

-      Els òrgans dels sentits i el sistema nerviós els facilita la interacció amb l’entorn.


Vols saber-ne més ?

       

Productora dels vídeos:  "Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, SA"

                              

El regne de les plantes.

Característiques de les plantes:

-      Tenen arrel, tija i fulles.

-      Són organismes pluricel·lulars.

-      Nutrició autòtrofa, és a dir, fabriquen el seu propi aliment. Les arrels absorbeixen les sals minerals i  l’aigua que hi ha al sòl.

-      Realitzen la fotosíntesi. Per dur-la a terme necessiten la llum del Sol i el diòxid de carboni que hi ha a l’aire, juntament amb les sals minerals i l’aigua que són absorvides per les arrels  de la planta. És a les fulles on es realitza el procés de la fotosíntesi, mitjançant el qual s’obté la matèria orgànica imprescindible per a la vida de les plantes.

-      No es desplacen però sí que es mouen perquè necessiten la llum del Sol per fer la fotosíntesi.

-      S’agrupen en : falgueres, plantes amb llavor i molses.

Vols saber-ne més ?


  

Productora dels vídeos:  "Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, SA"                          

El regne dels fongs.

Característiques dels fongs:

-      No es desplacen.

-      Són organismes unicel·lulars (el llevat ) o pluricel·lulars.

-      S’alimenten  de residus d’éssers vius. En funció de la manera d’alimentar-se distingim: paràsits, viuen aprofitant-se d’altres éssers vius, perjudicant-los i originant malalties; simbiòtics, viuen associats a un altre organisme i es beneficien mútuament (líquens) i sapròfits, converteixen la matèria orgànica morta en sals minerals, beneficioses per a les plantes.

-      No realitzen la fotosíntesi.

-      Alguns fongs fan bolets. Els bolets col·laboren en la descomposició de les fulles i d’animals morts transformant-los en  aliment per  a les plantes.

-      Es reprodueixen per espores.

Les floridures, els llevats i els fongs paràsits s’inclouen dins el regne dels fongs.

Les floridures apareixen en els aliments i en les restes de menjar però, també s’utilitzen per  donar gust i color a alguns formatges.

Els llevats són fongs que es nodreixen d’altres substàncies i les modifiquen formant-ne de noves. Aquest procediment s’anomena fermentació. Un exemple el trobem en el suc de raïm que es converteix en vi.

Els fongs paràsits viuen en organismes vius, plantes o animals i, s’alimenten d’ells.

Vols saber-ne més ?

https://www.ccma.cat/tv3/super3/infok/bolets-que-semblen-de-conte/video/5100492/

Productora del vídeo:  "Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, SA"

El regne de les moneres.

-      Les moneres són organismes microscòpics (de 3 a 5 µm) i unicel·lulars, és a dir, sense nucli ( cèl·lules procariotes). Inclouen el grup dels bacteris. Les algues blaves, també anomenades “cianobactèries “, es situen dintre del grup dels bacteris. Viuen en medis aquàtics amb nutrició osmòtrofa.

Els bacteris són organismes microscòpics i  unicel·lulars. Presenten diferents formes: esfèrica, amb forma de vara, d’espiral ... Com que no tenen nucli, el material genètic es troba al nucleoide, situat al citoplasma.  

Es localitzen a tot el medi: a l’aire, a la boca, als aliments, a la pell, al sistema digestiu ... Però on principalment són necessaris, és a la natura, on desfan la matèria orgànica.

Vols saber-ne més ?

     

Autor del vídeo: "Fernando Higuera" 

        

Productora del vídeo: "CuriosaMente".

El regne dels protists.

Els protists es caracteritzen per ser organismes unicel·lulars o pluricel·lulars formats per cèl·lules eucariotes que no contenen teixits diferenciats. Acostumen a viure en medis aquàtics. Alguns protists poden causar greus malalties als humans.

En aquest grup s’inclouen els protozous i les algues.

Els protozous són:

-      organismes unicel·lulars

-      es mouen

-      alimentació heteròtrofa. S’alimenten de cèl·lules vives o de residus orgànics

-      viuen en medis aquàtics

-      alguns contribueixen amb l’elaboració de compostos orgànics i d’altres originen malalties com la malària i la malaltia de la son.

El parameci i l’ameba són protozous. El parameci es caracteritza per capturar l’aliment movent els cilis ( pelets que l’envolten ) i l’ameba agafa l’aliment envoltant-lo amb el seu cos.

La majoria de les algues viuen en medis aquàtics o llocs amb força humitat, realitzen la fotosíntesi (autòtrofes ) i podem trobar algues unicel·lulars i pluricel·lulars.

 Vols saber-ne més ?

 



Autors dels vídeos: "Octavio F Servin" i Lucio Arturo Flores Coila".


Un cas especial són els virus, que no s’inclouen en cap de les classificacions anteriors, ja que no es consideren éssers vius. Això vol dir que no estan formats per cèl·lules ni presenten les característiques dels éssers vius. Els virus provoquen malalties com la grip, la xarampió, l’hepatitis, la varicel·la, etc.

         


Productora del vídeo: "CuriosaMente".

 

Autora: "Balma Ventura Tena".

Clica damunt de la imatge per fer aquesta activitat. Endavant !!