Immigració i classes socials

La immigració, a quina classe social pertany?

L'arribada de nova població a una societat també impacta en la piràmide social d'un país. Els immigrants, quin lloc ocupen en aquesta piràmide?

En els moviments colonials, com els que hem estudiat al primer lliurament, la població nova que arriba es situa a la piràmide social per sobre de la població autòctona. En un moviment colonial, qui emigra és la població pobra del país ric, que se'n va a viure al país pobre per colonitzar-lo. Actualment aquesta situació es dóna només en algunes zones del planeta amb greus conflictes bèl·lics(per exemple, els colons israelians a Palestina) o amb població indígena desprotegida (per exemple, la colonització de l'Amazones).

El procés migratori actual es basa essencialment en l'emigració de població de països pobres cap a països rics. En aquest cas, que és el que ha viscut Catalunya al llarg del segle XX, la població immigrada que arriba passa a situar-se a baix de tot de la piràmide social. En tractar-se de gent pobra que ha vingut sense recursos a la recerca d'una feina assalariada, passen a formar part de la classe obrera. En els primers anys d'arribada, aquests immigrants són la part més pobra de la classe obrera, ja que vénen a ocupar els treballs més mal pagats. Amb el temps, si el procés d'integració funciona, aquesta immigració s'anivella amb la resta de la classe treballadora i els seus fills passen a tenir opcions d'ascens socials. En canvi, si el procés d'integració no funciona, apareixen situacions de conflicte social.

Què possibilita, però, l'èxit d'un procés d'integració?

Sobretot, el bon funcionament de l'ascensor social. La possibilitat de millorar a través del treball i l'estudi les pròpies condicions de vida demostra que la societat ofereix igualtat d'oportunitats. Això genera drets i deures compartits entre el conjunt de la població. Les diferències culturals poden provocar conflictes puntuals, però les situacions realment conflictives es produeixen sempre degut a la manca de perspectives de millora per a la classe treballadora.

Què és l'ascensor social?

És la possibilitat que algú millori la seva situació social a través del treball i l'estudi. Per a que existeixi l'ascensor social, és imprescindible que l'administració ofereixi formes efectives d'igualtat: un sistema educatiu igual i per a tothom, inversions socials, accés als serveis bàsics per a tothom, pagament d'impostos segons la riquesa, etc.

En el següent article trobareu diversos exemples de com ha funcionat l'ascensor social a l'estat espanyol:

http://elpais.com/diario/2010/08/11/sociedad/1281477601_850215.html