Immigració i classes socials

Què és la societat de classes?

Les societats no són un conjunt d'individus iguals. Les societats s'estructuren internament en diversos grups socials. Alhora, aquests grups estan jerarquitzats: uns manen per damunt dels altres.

El que determina com s'estructura internament la societat són les relacions de poder i riquesa. A l'època romana les societats s'estructuraven d'una determinada manera, a l'època feudal, d'una altra. En les societats industrials, aquestes s'estructuren a través de classes socials. És el que es coneix com la societat de classes.

En la societat de classes, la pertinença a una classe social està determinada pel lloc que s'ocupa en el procés de generació de riquesa. Els mitjans de producció és tot allò que genera riquesa (fàbriques, terres, bancs, diners). Això genera la següent divisió en la nostra societat:

La burgesia és la classe social alta. Són els propietaris o grans gestors dels mitjans de producció.

La petita burgesia i els professionals liberals són les classes socials intermitges. La petita burgesia són aquells propietaris de mitjans de producció senzills (botiga, taller). Els professionals liberals són els metges, arquitectes, enginyers, etc.

La classe treballadora és la classe social baixa. Són la mà d'obra, els que treballen per a la burgesia a canvi d'un sou. Els aturats són considerats també membres de la classe treballadora.

El concepte de classe alta, intermitja o baixa fa referència a la seva ubicació en la piràmide social. La piràmide social és una forma de representar els grups socials ordenats per les capacitats de poder i riquesa, de major a menor.

La piràmide social d'una societat de classes és la següent:

Piràmide social