Dona i immigració

Les dificultats afegides

Si en els processos migratoris des de països pobres cap a països rics, els immigrants acostumen a patir més dificultats de tot tipus que la mitjana de la població autòctona, en el cas de les dones a aquestes dificultats cal afegir-hi una discriminació doble per la seva condició de dones.

Aquestes dificultats afegides es donen principalment en dues àrees:

Salaris i llocs de treball pitjor remunerats que en el cas dels immigrants homes. Les feines fetes per dones immigrants són més mal remunerades que les que fan homes immigrants. Així també, els sectors que ocupen les dones immigrants (cures de persones, neteja de la llar, comerç, hosteleria...) tenen pitjors condicions laborals (pel que fa a tenir contractes legals que molts dels sectors que ocupen els homes immigrants.

Major dificultat per integrar-se. El xoc cultural entre la situació de subordinació de la dona en el seu país d'origen i en el país d'acollida es tradueix sovint en una menor socialització de la dona immigrant que no pas de l'home immigrant. Menys relacions socials, menys presència al carrer, invisibilització dels seus problemes, menor comprensió de la llengua del nou país, etc. El resultat és una major dificultat per a integrar-se.