Dona i immigració

Dones immigrants

El paper de la dona en els moviments migratoris és fonamental -pot semblar obvi, però cal recordar que són el 50% de la societat-. Aquest paper, a més, és molt divers. En els diversos moviments migratoris dels darrers cent anys, podem trobar els següents models:

Dones que emigren amb la família i no fan treballs remunerats. Es queden a casa, fent el treball de cures i reproductiu (cuidar els nens, netejar la casa, cuinar). Aquest perfil acostuma a estar molt invisibilitzat per la societat en general.
Dones que emigren amb la família i fan treballs remunerats. De la mateixa manera que les dones autòctones, les dones immigrants que treballen acostumen a suportar una doble càrrega laboral: fan la feina de casa i fan una jornada laboral.
Dones que emigren soles i fan treballs remunerats. Dins aquesta tipologia trobem també diverses casuístiques. Dones amb o sense fills. Dones que emigren amb els seus fills o bé els deixen al seu país a càrrec d'altres familiars (també dones: àvies, tietes).
Dones que es queden al seu país a càrrec dels fills mentre els seus homes emigren a un altre país a treballar i enviar part del sou a la seva família.