Dona i immigració

Què és la societat patriarcal?

La divisió dels humans en dos sexes (home i dona), també es tradueix en el diferent paper que cadascun d'aquests sexes té en la societat. Des de fa milers d'anys la dona ha ocupat un paper social subordinat a l'home. Tot allò considerat important o rellevant socialment ha estat fet per homes, mentre que les dones s'encarregaven de tot allò secundari i de les feines de la llar.

És el que es coneix com a patriarcat o societat patriarcal. Aquest tipus de societat es basa en el que es coneix com a divisió sexual del treball. És a dir, els rols diferents que fan homes i dones a l'hora de desenvolupar feines.

Els treballs no remunerats de reproducció (criança i educació) i cures (assistència a malalts) van restar en mans de les dones. Dins els treballs remunerats, la dona acostumava a fer aquells treballs auxiliars o de poca importància. Així mateix, quan ha desenvolupat treballs similars als desenvolupats pels homes, la remuneració rebuda per les dones ha estat sistemàticament inferior.

Aquest sistema, tot i que ens sembli evident que és injust, s'ha pogut perpetuar durant milers d'anys i continua existint avui en dia. Això ha estat possible perquè gràcies a tot el sistema de valors generats per les institucions socials (família, religió, estat, sistema econòmic) s'ha considerat que aquesta situació era "normal". No ha estat fins que es va començar a posar en dubte que això fos "normal", que no van començar a trontollar els principis del sistema patriarcal.