1. Diccionaris


Els diccionaris, vocabularis, glossaris, tesaurus i altres obres i recursos de consulta són eines imprescindibles per a l'ús de la llengua. Ens permeten conèixer el significat de les paraules, la correcta escriptura d'aquestes i altres aspectes, com ara la classe de mot o el nivell d'ús a què pertanyen, l'origen, l'equivalència en altres variants dialectals de la pròpia llengua o l'equivalència en altres llengües.

Per tant, ens permeten ampliar el nostre vocabulari, reflexionar-hi i destriar quina paraula escau millor en cada ocasió.

Cada una de les obres o recursos següents ens ofereix una informació diferent sobre els mots que conté.

La segona edició del Diccionari general de la llengua catalana de l'Institut d'estudis catalans (IEC) és el diccionari normatiu de la llengua.

S'usa com a referència quant a la definició i la forma dels mots que conté. És el diccionari al qual recorrem quan volem saber si un determinat mot o expressió són admesos coma a correctes per l'autoritat normativa.

N'existeix l'app del DIEC2 que permet poder portar-lo en la butxaca, la bossa o la motxilla gràcies als telèfons intel·ligents i a les tabletes digitals.

Tot i no ser el diccionari normatiu de l'idioma, el Diccionari General de l'Enciclopèdia Catalana incorpora tot el contingut del DIEC2, i aplega moltes altres entrades i informacions complementàries.

El Diccionari català-valencià-balear no és un diccionari normatiu, però és una de les joies lexicogràfiques de les llengües romàniques.

Conté vora 10.000 pàgines i més de 160.000 entrades amb paraules de tot el domini lingüístic, en ús, i d'antigues, en desús. Permet saber la pronúncia dels mots en els diferents dialectes del català i el seu origen, això és, l'etimologia de les paraules.

Ha estat digitalitzat i pot consultar-se a Internet. Aquí i aquí en podeu llegir més sobre aquesta magna obra lexicogràfica de la llengua catalana.

El Diccionari invers de la llengua catalana ordena tots els mots continguts en el DIEC2 però de manera inversa. És a dir, els ordena per ordre alfabètic però atén la darrera lletra del mot com la lletra inicial d'ordenació de les paraules.

Molt útil quan necessitem trobar una rima o quan el que ens interessa és trobar paraules amb un determinat sufix.

El Diccionari de sinònims VOX es troba en el portal diccionaris.cat de l'editorial Larousse, juntament amb els vocabularis català-castellà i castellà-català. Se selecciona l'obra de consulta que ens interessa de les diferents opcions del desplegable i introduïm en el camp de cerca la paraula que busquem.

Teniu més informació sobre diccionaris de sinònims en línia, aquí.

També teniu al vostre abast el magnífic Diccionari de sinònims d'Albert Jané en línia. Aquí en trobaràs les instruccions d'ús.

L'Optimot no és un diccionari, però és un recurs de cerca molt complet i útil. Permet conèixer en quins diccionaris apareix una paraula i com hi és definida, com també, quin n'és l'equivalent i els usos que se'n fan en castellà. Permet, així mateix, fer la cerca d'un mot castellà per tal de trobar l'equivalent català, perquè incorpora les dades de diferents vocabularis català-castellà i castellà-català.

També fa possible la consulta de la conjugació completa d'un determinat verb, cosa que també fa el conjugador de l'edu365.cat

El Cercaterm tampoc no és un diccionari però ens permet consultar un gran munt de fitxes sobre termes específics que han estat normalitzats per TERMCAT. És a dir, de quina manera termes nous de diferents disciplines del coneixement i la tècnica procedents d'altres llengües s'han adaptat al català, i amb l'equivalència en altres llengües.

El TERMCAT ha editat també un gran nombre de vocabularis específics, que poden ser consultats en línia.

El Justiterm és un recurs del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya amb què fer consultes sobre termes jurídics i administratius en català, tot i que la cerca també s'hi pot fer a partir de la paraula equivalent en castellà.

Des d'aquest web, pots consultar el significat de refranys i frases fetes. Aquí, l'especialista V. Pàmies explica com fer-ho en la seva web i en altres recursos de la xarxa.