Preguntes freqüents NODES


Des d'aquesta pàgina es pot consultar l'índex de totes les preguntes freqüents donades d'alta al sistema.

A part de les preguntes freqüents específiques d'Àgora-Nodes, podeu trobar informació general del funcionament de WordPress a la pàgina d'ajuda de XTECBlocs.


Tri actuellement Prénom ascendant Trier par: Nom | Prénom modifier à descendant

Page:  1  2  3  4  (Suivant)

Administrador/a Espai de suport

Afegir un giny amb una imatge enllaçada

par Administrador/a Espai de suport, dilluns 13 febrer 2017, 13:13
 


Per afegir un giny de Text amb una imatge que tingui un enllaç a una pàgina web podeu fer servir aquest codi HTML:

<a href="URLdeDesti" target="_blank"><img src="http://URLdelaImatge.gif"></a>


La imatge podeu pujar-la a la mediateca o tenir-la penjada a qualsevol altre lloc (per exemple Google Drive).

Si només voleu afegir una imatge sense que enllaci a cap lloc podeu fer servir aquest altre codi HTML:

<img src="http://URLdelaImatge.gif"></img>
Autenticació d'usuaris amb un proveïdor extern

par Administrador/a Espai de suport, divendres 28 agost 2015, 10:09
 

Nodes permet autenticar als usuaris fent servir Google i/o Moodle. En els següents enllaços podeu trobar com fer correctament la configuració:


Bones pràctiques al Carrusel

par Administrador/a Espai de suport, dimecres 17 juny 2015, 11:22
 

El Carrusel és un recurs molt útil però també molt cridaner i que pot ralentitzar la càrrega de la vostra pàgina. Aquí teniu algunes bones pràctiques:  

 1. En general, us recomanem carregar les diapositives des d'un àlbum extern. El carrusel de Nodes permet utilitzar Picasa i Google+ Fotos com a font externa [NOTA: la nova versió de Google Fotos no funciona però encara podeu fer servir l'enllaç del Google+ fotos antic: https://plus.google.com/u/0/photos/highlights). A part de l'estalvi d'espai, us permetrà reaprofitar els àlbums per publicar-los en altres espais si és necessari.

 2. Excepció a la primera recomanació: si teniu un carrusel de capçalera o un carrusel de presentació del centre a la primera pàgina, es preferible carregar les diapositives des de la mediateca. Encara que Picasa i Google+ fotos són molt fiables, pels carrusels "crítics" pot ser convenient no dependre de la connexió amb aquest serveis. 

 3. Podeu tenir varis carrusels a la mateixa pàgina però es recomanable no tenir més d'un carrusel amb reproducció automàtica a la vegada. Això produeix estrès visual en el visitant que no sap on mirar i si mira un dels carrusels, té els altres generant soroll visual. 

 4. Augmenteu els temps de durada de la diapositiva. És molt estressant no tenir temps de llegir una imatge, 8 segons és una bona durada de referència. Si el visitant troba que va lent, pot passar a la següent diapositiva amb les fletxes. 

 5. Les imatges han de ser petites o mitjanes, de 1024px d'amplada com a màxim. Si teniu molts carrusels amb imatges molt grans, la pàgina trigarà molt en carregar-se. Per exemple: 10 carrusels on cada carrusel té 10 imatges de 2MB cadascuna són 200MB de càrrega de pàgina!!! 

 6. Encara que implica una mica de feina, si veieu que la vostra pàgina principal triga en carregar, canvieu l'opció de "mostra el contingut sencer" en aquelles entrades antigues que continguin un carrusel. La idea és mostrar carrusels només a les entrades noves

 7. Us recomanem la següent configuració. Quedarà bé per la majoria de les fotografies:  En cas que tingueu moltes fotos en format vertical, heu de canviar la Relació proporcional a 1:3 i potser definir l'ajust de la imatge com "Original".

 8. L'opció d'ajust de la imatge que diu Estira és, en general, una opció dolenta. Només si les vostres fotos s'aproximen molt a l'amplada del carrusel és pot provar, però en general, no es recomanable mostrar fotos estirades a la web.

A grans trets, el procediment òptim per incloure carrusels a les vostres noticies és:

 1. Publiqueu la notícia amb el carrusel i la casella de Mostra el contingut sencer marcada. El carrusel es mostrarà a la portada (i/o la pàgina de categoria/associada). A la mateixa notícia, afegiu una foto destacada i un resum (de moment, amb la casella abans marcada, no es mostrarà ni la foto ni el resum però ens vindran bé per després).

 2. Quan la notícia perd actualitat, editeu-la i simplement desmarqueu la casella Mostra el contingut sencer. Ara la noticia mostrarà el resum i la foto destacada a portada (amagant el carrusel). Si entreu a la noticia, veureu el contingut sencer de l'article (com sempre) on està el carrusel. 

Amb aquesta edició mínima (marcar i desmarcar la casella de Mostra el contingut sencer) podeu tenir el millor en cada moment. 

 


Bones pràctiques amb Nodes. Normes per al bon ús de la mediateca a Nodes

par Administrador/a Espai de suport, dijous 22 desembre 2016, 10:11
 

La "Mediateca" és el component de WordPress que ens permet emmagatzemar diversos tipus de fitxers multimèdia per utilitzar-los en articles i pàgines del lloc web.

Donat que Nodes és un sistema compartit entre molts centres, l'espai disponible està limitat i cal aprofitar-lo bé. Aquí teniu uns quants consells que convé seguir per no exhaurir l'espai disponible:

Imatges


 • Només s'han de pujar a la mediateca les imatges que es vulguin utilitzar com a elements estàtics de la web i la "imatge resum" dels articles que en tinguin.
  Les col·leccions de dues o més fotos fetes en sortides, festes, exposicions, activitats... s'han de pujar a algun sistema públic d'emmagatzematge de fotos (com ara Google Fotos o Flickr) i referenciar-les des dels articles. Per referenciar un àlbum extern podeu optar entre:

  • Pujar una única foto a la mediateca i inserir-la a l'article o pàgina, assignant-li un enllaç que porti a l'àlbum públic.

  • Capturar les adreces de les fotos de l'àlbum públic amb l'extensió "Àlbum" (o similar) i utilitzar la llista obtinguda per construir un "carrusel" que es pot inserir a l'article. Aquí trobareu explicat aquest procés.
   Tingueu en compte que el "carrusel" i altres galeries de fotos intenten carregar sempre TOTES les imatges. Es recomana no incloure més de 50 imatges a cada carrusel, especialment si ha d'aparèixer a la pàgina inicial, per evitar sobrecarregar els servidors amb massa peticions de fotos que segurament els visitants no arribaran a veure completament.

  • Si utilitzeu Google Fotos podeu crear de manera automàtica un vídeo a Youtube a partir de qualsevol àlbum. Aquest vídeo es pot inserir a l'article acompanyat d'un enllaç de text que porti a l'àlbum complet. Aquí s'explica com fer-ho.


Àudio

 • Només s'haurien de pujar a la mediateca els àudios que siguin realment un contingut d'un article o pàgina.

 • Els àudios llargs (podcasts, concerts, entrevistes, cançons...) s'haurien de publicar sempre en algun sistema especialitzat a servir àudio en streaming, com ara Soundcloud. Qualsevol enllaç a Soundcloud que enganxeu en un article o pàgina es mostra automàticament com un reproductor d'àudio, sense que calgui capturar cap codi "embed". Aquí s'explica com fer-ho.
  Una altra possibilitat és pujar l'àudio al Google Drive, compartir-lo per a tothom i enllaçar l'enllaç a l'article.

 • MOLT IMPORTANT: Els àudios s'han de publicar sempre en format comprimit. Els formats més usuals són MP3 i OGG. Penseu que un fitxer d'àudio comprimit acostuma a ocupar 10 vegades menys que un WAV!


Vídeo

 • Els arxius de vídeo MAI no s'haurien de pujar a la mediateca, ja que Àgora no és un sistema dissenyat per a servir aquest tipus de continguts. Podeu utilitzar els serveis Vimeo, YouTube o similars per publicar els vídeos i inserir-los a les pàgines o articles. Com en el cas de Soundcloud, n'hi ha prou amb escriure o enganxar l'adreça del vídeo per tal que aquest aparegui com un objecte incrustat.


Altres documents

 • Per a documents del centre el millor és fer servir el gestor documental de Nodes. Aquí s'explica com fer-ho.

 • És molt recomanable que si els fitxers son de text es converteixin a format PDF.


Copyright i drets d'autor

Cal tenir en compte en tot moment els drets d'autor i copyright al que poden estar subjectes els fitxers que pugeu a la mediateca. Podeu trobar informació sobre això aquí.


Categories de les notícies

par Administrador/a Espai de suport, dijous 30 juliol 2015, 14:14
 
 • Accediu a l’apartat Articles | Categories.
 • Doneu d’alta les categories que es podran utilitzar després per classificar les notícies.
 • Aquestes categories sortiran a la part inferior de les notícies un cop publicades.

categories_noticies.png


Com funciona l'extensió "Reserves"?

par Administrador/a Espai de suport, dilluns 10 octubre 2016, 14:34
 

Per accedir a l'extensió de reserves cal que aneu al Tauler del vostre nodes i feu clic a Reserves.
Índex de continguts:

 1. Com s'afegeixen els espais i equips a reservar?
 2. Com es fa una reserva?
 3. Com es poden visualitzar totes les reserves juntes?
 4. Notes d'interès sobre l'extensióCom s'afegeixen els espais i equips a reservar?


En primer lloc cal definir els espais o equips a reservar. Per fer-ho, cliqueu a Espais i equips | Afegeix i ompliu els camps següents:

 1. Nom: es mostrarà a l'hora de fer una reserva.
 2. Descripció: característiques de l'espai o l'equip.
 3. Imatge: imatge del recurs.
 4. Disponibilitat del recurs: si de forma temporal un recurs no està disponible podeu triar aquí l'opció "no disponible" per tal que els usuaris no el puguin reservar. Les reserves que hi hagi sobre aquest recurs no s'eliminaran ni modificaran.
 5. Color amb el que es mostrarà al calendari, n'hi ha 10 disponibles.
Un cop s'afegeixin espais o equips, els usuaris següents ja podran fer reserves:

 1. Administradors
 2. Editors
 3. Autors
 4. Professors*
 5. Col·laboradors (només podran visualitzar les reserves, no crear-ne ni editar-ne).

El rol professor s’ha creat expressament per a aquesta extensió però està previst que incorpori altres funcionalitats en un futur. Per assignar el rol Professor als usuaris ho podeu fer de dues maneres diferents:

 • Editeu el perfil de l’usuari i a l’apartat rol triar “Professor”.

 • En cas que feu servir la xarxa privada (els nodes), tots els usuaris que estiguin als nodes “Professorat” i/o “Mestres” amb rol “Col·laborador” passaran a tenir aquest rol de forma automàtica. A partir d'aquest moment, quan doneu d’alta un usuari a un d’aquests nodes de la xarxa privada (“Professorat” i/o “Mestres”" i/o node seleccionat per l'administrador), automàticament se li assignarà aquest rol de Professor. En cas de voler definir un altre node per defecte, podreu configurar-ho des del Tauler | Opcions | General.Com es fa una reserva?


Per fer una reserva feu clic a Tauler | Reserves | Afegeix.
A continuació ompliu els camps de la reserva començant pel Títol i la Descripció  i a l'apartat Paràmetres de la reserva trieu un espai o equip del desplegable. Veureu que es carrega de forma automàtica la imatge il·lustrativa del recurs a l'apartat Informació del recurs i a l'apartat Calendari de reserves es mostren les reserves (en cas que n'hi hagin) fetes sobre aquest espai o equip per poder triar dates que no se solapin.
Seguidament trieu la data de la reserva. Podeu fer dos tipus de reserves:


 1. Puntuals
  Trieu la data d'inici (la data de finalització s'omplirà de forma automàtica amb la mateixa data) i l'hora d'inici i de finalització (el sistema proposa 1h després però la podeu modificar). També podeu escriure l'hora en cas que sigui necessari, per exemple 10:45h. Finalment, feu clic al botó Publica que hi ha a la banda superior dreta.

  A l'exemple anterior la reserva es faria pel dia 23 de setembre de 12 a 13h.

 2. Periòdiques
  Trieu la data d'inici i modifiqueu la data de finalització. A continuació apareixeran els dies de la setmana per poder triar en quins dies es farà la reserva. Trieu també l'hora d'inici i de finalització. Feu clic al botó Publica que hi ha a la banda superior dreta.

  A l'exemple anterior la reserva es faria per tots els dilluns i dimecres d'octubre a desembre de 10:30h a 11:30h.


En tots dos tipus de reserves si hi ha algun conflicte a l'hora de crear-la (data solapada per exemple) el sistema mostra un missatge d'error però desa la reserva com a "Pendent" per tal que l'usuari la pugui modificar.


Com es poden visualitzar totes les reserves juntes?


Per poder visualitzar totes les reserves a un sol calendari aneu a l'apartat Tauler | Reserves | Calendari.

Podeu visualitzar les dades de les reserves passant per sobre boleta de color i es mostrarà el detall de la reserva. Si feu clic s'obrirà una finestra amb els detalls de la reserva.
O bé fer clic a la caixa i es mostrara el detall de totes les reserves del dia.
També podeu navegar pels mesos o canviar la visualització del calendari des dels botons de la part superior dreta.


Finalment, podeu seleccionar els recursos a visualitzar (en el cas que n'hi hagi molts) fent clic al desplegable Espais i equips.Notes d'interès sobre l'extensió:


 • El sistema permet fer reserves en dates anteriors a l'actual, en cas de triar-ne una el sistema avisa amb un text informatiu.
 • Els administradors poden fer reserves privades en cas que sigui necessari. Per fer-ho cal seleccionar la visibilitat a la part superior dreta.
 • A l'apartat Tauler | Reserves | Totes les reserves es mostren totes les reserves creades per tots els usuaris. L'administrador podrà editar i eliminar qualsevol d'elles però la resta d'usuaris només podran editar o eliminar les seves reserves.
 • Els administradors i els editors poden realitzar reserves en nom d'altres.
 • Quan s'intenta esborrar un recurs, es comprova que aquest no tingui associades reserves. Si no en té cap s'esborra, en cas contrari no es pot esborrar fins que s'esborrin les reserves associades. En eliminar una reserva surt un missatge d'avís i un cop eliminada ja no es pot recuperar.
 • Taula de rols i funcionalitats:

Com organitzar continguts en "Pestanyes"?

par Administrador/a Espai de suport, dijous 22 octubre 2020, 10:07
 

Els Nodes disposen d'un complement anomenat "Pestanyes" que permet organitzar la informació d'un article o pàgina en diverses pestanyes, tant verticals com horitzontals. 

En primer lloc cal anar a "Pestanyes" i definir les pestanyes i contingut que tindran.

Per configurar-ho cal anar al Tauler.


A la part esquerra podreu crear tantes pestanyes com necessiteu amb el contingut de cadascuna d'elles. A la part dreta, trobareu diferents opcions per configurar l'aparença de dites pestanyes: icones, colors, tipus de lletres, visualització...


Un cop creat el contingut de les pestanyes, podeu anar a un article o pàgina i fer clic a "Tap responsive shortcode" i triar el contingut creat.


Quan deseu i visualitzeu l'article es mostrarà de forma similar a aquesta:

Com puc activar el connector d'incidències?

par Administrador/a Espai de suport, dimarts 19 octubre 2021, 13:12
 Com puc activar el connector d'inventari?

par Administrador/a Espai de suport, dimarts 19 octubre 2021, 13:13
 Com puc activar el connector Polylang?

par Administrador/a Espai de suport, dimecres 10 maig 2017, 11:51
 

L'activació de l'extensió Polylang permet traduir a diversos idiomes alguns dels components de l'espai Nodes, com ara pàgines o articles. Cal tenir en compte que la traducció d'aquests components s'ha de fer de forma manual, un a un, per cada idioma. Per tant, requereix d'una mica més de feina si es vol mantenir la web actualitzada en diversos idiomes. 


Activació de l'extensió Polylang


Per tal d'activar l'extensió Polylang al vostre Nodes cal que accediu al Portal d'Àgora o Portal d'Àgora-EOI amb un usuari gestor de centre. A continuació, cal que accediu a El meu Àgora | Altres sol·licituds i del desplegable, tireu l'opció Activació del mòdul multiidioma.

A continuació feu clic a Afegeix.


L'activació del servei no és automàtica i per tant, pot trigar al voltant de 48h en ser activada l'extensió. Un cop s'hagi activat, el centre i els gestors del centre, rebran un correu electrònic informant-los que ja s'ha activat.


Configuració de l'extensió Polylang

Un cop tingueu activada l'extensió heu de seguir les passos següents per tal de configurar-la:


Aneu a Idiomes | Idiomes

 

Afegiu els idiomes Català (ca), Castellà (es_ES) i Anglès (en_US). Per afegir un idioma, cal triar-lo en el menú desplegable Trieu l’idioma i fer clic a Afegeix idioma.


Aneu a Idiomes | ParàmetresA Modificacions d’URL (Paràmetres). Marqueu les caselles L’idioma s’extreu del contingut i Oculta la informació d'idioma de l'URL a l'idioma predeterminat.Feu clic a Idiomes | Paràmetres | Multimèdia (Desactiva) per activar l'ús de fitxers multimèdia.


Aneu a Aparença | Ginys i afegiu un giny de tipus Language Switcher a una columna de la portada. Es poden configurar les opcions del giny segons més us agradi.


Aneu a la llista de pàgines, editeu la pàgina Inici - Portada i feu clic a Actualitza. Des de la pantalla d’edició, en el bloc Idiomes, feu clic a la icona d’un signe + corresponent al castellà. Introduïu un títol, per exemple, Inicio i feu clic a Publica. Repetiu els pasos amb l’anglès (clicar a la icona +, introduir un títol i publicar).


Aneu a la llista d’articles, editeu un article que estigui a la categoria Portada i feu clic al botó Actualitza. Tot seguit, feu les versions en castellà i en anglès d’aquest article tal com heu fet amb la pàgina anterior.

Aneu a Aparença | Menús i, als Paràmetres del menú, indiqueu que el menú és per a totes les ubicacions: Main Menu Català, Main Menu Castellà i Main Menu English. NOTA: El més indicat seria fer dos menús nous, un per al castellà i un altre per a l’anglès i assignar cada un al seu idioma.
Page:  1  2  3  4  (Suivant)