Administrador/a Espai de suport

INTRANET: Ens acabem de donar d'alta i no sabem com començar. Quins són els primers passos?

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 11 de març 2015, 18:41
 

Primers passos amb la intranet d'Àgora


Una vegada aprovada la sol·licitud d’alta al servei Àgora-intranet, el centre pot començar-la a utilitzar. En aquesta PMF trobareu una guia per dur a terme algunes accions pràctiques per començar a transformar la maqueta en la intranet de l’escola.


L’entrada

Inicialment la intranet disposa de diversos usuaris d’exemple que responen a 4 perfils: administradors, editors, professorat i alumnat.

Un dels administradors, l’xtecadmin, està reservat per a tasques de suport i manteniment per part dels administradors de la plataforma Àgora. L’altre, l’admin, és el que ha d’utilitzar el centre per fer els primers passos.

Per entrar heu de visitar la intranet (http://agora.xtec.cat/nompropicentre/intranet), localitzar el bloc titulat Entrada d’usuaris i introduir les dades rebudes a la bústia del centre i dels gestors d'Àgora.

  • Usuari: admin
  • Contrasenya: la que hi havia al correu electrònic

Si les dades introduïdes són correctes, la pàgina es tornarà a carregar i veureu més blocs laterals i més opcions en el menú horitzontal del mòdul. Si no són correctes, veureu un missatge d’error. Si no sou capaços d’entrar, poseu-vos en contacte amb el SAU.

NOTA: quan es fa l’alta del centre, s’envia un missatge de correu electrònic automàtic a l’adreça de correu XTEC del centre i als dels gestors amb les dades d’accés.

Consideracions sobre els usuaris

Una bona pràctica és canviar la contrasenya de l’usuari admin la primera vegada que s’entra. Així mateix, és molt important no oblidar-se de la nova contrasenya. Per reduir la probabilitat de que això passi, és convenient crear un segon usuari/ària administrador.

En aquest sentit, com a norma general, és convenient que cada persona tingui el seu propi compte i es reservi l’usuari admin per a casos d’emergència. Per fer que un usuari/ària qualsevol sigui administrador/a, només cal afegir-lo al grup Administradors.

També és recomanable fer ús del grup Editors. Tots els usuaris que pertanyen a aquest grup poden gestionar tots els continguts generats amb els mòduls Pages, Content, News, Files i IWdocmanager.

És important tenir present que els permisos actuen a nivell de grup i que un usuari/ària disposa de la suma de privilegis concedits als grups als que pertany.

El meu compte

L’opció El meu compte del menú horitzontal de la capçalera proporciona accés, entre d’altres llocs, als formularis de canvi de la contrasenya, de canvi de l’adreça de correu i de canvi de l’avatar dels mòduls Intraweb.

Paràmetres generals

Des de la configuració general del Zikula es controlen diversos paràmetres d’interès. El més rellevant és el nom del centre que, inicialment, apareix a la capçalera de la intranet. Per canviar-lo heu d’haver entrat amb un usuari/ària administrador i accedir a Administració | Sistema | Configuració.

Juntament amb el nom del lloc i la descripció, podeu canviar l’adreça de correu del centre, que és la que s’utilitzarà com a remitent en els missatges enviats i el mòdul inicial. Si canvieu aquest mòdul poden aparèixer errors a la pàgina inicial. Si el canvieu i no obteniu el resultat desitjat, torneu a posar les notícies.

Gestionar els missatges d'administració

La intranet incorpora, a la portada, un missatge d’administració predeterminat amb el títol Benvinguts a la intranet. Probablement el voldreu personalitzar o esborrar. Per fer-ho, heu d’anar a Administració | Sistema i fer clic al Gestor dels missatges d’administració. Veureu una taula amb tots els missatges existents des d’on podeu accedir a la seva edició i al seu esborrament. També disposareu d’una opció per crear-ne de nous.

Els missatges es poden activar i desactivar i, opcionalment, establir una data de desactivació automàtica. També es pot fer que només els vegin els no registrats, els usuaris o els administradors.

Si voleu canviar els missatges de columna heu d’anar a l’administració dels blocs i editar el bloc Missatges d'administració.

Crear una pàgina informativa i enllaçar-la

Un ús molt comú de la intranet és com a web pública del centre, a on es publica informació que el centre vol donar a conèixer. Exemples d’això són una presentació de l’escola i del seu projecte educatiu, fotografies de les instal·lacions, ressenyes històriques i informació d’activitats destacades que s’hi duen a terme.

Per crear una pàgina informativa heu d'entrar amb un usuari/ària administrador i anar a Administració | Continguts | Pàgines. Tot seguit, heu de localitzar l'enllaç Crea una pàgina en el menú horitzontal del mòdul i clicar-hi.

Heu introduir un títol i escriure la informació en el quadre titulat Contingut. Opcionalment podeu triar una categoria. L’editor visual permet fer una formatació bàsica del contingut. Podeu introduir capçaleres, negretes, cursives, color de text, alineacions i llistes. També es podeu introduir hipervincles (enllaços) i imatges.

La introducció d’imatges és una mica més complexa i es pot fer de dues maneres: si es tracta d’imatges ja publicades a Internet heu d’utilitzar la icona que simbolitza un paisatge, que obrirà una finestra emergent a on heu d’indicar l’URL de la imatge.

Si es tracta d’imatges que teniu en el vostre ordinador, heu d’utilitzar la icona que simbolitza un clip, que obre una finestra des d’on es pot accedir als fitxers del lloc (si sou administrador/a) o als fitxers personals (si no sou administrador/a). La seqüència de passos a fer és més extensa que en el cas anterior i està descrita a la pàgina següent:

Una vegada introduït el contingut, heu de desar la pàgina. En cas de que la creació o modificació d’una pàgina requereixi molt de temps, és molt important anar desant la feina cada 10 minuts com a màxim per evitar perdre dades en cas de que es produeixi algun problema a la connexió a Internet. Una vegada desades, les pàgines es poden editar.

Una vegada la pàgina està creada, convé enllaçar-la des d’algun menú per tal de que els usuaris la trobin i la puguin visitar.

La manera més fàcil de fer-ho és anar a la llista de pàgines (Administració | Continguts | Pàgines) i fer clic a la icona de visitar la pàgina (vista prèvia). Tot seguit cal localitzar el bloc del menú principal i, més concretament, l’enllaç Afegir l’URL actual que veuen els administradors davall les opcions del menú. Això obrirà el formulari d’edició del menú amb una nova opció creada i amb l’URL introduït. Per últim, heu introduir un títol per a l’opció i desar.

Enviar una notícia

Les notícies són una manera molt pràctica de compartir informació d’interès o d’explicar les coses que es fan al centre. La creació de notícies es du a terme des d’Administració | Continguts | Notícies, clicant a Crea una notícia.

El resum de la pàgina d’inici és el text que apareix a la portada. En clicar a la notícia els usuaris poden veure, a més, el contingut del Cos de la notícia. Tot el que s’ha comentat sobre la creació dels continguts de les pàgines aplica, també, al cas de les notícies.

Les notícies es poden programar per tal de que apareguin i desapareguin en dates determinades mitjançant les opcions de publicació. També es pot controlar qui les veu en funció de la categoria assignada. Trobareu més informació sobre el control d’accés en aquesta PMF Com fer que el grup X només accedeixi a les notícies de la categoria Y?

Creació d’usuaris i grups. Relació amb els permisos

Excepte l’admin, l’xtecadmin i el convidat, la resta d’usuaris es poden esborrar o reciclar (canviar el nom i la contrasenya). La intranet incorpora una eina de gestió de molts usuaris en bloc i de la seva pertinença als grups.

La gestió dels grups és molt important. A excepció dels administradors, tots els usuaris han de pertànyer al grup Usuaris. Altrament no podran fer gairebé res. A més, poden pertànyer a tants grups com faci falta. Cada nou grup al que pertanyi un usuari/ària li pot aportar alguna capacitat nova en funció de com estiguin configurats els permisos.

Els permisos serveixen per donar i treure capacitats de fer coses als grups. En cap cas s’apliquen permisos a usuaris concrets; sempre s’apliquen a grups. Això fa que els grups als que pertany un usuari/ària determinin que pot o no pot fer a la intranet.

Alguns mòduls IW, des de la seva interfície de configuració, permeten afinar els permisos. Les agendes, els formularis i els fòrums, entre d’altres, permeten assignar capacitats a usuaris específics més enllà del que estableixen els permisos.

La gestió dels permisos és complexa. En una fase inicial es recomana no modificar-los. En cas de voler-ho fer, és convenient llegir la documentació sobre els permisos:

Modificar l'estètica

La intranet incorpora 6 entorns visuals entre els que es pot triar, però només 3 d’ells són realment personalitzables: són l’Intraweb XTEC (iw_xtec), l’Intraweb Bluegrace Àgora (iw_bluegrace_agora) i l’Intraweb XTEC 2 (iw_xtec2).

Per canviar l’entorn visual heu d’anar a Administració | Sistema i fer clic a Gestor d’entorns visuals.

Les restriccions tècniques imposades per Àgora fan difícil la personalització de l’estètica. Actualment, es pot canviar fàcilment el logotip de la capçalera i els colors del menú horitzontal que hi apareix, però si es volen canviar els colors o l’estètica general, cal utilitzar fulls d’estils.

Trobareu més informació a la pàgina:

» Preguntes freqüents