Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Com descarregar un fòrum sencer del Moodle 1.9?

par Administrador/a Espai de suport, vendredi 25 septembre 2015, 11:03
 
Una de les necessitats que us podeu trobar amb la migració al Moodle 2 és que en no poder restaurar cursos amb dades d'usuari/ària necessiteu alguna forma per accedir de forma estàtica a fòrums de discussió de cursos anteriors.
 
Per poder descarregar un fòrum sencer (amb intervencions i fitxers adjunts) cal instal·lar una extensió al navegador Firefox anomenada ScrapBook. Existeixen altres extensions per altres navegadors que també poder fer el mateix servei.
 

Instal·lar el complement ScrapBook

Obriu el Firefox i aneu a l'enllaç per descarregar el complement ScrapBook. Seguidament feu clic al botó +Afegeix al Firefox.
 
Instal·leu el complement ScrapBook
 
 
A continuació se us obrirà una finestra per instal·lar el complement. Feu clic al botó Instal·la-ho ara.
 
Instal·leu el complement
 
Un cop instal·lat el complement reinicieu el Firefox.
 
Quan s'hagi reiniciat el Firefox cal anar a Eines | Complements | Extensions per tal de configurar el complement. A la pàgina que se us obrirà apareixeran tots els complements que teniu instal·lats al vostre navegador. Trobeu l'anomenat ScrapBook i feu clic al botó Preferències.
 
Preferències
A la pantalla de configuració del complement haureu de fer clic a la pestanya Organize i triar la carpeta on voleu desar les vostres exportacions. Feu clic al botó Save data to i escolliu el directori que desitgeu. A continuació feu clic a Tanca i reinicieu de nou el navegador.
 
Carpeta on es desarà l'exportació de fitxers
 
 
Com descarregar un fòrum?
 
Per descarregar un fòrum concret dins d'un Moodle (o qualsevol altra pàgina que es desitgi) en primer lloc cal accedir a la pàgina principal del fòrum que voleu descarregar.
 
Per a aquesta documentació s'ha fet servir el Fòrum de notícies d'Àgora ubicat a l'adreça següent: http://educaciodigital.cat/moodle/moodle/mod/forum/view.php?f=53&showall=1
 
Un cop accediu a l'adreça desitjada aneu al botó que s'ha generat a la barra del navegador que diu ScrapBook i feu clic a Save Page As...
 
Save Page As...
 
A continuació accedireu a la finestra de configuració de la descàrrega. Depenent del tipus de fitxers que contingui el fòrum o pàgina que voleu descarregar haureu de tirar unes opcions o unes altres:
  1. Al paràmetre Download linked files, marqueu els tipus de fitxers que voleu descarregar. En el cas que hi hagi algun que no està predefinit, podeu escriure l'extensió a l'apartat Custom.
  2. Al paràmetre In-depth Save haureu de triar quants nivells per sota voleu descarregar. En el cas d'un fòrum de Moodle és suficient amb un 1.
  3. Deixeu la resta de paràmetres amb les opcions per defecte i feu clic a Save.
 
Edició dels paràmetres
 
Seguidament se us obrirà una finestra amb tots els enllaços que el complement descarregarà al vostre ordinador. Com veureu, al principi de la llista, hi ha enllaços com http://www.gencat.cat/educacio o http://www.xtec.cat que no cal descarregar i per tant, cal definir l'URL a partir de la qual es vol iniciar la descàrrega. 
 
Per fer-ho cal fer clic al botó Pause (abans que comenci el procés) i a continuació al botó Filter.
 
Afegir filtre
 
De les diferents opcions que apareixeran en fer clic a Filter cal triar la que diu Filter by String i escriure la URL a partir de la qual s'iniciarà la descàrrega.
 
L'adreça que s'ha d'afegir en aquest punt ha de ser la mateixa adreça de punt de partida, en aquest exemple l'adreça és:
http://educaciodigital.cat/moodle/moodle/mod/forum/view.php?f=53&showall=1 
i eliminar tot el que hi ha a partir de la última barra.
http://educaciodigital.cat/moodle/moodle/mod/forum/view.php?f=53&showall=1
I afegir al final l'expressió "discuss.php". Segons l'exemple, quedaria per tant de la forma següent:
http://educaciodigital.cat/moodle/moodle/mod/forum/discuss.php
Recordeu fer aquesta modificació de l'URL a partir del fòurm que vosaltres voleu descarregar i copieu-la al porta retalls.
 
Finalment, cal fer clic a D'acord.
 
Afegir string
 
Per reiniciar la descàrrega dels fitxers feu clic a Start.
 
Start
 
Un cop finalitzat el procés trobareu tots els documents dins de la carpeta data ubicada a la ruta que hàgiu especificat als paràmetres del complement. Dins d'aquesta carpeta data, es crearà una subcarpeta per cadascuna de les descàrregues que realitzeu. Per obrir la pàgina principal de fòrum haureu de buscar el fitxer index.html.
 

Com enllaçar aquest fòrum estàtic a un curs del Moodle 2?

El Moodle 2, tal i com passava amb el Moodle 1.9, permet pujar fitxers comprimits (ZIP), descomprimir-los en el servidor i indicar quin és el fitxer principal. La millora afegida a aquest tipus de recurs en el Moodle 2 és que per met afegir més d'un fitxer, fins i tot carpetes senceres.
 
Per enllaçar un fòrum estàtic a un curs del Moodle 2 seguiu els passos següents:
 
  1. Feu un fitxer ZIP amb tots els fitxers descarregats.
  2. Obriu el curs on es vol afegir aquest contingut.
  3. Activeu l'edició del curs.
  4. Afegiu un recurs del tipus Fitxer.
 
Afegir un recurs
 
A continuació
  1. Afegiu un Títol i una Descripció al recurs.
  2. A l'apartat Contingut feu clic a Afegeix i seleccioneu el fitxer comprimit que conté el fòrum desat.
  3. Un cop incorporat el fitxer seleccioneu-lo i a la finestra que s'obrirà feu clic a Unzip.
Afegir un fitxer
Un cop finalitzi el procés de descompressió veureu tots els fitxers que contenia el ZIP. En aquesta finestra:
  1. Busqueu el fitxer index.html .
  2. Feu clic per seleccionar-lo.
  3. A la finestra que s'obrirà trieu Configura el fitxer principal.
  4. Acabeu de configurar les Opcions del recurs, els Paràmetres comuns i feu clic a Desa els canvis i torna al curs.
 
Configura el fitxer principal
Un cop retorneu a la finestra principal del curs trobareu el recurs i quan hi entreu s'obrirà el fòrum que havíeu descarregat.
 
Cal recordar que aquest fòrum és un recurs estàtic i de consulta, en cap moment es podrà realitzar cap intervenció al fòrum.
 
Vista del fòrum inclòs com a recurs al Moodle
 

» Preguntes freqüents