Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Bones pràctiques amb Moodle. Recomanacions per optimitzar un curs

par Administrador/a Espai de suport, mercredi 7 juillet 2021, 15:30
 

Índex de continguts

Format dels fitxers recomanats

Tipus d'activitats de Moodle com alternativa als fitxers

 



FORMAT DE FITXERS RECOMANATS

Ús de fitxers PDF sempre que sigui possible

La majoria de les vegades es poden substituir els documents de text i les presentacions de diapositives per fitxers PDF que ocupen molt menys espai. Aquesta recomanació és adient tant quan el professorat ha de posar documents a l'abast de l'alumnat com quan els ha de rebre mitjançant una tasca. En tots els casos, un cop l'usuari/ària ha enllestit el document, el pot imprimir en PDF i publicar/enviar en aquest format.

En l’actualitat els paquets ofimàtics ja porten incorporada aquesta opció per defecte així que no ha de comportar cap feina extra pels usuaris/àries.


Mida i format de les imatges

Les imatges són un material molt útil que es fa servir sovint als cursos Moodle. Abans de posar una imatge a un curs és recomanable comprovar que aquesta imatge s’ha reduït i no ocupa més d’uns 800px (aproximadament) d’amplada. A continuació, trobareu algunes recomanacions que us ajudaran a reduir-la:

  • JPEG: Aquest format és recomanable per a imatges amb molts colors (més de 256, que són els que admeten els GIF), com ara les fotografies.
  • GIF: Format adequat per a imatges amb poca varietat de colors, com ara captures de pantalla. També és un format vàlid per a imatges amb transparències.
  • PNG: És l'evolució del GIF i accepta més colors. De totes formes, encara hi ha navegadors que no accepten les transparències fetes amb PNG. Per tant, aquest format és recomanable per a imatges sense transparències, com ara captures de pantalla.

Podeu fer servir el GIMP per optimitzar la mida d'una imatge:

  • Obriu la imatge amb el GIMP (si no el teniu, el podeu descarregar gratuïtament de Softcatalà).
  • Si es tracta d'una imatge de mides grans, el primer que heu de fer és reduir-ne les dimensions. Recordeu que és recomanable no fer servir imatges superiors a 800px d'amplada. Així doncs, aneu a l'opció Imatge > Escala la imatge... i, mantenint la proporció, introduïu l'amplada (si manteniu la proporció, l'alçada es determinarà automàticament).
  • Aneu a l'opció de Fitxer > Desa'n una còpia... de la part superior de la imatge.
  • Se us obrirà una finestra nova amb diferents opcions:
    • Nom: escolliu el nom que li voleu donar al fitxer final
    • Desa en la carpeta: escolliu la carpeta on voleu desar la imatge
    • Navega per altres carpetes: navegueu per altres carpetes on voleu desar la imatge
    • Seleccioneu tipus de fitxer (Per extensió): escolliu el format de fitxer amb què voleu desar la imatge

NOTA: Si, en posar el nom del fitxer, hi poseu també l'extensió que voleu, ja no caldrà seleccionar el tipus de fitxer posteriorment.

  • Un cop escollides les opcions anteriors, cliqueu al botó Desa.
  • Se us obrirà una finestra nova amb unes opcions per controlar la qualitat de la compressió de l'arxiu. Els paràmetres per defecte ja estan bé, però, si ho preferiu, podeu anar fent proves i quedar-vos amb el fitxer que s'adapti millor a les vostres necessitats.

Mida i format dels fitxers de so

Cal saber que el format mp3 és dels més lleugers que es poden trobar. Així doncs qualsevol fitxer de so que s’hagi de posar a un curs Moodle hauria de:

Mida i format dels fitxers de vídeo

Procurar, sempre que sigui possible, que els fitxers de vídeo i/o animacions estiguin fora del Moodle. Es poden fer servir diferents serveis per allotjar-lo com Youtube o Vimeo. Prenent aquesta mesura també estalviarem molt espai dins del nostre curs. Tot i així, abans de pujar qualsevol vídeo a aquests servidors externs és important garantir que es disposa dels drets necessaris per publicar-lo.

Esquema a mode de resum

Formats de fitxers


TIPUS D'ACTIVITATS DE MOODLE COM ALTERNATIVA ALS FITXERS

Tasques en línia

Sovint es demana a l’alumnat que enviïn documents de text amb escrits fets per ells. Depenent del tipus d’escrit és molt més adient fer servir una “Tasca en línia” on l'alumnat pugui escriure un text i donar-li un format adient per la seva lectura i/o correcció.

Bases de dades

Altres vegades es demana a l'alumnat que es descarreguin un document de text per editar i omplir per després trametre’l al tutor/a per a la seva posterior avaluació. Sovint aquest tipus de tasca pot ser substituïda per una base de dades amb diferents camps a omplir per l'alumnat. D’aquesta manera s'evita tenir el mateix document 20, 30 o més vegades dins del nostre curs Moodle. A l'apartat Activitats avançades dels Materials sobre el Moodle 2 s'explica com elaborar aquest tipus d'activitats.

Ús de qüestionaris i/o Quaderns Virtuals

Una altra forma d’evitar l’enviament de documents per part de l’alumnat és fer servir els qüestionaris de Moodle que donen la possibilitat de fer un seguiment i avaluació de l’alumnat en línia a l’igual que les bases de dades. D'aquesta forma, a més de reduir l'espai, també es facilita la correcció.

Ús de La meva XTEC per allotjar la documentació per a l'alumnat

Sovint els materials de consulta proporcionats a l’alumnat estan enllaçats com a documents estàtics que s’han de tornar a pujar en el moment que es modifiquen.

Per tal d’evitar aquesta feina és molt recomanable fer servir els Llocs Web de la Xtec (Google Sites) o bé, els Documents de la Meva Xtec per crear aquesta documentació i després enllaçar-la des del Moodle. D’aquesta forma en modificar qualsevol part dels materials, ja sigui un document o un lloc web, no s’haurà de tornar a canviar el fitxer dins dels cursos Moodle i, a més, també s'aconseguirà un estalvi a l'espai consumit pel curs.

MATERIAL DE SUPORT

Guies i manuals:
Aplicacions 2.0 a la formació del professorat
XTEC i Google

Creació d'un lloc web o Google sites

» Preguntes freqüents