dijous, 28 de març 2024, 13:28
lloc: Portal de suport d'Àgora-EIX
Curs: Portal de suport d'Àgora-EIX (Suport d'Àgora-EIX)
Glossari: Preguntes freqüents
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: "Habilita sols membres del grup" per als "Agrupaments".

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 22 de setembre 2020, 13:37
 

Habilita sols membres del grup per als agrupaments era una funcionalitat de Moodle, en fase experimental, que permetia assignar tasques i recursos determinats només per a un agrupament. A partir de la versió 2.8 del Moodle aquesta opció ha quedat integrada dins de l'apartat Restriccions d'accés de les activitats o recursos des d'on es pot triar si l'activitat o recurs està disponible per tots els grups, només un grup determinat o un agrupament.


Per habiltiat la restriccions d'accés (Accés restringit) cal que l'administrador del Moodle vagi a Administració del lloc | Característiques avançades | Habilita l'accés restringit.


Podeu trobar més informació sobre els grups i agrupaments en aquest enllaç: http://ateneu.xtec.cat/wikiform/wikiexport/cmd/tac/moodle2/b10_usuaris/06_agrupaments

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què cal fer per configurar el servidor LDAP de la XTEC?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 22 de setembre 2020, 14:04
 

Si voleu fer possible que tot el professorat de Catalunya pugui validar-se al vostre espai Moodle amb el nom d'usuari/ària de correu de la XTEC i la contrasenya corresponent, cal activar i configurar la validació per LDAP. Això us pot estalviar feina, ja que no us serà necessari donar d'alta el professorat del centre. Tingueu present, però, que si activeu la validació per LDAP, qualsevol professor/a de la XTEC que conegui l'URL del vostre espai Moodle podrà validar-s'hi i que aquest mecanisme només és vàlid pel professorat (en cap cas aquest procediment és aplicable als alumnes).

Per configurar els paràmetres d'autenticació LDAP del Moodle podeu seguir el procediment que es detalla tot seguit:

  • Accedir a Administració | Administració del lloc | Connectors | Autenticació | Gestió de l'autenticació  amb permisos d'administrador/a i fer clic a l'ull del Servidor LDAP. A continuació cal fer clic a Paràmetres.

ldap.png

  • Editar els paràmetres següents del connector Servidor LDAP:
    • URL del servidor: xoid.ensenyament.intranet.gencat.cat
    • Nom distingit: cn=users,dc=xtec,dc=cat
    • Tipus d'usuari: Per defecte
    • Contextos: cn=users,dc=xtec,dc=cat

     

    ldap3.png

 

Autocompletat de dades

A més a més, el sistema pot agafar la informació del servidor LDAP per omplir els camps de nom, cognoms i correu electrònic. Per fer-ho cal:

  • Accedir a Administrador | Administració del lloc | Connectors | Autenticació | Servidor LDAP amb permisos d'administrador/a
  • Editar els següents paràmetres del connector Servidor LDAP:
  • Buscar l'apartat mapatge de dades i configurar els paràmetres amb els valors següents:
    • Nom: givenname
    • Cognoms: sn
    • Adreça electrònica: mail
    • En totes les opcions anteriors cal posar el paràmetres:
      • Actualitza dades locals: En crear
      • Actualitza dades externes: Mai

ldap2.png

 
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Detectar i eliminar Adware "Programari de publicitat" del Moodle d'Àgora

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 22 de setembre 2020, 15:45
 

L'Adware o programari de publicitat, representa qualsevol programari que mostra o descarrega publicitat després d'instal·lar o mentre s'executa un programa. Alguns programes adware envien informació privada a tercers sense autorització de l'usuari. Aquesta pràctica es coneix amb el nom de spyware, això no vol dir que tots els programes adware facin això, però cal anar amb compte.

Aquesta publicitat no prové dels servidors d'Àgora i ha estat introduïda per algun dels usuaris que fa servir el Moodle i que té permisos d'edició. Per evitar que es produeixin aquestes situacions caldrà detectar i netejar els ordinadors infectats.
Podeu trobar més informació als enllaços següents:

Exemple d'un Moodle infectat:

adware1.png

En cas que es detecti publicitat al Moodle d'Àgora, en qualsevol de les seves pàgines cal prendre mesures següents:
  1. Eliminar el programari de publicitat de l'ordinador afectat (cal revisar tant els ordinadors personals com els del centre).
  2. Eliminar el programari de publicitat del Moodle

Eliminar el programari de publicitat de l'ordinador

A continuació es detallen alguns consells per tal de netejar els possibles ordinadors infectats. És necessari fer aquesta neteja de tots i cadascun dels ordinadors que puguin estar afectats, sinó, per molt que netegeu el programari de publicitat del Moodle es tornarà a generar.
 
  • Revisar les extensions que teniu als diferents navegadors
    • Al Google Chrome aneu a Personalitza | Eines | Extensions
    • Al Mozilla Firefox aneu a Menú | Extensions
  • Revisar la llista de programes instal·lats als ordinadors i eliminar qualsevol programa que no sigui conegut
  • Analitzar l'ordinador amb un antivirus. Els ordinadors del centre ja en porten instal·lats i en cas que als ordinadors personals no en tingueu podeu instal·lar l'antivirus gratuït Avira.
  •  ...


Eliminar el programari de publicitat del Moodle

Automàticament, Moodle autodetecta la publicitat dins del lloc un cop per setmana. Quan es detecta, apareix un enllaç anomenat Neteja Adware per accedir a l'informe i poder-la nejetar. Així doncs, accediu al vostre Moodle amb permisos d'administrador/a i aneu a Administració del lloc | Neteja Adware

Neteja adware

En cas de no detectar-se es pot accedir a l'informe manualment però en aquest cas es troba a Administració del lloc -> Servidor | Detecta Adware.

 adware2.png

 

A continuació es carregarà una pantalla nova amb tots els cursos, tasques, recursos que contenen aquest programari de publicitat.

adware3.png

L'eina no detecta tot el programari de publicitat. Per ara només mira descripcions de curs i d'activitats.
 

Si feu clic a l'enllaç de la columna URL accedireu directament a l'espai d'edició on es troba el programari de publicitat. Per tal d'eliminar-ho cal visualitzar el contingut de la caixa de text en mode HTML, en cas contrari no es podrà eliminar.

adware4.png

Elimineu el contingut maliciós, en general es troba entre les etiquetes <script></script>, i feu clic a Desa els canvis de la tasca, etiqueta, paràmetres del curs, qüestionaris...

 adware5.png

Aquest procediment s'haurà de fer amb tots i cadascun dels recursos, tasques, etc... que surtin al llistat.

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què s'ha de fer per reduir el nombre de correus electrònics que envia el Moodle?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 22 de setembre 2020, 16:34
 

Moodle permet configurar el contingut i periodicitat amb que els usuaris han de rebre les notificacions de les novetats als fòrums als que estan subscrits. Per fer-ho, cada usuari/ària ha d'editar el seu perfil, clicar sobre el botó Preferències, accedir a Preferències del fòrum i revisar el valor del camp Tipus de resum de missatge de correu electrònic que permet indicar si s'ha d'enviar un correu cada cop que algú envia un missatge a un fòrum o bé si només s'ha d'enviar un al dia. Per no saturar de missatges el servidor és molt recomanable marcar l'opció Assumptes (missatge de correu electrònic diari només amb els assumptes).


Administrador/a Espai de suport

GENERAL: Com s'accedeix a l'espai FTP i/o a la base de dades d'Àgora?

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 23 de setembre 2020, 16:02
 

Una de les característiques del servei Àgora és que no permet l'accés FTP. Per tant, no es poden instal·lar mòduls ni temes i, a més, l'única via per pujar fitxers més grans que la mida permesa (10MB) és accedir al portal de gestió amb un usuari/ària gestor i utilitzar les eines corresponents (per exemple, en el cas de Moodle, l'apartat "Enviament de fitxers grans al Moodle").

A més, Àgora tampoc permet l'accés directe a les bases de dades (com ho permetien altres serveis com ara phobos). Per aquest motiu, per moure continguts a altres espais caldrà utilitzar els mecanismes d'importació/exportació que ofereixen les eines. De nou, a mode d'exemple, amb les còpies de seguretat i les restauracions es poden copiar cursos Moodle a altres espais.

Administrador/a Espai de suport

GENERAL: Quina és la política de quotes del Moodle i el Nodes?

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 23 de setembre 2020, 16:07
 

La quota dels espais d'Àgora és diferent segons el servei:

  • A Moodle cada centre disposa d'una quota inicial de disc de 20000MB, ampliables (en casos molt justificats es pot sobrepassar aquesta quota). IMPORTANT: l'ampliació de quota per sobre dels 20GB estarà condicionada per la presència de còpies de seguretat dels cursos (vegeu les indicacions de la part final d'aquesta pregunta freqüent).
  • A Nodes cada centre disposa d'una quota inicial de disc de 10000MB, ampliables (en casos molt justificats es pot sobrepassar aquesta quota). 

Des de gener de 2012, el sistema envia un correu electrònic en el cas que s’estigui arribant al màxim de la quota designada i/o se superi. En el cas de les EOI, aquest missatge s'envia des de març de 2012.

Quan s'enviarà aquest avís?

S'enviarà un missatge de correu electrònic a la bústia del correu XTEC dels gestors del centre i al codi de centre quan es donin aquestes dues condicions:
  • S'hagi superat el 85% d'ocupació de la quota.
  • L'espai lliure sigui inferior a 3 GB.

Com puc saber l'espai que em queda?

Per tal de consultar l'espai de disc ocupat en cadascun dels serveis Àgora cal accedir a l'espai de gestió ja sigui mitjançant l'usuari genèric del centre (codi de centre) o bé mitjançant algun dels gestors que el centre hagi designat. En la pregunta freqüent Com es designen els gestors de centre? s'explica com donar d'alta aquest gestor/a.

Un cop dins, a l'apartat El meu Àgora apareixen un seguit de dades relatives als diferents serveis que el centre ha sol·licitat entre les quals es mostra el percentatge de disc ocupat sobre el total, així com els valors en MB i el botó Actualitza per refrescar l'ocupació actual.

 
Espai de disc

En el cas del Moodle, disposeu d'una funcionalitat per saber quant d'espai ocupa cada curs de manera individual. Per accedir-hi heu d'entrar al Moodle amb un usuari/ària amb rol d'administració i, en el bloc Administració del lloc, heu de clicar a Informes | Ocupació del disc. A la pestanya de Cursos disposeu del detall d'ocupació per a cada curs i a la pestanya Còpies de seguretat disposeu del llistat de totes les còpies de seguretat que hi ha al Moodle, l'usuari al que pertanyen i una icona d'una paperera que us permetrà eliminar la còpia. Heu de tenir en compte que degut a la gran quantitat de fitxers, la càrrega d'aquesta pàgina pot tardar alguns minuts.

informe_ocupacio.png
En aquest enllaç podeu trobar amb més detall el procés per eliminar còpies de seguretat dels usuaris.

Com puc sol·licitar més espai?

Per tal de sol·licitar una ampliació d'espai s'ha d'anar a l'Eina de Gestió, identificar-se com a gestor/a, accedir a El meu Àgora | Serveis i fer clic a Sol·licita més espai. Ara bé, aquest botó per sol·licitar més espai només apareixerà quan a un servei es donin aquestes dues condicions:
  • S'hagi superat el 75% d'ocupació de la quota.
  • L'espai lliure sigui inferior a 3 GB.

Ampliació quota

A l'apartat Sol·licituds disponibles seleccioneu Ampliació de quota, trieu el servei afectat (a l'exemple anterior, Moodle, però podeu fer el mateix amb Nodes) i a continuació expliqueu els motius pels quals necessiteu aquesta ampliació.

Sol·licituds del centre

Un cop feu la tramesa de la sol·licitud apareixerà una pantalla resum amb les dades de la petició.

Estat de la sol·licitud

Per poder fer el seguiment de la petició podeu anar a Altres sol·licituds i a la columna Estat comprovar si diu En estudi, Solucionada o bé Denegada. En un període d'aproximadament una setmana obtindreu resposta a la petició. A la columna Resposta dels administradors trobareu una petita explicació de l'acció feta (espai ampliat, motius pels quals la petició no ha estat acceptada...).

Què passa si s'exhaureix el 100% de l'espai?

En el moment que la quota hagi arribat al seu límit màxim cap usuari/ària (tant alumnat com professorat) podrà pujar cap fitxer i, quan intenti fer-ho, en el cas del Moodle, li apareixerà el missatge següent:

Quota exhaurida
Per tant, és important, en el moment que el centre rebi els missatges d'avís que anuncien que ha superat el 85% de la seva quota, alliberi tot l'espai possible i, si tot i així en necessita més, faci la petició d'ampliació corresponent.

Què puc fer per alliberar espai al Moodle?

Existeixen diversos mecanismes que permeten estalviar espai de la quota:
  • Esborrar cursos o continguts antics.
  • Esborrar còpies de seguretat obsoletes.
  • No crear còpies de seguretat o, en cas de crear-les, descarregar-les a l'ordinador local i esborrar-les de l'espai Moodle. Com s'explica a aquesta pregunta freqüent, a Àgora cada dia es fa una còpia completa de tota la base de dades i, tot i que sí que és recomanable fer còpies periòdicament (com ara a finals de cada trimestre) no és necessari fer-ho de forma habitual cada setmana.
  • Fer servir serveis externs com Youtube, Vimeo, Google Drive... per enllaçar continguts multimèdia al Moodle en comptes de tenir-los al servidor.
  • Revisar les bones pràctiques que trobareu en aquesta pregunta freqüent.

Què puc fer per alliberar espai al Nodes?

  • Esborrar imatges que no es facin servir.
  • Fer servir serveis exerns com Youtube, Vimeo o Google Drive.
  • Revisar les bones pràctiques que trobareu en aquesta pregunta freqüent.



Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Com puc amagar el nom del professorat a la llista de cursos?

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 23 de setembre 2020, 16:46
 

Per defecte, el Moodle mostra el nom del professorat editor dels cursos quan es mostren en format llista o quan l'alumnat accedeix a la seva pàgina inicial.

Per raons diverses el centre pot necessitar que aquests noms no apareguin. Per fer-ho hi ha dues opcions, podeu triar la que més convingui segons les necessitats del centre:

No mostrar el nom del professorat editor a cap curs

Desactivar el paràmetre del Moodle que fa que es mostrin aquests usuaris (això afectarà a tots els professors editors). Per fer-ho, només cal accedir amb rol d'administrador/a al Moodle i anar a Administració del lloc | Aparença | Cursos i a l'apartat Administradors de curs desmarcar el Professorat editor que apareix seleccionat per defecte.



Crear un rol per al professorat editor que no vol aparèixer

Crear un rol nou de professorat editor i assignar al professorat que no vol que es mostri el seu nom, a aquest rol. Per fer-ho, cal accedir amb rol d'administrador/a al Moodle i anar a Administració del lloc | Usuaris | Permisos | Definició de rols i fer clic a Afegeix un rol nou.



A continuació al desplegable Utilitza el rol o l'arquetipus trieu ARQUETIPUS: Professor (editor) i feu clic a Continua.



A la pantalla següent, ompliu els camps següents Nom curt, Nom complet personalitzat i Descripció personalitzada i feu clic a Crear aquest rol




Un cop creat aquest rol nou, els usuaris als que els hi assigneu, no es mostraran públicament al Moodle. Tingueu en compte que únicament caldrà afegir aquest rol nou perquè el professorat tingui permisos d'edició sobre el curs.

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Com puc desactivar la missatgeria privada?

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 23 de setembre 2020, 16:57
 



Desactivar la missatgeria privada a tots els usuaris

Per tal de desactivar la missatgeria privada a tots els usuaris del Moodle, cal accedir amb un usuari administrador i anar a Administració del lloc | Missatgeria | Paràmetres de la missatgeria


i desmarcar la casella Habilita el sistema de missatgeria.



Cal tenir en compte que si es demarca aquesta casella cap usuari podrà enviar missatges privats.


Desactivar la missatgeria privada a usuaris concrets

Per tal de desactivar la missatgeria privada només a algun usuari del Moodle cal crear un rol nou i assignar-hi els usuaris desitjats.

En primer lloc cal anar a Administració del lloc | Usuaris | Permisos | Definició de rols i crear un rol nou, es pot anomenar per exemple, "Estudiant sense missatgeria".

Aquest rol ha de tenir marcada l'opció Sistema al Tipus de context en què es pot assignar aquest rol.


A continuació cal trobar el permís Enviar missatges a qualsevol usuari moodle/site:sendmessage i marcar l'opció Prohibeix.


Finalment, caldrà afegir els usuaris desitjats a aquest rol. Per fer-ho, cal anar a Administració del lloc | Usuaris | Assigna rols globals, accedir al rol acabat de crear i afegir els usuaris als que es vol denegar la missatgeria.


A partir d'aquest moment els usuaris que tenen dit rol no podran enviar ni rebre missatges ni tampoc accedir a l'històric de la missatgeria.


Administrador/a Espai de suport

Què he de fer per configurar l'extensió Clickedu?

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 23 de setembre 2020, 17:05
 

Per poder fer servir l'extensió Clickedu al vostre Moodle cal que:

  • Activeu les opcions que voleu sincronitzar de Clickedu (usuaris, cursos, continguts i/ qualificacions). Per fer-ho, aneu a Administració del lloc | Connectors | Connectors locals | Clickedu i marqueu les caselles de sincronització que us interessin (per exemple Sincronitzacio d'usuaris). Si no hi ha cap casella de sincronització marcada, no apareixerà l'entrada Clickedu al bloc d'Administració.

Configuració clickedu

Un cop fet això, trobareu un apartat nou al final de la pestanya Administració del lloc amb les opcions que hàgiu marcat en el primer pas.


  • Si activeu la sincronització d'usuaris, aneu a Administració del lloc | Seguretat | Normativa del lloc i activeu l'opció Permet caràcters estesos en els noms dels usuaris.
  • També cal configurar l'URL del servei web i el Token servei web qualificacions i SSO que es troben a Administració del lloc | Connectors | Connectors locals | Clickedu. Trobareu com obtenir els valors que cal posar a aquests camps al Manual de Clickedu (per poder consultar aquesta documentació oficial prèviament heu d'haver iniciat la sessió a Clickedu).


Aquest connector l'ha desenvolupat Clickedu. Per tant, en cas de dubte, aclariment o incidència relacionada amb ell, heu de fer servir el sistema de tiquets de Clickedu gestionat pel Departament d'atenció a l'escola.

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Com funciona el format de curs “Senzill per temes”?

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 30 de setembre 2020, 15:40
 

El format "Senzill per temes" afecta a la visualització del curs dels usuaris amb rol estudiant de forma que tots els recursos i activitats es mostren només amb una icona, que té una mida més gran de l'habitual (128x128px) que, fins i tot, es pot personalitzar.

Per utilitzar aquest format a un curs Moodle cal seguir els passos següents:

  • Entreu al curs amb un usuari/ària amb permisos d’edició.
  • Feu clic a l'eina d'engranatge i accediu a Edita paràmetres.
Paràmetres
  • Desplegueu la llista Format i seleccioneu l’opció “Format senzill per temes”.
Selecciona format senzill
  • Reviseu les opcions del format senzill per temes per ajustar-los a les necessitats del curs. Així, per exemple, és recomanable deixar amagats els blocs laterals (per facilitar la navegació a l’alumnat i evitar que es distreguin amb aquesta informació). En cas que vulgueu que es mostrin els blocs laterals heu de marcar l'opció Mostra blocs laterals.
Oculta blocs

  • Feu clic sobre el botó Desa els canvis i visualitza.


Si el curs té el “Format senzill per temes”, en crear/editar qualsevol recurs/activitat apareixerà un apartat al final per seleccionar la icona que ha de tenir associada:

  • Fes servir la imatge existent. Permet mantenir la icona actual per al recurs/activitat, usar la icona predeterminada del format Senzill per a cadascun dels tipus de recursos/activitats, o usar una de les icones predefinides per diferents àrees.
Icones pel format senzill

 
  • Puja una imatge. Permet escollir una imatge per personalitzar la icona que ha de representar el recurs/activitat. La imatge ha d'estar en format JPG, PNG o GIF i és recomanable que sigui de 128x128 píxels (és a dir, 128px d'amplada i 128px d'alçada). En cas que la mida sigui diferent, la imatge possiblement es veurà deformada o amb mala qualitat.
Puja una imatge


Mentre tingueu l'edició del curs activada, a la vista del professor/a, l’aparença del curs serà amb les icones normals. En el moment que desactiveu l'edició veureu el curs amb el tema “senzill per temes” aplicat. També podeu canviar el rol a Estudiant per assegurar-vos que veieu el mateix que veuran els vostres alumnes.

Curs de mostra



Per veure qui pot utilitzar aquest format podeu consultar la pregunta A qui va adreçat el format de curs “Senzill per temes”?.

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Guia ràpida per activar i configurar Marsupial a l'Àgora

per Administrador/a Espai de suport - dijous, 8 d’octubre 2020, 10:49
 

El servei Marsupial d'Àgora fa possible la integració amb Moodle dels llibres digitals contractats, de manera que se simplifica l'accés i, si el llibre ho permet, es desen els resultats al Moodle. Els passos per poder utilitzar aquest servei a Àgora són els següents
  1. Activar el servei Marsupial accedint com administrador/a a Administració del lloc | Connectors | Connectors locals | Recursos Remots. Amb aquest pas també s'activaran de forma automàtica els blocs Els meus llibres i Qualificacions continguts remots. En cas de desactivar Marsupial, aquests blocs es desactivaran de forma automàtica.
  2. Donar d'alta els proveïdors de continguts des de l'apartat Administració del lloc | Recursos remots | Administra proveïdors. Aquest pas s'ha d'executar després d'activar el servei i cada cop que el centre contracti un proveïdor de continguts nou.
  3. Descarregar l'estructura de llibres de cada proveïdor de continguts, fent clic sobre el seu nom des de l'opció Administració del lloc | Recursos remots | Continguts | Nom proveïdor. En fer-ho s'actualitzarà la llista de llibres disponibles.
  4. Donar d'alta les credencials al sistema mitjançant un fitxer CSV o de forma manual.
A partir d'aquest moment, el professorat editor podrà afegir activitats de tipus "Contingut remot" per accedir als llibres contractats. Alguns proveïdors també permeten accedir directament a una unitat del llibre o, fins i tot, a alguna activitat concreta.
Un cop creada l'activitat, l'alumnat ja podrà accedir al llibre automàticament sempre i quan el seu usuari/ària tingui assignada una credencial vàlida. Si l'alumnat no té assignada cap credencial, el sistema li demanarà la primera vegada que intenti accedir.
 
A continuació podeu consultar un esquema amb els passos anteriors:
 
Activació de Marsupial
 
Trobareu informació més detallada sobre els passos anteriors a la pregunta freqüent "Com activar i configurar Marsupnetejaial per poder incorporar al Moodle els llibres digitals contractats?".
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Com activar i configurar Marsupial per poder incorporar al Moodle els llibres digitals contractats?

per Administrador/a Espai de suport - dijous, 8 d’octubre 2020, 11:31
 
 
A la Guia ràpida trobareu una descripció més breu dels passos que cal seguir per activar i configurar el mòdul de Marsupial a qualsevol espai Moodle d'Àgora.
 
Per tal de poder incorporar als espais Moodle d'Àgora els llibres digitals contractats amb els proveïdors de continguts, el primer que cal fer és activar el servei Marsupial, que permet gestionar aquests continguts així com les credencials d'accés de l'alumnat. 
Per activar Marsupial cal que accediu al vostre Moodle amb un usuari administrador/a i aneu a Administració del lloc | Connectors | Connectors locals | Recursos Remots, trieu a l'opció Activa Marsupial i confirmeu que els paràmetres que apareixen coincideixen amb els paràmetres recomanats per defecte. En cas contrari caldrà fer-ho manualment.
Amb aquest pas també s'activaran de forma automàtica els blocs Els meus llibres i Qualificacions continguts remots. En cas de desactivar Marsupial, aquests blocs es desactivaran de forma automàtica.

Activa Marsupial
 
En fer-ho, apareixerà un apartat nou anomenat Recursos remots al menú Administracio de lloc de Moodle, amb les opcions següents:
 
Continguts

  • Administra proveïdors. Permet gestionar les dades de connexió dels proveïdors de continguts (editorials) que els centres han contractat. Afegir-ne de nous, eliminar-los o comprovar l'estat de la connexió amb cadascun d'ells.
  • Administra usuaris. Permet gestionar manualment les credencials de cadascun dels usuaris del Moodle. Des d'aquí es pot consultar per cada usuari/ària les credencials que tenen assignades, eliminar-les o introduir-ne de noves manualment indicant el llibre i la clau d'accés. 
  • Continguts. Mostra els diferents proveïdors de continguts contractats. Aquest apartat no es mostra si el centre no ha donat d'alta manualment cap proveïdor mitjançant l'opció Administra proveïdors. En seleccionar qualsevol dels proveïdors de continguts es mostra la llista de llibres descarregats, gestionar les credencials associades a cadascun dels llibres que s'han descarregat i, a més, un botó que permet descarregar/actualitzar la llista de llibres.
  • Importa/Exporta Credentials
    • Importa des d'un fitxer: permet importar credencials a partir de fitxers CSV, assignar-les, desassignar-les, eliminar-les o introduir-ne de noves manualment. 
    • Exporta a un fitxer: permet exportar les dades a un fitxer CSV a mode de còpia de seguretat o per importar-les a una altra plataforma.
Un cop s'hagin donat d'alta els proveïdors de continguts, s'hagi descarregat la llista dels seus llibres tal i com s'explica a la PMF Com configurar els proveïdors, llibres i credencials al mòdul Marsupial? ja serà possible incorporar accessos a qualsevol dels llibres als cursos de Moodle. Aquests llibres es poden enllaçar afegint el tipus d'activitat "Contingut remot".

Activitats
 
Després de seleccionar el tipus d'activitat Contingut remot en el quadre de selecció Afegeix una activitat..., es mostrarà un formulari de configuració amb paràmetres força semblants. A la primera part cal seleccionar el nivell i el llibre i, opcionalment, en alguns casos, també es pot indicar la unitat i/o l'activitat.
Paràmetres activitat de contingut remot
 Paràmetres activitat contingut remot


Un cop creada l'activitat, l'alumnat podrà visualitzar el llibre sempre i quan el seu usuari/ària tingui associada la credencial d'accés o bé la conegui per poder-la introduir manualment. A l'apartat Gestió de credencials de la pregunta freqüent "Com configurar els proveïdors, llibres i credencials al mòdul Marsupial?" s'expliquen les diferents vies per introduir aquesta informació.
 
 
 
Administrador/a Espai de suport

MARSUPIAL: Com configurar els proveïdors, llibres i credencials al mòdul Marsupial?

per Administrador/a Espai de suport - dijous, 8 d’octubre 2020, 11:41
 

 

 


 

Gestió dels proveïdors

La llista de proveïdors de continguts donats d'alta al Moodle de cada centre es pot consultar des de l'apartat Recursos remots | Continguts. de l'Administració del lloc. La gestió dels proveïdors de continguts que apareixen a aquesta llista es fa des de l'apartat Recursos remots | Administra proveïdors. Així, per exemple, si contracteu els llibres d'una editorial nova, haureu de donar-la d'alta de forma manual seguint els passos següents:
  • Accediu a l'Administració del lloc | Recursos remots | Administra proveïdors

Administra proveïdors

  • A continuació, feu clic sobre el botó Afegeix nou proveïdor

Gestio de proveïdors

  • Al formulari, introduïu les adreces dels serveis web i l'usuari/ària i contrasenya d'accés als mateixos que us haurà de proporcionar el proveïdor de continguts i feu clic sobre el botó Desa

Gestió de proveïdors de continguts

 
En fer-ho, si tot ha anat bé, el proveïdor de continguts nou hauria d'aparèixer a l'apartat del bloc Administració | Administració del lloc |Recursos remots | Continguts 
Continguts

Gestió dels llibres

Aneu a Administració del lloc | Recursos remots | Continguts | Nom del proveïdor per gestionar la llista de llibres de cadascun dels proveïdors de continguts donats d'alta al sistema.
Continguts

Feu clic sobre el botó Actualitza l'estructura dels llibres. Si es tracta d'un proveïdor de continguts nou, es descarregarà la llista de llibres; en canvi, si el proveïdor ja existia i ja s'havien descarregat els llibres en algun moment, el que farà aquest procés serà actualitzar aquesta llista.
Descarrega estructura de llibres

A partir d'aquest moment ja podreu afegir activitats de tipus RCONTENT (Continguts remots) a qualsevol curs del vostre espai Moodle d'Àgora. A la pregunta freqüent Quines activitats s'han de crear dins d'un curs per poder accedir als llibres digitals? hi trobareu explicat pas a pas el procediment a seguir.

Gestió de les credencials

Per gestionar les credencials o codis d'accés de cada usuari/ària als llibres digitals adquirits hi ha diverses alternatives:
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què cal fer per importar i assignar les credencials dels llibres de forma massiva?

per Administrador/a Espai de suport - dijous, 8 d’octubre 2020, 12:32
 
Des de setembre de 2012 el mòdul de Marsupial incorpora unes funcionalitats noves que permeten la incorporació de credencials de forma massiva per facilitar-ne la seva gestió. 
 
Aquestes eines són accessibles des de l'Administració del lloc | Recursos remots | Credencials | Administra llibres i bàsicament permeten:

Importació de credencials a partir d'un fitxer CSV

Per importar credencials a partir d'un fitxer CSV cal accedir amb un usuari/ària amb permisos d'administració a l'apartat Administració | Administració del lloc | Recursos remots | Import/Export Credentials | Importa des d'un fitxer.

Admisitra llibres

A continuació, feu clic sobre el botó Tria un fitxer i un cop carregat feu clic a Carrega credencials.

Importa des d'un futxer

El fitxer d'importació ha de ser un CSV codificat amb UTF-8 i amb els camps següents separats per punts i comes (;):
 
isbn;credential;username;userid;pack;packid
 
  • isbn. Camp obligatori on s'especifica l'ISBN del llibre. Per poder-ho importar, aquest ISBN ha d'existir prèviament al Moodle.
  • credential. Camp obligatori que conté una credencial vàlida pel llibre especificat al camp anterior.
  • username. Camp opcional on es pot especificar el nom d'usuari/ària al Moodle. El valor especificat a aquest camp ha de concidir amb un nom d'usuari/ària existent.
  • userid. Camp opcional amb l'identificador numèric de l'usuari/ària al Moodle. El valor especificat a aquest camp ha de concidir amb un identificador d'usuari/ària existent.
  • pack. Camp opcional amb el nom de la motxilla. Aquest camp serà ignorat durant el procés d'importació.
  • packid. Camp opcional amb l'identificador de la motxilla. Aquest camp serà ignorat durant el procés d'importació.

 

A la primera fila del fitxer s'han d'especificar els noms dels camps anteriors que hi conté. Així, si es volen importar les credencials dels llibres però no es volen assignar a cap usuari/ària, el fitxer pot contenir només les columnes "isbn" i "credential". 
 
isbn;credential
7777777777;1
7777777777;1
5555555555;1

En canvi, si les credencials ja es volen assignar a algun usuari/ària, caldrà especificar també el userid o el username corresponent a cada fila:
 
isbn;credential;username
7777777777;1;alumnat1
7777777777;1;alumnat2
5555555555;1;alumnat2
 
Si el fitxer proporcionat pel proveïdor de continguts no té el format anterior haureu de crear-ne un que contingui el camps anteriors (com a mínim isbn i credential) amb el Calc de l'OpenOffice o el LibreOffice o l'Excel de Microsfoft.
 
A continuació feu clic a Continua i finalment a Carrega credencials.

Importació de credencials

Abans de fer la importació, el procés revisarà el contingut del fitxer i mostrarà un informe amb els errors i avisos en cas que es donin. Cal tenir en compte que si hi ha errors, s'hauran de revisar i reparar per poder continuar amb el procés d'importació.
 
Els problemes més freqüents que es poden produir són els següents:
  • El ISBN no existeix. Per solucionar-ho és recomanable accedir a l'apartat  Administració | Administració del lloc | Recursos remots | Continguts | Nom del proveïdor i fer clic sobre el botó Descarrega/actualitza l'estructura dels llibres. Si tot i així el problema persisteix caldrà posar-se en contacte amb el proveïdor de continguts per demanar-li perquè al fitxer de credencials facilitat hi ha un ISBN que no es descarrega al Moodle.
  • L'usuari/ària no existeix. En cas que el fitxer a importar contingui informació sobre els usuaris als quals s'han d'assignar cadascuna de les credencials i algun d'ells no existeixi al sistema, el procés d'importació s'aturarà. En aquest cas, per solucionar-ho, caldrà revisar els camps username i/o userid del fitxer CSV i:
    • editar-los pels correctes (el més probable és que s'hagi produït un error en la transcripció).
    • o bé eliminar aquesta informació del fitxer si no està clar per quin usuari/ària cal substituir-ho. 
 

Assignació massiva de credencials

Per assignar credencials importades de forma massiva a partir d'un fitxer CSV (o creades manualment) cal accedir amb un usuari/ària amb permisos d'administració a Administració del lloc | Recursos remots | Continguts| Nom del proveïdor  i fer clic sobre el botó Visualitza del llibre al qual es volen assignar aquestes credencials.
 
Visualitza llibre
 
A continuació, cal marcar les credencials que es volen assignar (o totes mitjançant el botó Selecciona-ho tot) i seleccionar l'opció Assigna de la llista desplegable Amb les credencials seleccionades....
Assignació de credencials
 
En fer-ho, s'obrirà un formulari que permetrà assignar/dessassignar les credencials seleccionades. Així, a la part superior esquerra de la pantalla es mostra el número de credencials seleccionades i també les pendents d'assignar. Per assignar credencials cal seleccionar els usuaris "potencials" de la columna de la dreta i moure'ls cap a la columna de l'esquerra (credencials assignades) mitjançant el botó Assigna (en fer-ho els canvis es desen de forma automàtica). És possible marcar més d'un usuari/ària a qualsevol de les dues columnes mantenint polsada la tecla "Control" mentre es fa clic amb el ratolí sobre els usuaris que es volen seleccionar. 
 
Assignació usuaris
 
Una altra opció interessant que s'ha afegit a aquesta pantalla per facilitar la localització de l'alumnat és el filtre que apareix a la part inferior de la columna de la dreta. Aquest filtre, a més de fer cerques per nom, cognoms i noms d'usuari/ària, també permet mostrar només els usuaris inscrits a un determinat curs. D'aquesta forma, si es volen assignar les credencials d'un llibre per l'alumnat d'un determinat nivell (per exemple 1r d'ESO), es recomana utilitzar algun curs on ja estigui inscrit només aquest alumnat per facilitar-ne la cerca i assignació.

Assignació individual de credencials 

A banda de les assignacions massives de credencials, l'administrador/a també pot assignar les credencials manualment per cada alumne/a i cada llibre des de l'apartat Recursos remots | Credencials | Administra usuaris.

Administra credencials

A continuació feu clic a l'enllaç Gestiona les credencials que trobareu al costat de l'alumne/a que vulgueu.

Gestiona les claus

Finalment feu clic a Afegeix credencial per tal que aparegui la pantalla d'administració de credencials dels usuaris. Un cop triat el llibre i afegida la credencial feu clic a Desa els canvis.
 
Administració de credencials
 
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què ha de fer l'alumnat per accedir als llibres digitals?

per Administrador/a Espai de suport - dijous, 8 d’octubre 2020, 13:17
 
 

L'alumnat té dues opcions per accedir als llibres digitals des dels espais Moodle d'Àgora: 

  • Des d'un curs (opció recomanada). El professorat pot afegir activitats de tipus "Contingut remot" dins dels cursos que faciliten l'accés als llibres digitals. La pregunta freqüent Quines activitats s'han de crear dins d'un curs per poder accedir als llibres digitals? explica com afegir aquestes activitats. El principal avantatge d'enllaçar els llibres d'aquesta forma és que, en alguns casos, si el proveïdor de continguts ho permet, els resultats de l'alumnat queden registrats al llibre de qualificacions del Moodle. Per conèixer quins proveïdors de continguts permeten desar els resultats es pot consultar la pregunta freqüent Quins proveïdors de continguts s'han provat a Àgora amb el mòdul de Marsupial?.

    Si l'alumnat intenta accedir a un llibre pel qual encara no té assignada cap credencial, el sistema li mostrarà un formulari perquè la pugui introduir manualment si la coneix. En aquest cas, si la credencial que introdueix l'alumnat és vàlida, el sistema no li tornarà a demanar mai més.
  • Des del bloc Els meus llibres. En aquest cas, si l'administrador/a afegeix aquest bloc a la primera pàgina de Moodle, a l'alumnat li apareixerà automàticament la llista de llibres pels quals tingui assignada alguna credencial. 

Si està activat el paràmetre Botó afegeix credencial de l'apartat Administració del lloc | Connectors | Blocs | Els meus llibres, l'alumnat també podrà afegir manualment la credencial d'algun llibre (sempre i quan la conegui).

Per afegir un llibre i la seva credencial al bloc Els meus llibres l'alumnat ha de fer clic al botó Afegeix.
 

A continuació l'alumnat ha de triar el llibre del qual vol afegir la credencial i fer clic a Desa els canvis.

Afegeix llibre


Si el llibre s'ha afegit correctament l'alumnat hi podrà accedir des del bloc "Els meus llibres".
 
En cas de voler que l'alumnat pugui editar les seves credencials caldrà donar un permís als usuaris autenticats. 
Per fer-ho cal anar a Adminsitració del lloc | Usuaris | Permisos | Definició de rols, editar el rol Usuari autenticat, cercar el permís editowncredentials, fer clic a Permet  i desar els canvis.
Un cop fet això, els apareixerà el botó Gestiona al bloc Els meus llibres.




A continuació podeu consultar un esquema amb els passos anteriors:
 
Què ha de fer l'alumnat per obrir un llibre digital?
 
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què cal fer si un usuari/ària no pot accedir a algun dels llibres digitals d'un proveïdor de continguts?

per Administrador/a Espai de suport - dijous, 8 d’octubre 2020, 13:39
 

En principi, si heu configurat correctament el mòdul de Marsupial, donat d'alta el proveïdor, descarregat els seus llibres i assignat les credencials que us ha fet arribar, tot hauria de funcionar correctament. 

Si en algun cas detecteu que alguna persona no pot accedir a un llibre d'un proveïdor, podeu seguir els passos següents per comprovar si les credencials són vàlides:

  1. Accediu a l'apartat Administració del llocRecursos remots | Continguts | Nom del proveïdor.
  2. Feu clic sobre el botó Visualitza del llibre al qual no pot accedir l'alumnat.

    Visualitza les credencials del llibre

  3. Feu clic sobre el botó Comprova que apareix al costat del nom de la persona que té problemes per visualitzar el llibre.

    Comprova credencials

  • Si tot va bé, apareixerà el missatge "Connexió correcta" al camp Comentaris
  • Si hi ha algun problema, sortirà un text de color vermell amb informació sobre l'error. 
Sigui quin sigui el resultat de la prova anterior, la recomanació és que, si alguna persona té problemes per accedir a algun dels llibres, contacteu amb el proveïdor de continguts i li feu arribar la informació obtinguda perquè el més probable és que hi hagi algun problema amb les credencials facilitades.
 
Recordeu que a la pàgina "Quins proveïdors de continguts s'han provat a Àgora amb el mòdul de Marsupial?" podeu consultar la llista d'editorials que s'han validat a Àgora així com els resultats obtinguts.
 
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Bones pràctiques amb Moodle. Recomanacions per optimitzar un curs

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 7 de juliol 2021, 15:30
 

Índex de continguts

Format dels fitxers recomanats

Tipus d'activitats de Moodle com alternativa als fitxers

 



FORMAT DE FITXERS RECOMANATS

Ús de fitxers PDF sempre que sigui possible

La majoria de les vegades es poden substituir els documents de text i les presentacions de diapositives per fitxers PDF que ocupen molt menys espai. Aquesta recomanació és adient tant quan el professorat ha de posar documents a l'abast de l'alumnat com quan els ha de rebre mitjançant una tasca. En tots els casos, un cop l'usuari/ària ha enllestit el document, el pot imprimir en PDF i publicar/enviar en aquest format.

En l’actualitat els paquets ofimàtics ja porten incorporada aquesta opció per defecte així que no ha de comportar cap feina extra pels usuaris/àries.


Mida i format de les imatges

Les imatges són un material molt útil que es fa servir sovint als cursos Moodle. Abans de posar una imatge a un curs és recomanable comprovar que aquesta imatge s’ha reduït i no ocupa més d’uns 800px (aproximadament) d’amplada. A continuació, trobareu algunes recomanacions que us ajudaran a reduir-la:

  • JPEG: Aquest format és recomanable per a imatges amb molts colors (més de 256, que són els que admeten els GIF), com ara les fotografies.
  • GIF: Format adequat per a imatges amb poca varietat de colors, com ara captures de pantalla. També és un format vàlid per a imatges amb transparències.
  • PNG: És l'evolució del GIF i accepta més colors. De totes formes, encara hi ha navegadors que no accepten les transparències fetes amb PNG. Per tant, aquest format és recomanable per a imatges sense transparències, com ara captures de pantalla.

Podeu fer servir el GIMP per optimitzar la mida d'una imatge:

  • Obriu la imatge amb el GIMP (si no el teniu, el podeu descarregar gratuïtament de Softcatalà).
  • Si es tracta d'una imatge de mides grans, el primer que heu de fer és reduir-ne les dimensions. Recordeu que és recomanable no fer servir imatges superiors a 800px d'amplada. Així doncs, aneu a l'opció Imatge > Escala la imatge... i, mantenint la proporció, introduïu l'amplada (si manteniu la proporció, l'alçada es determinarà automàticament).
  • Aneu a l'opció de Fitxer > Desa'n una còpia... de la part superior de la imatge.
  • Se us obrirà una finestra nova amb diferents opcions:
    • Nom: escolliu el nom que li voleu donar al fitxer final
    • Desa en la carpeta: escolliu la carpeta on voleu desar la imatge
    • Navega per altres carpetes: navegueu per altres carpetes on voleu desar la imatge
    • Seleccioneu tipus de fitxer (Per extensió): escolliu el format de fitxer amb què voleu desar la imatge

NOTA: Si, en posar el nom del fitxer, hi poseu també l'extensió que voleu, ja no caldrà seleccionar el tipus de fitxer posteriorment.

  • Un cop escollides les opcions anteriors, cliqueu al botó Desa.
  • Se us obrirà una finestra nova amb unes opcions per controlar la qualitat de la compressió de l'arxiu. Els paràmetres per defecte ja estan bé, però, si ho preferiu, podeu anar fent proves i quedar-vos amb el fitxer que s'adapti millor a les vostres necessitats.

Mida i format dels fitxers de so

Cal saber que el format mp3 és dels més lleugers que es poden trobar. Així doncs qualsevol fitxer de so que s’hagi de posar a un curs Moodle hauria de:

Mida i format dels fitxers de vídeo

Procurar, sempre que sigui possible, que els fitxers de vídeo i/o animacions estiguin fora del Moodle. Es poden fer servir diferents serveis per allotjar-lo com Youtube o Vimeo. Prenent aquesta mesura també estalviarem molt espai dins del nostre curs. Tot i així, abans de pujar qualsevol vídeo a aquests servidors externs és important garantir que es disposa dels drets necessaris per publicar-lo.

Esquema a mode de resum

Formats de fitxers


TIPUS D'ACTIVITATS DE MOODLE COM ALTERNATIVA ALS FITXERS

Tasques en línia

Sovint es demana a l’alumnat que enviïn documents de text amb escrits fets per ells. Depenent del tipus d’escrit és molt més adient fer servir una “Tasca en línia” on l'alumnat pugui escriure un text i donar-li un format adient per la seva lectura i/o correcció.

Bases de dades

Altres vegades es demana a l'alumnat que es descarreguin un document de text per editar i omplir per després trametre’l al tutor/a per a la seva posterior avaluació. Sovint aquest tipus de tasca pot ser substituïda per una base de dades amb diferents camps a omplir per l'alumnat. D’aquesta manera s'evita tenir el mateix document 20, 30 o més vegades dins del nostre curs Moodle. A l'apartat Activitats avançades dels Materials sobre el Moodle 2 s'explica com elaborar aquest tipus d'activitats.

Ús de qüestionaris i/o Quaderns Virtuals

Una altra forma d’evitar l’enviament de documents per part de l’alumnat és fer servir els qüestionaris de Moodle que donen la possibilitat de fer un seguiment i avaluació de l’alumnat en línia a l’igual que les bases de dades. D'aquesta forma, a més de reduir l'espai, també es facilita la correcció.

Ús de La meva XTEC per allotjar la documentació per a l'alumnat

Sovint els materials de consulta proporcionats a l’alumnat estan enllaçats com a documents estàtics que s’han de tornar a pujar en el moment que es modifiquen.

Per tal d’evitar aquesta feina és molt recomanable fer servir els Llocs Web de la Xtec (Google Sites) o bé, els Documents de la Meva Xtec per crear aquesta documentació i després enllaçar-la des del Moodle. D’aquesta forma en modificar qualsevol part dels materials, ja sigui un document o un lloc web, no s’haurà de tornar a canviar el fitxer dins dels cursos Moodle i, a més, també s'aconseguirà un estalvi a l'espai consumit pel curs.

MATERIAL DE SUPORT

Guies i manuals:
Aplicacions 2.0 a la formació del professorat
XTEC i Google

Creació d'un lloc web o Google sites

Administrador/a Espai de suport

AGORA: Què és Àgora?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 13 de juliol 2021, 14:03
 

Logotip d'ÀgoraÀgora és un sistema d’allotjament múltiple de Moodle i Nodes (web de centre) que ofereix el Departament d'Ensenyament als centres docents de Catalunya. Per tant, no és possible demanar l'alta a cap servei a nivell personal.

Es pot trobar més informació sobre aquest servei a les condicions d'ús.

Administrador/a Espai de suport

AGORA: Com demano la restauració de la contrasenya de l'usuari "admin" d'un servei d'Àgora?

per Administrador/a Espai de suport - divendres, 10 de desembre 2021, 11:51
 

En el cas que hàgiu perdut o oblidat la contrasenya de l'usuari/ària "admin" del Moodle, o de Nodes podeu demanar que sigui restaurada a través del Portal de gestió amb l'usuari/ària i contrasenya d'un dels gestors del Portal.

 
A continuació, feu clic a El meu Àgora | Sol·licituds. Trobareu un desplegable on haureu d'indicar quin tipus de sol·licitud voleu fer, en aquest cas Restauració de la contrasenya d'admin.
 
Restauració de contrasenya
 

Un cop feta la sol·licitud, el sistema mostrarà un resum de la petició:

 
Restauració de contrasenya
 
La restauració no es realitza de forma immediata. Quan l'Equip d'Àgora processi la sol·licitud, rebreu un correu electrònic amb les dades d'accés noves.
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Quines activitats s'han de crear dins d'un curs per poder accedir als llibres digitals?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 8 de febrer 2022, 13:53
 
 
Per poder accedir als llibres digitals des dels espais Moodle d'Àgora s'ha d'activar i configurar el mòdul de Marsupial. Es pot consultar més informació sobre com fer-ho a la pregunta freqüent: Com activar i configurar Marsupial per poder incorporar al Moodle els llibres digitals contractats.
Per afegir un llibre digital cal accedir al curs de Moodle on s'incorporarà el contingut i crear una activitat del tipus Contingut remot mitjançant el selector "Afegeix una activitat o un recurs".
 
Selecciona el tipus d'activitat

A continuació cal omplir el formulari.
Configuració activitat marsupial
  • Nivell. Permet seleccionar el nivell educatiu del llibre (p.ex. 1r ESO).
  • Llibre/ISBN. Permet seleccionar el llibre que es vol utilitzar. Aquesta llista conté tots els llibres disponibles per al nivell seleccionat i mostra entre parèntesi el nom del proveïdor de continguts.
  • Unitat i Activitat. Opcionalment, el mòdul també permet escollir una unitat o, fins i tot, en alguns casos, una activitat del llibre seleccionat. Ara bé, aquests camps no són obligatoris i, en alguns casos, poden no contenir cap informació.
A banda dels paràmetres anteriors, aquestes activitats també ofereixen la possibilitat de configurar altres aspectes relatius a l'aparença dels continguts:
  • Al'apartat Aparença de les activitats de tipus Contingut remot es pot indicar, entre d'altres, si els continguts s'han de visualitzar a la mateixa finestra o a una finestra nova (opció recomanada). Per veure totes les opcions cal fer clic a l'enllaç Mostra'n més...

Aparença: altres opcions de configuració de l'activitat
  •  Finalment cal configurar la resta de paràmetres comuns a totes les activitats del Moodle i fer clic a Desa els canvis i torna al curs.
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què són els crons d'Àgora i cada quan s'executen?

per Administrador/a Espai de suport - divendres, 25 de febrer 2022, 10:18
 

El cron és un procés automàtic que executa diferents tasques programades dins dels entorns web, per exemple al Moodle. Aquests crons, fan que s'enviïn els correus electrònics als usuaris dels fòrums, de les tasques i buida elements antics de la paperera, entre moltes altres coses.

Per aconseguir una màxima eficiència, els crons d'Àgora-Moodle s'executen en els períodes següents depenent de l'activitat de cada centre (de més a menys activitat):

  • cada 10 minuts,
  • cada 20 minuts,
  • cada 2 hores,
  • tres cops al dia o,
  • un cop al dia.


MONICA GRAU PRIETO

MOODLE: Com s'activen les còpies de seguretat/restauracions asíncrones?

per MONICA GRAU PRIETO - divendres, 25 de febrer 2022, 12:02
 

Des de la versió 3.11 de Moodle, l'administrador del lloc pot activar l'opció "Còpia de seguretat/restauració asíncrona"

Per realitzar l'activació cal accedir amb l'usuari "admin" al Moodle i anar a Administració del lloc | Cursos | Còpies | Còpia de seguretat/restauració asíncrona.

Tal com es mostra a la imatge anterior, també es pot habilitar l'opció d'enviar un correu electrònic a l'usuari que ha executat el procés.

L'administrador del lloc pot editar aquest missatge, i personalitzar-lo. Cal mantenir les paraules que hi ha entre {  } que es corresponen a camps automàtics.

Podeu trobar més informació sobre les còpies de seguretat i consells per a fer-les a la PMF Són realment necessàries les còpies de seguretat dels meus cursos? Consells per fer-les.

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Són realment necessàries les còpies de seguretat dels meus cursos? Consells per fer-les.

per Administrador/a Espai de suport - dilluns, 28 de febrer 2022, 09:09
 
Els administradors de sistemes d'Àgora fan còpies de seguretat diàries de tots els Moodles que componen el servei. Aquestes còpies, però, només s'utilitzarien si es produís una pèrdua massiva de dades, o en casos molt concrets. Per tant, és responsabilitat dels centres mantenir les còpies dels cursos de Moodle.

A més, cal tenir en compte que a Àgora està desactivada l'opció de les còpies de seguretat programades (per evitar carregar el sistema) i, per tant, les còpies dels cursos que es vulguin guardar s'han de generar una a una.


Consells per fer còpies de seguretat

  • Feu les còpies de seguretat a la nit: Quan la càrrega dels servidors és més baixa es tenen menys problemes per fer les còpies.
  • Si teniu problemes, feu les còpies per parts: Desmarqueu opcions a l'hora de fer les còpies de seguretat, sobretot les dades d'usuari dels qüestionaris fets amb HotPotatoes. Feu diverses proves, desmarcant les opcions on creieu que pot fallar.
  • Treieu els usuaris administradors: El fet de realitzar còpies de seguretat de cursos on hi hagi inscrit algun usuari administrador pot portar a problemes a l'hora de restaurar-les. Assegureu-vos sempre, abans de fer cap còpia, que al curs no hi hagi cap d'aquests usuaris, i doneu-los de baixa del curs en cas que en trobeu algun.
  • Si seguiu tenint problemes: Poseu-vos en contacte amb nosaltres a través del fòrum, adjunteu captures de pantalla i missatges d'error. També l'adreça del Moodle i del curs en el que teniu el problema.
  • Descarregueu les vostres còpies: És molt recomanable descarregar els fitxers de les còpies de seguretat a un ordinador i esborrar-les de l'espai Moodle per tal de no exhaurir ràpidament la quota de disc disponible. Per a més informació consulteu la pregunta freqüent sobre la política de quotes de Moodle.
  • Activeu les còpies de seguretat/restauracions asíncrones: Des de la versió 3.11 de Moodle, es poden activar les còpies/restauracions asíncrones útils per a fer còpies o restauracions de cursos grans. Podeu trobar més informació a la PMF Com s'activen les còpies de seguretat/restauracions asíncrones?
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Quines tasques cal fer quan finalitza el curs?

per Administrador/a Espai de suport - dilluns, 13 de juny 2022, 10:53
 

Quan finalitza el curs és recomanable fer certes tasques de manteniment per deixar el Moodle preparat pel següent i optimitzar l’espai de manera que segueixi essent una eina útil i no es converteixi en un repositori de cursos passats.

  • Còpies de seguretat dels cursos: generar-les, descarregar-les a l’ordinador I eliminar-les del Moodle.
  • Reinici dels cursos: netejar els cursos que es faran servir el curs vinent, eliminant els usuaris matriculats, les seves trameses i qualificacions.
  • Gestió d’usuaris i arxius antics: esborrament dels usuaris que canvien de centre (professorat i alumnat), així com dels arxius antics. 

Còpies de seguretat dels cursos

backup_pmf.png

Davant de possibles errors, pèrdua de dades o possibles canvis de centre, és recomanable realitzar aquestes còpies i descarregar-les a l’ordinador abans d’eliminar-les del Moodle perquè no ocupin espai.

És recomanable per fer més àgil el procés de còpies de seguretat, activar les còpies de seguretat asíncroes, ho trobareu explicat en aquesta PMF.

Trobareu més informació sobre la creació de còpies de seguretat en aquest enllaç.


Reinici dels cursos

reload_pmf.png

Tots els cursos del Moodle han d’estar preparats per tornar a afrontar un nou curs escolar. Per això és necessari reiniciar-los, esborrant així els alumnes inscrits, totes les seves intervencions, qualificacions i trameses, i deixar-lo totalment net. És important marcar l'opció Esborra totes les trameses durant el reinici del curs, perquè no quedin innecessàriament allotjades al Moodle.

Si teniu algun curs que no s’ha de fer servir, podeu emmagatzemar-ne la còpia de seguretat després de reiniciar el curs i eliminar-lo del Moodle.

Trobareu més informació sobre la reinicialització de cursos en aquest enllaç.

En cas de tenir Cohorts associades a cursos podeu reanomenar-les abans d’inscriure-les als cursos nous. Per fer-ho cal anar a Administració del lloc | Usuaris | Comptes | Cohorts. També hi podreu afegir i treure els alumnes que siguin necessaris a cadascuna de les cohorts que tingueu creades i vulgueu mantenir.

Trobareu més informació sobre Cohorts al següent enllaç.

 

Gestió d'usuaris i arxius antics

users_pmf.png

És necessari mantenir el Moodle net d’usuaris i arxius que ja no es fan servir. Per això és convenient esborrar els usuaris que deixen el centre, tant si són professors com alumnes.

Per eliminar USUARIS cal accedir a Administració del lloc | Usuaris | Comptes | Explora la llista d’usuaris o bé Accions amb usuaris en bloc on es poden fer cerques i accions massives d’usuaris amb diferents criteris.

Trobareu més informació sobre la gestió dels usuaris en aquest enllaç.

Quant a la gestió dels ARXIUS, heu de procurar esborrar aquells arxius que ja no s’utilitzen tant si formen part del contingut del curs com si són trameses antigues, que per alguna raó no s’han eliminat amb el reinici del curs.

Per eliminar arxius cal accedir a Administració del lloc | Informes | Gestió de fitxers. Podreu fer cerques amb diferents criteris i eliminar els arxius manualment.



De cara al curs que ve us recomanem algunes Bones pràctiques per optimitzar el curs.


 

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Es pot utilitzar Àgora per gestionar l'assistència dels alumnes a classe?

per Administrador/a Espai de suport - dilluns, 11 de juliol 2022, 13:31
 

Des de l'actualització d'Àgora-Moodle del juny de 2022 (Moodle 3.11.7+), els Moodle d'Àgora disposen del connector Attendance que permet fer el seguiment d'assistència de l'alumnat.

El mòdul d'activitat d'assistència permet que un professor registri l'assistència a les classes i que els estudiants vegin el seu propi registre d'assistència.

El professor pot crear diverses sessions i pot marcar l'estat d'assistència com a «Present», «Absent», «Tard», o «Justificat», o modificar els estats per adaptar-los a les seves necessitats.

Els informes estan disponibles per a tota la classe o per als estudiants individualment.


Administrador/a Espai de suport

MOODE: Com configurar l'autenticació amb comptes de Google?

per Administrador/a Espai de suport - dijous, 1 de setembre 2022, 09:41
 


Per tal d'activar l'accés al Moodle del centre a través de Google Apps Education cal seguir els passos següents:

  1. Registrar el vostre Moodle a Google (Configuració a Google)
  2. Configuració al Moodle

 

1. Registrar el vostre Moodle a Google OAuth 2

Aneu a Google APIs Console i autentiqueu-vos amb el nom d'usuari/ària i contrasenya del centre, perquè no quedi lligat a cap usuari/ària personal. Aquestes dades només serviran per configurar el repositori, un cop configurat, cada usuari/ària haurà de fer servir les seves dades personals per accedir-hi i només veurà els seus propis documents.

  • Accediu a la consola i Afegiu un projecte nou:



  • Doneu-li un nom i feu clic a Crear.

  • Accediu a Biblioteca,



    cerqueu la "Google Drive API" i 
    Habiliteu-la:


  • Abans de poder seguir comproveu que pantalla d'autorització té la configuració correcta. Feu clic a "Editar aplicación"


  • Ompliu els camps següents i deseu



  • Finalment, feu clic a Guardar



  • A continuació, accediu a Credenciales (menú de l'esquerra) i seleccioneu ID de client d'OAuth:



  • A Tipus d'aplicació trieu Aplicació web. Doneu un nom i afegiu els URL seguents canviat "nompropidelcentre" pel nom propi del vostre centre.
    • Orígens de JavaScript autoritzats: https://educaciodigital.cat
    • URIs de redirecció autoritzats: https://educaciodigital.cat/nompropidelcentre/moodle/admin/oauth2callback.php




  • Finalment us apareixeran les dades que necessitareu per configurar el Moodle (Client ID i Client secret ). Us recomanem que les copieu en un editor de text per accedir-hi més tard.


  • Per tal de configurar el Moodle perquè els usuaris es puguin autenticar mitjançant el seu compte de Google aneu a Administració del lloc | Servidor | Serveis OAuth 2 i creeu un nou servei de Google.


  • Introduïu el nom de servei (Google), el Client ID i el Client secret. Aneu amb compte de no introduir cap espai en blanc i Actualitzeu els canvis. Si voleu evitar que s'enviï el correu de confirmació als comptes dels nous usuaris i que el registre sigui immediat, desmarqueu la casella Require email verification que trobareu al final de la pàgina.


  • Després, aneu a Administració del lloc | Connectors | Autenticació | Gestió de l’autenticació i habiliteu el connector OAuth2 clicant sobre l’ullet


  • A partir d'aquest moment, quan els usuaris facin clic a l'enllaç Entrada que hi ha a la part superior dreta del Moodle, podran autenticar-se amb el seu compte de Google.

 

NOTA: si l'usuari ja està donat d'alta amb la mateixa adreça de correu que té a Google Apps, l'identificador dels usuaris es manté i, per tant, també la inscripció als cursos i tot l'històric que tenia prèviament al Moodle.

 

Administrador/a Espai de suport

[MOODLE] Activació de l'autenticació amb IDI

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 2 de maig 2023, 17:34
 

A partir de setembre de 2023 els centres tenen l'opció de fer servir l'autenticació mitjançant l'IDI tant per a l'alumnat com per al professorat. En cas que vulgueu feu servir aquest mètode d'autenticació us recomanem que comenceu amb usuaris nous al centre, és a dir a partir de 1r d'ESO, i a partir d'aquí anar fent un canvi progressiu d'autenticació. De moment no hi ha prevista una migració d'antics usuaris disponibles i en ús al Moodle, per això no es recomana l'ús d'aquest mètode d'autenticació per a usuaris ja existents.

Com activar aquest mètode d'autenticació al Moodle?

  1. Accedir amb l'usuari "admin" del Moodle i anar a Administració del lloc | Servidor | Serveis OAuth2 i fer visible el servei fent clic a l'ullet.
  2. Activar el mètode d'autenticació OAuth anant a Administració del lloc | Connectors | Mètodes d'autenticació. Per fer-ho cal fer clic a l'ullet.
Tant professorat del centre com alumnat poden accedir amb el seu compte d'IDI, a més, el sistema disposa d'una restricció per codi de centre. Això fa què els usuaris només puguin accedir al Moodle del centre que tenen informat a l'IDI. En el cas que el codi de centre no coincideixi es mostrarà un missatge similar a aquest:

El codi de centre de l'usuari xxxxxx@edu.gencat.cat (Nom Cognom) a l'IDI és 08000001. Només poden entrar al Moodle els usuaris amb el codi de centre 08000002.

En el cas que a IDI no hi hagi cap codi de centre informat, el sistema també mostra un error. En aquest cas, caldrà afegir la informació correcta a l'IDI.


Accés del professorat

En el cas del professorat si l'usuari ja existeix al Moodle i es vol fer servir aquest mètode d'autenticació, caldrà editar els usuaris abans que accedeixin per modificar el mètode manual d'autenticació per OAuth2. És necessari que el compte del Moodle abans d'accedir amb IDI tingui la mateixa adreça de correu electrònic que apareix a l'IDI, normalment el correu XTEC.


Accés de l'alumnat

Accés recomanat només per a alumnat nou a 1r d'ESO en cas d'educació secundària, i d'alumnat de 5è de primària que encara no tingui compte creat al Moodle.

Càrrega prèvia per CSV
Cal tenir en compte que els alumnes a l'IDI no tenen correu electrònic informat. 

1. Exportar alumnat de l'IDI
2. Crear un CSV amb l'alumnat a carragar al Moodle. El camps que ha de contenir són els següents
  • username: usuari de l'IDI
  • firstname: Nom
  • lastname: Cognoms
  • password: not cached (d'aquesta manera agafarà la contrasenya de l'IDI)
  • email: nom d'usuari de l'IDI + @xtec.invalid
  • auth: oauth2
El format ha de ser el següent
username,firstname,lastname,password,email,auth
00000000@edu.gencat.cat,Nom,Cognoms,not cached,00000000@xtec.invalid,oauth2

3. Carregar l'alumnat anant a Administració del lloc | Usuaris | Carrega usuaris. Podeu trobar com pujar un fitxer CSV amb usuaris en aquest enllaç.
4. Si l'alumnat del centre té correu electrònic (Workspaces per exemple) caldrà que aquests editin el seu perfil i el posin per rebre les notificacions del Moodle.

Creació automàtica de comptes en accedir per primer cop
Accedir amb l'usuari "admin" a Administració del lloc | Connectors | Gestió de l'autenticació i comprovar que el paràmetre "Evita la creació de comptes nous durant el procediment d'autenticació" està desmarcat.

Un cop desmarcada aquesta opció i configurat l'accés mitjançant OAuth vist a l'inici d'aquest document, quan un usuari accedeix amb el seu compte IDI, l'usuari es crearà automàticament al Moodle.

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Ús de les cohorts

per Administrador/a Espai de suport - divendres, 21 de juliol 2023, 13:42
 


Les cohorts o grups del lloc són una funcionalitat nova de Moodle 2 i faciliten la inscripció de conjunts d'usuaris de forma massiva amb una única acció. L'ús de les cohorts per a gestionar inscripcions a cursos suposa un gran estalvi de temps i de feina per a l'administrador/a del Moodle ja que simplifica les inscripcions manuals. Per tant, en comptes d'inscriure l'alumnat un a un, amb les cohorts és possible realitzar inscripcions amb un sol clic.

 

Com crear una cohort?

Les cohorts les poden crear tant els administradors com els gestors. Des de la primera plana del Moodle aneu a Administració del lloc | Usuaris | Comptes | Cohorts i feu clic a Afegeix una cohot nova.

Afegeix una cohort

A la finestra Afegeix una cohort nova ompliu les dades que es demanen i feu clic a Desa els canvis.
  • A context cal indicar l'àmbit de la cohort: sistema permet utilitzar-la a tots els cursos mentre que si es tria una categoria de cursos concreta, la cohort només es podrà fer servir en el cursos que inclogui aquesta. Per defecte és recomanable deixar "Sistema".
  • El camp Id de la cohort s'utilitza per importar usuaris de forma massiva a una cohort. Per aquest motiu, és important emplenar-ho amb un nom curt i representatiu del grup d'usuaris que contingui.

Dades de la cohort

Un cop generada la cohort feu clic a l'eina d'engranatge i trieu Assigna per afegir-hi els usuaris.

Cohorts disponibles

Seleccioneu els usuaris potencials que voleu que estiguin a la cohort, feu clic a Afegeix. i finalment, feu clic a Torna a les cohorts.

Membres de la cohort

Com inscriure una cohort a un curs (sincronització de la cohort)?

Entreu al curs on voleu sincronitzar la cohort i aneu a Participants. Al desplegable Usuaris inscrits trieu Mètodes d'inscripció



A continuació, al desplegable Afegeix un mètode tireu Sincronització de la cohort.



Trieu una cohort de la llista de disponibles i feu clic a Afegeix un mètode.

Finalment trobareu la llista de tots els usuaris que s'han inscrit en bloc a través d’aquesta cohort. Fent servir aquest mètode, en el moment que s'edita la cohort, els usuaris s'afegiran o eliminaran del curs de forma automàtica.

Com inscriure els usuaris d'una cohort a un curs?

Entreu al curs on voleu fer la inscripció d’usuaris mitjançant una cohort i aneu a Administració | Administració del curs | Usuaris | Usuaris inscrits i feu clic a Inscriviu usuaris i marqueu l'opció Visualitza les cohorts per veure les cohorts disponibles. A continuació feu clic a Enrol "x" users de la cohort desitjada.

Inscriu cohort

Finalment trobareu la llista de tots els usuaris que s'han inscrit en bloc a través d’aquesta cohort. Fent servir aquest mètode, els usuaris s'incriuen com si fos una inscripció manual de forma que, encara que s'editi la cohort, els usuaris del curs no es veuran afectats.

Usuaris inscrits

Afegir usuaris a una cohort a través d’un fitxer CSV

L'administrador/a del lloc també pot afegir usuaris a través d'un fitxer CSV a cohorts existents. Per fer-ho:
  • Aneu a Administració | Administració del lloc | Usuaris | Comptes | Carrega usuaris
  • Pengeu un fitxer de text amb el format següent:
username,password,firstname,lastname,email, cohort1
tomjones,Pass1234*,Tom,Jones,username@mail.invalid,idcohort1
marysmith,Pass1234*,Mary,Smith,username@mail.invalid,idcohort2

on idcohort1 i idcohort2 són els ID de les cohorts que ja existeixen, no els seus noms.

Com crear grups a partir de cohorts?

Per crear un grup a partir d'una cohort ja creada aneu a Administració del curs | Usuaris | Grups | Crea grups automàticament. Per tal de poder crear els grups a partir de les cohorts, cal que, prèviament hàgiu inscrit els usuaris al curs. Si el curs no té cap usuari no es podrà fer aquest pas.
 
Crear grups a partir d'una cohort
 
A continuació configureu els paràmetres necessaris per crear els grups a partir de les cohorts prèviament configurades:
 
Crea grups automàticament
Per desar el grup, feu clic a Tramet.
 
Podeu trobar més informació sobre l'ús de les cohorts al Bloc 10: Administració d'usuaris del curs Materials sobre el Moodle 2.
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Alliberar recursos que ja no s'utilitzen al nostre Moodle

per Administrador/a Espai de suport - dilluns, 24 de juliol 2023, 16:57
 

Moodle conserva per un temps indefinit tota la informació que s'hi va introduïnt, incloent el contingut de cursos que ja estan tancats, fitxers adjunts als lliuraments de tasques, intervencions als fòrums o resultats de les activitats. Amb el temps, l'acumulació de tota aquesta informació pot provocar problemes de rendiment i dificultar la correcta administració dels servidors, que inclou una còpia de seguretat diària de totes les dades.


Accions a fer en acabar el curs escolar

És molt recomanable fer una neteja i reinicialització de tots els espais en acabar cada curs escolar, tal com s'explica en aquesta pregunta freqüent.


Revisió i neteja a fons de cursos antics

De tant en tant convé fer una revisió i neteja a fons de cursos antics. En cas que us interessi conservar l'estructura d'un curs antic feu-ne una còpia de seguretat sense dades dels usuaris, tal com s'explica més avall, abans de procedir a esborrar-lo.

El procediment per a identificar aquests cursos antics podria ser el següent:

  1. Accediu al Moodle com a administradors del sistema
  2. Aneu a Administració del lloc | Gestiona cursos i categories.
  3. En aquesta secció, i per a cada categoria de nivell superior, seleccioneu a Ordena els cursos l'opció Ordena per hora de creació del curs ascendent. Això us permetrà veure els cursos en l'ordre en què van ser creats, començant pels més antics.
  4. Per a cada un dels cursos, feu clic a la icona de rodeta dentada que apareix a la dreta del títol. Amb això accedireu a Edita els paràmetres del curs.
  5. Torneu a fer clic a la rodeta (a la dreta) i aneu a Més... feu clic a Informes | Informe d'activitat. Aquí podreu veure la data de la darrera acció efectuada en cada component del curs, incloses les visualitzacions. Una altra opció és utilitzar l'informe Registres, que mostra les darreres accions efectuades globalment sobre el curs. La primera acció correspon a la creació del mateix informe, però a partir d'aquí us apareixeran ja les accions corresponents a usuaris reals del curs, oferint-vos informació sobre el temps que fa que no s'usa.
  6. Tornant enrere podeu tornar a la llista de cursos i, en cas que considereu que ja no s'està fent servir, procedir a esborrar-lo definitivament amb la icona "paperera". En cas que us interessi conservar l'estructura del curs, feu-ne abans una còpia de seguretat sense dades d'usuari, seguint les instruccions que s'indiquen més avall.


Revisió i neteja d'usuaris inactius

Els alumnes i docents que ja no són al centre s'haurien d'eliminar de la plataforma passat un temps prudencial, ja que poden tenir fitxers associats (lliuraments de tasques, adjunts a missatges, etc.) que ocupen de manera innecessària espai d'emmagatzematge.

Per identificar aquests usuaris podeu anar a Administració del lloc | Usuaris | Comptes | Explora la llista d'usuaris. Feu clic dues vegades al títol de la columna Darrer accés, fins a tenir ordenats aquests accessos de manera ascendent, començant pel més antic. Això us permetrà identificar usuaris que fa anys que no accedeixen al Moodle i que, molt probablement, poden ser eliminats sense problema. Ho podeu fer amb la icona paperera des d'aquesta mateixa pantalla.

Una darrera opció és anar a Administració del lloc | Usuaris | Comptes | Accions amb usuaris en bloc, fer clic a Mostra'n més... del primer apartat Filtre nou, baixar fins a Darrer accés, marcar Habilita a "abans del" i seleccionar una data antiga, com ara dos anys enrere. Després feu clic al botó Afegeix filtre (més avall) i el sistema us mostrarà la llista dels usuaris que fa almenys dos anys que no han accedit al Moodle. Comproveu aquesta condició a l'apartat Filtres actius. A partir d'aquí, seleccioneu els usuaris que s'hagin d'eliminar (amb els botons de marcar i seleccionar) i marqueu l'opció Elimina a la llista desplegable Amb els usuaris seleccionats...

Una variant d'aquest darrer mètode, si teniu els alumnes organitzats per cohorts, és buscar l'identificador de les cohorts més antigues, aquelles que estigueu segurs que ja han abandonat el centre, i utilitzar-lo com a filtre en les Accions per a usuaris en bloc (Filtre nou | ID de la cohort | és igual a | escriure id). Els identificadors de cohort es poden consultar a Administració del lloc | Usuaris | Comptes | Cohorts, a la columna ID de la cohort.


Còpies de seguretat

Un altre motiu freqüent de l'augment d'ocupació d'espai és deixar les còpies de seguretat dels cursos emmagatzemades al mateix lloc Moodle. Les còpies de seguretat sempre s'han de descarregar, ser emmagatzemades en un altre suport i, finalment, esborrades del Moodle que les ha generat. En aquesta pregunta freqüent trobareu explicat el procediment a seguir per identificar i eliminar els arxius de còpia de seguretat emmagatzemats innecessàriament al vostre espai Moodle.

En cas que hàgiu de fer còpies de seguretat noves (per exemple, abans d'esborrar definitivament un curs que potser us pot interessar recuperar més endavant), consulteu abans aquesta altra pregunta freqüent.


Bones pràctiques

Finalment, us recomanem donar un cop d'ull a aquesta pregunta freqüent on es recullen algunes bones pràctiques amb Moodle i recomanacions per optimitzar un curs, i us aconsellem fer-la arribar a tots els docents del centre que hagin de crear o editar cursos.

Seguint aquestes recomanacions fareu un ús òptim dels múltiples recursos que ens ofereix Agora-Moodle!


Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Configuració del Moodle per utilitzar els repositoris de Google Docs

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 1 d’agost 2023, 12:40
 
Des d'abril del 2012, Google requereix una confirmació per poder accedir als fitxers de Google Drive i Google Fotos través dels repositoris del Moodle. El sistema de confirmació es coneix com OAuth i proporciona una major seguretat, tot i que necessita una configuració addicional al Moodle.

El procediment serà:


Aneu a Google APIs Console i autentiqueu-vos amb el nom d'usuari i contrasenya del centre, perquè no quedi lligat a cap usuari personal. Aquestes dades només serviran per configurar el repositori, un cop configurat, cada usuari haurà de fer servir les seves dades personals per accedir-hi i només veurà els seus propis documents.

  • Accediu a la consola i Afegiu un projecte nou:



  • Doneu-li un nom i feu clic a Crear.

  • Accediu a Biblioteca, cerqueu la "Google Drive API" i Habiliteu-la:




  • Abans de poder seguir comproveu que pantalla d'autorització té la configuració correcta. Feu clic a "Editar aplicación"



  • Ompliu els camps següents i Deseu.

  • Finalment feu clic a "Guardar".



  • A continuació, accediu a Credenciales (menú de l'esquerra) i seleccioneu ID de client d'OAuth:

  • A Tipus d'aplicació trieu Aplicació web. Doneu un nom i afegiu els URL seguents canviat "nompropidelcentre" pel nom propi del vostre centre.
  • Orígens de JavaScript autoritzats https://educaciodigital.cat
  • URIs de redirecció autoritzats https://educaciodigital.cat/nompropidelcentre/moodle/admin/oauth2callback.php




  • Finalment us apareixeran les dades que necessitareu per configurar el Moodle (Client ID i Client secret). Us recomanem que les copieu en un editor de text per accedir-hi més tard.


2. Configuració del repositori de Google Drive a Moodle

  • Per tal de configurar el Moodle perquè els usuaris es puguin autenticar mitjançant el seu compte de Google aneu a Administració del lloc | Servidor | Serveis OAuth 2 i creeu un nou servei de Google.


  • Introduïu el nom de servei (Google), el Client ID i el Client secret. Aneu amb compte de no introduir cap espai en blanc i Actualitzeu els canvis.



Després, aneu a Administració | Administració del lloc | Connectors | Repositoris | Gestiona els repositoris i activeu el repositori de Google Drive triant Habilitat i visible del menú desplegable.


Habilita Google Docs
 

Finalment, accediu als Paràmetres i comproveu que estigui seleccionat Google com el servei OAuth 2 i després, feu clic a Desa.

 

 
A partir d'aquest moment ja podreu accedir al documents de Google a través del selector de fitxers.
 
Selector de fitxers

 

 Podeu trobar més informació sobre la configuració dels repositoris al Bloc 9: Fitxers del curs Materials sobre el Moodle 2.
 
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: On es troben els mètodes d'inscripció dels cursos? Com es configura l'autoinscripció o l'accés de visitants?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 1 d’agost 2023, 12:49
 
Per afegir un mètode d'inscripció a un curs cal anar a Participants, fer clic a l'eina d'engranatge i accedir a Mètodes d'inscripció.
 
Mètodes d'inscripció
 
A la finestra següent feu visible el tipus d'inscripció que voleu o seleccioneu quin tipus d'inscripció voleu per al curs:
  • Inscripcions manuals, en cursos nous ve activat per defecte.
  • Accés de visitant, només cal fer-lo visible de la llista fent clic a l'ullet.
  • Autoinscripció, en cas que vulgueu que l'alumnat disposi d'una clau d'inscripció per inscriure's.
  • ... altres mètodes que hi hagi configurats al Moodle
 
Seleccioneu el mètode d'inscripció
 
Un cop triat i configurat el mètode d'inscripció desitjat ja podeu inscriure els usuaris al curs.
 
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Quins continguts multimèdia funcionen al Moodle?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 1 d’agost 2023, 12:56
 
 
Per tal d'afegir continguts multimèdia al Moodle cal activar els filtres multimèdia en cas que no estiguin activats. Aquest filtre està activat per defecte a l'Àgora i es troba a Administració del lloc | Connectors | Filtres | Gestiona els filtres.
 
Paràmetres dels filtres
 
En segon lloc, és necessari configurar el Moodle perquè permeti les etiquetes EMBED i OBJECT. Per fer-ho, cal anar a Administració del lloc | Seguretat | Normativa del lloc i activar el paràmetre corresponent.
 
Permet etiquetes EMBED i OBJECT
 
Finalment, en aquesta mateixa pàgina, cal activar l'opció Habilita el contingut de confiança.
 
contingut_confian.png
 
Un cop activats aquests tres paràmetres ja es poden incloure continguts multimèdia a la majoria dels recursos i activitats del Moodle. Però cal tenir en compte que no tots els continguts multimèdia es poden incloure ni tampoc funcionen a tot arreu. A trets generals es pot dir que:
  • Els recursos multimèdia funcionen correctament a gairebé totes les activitats i/o recursos i etiquetes HTML dins dels cursos a excepció dels fòrums on, per qüestions de seguretat Moodle no permet la seva incrustació. 
    • Als fòrums dels cursos es poden afegir continguts com Youtube i Vimeo però no d'altres com Prezi, SlideShare, Picturetrail... Tot i que aquests recursos no es poden encastar al cos del missatge, sempre és possible referenciar-los mitjançant un enllaç al seu URL original.
  • Al fòrum de notícies de la pàgina principal del Moodle es poden afegir continguts com Youtube i Vimeo, però cal tenir en compte que aquest fòrum és el que té més restriccions.
Per tal d'afegir aquests tipus de continguts i facilitar-ne la seva incrustació, també es poden configurar diferents repositoris que ofereix el Moodle com el de Picasa (les dades de configuració són les mateixes que les de Google Docs) o el de Youtube (aquest repositori no necessita configuració addicional).
 
Podeu trobar més informació sobre els continguts multimèdia a les pàgines següents:
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Quins són els mòduls d'activitat, blocs i filtres actius a l'Àgora?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 1 d’agost 2023, 13:00
 
El servei Moodle d'Àgora està basat en la versió Moodle 4.1 i incorpora algunes millores addicionals, com ara mòduls d'activitat, blocs i filtres extres desenvolupats des del Departament d'Educació.
 

Els mòduls d'activitats i recursos que hi ha actius a l'Àgora en aquests moments són:

  • Els que venen per defecte al nucli de Moodle:
    • Tasca (assignment): Permet al professorat recollir treballs elaborats per l'alumnat en diferents formats.
    • Carpeta (folder): Permet organitzar fitxers. Dins d'una carpeta poden haver altres carpetes.
    • Consulta (choice): És una activitat de preguntes senzilles, els alumnes han de triar la resposta d'una llista.
    • Base de dades (data): L'alumnat pot entrar dades en un formulari dissenyat pel professorat.
    • Eina externa (external tool): Permet als participants interaccionar amb recursos que compleixen l'estàndard LTI d'altres llocs web.
    • Enquesta (survey): Permet l'ús d'enquestes prefixades.
    • Etiqueta (label): Permet posar etiquetes de text als cursos.
    • Fitxer (file): Permet afegir qualsevol tipus de fitxer, document de text, full de càlcul, so, vídeo...
    • Fòrum (forum): Permet crear fòrums de discussió.
    • Glossari (glossary): Permet crear i mantenir llistats de definicions.
    • Llibre (book): Permet crear un recurs amb moltes pagines amb l'estil d'un llibre.
    • Lliçó (lesson): Permet la generació de contingut.
    • Paquet de contingut IMS (imscp): Permet afegir material estàtic amb format IMS Content package provinent d'altres llocs fora del Moodle.
    • Pàgina (page): Pàgina web creada per professor/a editor dins del Moodle. 
    • Qüestionari (quiz): Permet la creació de qüestionaris.
    • Retroacció (feedback): Permet crear enquestes per tal de recollir dades. Conté preguntes predeterminades però també se'n poden crear de noves.
    • SCORM (scorm): Sharable Content Object Reference Model. Permet integrar paquets de material que segueixen aquest format.
    • URL (url): Permet enviar l'estudiant a qualsevol lloc web, per exemple, la wikipedia.
    • Wiki (wiki): Permet la creació col·laborativa de documents.
    • Taller (workshop): Activitats per a treballar en grup.
    • H5P: Permet que un professor registri l'assistència a les classes i que els estudiants vegin el seu propi registre d'assistència.
  • Alguns mòduls no estàndards:
    • JClic (jclic): Permet integrar activitats JClic als cursos i recollir-ne les puntuacions.
    • Questionnaire (questionnaire): Permet la creació de qüestionaris de valoració i/o enquestes.
    • Contingut remot (rcontent). Permet integrar paquets de material de les editorials.
    • Qüestionari Hot Potatoes (hotpot): Permet integrar activitats HotPotatoes a un curs.
    • Diari (journal): Versió 2019011500. Permet la comunicació entre professorat i alumnat.
    • Marsupial: Fa possible la integració amb Moodle dels llibres digitals contractats, de manera que se simplifica l'accés i, si el llibre ho permet, es desen els resultats al Moodle.
    • Format de curs senzill: Senzill és un format de curs molt visual que està especialment orientat a l’alumnat dels centres d'infantil i primària, tot i que es pot utilitzar amb altres finalitats des de qualsevol dels espais Moodle d’Àgora.
    • Elecció de grup: Permet que l'alumnat d'un curs triï un grup i s'inscrigui automàticament al grup triat.
    • Assistència: Permet la creació d'activitats interactives. Les activitats s'incorporen de manera molt senzilla sense la necessitar de saber programar en HTML5.
  • Per motius de seguretat s'han desactivat els mòduls següents:
Els blocs que estan instal·lats a l'Àgora actualment són bàsicament els que venen per defecte al nucli d'Àgora, és a dir:
  • Activitat recent: Mostra en una llista breu els esdeveniments que hi ha hagut des de l'últim accés al curs, incloent els missatges nous i els usuaris nous.
  • Activitats: Permet la navegació entre els tipus d'activitats diferents disponibles a la pàgina principal.
  • Activitats socials: Només es pot afegir a cursos de tipus social. Afegeix un menú de recursos i activitats del curs.
  • Compleció
  • Calendari: Mostra els esdeveniments següents.
  • Cerca fòrums: Facilita la localització d'una paraula o frase en els fòrums de la pàgina principal. És recomanable afegir-ho en cas que la pàgina principal contingui un fòrum (per exemple el de notícies) per facilitar la localització de la informació.
  • Cercador de col·lectivitat: Permet als usuaris accedir a hubs de la comunitat i descarregar cursos.
  • Client RSS: Permet sindicar canals de notícies de llocs web externs i mostrar-los dins de Moodle. D'aquesta forma, com la informació d'aquests llocs web externs va canviant amb el temps, el contingut del bloc s'actualitza automàticament.
    • Global. Esdeveniment visible per tots els cursos. Només el pot crear l'administrador/a.
    • Curs. Esdeveniment visible només pels membres del curs. El pot crear el professorat.
    • Grup. Esdeveniment visible només pels membres del grup. El pot crear el professorat.
    • Usuari/ària. Esdeveniment personal. El pot crear tant el professorat com l'alumnat i només és visible per l'usuari/ària que el dóna d'alta.
  • Comentaris: Permet als usuaris afegir comentaris.
  • Descripció del curs/lloc: Mostra el contingut definit a la Descripció per a la pàgina inicial dels Paràmetres de la primera plana.
  • Dreceres d'administració: Permet als administradors desar als favorits les opcions d'administració consultades amb més freqüència per simplificar l'accés.
  • Enllaç a la secció: Crear un menú amb accés als temes i seccions del curs.
  • Entrada: Mostra un diàleg d'inici de sessió.
  • Entrada aleatòria al glossari: Mostra cada vegada que s'accedeix a la pàgina principal, una entrada diferent del glossari escollit.
  • Entrades recents al blog: Aquest bloc pot ser configurat per mostrar les darreres entrades d'un blog.
  • Esdeveniments propers: Mostra els esdeveniments futurs en una llista resumida. El nombre de dies d'antelació es pot determinat mitjançant un dels paràmetres de configuració que hi ha a Administració del lloc > Aparença > Calendari.
  • Estat de compleció del curs: Mostra l'estat de compleció del curs en el cas que s'estigui fent servir.
  • Etiquetes: Mostra el núvol d'etiquetes del lloc amb mides diferents de forma que, com més gran sigui l'etiqueta, més elements tindrà associada.
  • Etiquetes del blog: Mostra la llista de bitàcoles on la mida de la font indica visualment l'ús que té cada bloc. D'aquesta forma, les bitàcoles més utilitzades apareixen en una mica de font més gran.
  • HTML: Permet crear blocs amb qualsevol contingut HTML, com ara enllaços d'interès, imatges, vídeos…
  • L'usuari ha entrat: Mostra informació sobre l'usuari/ària que està autenticat al Moodle.
  • Llista de Cursos: Mostra un menú amb accés als cursos donats d'alta al Moodle.
  • Menú de blog: Conté enllaços a funcionalitats relacionades amb les bitàcoles o blocs. En concret, facilita l'accés per afegir una entrada nova, veure les entrades, editar les preferències de la bitàcola, veure les entrades del lloc i afegir/eliminar etiquetes.
  • Menú principal: Permet als administradors del lloc afegir recursos i activitats per a la pagina principal del lloc.
  • Missatges: És un enllaç directe a la missatgeria interna de Moodle. Donat que es tracta d'un sistema força més precari que el correu electrònic és recomanable evitar-ho i motivar tant a l'alumnat com al professorat a utilitzar eines més col·laboratives com ara els fòrums.
  • Persones: Mostra la llista de participants dels curs. Només els administradors poden veure aquest bloc a la primera pàgina d'un lloc Moodle.
  • Progrés de compleció: Control del progrés de l'alumnat en el curs.
  • Resultats del qüestionari: Mostra les qualificacions més altes i/o més baixes d'un qüestionari del curs. Ha d'existir un qüestionari al curs.
  • Resum del curs: Mostra el resum o la descripció del curs definida als Paràmetres del curs.
  • Retroacció: Ofereix un enllaç a totes les activitats de Retroacció afegides a la pàgina principal.
  • Servidors en xarxa: Mostra la llista d'espais Moodle i/o Mahara que estan connectats a aquest entorn.
  • Tutelats: Proporciona al mentor/a un accés directe a la pàgina de perfil dels seus tutelats.
  • Últimes notícies: Mostra els darrers enviaments realitzats al Fòrum de notícies.
  • Usuaris en línia: Mostra la llista de persones que es troben en un moment donat connectats a l'espai Moodle.
Àgora també incorpora alguns blocs desenvolupats pel Departament d'Educació:
  • Avisos (advises): Permet als administradors del servei Àgora enviar comunicats als espais Moodle que apareixen en un bloc HTML a la part superior dreta del la pàgina principal que pot consultar tothom o només els administradors de l'espai Moodle (en funció dels destinataris als que s'hagi adreçat cada missatge).
  • Els meus llibres (my_books): Està vinculat als mòduls de Contingut remot i SCORM remot i facilita a l'alumnat l'accés als llibres digitals des de la pàgina principal del Moodle.

Els filtres que hi ha actius a l'Àgora en aquests moments són:

Eines disponibles a Àgora:

  • Recursos remots (rcommon): Facilita la gestió dels llibres digitals que es poden utilitzar amb els mòduls d'activitats de Contingut Remot.
 
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què s'ha de fer per activar els connectors de la Wiris?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 1 d’agost 2023, 13:30
 

Actualment Àgora incorpora els plugins per Wiris Editor (editor de fórmules) i Wiris Quizzes (mòdul pels qüestionaris):

  • El connector Wiris Editor integra totes les funcionalitats de la calculadora i permet crear fórmules matemàtiques en navegadors mitjançant HTML.
  • Wiris Quizzes dóna potència matemàtica als qüestionaris de Moodle, permetent la creació de variables aleatòries, la inserció de fórmules complexes per part de l'alumne i l'avaluació automàtica de la resposta usant criteris matemàtics.

Aquests connectors es basen en la tecnologia Java i, per tant, estan suportats a qualsevol navegador web (Mozilla Firefox, Chrome, Internet Explorer...) a qualsevol sistema operatiu (Linux, Windows, ...).

Podeu accedir a les funcionalitats de l'editor mitjançant les icones  del Chemistry i  del Math, que trobareu a l'editor d'HTML. Abans, però, l'administrador/a de l'espai ha d'activar el filtre WIRIS des de les opcions d'administració del Moodle (Administració del lloc | Connectors | Filtres| Gestiona els filtres).


Per activar WIRIS math editor i WIRIS chemistry editor s'han de marcar les caselles corresponents a les eines que es vulguin fer servir i/o s'hagin contractat.



A continuació cal anar a l'apartat  Administració del lloc | Connectors | Tipus de preguntes | Gestiona els tipus de preguntes, fent clic sobre la icona de l'ull (Habilita) que apareix al costat de Wiris Quizzes. En fer-ho, s'activaran automàticament totes les tipologies de preguntes de Wiris Quizzes.


Quan volem incloure una pregunta a un qüestionari, si l'escollim del tipus Matemàtiques i ciències - Wiris tindrem l'opció d'utilitzar la WIRIS CAS per a la resposta o per crear algorismes.

Dins l'edició de la pregunta (resposta):
    
Dins l'edició de la pregunta (algorisme): 
 

Ara bé, tot i que Àgora incorpora els mòduls Wiris, no n'assumeix el cost de la llicència. Es poden fer 500 fórmules gratuïtament. Per aquest motiu, els centres interessats en utilitzar aquestes eines s'han de posar en contacte amb l'equip de la Wiris, tal com s'explica en aquesta pàgina.


Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Com activar i fer servir l'aplicació Moodle Mobile?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 1 d’agost 2023, 13:47
 

Habilitar serveis web

  • En primer lloc, cal accedir al Moodle amb permisos d'administrador/a i anar a Admnistració del lloc | Aplicació per a dispositius mòbils | Paràmetres de Moodle Mobile i marcar l'opció Habilita els serveis web per als dispositius mòbils.



Activar notificacions (opcional)

  • A continuació caldrà configurar les notificacions mòbils que rebran els usuaris:
    • Aneu a Administració del lloc | Missatgeria | Paràmetres de notificació i marqueu la casella Notificacions mòbils. Un cop marcada, desplaceu-vos al final de la pàgina i feu clic a Desa.


    • A la mateixa pàgina, podeu configurar els paràmetres de les notificacions que rebran els usuaris.
    • Finalment, cada usuari/ària haurà de definir quines notificacions vol rebre al seu mòbil o tauleta (Notificacions mòbil) editant el seu perfil, clicar el botó Preferències i accedir a Preferències de les notificacions.



Instal·lació de l'aplicació

  • Seguidament, cal baixar-se l'aplicació per al dispositiu mòbil o tauleta

    L'app "Eix" es troba ja disponible a:


     


  • Obriu l'aplicació, cerqueu el nom del vostre Moodle.
    Imatge d'una captura de pantalla 1

  • A continuació, a la pantalla següent, ompliu els camps Nom d'usuari/ària i Contrasenya i feu clic a Afegeix.

          Imatge d'una captura de pantalla 2


NOTA: A l'aplicació de Moodle Mobile poden accedir tots els usuaris a excepció dels administradors.


  • Un cop estigueu autenticats ja podreu accedir al vostre Moodle des del vostre telèfon mòbil o tauleta.

Imatge d'una captura de pantalla 3Imatge d'una captura de pantalla 4


 Podeu trobar més informació a https://docs.moodle.org/en/Moodle_Mobile

Administrador/a Espai de suport

Com importar preguntes a un qüestionari de Moodle des d’un fitxer XML?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 1 d’agost 2023, 14:14
 

Per fer-ho cal que activeu l’edició del curs i afegiu l’activitat Qüestionari.


Doneu nom a l’activitat, determineu els paràmetres que vulgueu, i deseu els canvis.

Després d’haver creat el qüestionari, feu clic a l'eina d'engranatge i accediu a Importa.


Seleccioneu l’opció Format XML de Moodle. Després carregueu l’arxiu XML i feu clic a Importa.


Comproveu que s’han importat totes les preguntes i premeu Continua.

Torneu a la pàgina principal del curs, accediu al qüestionari, feu clic a l'eina d'engranatge i premeu Edita el qüestionari. Afegiu una pregunta del Banc de preguntes.


Trieu la categoria per defecte amb el nom de l’activitat importada. Seleccioneu les preguntes que vulgueu i premeu Afegeix les preguntes seleccionades al qüestionari al final de la finestra.


Finalment, les podreu ordenar segons el vostre criteri i Desar.



Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Afegir botó d'enregistrament d'àudio a l'editor de text ATTO

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 1 d’agost 2023, 14:15
 
La darrera versió de Moodle d'Àgora incorpora la funcionalitat d'enregistrament d'àudio i vídeo directament des de l'editor de text Atto. Donat el gran volum de dades que es poden generar amb aquesta funcionalitat, només serà possible enregistrar àudios i no vídeos.

Els centres seran responsables de les dades generades i hauran d'anar revisant-ne la quantitat de fitxers per tal de fer neteja un cop finalitzin els cursos. Podeu trobar més informació a la PMF Quines tasques cal fer quan finalitza el curs?

Des de l'apartat Administració del lloc | Informes | Gestor de fitxers podreu consultar en concret quins són els fitxers desats al Moodle. Per trobar-los només cal que cerqueu *.ogg a l'espai Nom del fitxer.

En cas que hi hagi fitxers d'àudio, sortiran llistats i es podran reviar i/o eliminar des del mateix cercador.


Com s'activa l'enregistrament d'àudio des de l'Atto?

Accediu amb l'usuari "admin" a Administració del lloc | Connectors | Editors de text | Editor HTML Atto | Configuració de la barra d'eines d'Atto. A la fila "Files" afegiu el paràmetre recordrtc. Un cop afegit deseu els canvis.
Un cop desats els canvis, a l'editor de text apareixerà el botó per a l'enregistrament d'àudio.



Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Afegir el botó "Cloze editor" a l'editor Atto

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 1 d’agost 2023, 14:20
 

L'Àgora incorpora un connector addicional per facilitar la creació de preguntes dels qüestionaris del tipus "Respostes incrustades (cloze)".

Aquest connector facilita la creació d'aquest tipus de preguntes, sovint complexes, als usuaris. 

Per activar-lo, accediu al vostre Moodle amb l'usuari "admin" i aneu a Administració del lloc | Connectors | Editors de text | Editor HTML Atto | Configuració de la barra d'eines d'Atto .

Al final de tot, a la caixa Configuració de la barra d'eines afegiu el text següent a la darrera fila: cloze=cloze.


Deseu els canvis.

Podeu trobar més informació sobre aquest connector (en anglès) a l'enllaç següent: https://docs.moodle.org/36/en/Cloze_editor_for_Atto
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Com podem ajustar els estils del nou tema visual de Moodle XTEC Boost?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 1 d’agost 2023, 14:27
 
Amb el pas de Moodle 3.11 a 4.1 s'ha fet necessari actualitzar el disseny visual de la plataforma, degut a que l'utilitzat fins ara ja no era compatible amb les noves versions de Moodle. El nou tema visual s'anomena "XTEC Boost" i està basat en el tema Boost de Moodle.

Les configuracions de colors, imatges de capçalera i estils CSS específics que teníeu en la versió anterior de Moodle s'han traslladat al nou tema visual, però els canvis en la distribució, mida i colors dels components poden fer que no es vegin exactament igual, o que es presentin problemes de contrast entre els colors originals i els nous valors per defecte. És convenient que les persones administradores dels espais en reviseu el nou aspecte, i que hi introduïu els ajustaments oportuns en cas que fos necessari.

Un canvi important és l'estil del bàner que es mostra a la portada dels Moodle. En cas que no encaixi aquest bàner o que el vulgueu eliminar, us aconsellem seguir aquests passos:

  • Accediu amb l'usuari "admin" a: Administració del lloc | Aparença |  XTEC Boost (al final de la pàgina)
  • Busqueu a la secció Paràmetres CSS l'apartat Estils personalitzats i afegiu-hi aquest codi:
#custom-header {
  display: none;
}

  • Feu clic al botó Desa els canvis i comproveu que els títols de capçalera es vegin correctament.
En aquesta mateixa pàgina hi trobareu moltes altres opcions de configuració de colors, estils, tipus de lletra, imatges de capçalera i altres elements. També us permet afegir enllaços als comptes de xarxes socials del centre.

És important que les combinacions de colors que apliqueu al vostre Moodle (i, en general, a qualsevol espai web) tinguin un contrast suficient. En aquesta pàgina podeu comprovar l'índex de qualsevol combinació de colors, que per a satisfer els estàndards d'accessibilitat "AA" ha de tenir un valor mínim de 4,5 amb text normal i 3,0 en negreta.

Recordeu que podeu plantejar qualsevol dubte o suggeriment sobre els estils i la personalització al fòrum de suport d'Àgora-Moodle.
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Com se selecciona i configura l'aparença nova XTEC2020?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 1 d’agost 2023, 14:28
 

Al Moodle d'Àgora només està disponible el tema XTEC Boost En aquest tema es poden personalitzar aspectes com la imatge de capçalera, colors, menús,… 


 
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què s'ha de fer per afegir un menú superior?

per Administrador/a Espai de suport - divendres, 4 d’agost 2023, 09:01
 

El Moodle permet afegir una barra de menú als espais Moodle d'Àgora.

Podeu trobar més informació sobre com afegir aquesta barra de menú del vostre Moodle a l'apartat Personalitzacó dels menús de navegació dels materials sobre el Moodle.

 Menú superior

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què s'ha de fer per pujar fitxers més grans de 25 MB al servidor?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 12 de setembre 2023, 09:59
 

Des de les aplicacions d'Àgora, només es poden pujar fitxers de fins a 25 MB. En algunes ocasions, per exemple, quan s'han de pujar restauracions de cursos del Moodle, amb 25 MB no n'hi ha prou. Per tal de poder pujar fitxers d'una mida superior a 25 MB i menor a 800 MB el centre ha d'haver designat prèviament un usuari/ària gestor/a  a l'espai de gestió que s'encarregui de realitzar aquest tràmit.

A la pregunta freqüent Com es designen els gestors de centre? s'explica com designar aquest gestor/a.

Un cop designat el gestor, aquest pot accedir a l'espai de gestió d'Àgora i Àgora-EOI i dins l'apartat "El meu Àgora", en la secció "Gestió de fitxers" trobarà el formulari següent:



Aquest formulari indica el percentatge de disc ocupat sobre el total seguit d'un quadre de selecció de fitxers en el que cal especificar el fitxer a pujar. Ara bé, abans de fer-ho, cal tenir presents les restriccions següents:

  • Només s'admeten fitxers comprimits en format ZIP i MBZ que tinguin una mida compresa entre 10 MB i 800 MB.
  • Els fitxers de menys de 10 MB s'han de pujar des de l'espai web.
  • Els fitxers de més de 800 MB no es poden pujar des d'aquest espai. Una possibilitat per restaurar còpies de seguretat de més de 800 MB és pujar aquest fitxer al Dropbox o al Google Drive i restaurar-lo des d'un d'aquests repositoris. Així i tot, recordeu que és recomanable que els cursos ocupin el menor espai possible.
  • Mantingueu una còpia del fitxer en local fins que no estigueu segurs que es troba en el vostre espai de fitxers i que ha arribat correctament.
  • Si el fitxer seleccionat compleix les condicions indicades, la pujada es realitzarà de forma immediata mostrant un quadre d'estat amb la informació següent.

pujada_fitxers_2

  • La pujada dels fitxers grans és automàtica i, per tant, en finalitzar el procés, aquest es copiarà automàticament en el repositori Fitxers del vostre Moodle.

Repositori fitxers

Podeu consultar la política de quotes a aquesta pregunta freqüent.

Administrador/a Espai de suport

GENERAL: Com es designen els gestors de centre?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 12 de setembre 2023, 10:12
 


Per assignar el primer gestor, el centre s'haurà d'autenticar a l'eina de gestió amb l'usuari/ària XTEC (per exemple, a1234567) i la contrasenya corresponent. Cal accedir amb el compte de Google de la XTEC.

Autenticació del centre al portal
Després d'entrar, per accedir al formulari que li permetrà designar el seu primer gestor, haurà de fer clic a l'apartat El meu Àgora | Gestors.

Per activar un gestor nou cal indicar el nom d'usuari XTEC de la persona a què es vol designar, sense @xtec.cat. El centre haurà de comunicar a la persona designada que ja pot accedir a l'eina de gestió per sol·licitar serveis i fer altres tràmits.

Abans d'enviar el formulari és molt important assegurar-se que les dades són correctes. 

Dessignar gestor


A partir d'aquest moment tant el centre com el nou gestor podran afegir i esborrar gestors segons les serves necessitats.

Gestor confirmat

Un cop acceptades les funcions de gestió, l'usuari tindrà accés a l'apartat “El meu Àgora”, on disposarà de les opcions següents:
  • Serveis. Mostra informació sobre els serveis d'Àgora (Moodle, Nodes o Intraweb) que ha sol·licitat el centre. Per cada servei indica l'estat en què es troba, l'usuari que n'ha sol·licitat l'activació, l'adreça web (si aplica), la data d'activació i l'espai de disc ocupat i total (si aplica).
  • Enviament de fitxers grans al Moodle. Aquesta opció només apareix si el servei de Moodle està activat. Permet enviar al sistema de fitxers del Moodle fitxers més grans de 10MB.
  • Sol·licitud de serveis. Permet al gestor sol·licitar els diferents serveis d'Àgora en nom del centre al que representa. En la pregunta freqüent "Vull donar-me d'alta al servei, què he de fer?" s'explica com realitzar aquesta sol·licitud.
  • Gestors. Permet assignar nous gestors al centre, fins a un màxim de 4, i/o eliminar algun dels existents. El procediment a seguir és el mateix que s'ha descrit pel primer gestor.
Administrador/a Espai de suport

AGORA: Vull donar d'alta a un servei, què he de fer?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 12 de setembre 2023, 10:13
 

Els serveis Àgora només estan disponibles pels centres docents de Catalunya. Per tant, no és possible demanar l'alta a cap servei a nivell personal.

  • Qualsevol centre educatiu amb identificador de la XTEC pot demanar l'alta a qualsevol dels serveis que inclou el projecte Àgora (Moodle o Nodes) des de la pàgina d'alta serveis Àgora. Per poder-ho fer el centre ha de disposar de nom propi. En cas que no sigui així es pot demanar des d'aquesta pàgina d'Atenció a l'usuari de la XTEC.
    • Des del curs 2011/12, només poden demanar l'alta als serveis d'Àgora els gestors que el centre hagi designat. A la pregunta freqüent "Com es designen els gestors de centre?" s'expliquen els passos que ha de seguir un centre per assignar el primer gestor.
    • Qualsevol dels gestors de centre pot demanar l'alta als serveis d'Àgora des de l'apartat El meu Àgora | Serveis, mitjançant un formulari on haurà de seleccionar els serveis que sol·licita, indicar el càrrec que ocupa dins el centre i acceptar les condicions d'ús.

    • Un cop finalitzat el tràmit, l'alta quedarà pendent de confirmació de forma que els serveis sol·licitats no s'activaran fins que aquesta es resolgui positivament per l'equip Àgora.

  • Les escoles oficials d'idiomes (EOI) amb identificador XTEC i nom propi poden sol·licitar el servei Moodle des del Portal de gestió. Igual que en el cas dels centres educatius només poden demanar l'alta als serveis d'Àgora-EOI els gestors que el centre hagi designat.
Administrador/a Espai de suport

AGORA: Com demano la baixa d'un servei?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 12 de setembre 2023, 10:13
 

En el cas que no estigueu fent ús d'un servei d'Àgora (Moodle, Intranet o Marsupial) és recomanable que feu la sol·licitud de baixa al servei.

 
Per sol·licitar aquesta baixa entreu al Portal d'Àgora amb l'usuari i contrasenya d'un dels gestors del Portal.
 
A continuació, feu clic a El meu Àgora | Sol·licituds. Trobareu un desplegable on haureu d'indicar quin tipus de sol·licitud voleu fer, en aquest cas Baixa al servei.
 
Sol·licitud de baixa d'un servei

Un cop feta la sol·licitud, el sistema mostrarà un resum de la petició:
 
Confirmació de baixa
La baixa al servei no es realitza de forma immediata, fins que l'Equip d'Àgora no processi aquesta baixa, encara podreu entrar al servei.
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Com es canvia el logo de la capçalera?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 21 de novembre 2023, 12:11
 

El tema XTEC Boost està preparat per poder personalitzar la imatge de capçalera del vostre Moodle. Per fer-ho, cal anar a Administració del lloc | Aparença | Temes | XTEC Boost sota el nom de Paràmetres del tema que us permetrà personalitzar alguns aspectes del tema, com ara la imatge de la capçalera.

Des de l'apartat Imatge de capçalera es pot seleccionar la imatge de fons de la capçalera que anirà alineada a la dreta:

  • Ha de ser un fitxer en format PNG o JPG.
  • L'alçada màxima recomanada per a la imatge és 93 px. En cas que sigui superior es mostrarà sencera.
  • El color de fons de la capçalera també es pot modificar.

xtec2_1_1.png

 

 

Administrador/a Espai de suport

Activitats H5P i banc de contingut

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 19 de desembre 2023, 09:06
 

Des del juliol de 2022 Àgora passa a utilitzar el connector natiu d'H5P millorant així la seva integració amb el sistema. A continuació trobereu explicat el funcionament de les noves activitats H5P i la seva integració dins del banc de contingut de Moodle.


Activitats H5P natives


Els continguts interactius H5P passen a ser una activitat que s'anomena Activitat H5P integrada al codi base del Moodle.

Les novetats i avantatges que ofereix aquesta activitat són les següents:

  • Cada curs Moodle té un banc de continguts H5P. Les activitats que pugi o crein els usuaris amb rol Professorat, s’afegiran al banc de continguts del curs. 
  • Es poden afegir continguts H5P als cursos tant del banc de continguts, com mitjançant fitxers H5P creats en llocs externs. 
    • Per afegir un contingut ja creat i que està al banc de continguts cal fer clic a l’opció 1 (vegeu les imatges següents) i triar el fitxer del repositori del banc.


    • Per crear un H5P nou, anar al banc de continguts (2) i, un cop creat, tornar al curs i afegir-lo del repositori Banc de continguts (1).


    • Per afegir un fitxer H5P del nostre ordinador, cal triar-lo del selector de fitxers Puja un fitxer.


      Cal triar si es vol fer una còpia de fitxer o crear un accés directe. En aquest segon cas, si s’edita el fitxer des del banc de continguts, aquest s’actualitzarà de forma automàtica al curs. Si es fa una còpia del fitxer, aquest quedarà associat només al curs



      • Els  continguts H5P del banc també es poden inserir a les activitats o recursos quan es configuren mitjançant el botó "H5P" de l'editor HTML.



      El banc de contingut

      El banc de continguts és un repositori del curs on es poden guardar, editar i crear continguts H5P. A aquests continguts es pot accedir també des del selector de fitxers. 

      1. Accedir al panell lateral de navegació
      2. Obrir el Banc de contingut

      Banc de contingut del curs


      El banc de contingut permet crear continguts H5P (1) o carregar un contingut en format fitxer H5P extern (2)




      Al fer clic al botó Afegeix es mostren els tipus de contingut H5P que permet crear.




      Els continguts existents també tenen l'opció d'editar-los al banc de continguts.





      Per defecte les activitats es creen amb visibilitat pública. Aquest paràmetre va associat a l'usuari i es pot canviar accedint a les preferències del banc de contingut des del seu perfil.





      En cas de voler que no ho sigui, un cop creada, cal marcar l’opció Fes-ho ocult.






      Administrador/a Espai de suport

      MOODLE: Com s'esborren les còpies de seguretat?

      per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 19 de desembre 2023, 09:08
       



      Esborrament de còpies de seguretat per part dels usuaris

      Al Moodle 2 la gestió de fitxers i per tant, de les còpies de seguretat, ha canviat respecte a la versió anterior, i ara, cada usuari del Moodle té un espai on s'emmagatzemen les seves còpies de seguretat. 

      Per tal de gestionar aquestes còpies cal que l'usuari/ària accedeixi a qualsevol dels seus cursos i faci clic a Més | Reutilització del curs. Per defecte s'accedeix a les opcions d'importació, en fer clic al desplegable i triar Restaura, s'accedeix a l'àrea de còpies de seguretat.


      En aquest apartat es poden trobar tant les còpies de seguretat dels cursos creades fent servir els paràmetres per defecte (còpies amb totes les dades), com les còpies de seguretat de l'usuari/ària que ha accedit i que ha fet anonimitzant la informació dels usuaris (sense dades d'usuari/ària). 

      En general, les còpies fetes pel professorat editor es desen en el seu espai privat de còpies i per tant, només ell pot accedir-hi i gestionar-les. Altres usuaris com els administradors o gestors, poden generar còpies sense anonimitzar la informació dels usuaris i aquestes, sí que es trobaran a l'espai general de còpies de seguretat.

      backup1.png

      Per tal de descarregar i eliminar aquestes còpies cal seguir els passos següents:

      • Feu clic a Baixa i deseu el fitxer al vostre ordinador personal.
      • A continuació: 
        1. Feu clic a Gestiona els fitxers de còpia de seguretat
        2. Seleccioneu el fitxer que voleu eliminar
        3. Feu clic al botó Suprimeix
        4. Feu clic a OK per confirmar que voleu suprimir la còpia de seguretat
        5. Feu clic a Desa els canvis (en cas que no deseu els canvis el fitxer no s'eliminarà).
        6. Finalment, confirmeu que el fitxer ja no apareix a la llista de còpies de seguretat de l'usuari/ària.
       

      Esborrament de còpies de seguretat per part dels administradors

      L'usuari administrador del Moodle pot esborrar les còpies de seguretat de tots els cursos des del Gestor de fitxers que incorpora Àgora. Per accedir-hi heu d'anar a Administració del lloc | Informes | Gestor de fitxers.

      Per defecte surten tots els fitxers que hi ha al Moodle. Podeu fer servir els filtres per trobar les còpies de seguretat fent clic a Filtre.


      I trieu els paràmetres següents:


      A la llista de fitxers, feu clic a la paperera per eliminar cadascuna de les còpies de seguretat.


      El sistema us preguntarà si esteu segur que voleu eliminar el fitxer. Feu clic a Confirma per eliminar-lo de forma definitiva.


      Tingueu en compte que un cop eliminat el fitxer, no es podrà recuperar.

      Fer una bona gestió de les còpies de seguretat és important de cara a fer sol·licituds d'ampliacions d'espai. Podeu trobar més informació sobre aquest tema a les preguntes freqüents següents:

       

      Administrador/a Espai de suport

      Com puc importar cursos i activitats SCORM d'Alexandria?

      per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 19 de desembre 2023, 09:14
       
      Els professors editors del Moodle poden importar cursos i material SCORM directament al Moodle d'Àgora sense necessitat de descarregar la còpia de seguretat d'Alexandria i posteriorment restaurar-la al Moodle.


      Per fer-ho cal fer clic a l'eina d'engranatge del menú d'accions del curs i fer clic sobre Importa des d'Alexandria.


      A la següent pantalla disposeu de dues pestanyes, una que diu Cursos i l'altra que diu Activitats Scorm

      Importa des d'Alexandria



      Importar un curs d'Alexandria a Àgora

      Feu clic a la pestanya Curs (és la que es carrega per defecte en accedir-hi) i a la caixa de cerca escriviu el que voleu cercar, per exemple "Matemàtiques". Veureu que el sistema retorna tota una llista de cursos que tenen el text indicat al títol, la descripció o l'autor. 



      També podeu fer una cerca més acurada si feu clic a Mostra la cerca avançada.



      En aquest cas podreu filtrar per altres camps, com ara el nivell educatiu, àrea curricular, àmbit competencial...


      Si feu clic sobre el nom de qualsevol dels cursos que apareixen, es desplegarà la fitxa amb informació sobre el curs (descripció, autor, nivell, àrea, llicència...).

      Fitxa del curs


      Un cop trobeu el curs d'Alexandria que voleu incorporar al vostre espai Moodle d'Àgora, feu clic al botó Importa que apareix al costat del nom del curs. A continuació, aneu al final de la pàgina i feu clic a Continua. Al pas següent haureu de triar si voleu restaurar-lo sobre el mateix curs o sobre un altre curs. A més, tal com passa a qualsevol altra restauració d'una còpia de seguretat, haureu de decidir si voleu combinar la còpia (en cas que ja tingueu recursos o activitats) o esborrar els continguts del curs per posar-hi els nous. Si feu clic a la segona opció qualsevol activitat o recurs que hi hagi al curs s'esborrarà i no es podrà recuperar.


      Feu clic a Continua i finalitzeu la restauració del curs amb normalitat.

      Podeu trobar més informació sobre la restauració de cursos a l'enllaç següent: http://ateneu.xtec.cat/wikiform/wikiexport/cmd/tac/moodle2/b3_cursos/04_importar_restaurar


      Importar un SCORM d'Alexandria a Àgora

      Per importar un material SCORM feu clic sobre la pestanya Activitats Scorm. En aquest cas també podeu fer servir la cerca simple o la cerca avançada. Un cop feta la cerca, feu clic sobre el botó Importa.


      Quan finalitzi la importació, podreu visualitzar l'activitat fent clic a Entra.


      Si aneu a la pàgina principal del curs, trobareu l'activitat importada al Tema 0 del curs.




      Administrador/a Espai de suport

      MOODLE: Quins idiomes estan disponibles a l'Àgora?

      per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 31 de gener 2024, 15:09
       

      Des d'Àgora no és possible incorporar idiomes nous mitjançant les eines que ofereix Moodle. En cas que algun centre vulgui afegir algun idioma ha d'enviar una petició al fòrum de dubtes i suggeriments del projecte que serà avaluada per l'equip tècnic per comprovar que la instal·lació d'aquest idioma no tindrà cap efecte negatiu sobre l'entorn.

      La llista d'idiomes que incorporen els espais Moodle d'Àgora actualment és la següent:

      • Català (ca)
      • Espanyol (es)
      • Eusquera (eu)
      • Gallec (gl)
      • Anglès (en)
      • Francès (fr)
      • Alemany (de)
      • Italià (it)
      • Portuguès (pt)
      • Holandès (nl)
      • Suec (sv)
      • Grec (el)
      • Àrab (ar)
      • Japonès (ja)
      • Coreà (ko)
      • Rus (ru)
      • Urdú (ur)
      • Xinès (zh_cn)
      Per defecte, les escoles i instituts poden triar entre els següents:
      • Català (ca)
      • Espanyol (es)
      • Anglès (en)
      • Francès (fr)
      • Alemany (de)
      En cas de voler afegir algun altre idioma de la llista anterior cal accedir a Administració del lloc | Paràmetres d'idioma i afegir-ne, mitjançant el codi que hi ha entre parèntesis, els idiomes que es vulguin oferir als usuaris.