dimarts, 23 d’abril 2024, 14:34
lloc: Portal de suport d'Àgora-EIX
Curs: Portal de suport d'Àgora-EIX (Suport d'Àgora-EIX)
Glossari: Preguntes freqüents
2. CONFIGURACIÓ I PERSONALITZACIÓ DEL MOODLE D'ÀGORA
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Com se selecciona i configura l'aparença nova XTEC2020?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 1 d’agost 2023, 14:28
 

Al Moodle d'Àgora només està disponible el tema XTEC Boost En aquest tema es poden personalitzar aspectes com la imatge de capçalera, colors, menús,… 


 
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Configuració del Moodle per utilitzar els repositoris de Google Docs

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 1 d’agost 2023, 12:40
 
Des d'abril del 2012, Google requereix una confirmació per poder accedir als fitxers de Google Drive i Google Fotos través dels repositoris del Moodle. El sistema de confirmació es coneix com OAuth i proporciona una major seguretat, tot i que necessita una configuració addicional al Moodle.

El procediment serà:


Aneu a Google APIs Console i autentiqueu-vos amb el nom d'usuari i contrasenya del centre, perquè no quedi lligat a cap usuari personal. Aquestes dades només serviran per configurar el repositori, un cop configurat, cada usuari haurà de fer servir les seves dades personals per accedir-hi i només veurà els seus propis documents.

  • Accediu a la consola i Afegiu un projecte nou:



  • Doneu-li un nom i feu clic a Crear.

  • Accediu a Biblioteca, cerqueu la "Google Drive API" i Habiliteu-la:




  • Abans de poder seguir comproveu que pantalla d'autorització té la configuració correcta. Feu clic a "Editar aplicación"



  • Ompliu els camps següents i Deseu.

  • Finalment feu clic a "Guardar".



  • A continuació, accediu a Credenciales (menú de l'esquerra) i seleccioneu ID de client d'OAuth:

  • A Tipus d'aplicació trieu Aplicació web. Doneu un nom i afegiu els URL seguents canviat "nompropidelcentre" pel nom propi del vostre centre.
  • Orígens de JavaScript autoritzats https://educaciodigital.cat
  • URIs de redirecció autoritzats https://educaciodigital.cat/nompropidelcentre/moodle/admin/oauth2callback.php




  • Finalment us apareixeran les dades que necessitareu per configurar el Moodle (Client ID i Client secret). Us recomanem que les copieu en un editor de text per accedir-hi més tard.


2. Configuració del repositori de Google Drive a Moodle

  • Per tal de configurar el Moodle perquè els usuaris es puguin autenticar mitjançant el seu compte de Google aneu a Administració del lloc | Servidor | Serveis OAuth 2 i creeu un nou servei de Google.


  • Introduïu el nom de servei (Google), el Client ID i el Client secret. Aneu amb compte de no introduir cap espai en blanc i Actualitzeu els canvis.



Després, aneu a Administració | Administració del lloc | Connectors | Repositoris | Gestiona els repositoris i activeu el repositori de Google Drive triant Habilitat i visible del menú desplegable.


Habilita Google Docs
 

Finalment, accediu als Paràmetres i comproveu que estigui seleccionat Google com el servei OAuth 2 i després, feu clic a Desa.

 

 
A partir d'aquest moment ja podreu accedir al documents de Google a través del selector de fitxers.
 
Selector de fitxers

 

 Podeu trobar més informació sobre la configuració dels repositoris al Bloc 9: Fitxers del curs Materials sobre el Moodle 2.
 
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Configuració de Moodle per utilitzar el repositori de Dropbox

per Administrador/a Espai de suport - divendres, 24 d’octubre 2014, 14:19
 

Podeu trobar tota la informació necessària sobre la configuració del repositori Dropbox a l'enllaç següent: http://ateneu.xtec.cat/wikiform/wikiexport/cmd/tac/moodle2/b9_fitxers/dropbox
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Guia ràpida per activar i configurar Marsupial a l'Àgora

per Administrador/a Espai de suport - dijous, 8 d’octubre 2020, 10:49
 

El servei Marsupial d'Àgora fa possible la integració amb Moodle dels llibres digitals contractats, de manera que se simplifica l'accés i, si el llibre ho permet, es desen els resultats al Moodle. Els passos per poder utilitzar aquest servei a Àgora són els següents
  1. Activar el servei Marsupial accedint com administrador/a a Administració del lloc | Connectors | Connectors locals | Recursos Remots. Amb aquest pas també s'activaran de forma automàtica els blocs Els meus llibres i Qualificacions continguts remots. En cas de desactivar Marsupial, aquests blocs es desactivaran de forma automàtica.
  2. Donar d'alta els proveïdors de continguts des de l'apartat Administració del lloc | Recursos remots | Administra proveïdors. Aquest pas s'ha d'executar després d'activar el servei i cada cop que el centre contracti un proveïdor de continguts nou.
  3. Descarregar l'estructura de llibres de cada proveïdor de continguts, fent clic sobre el seu nom des de l'opció Administració del lloc | Recursos remots | Continguts | Nom proveïdor. En fer-ho s'actualitzarà la llista de llibres disponibles.
  4. Donar d'alta les credencials al sistema mitjançant un fitxer CSV o de forma manual.
A partir d'aquest moment, el professorat editor podrà afegir activitats de tipus "Contingut remot" per accedir als llibres contractats. Alguns proveïdors també permeten accedir directament a una unitat del llibre o, fins i tot, a alguna activitat concreta.
Un cop creada l'activitat, l'alumnat ja podrà accedir al llibre automàticament sempre i quan el seu usuari/ària tingui assignada una credencial vàlida. Si l'alumnat no té assignada cap credencial, el sistema li demanarà la primera vegada que intenti accedir.
 
A continuació podeu consultar un esquema amb els passos anteriors:
 
Activació de Marsupial
 
Trobareu informació més detallada sobre els passos anteriors a la pregunta freqüent "Com activar i configurar Marsupnetejaial per poder incorporar al Moodle els llibres digitals contractats?".
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: "Habilita sols membres del grup" per als "Agrupaments".

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 22 de setembre 2020, 13:37
 

Habilita sols membres del grup per als agrupaments era una funcionalitat de Moodle, en fase experimental, que permetia assignar tasques i recursos determinats només per a un agrupament. A partir de la versió 2.8 del Moodle aquesta opció ha quedat integrada dins de l'apartat Restriccions d'accés de les activitats o recursos des d'on es pot triar si l'activitat o recurs està disponible per tots els grups, només un grup determinat o un agrupament.


Per habiltiat la restriccions d'accés (Accés restringit) cal que l'administrador del Moodle vagi a Administració del lloc | Característiques avançades | Habilita l'accés restringit.


Podeu trobar més informació sobre els grups i agrupaments en aquest enllaç: http://ateneu.xtec.cat/wikiform/wikiexport/cmd/tac/moodle2/b10_usuaris/06_agrupaments

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Importació d'alumnat a partir de SAGA

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 20 de desembre 2016, 08:50
 

Incorporació de l'alumnat

SAGA ens permet exportar l'alumnat del centre en un fitxer CSV que servirà per incorporar aquest alumnat al Moodle de centre.
 
L'opció més recomanada és la de pujar-los a través d'un fitxer CSV, que crearem a partir d'una consulta al sistema SAGA, i tractant el fitxer resultant mitjançant un fitxer OpenCalc amb macros.
 

Exportació a un fitxer des de SAGA

Abans de començar cal assegurar-se que teniu permisos per crear consultes dins SAGA. L'administrador/a de SAGA (el director/a del centre sol tenir permisos per assignar-vos la capacitat de crear (no només executar) consultes.
 
Entreu a la pàgina de SAGA, a continuació aneu a l'enllaç de l'aplicatiu:
 
SAGA
 
Feu servir l'identificador d'ATRI per entrar al sistema SAGA. Podeu veure com crear la consulta al vídeo següent: De SAGA a Moodle - Consulta SAGA.
 
 
Tingueu en compte que és molt possible que apareguin els alumnes repetits, ja sigui per grups de desdoblaments o per optatives.
 
Exemple d'un fitxer exportat del SAGA: resultatsconsulta.csv.
 
 

Preparació del fitxer CSV per pujar a Moodle

 
El SAGA proporciona un fitxer de text amb els camps separats per ;, i amb els caràcters codificats amb Latin (no UTF-8). Per aquest motiu cal convertir el fitxer CSV de SAGA a un fitxer ods. Per fer-ho, obriu el fitxer resultatsconsulta.csv que ha creat SAGA amb l'OpenCalc i trieu les opcions següents:
 
Obriu el fitxer amb l'opencalc
 
  • Joc de caracters: Europeu occidental
  • Opcions del separador: ;
  • Delimitador de text: "
  • Finalment, marqueu la columna que veieu a la imatge de baix i poseu Amaga en el desplegable.
 
Importació
 
A continuació, reviseu el resultat en el full de càlcul i esborreu aquelles dades que no voleu importar a Moodle (grups d'instrumentals, optatives…) i deseu el fitxer en format ods.
 
Exemple d'un fitxer desat en ods: resultatsconsulta.ods.
 

Creació del fiter CSV a partir del saga2moodle2.ods

Un cop heu creat el fitxer ods amb les dades extretes del SAGA, obriu el fitxer següent: saga2moodle2.ods
 
Aquest fitxer ja té l'estructura per tal de fer correctament la conversió de SAGA a Moodle. Al obrir-lo el OpenCalc mostrarà una pantalla d'advertència:
 
Macros
 
Aneu a Eines | Opcions | OpenOffice.org | Seguretat i feu clic sobre el botó Seguretat de macros… i canvieu la seguretat a Mitjana.
 
Habilitar macros
 
Tanqueu el fitxer, torneu-lo a obrir i feu clic sobre Habilitar macros…
 
A continuació heu de copiar les dades exportades del SAGA dins les columnes corresponents, automàticament es calcularan les les columnes a exportar. El full de càlcul conté les funcions username i password que a partir de les caselles dels noms i cognoms crea un nom d'usuari/ària vàlid per a Moodle. La funció password genera aleatoriament una contrasenya.
 
Exemple: A partir del nom Joan El Masnou Espot, generen joan.masnou i jm8465 respectivament. Recordeu replicar la fòrmula a totes les cel·les que calguin.
 
El fitxer saga2moodle2 està dissenyat per fer coincidir el nivell dels usuaris (per exemple BATX 1A) amb les cohorts del Moodle. Per aquest motiu, és important crear una cohort per cadascun dels nivells (BATX 1A, BATX 1B...) que contingui el fitxer abans de fer la importació dels usuaris. D'aquesta forma, les inscripcions als cursos de l'alumnat, entre d'altres, serà molt més ràpida. Podeu trobar més informació sobre les cohorts i els seus usos a la pregunta freqüent Ús de les cohorts.
 
Un cop creeu les cohorts i tingueu les dades generades, copieu el resultat a un altre full. (Atenció, cal fer servir l'opció enganxament especial… i NO copiar les fórmules), i deseu com a fitxer text CSV. El programa demanarà si voleu conservar el format, cal dir . Com a paràmetres heu de posar:
 
Exportació del fitxer csv
 
Al darrer camp delimitador de text cal esborrar el contingut per no posar-ne cap.
 
Podeu veure el procés explicat al vídeo següent: Preparació del fitxer per pujar a Moodle
 
Assegureu-vos que el fitxer generat està codificat en UTF-8, en cas contrari podeu trobar problemes amb els caràcters especials. Per fer aqeusta comprovació podeu obrir el fitxer amb un programa de text, com ara el Notepad ++ o el Gedit.
 
Exemple d'un fitxer preparat per importar a Moodle: moodle.csv
 

Pujada al Moodle del fitxer CSV

Un cop tingueu generat el fitxer de text separat per comes, com el de l'exemple aneu a , seleccioneu el fitxer, pejeu-lo i finalment feu clic a Administració del lloc | Usuaris | Carrega usuaris.
  • Seleccioneu el fitxer CSV que teniu el disc
  • Trieu com a delimitador CSV: ; (si al desar el CSV hem triat un altre, aquí poseu el que pertoqui)
  • Com a codificació UTF-8
Penja usuaris
 
Trieu els Paràmetres i Valors per defecte per continuar amb la importació.
 
Previsualització de la càrrega d'usuaris
 
Paràmetres
  • Tipus de càrrega: Afegeix tots els usuaris, afegeix si escau un comptador al nom d'usuari, aquesta opció ens permetrà que si hi ha dos noms d'usuari/ària iguals, al segon que afegeixi, li posarà un "2" al final del nom d'usuari/ària, i així ho mostrarà en el resum.
  • Nova contrasenya d'usuari: camp requerit en el fitxer.
  • Evita adreces de correu duplicades: No
    • IMPORTANT: Per poder triar aquest paràmetre cal activar l'opció "Permet comptes amb el mateix correu" anant a Administració del lloc | Connectors | Autenticació | Gestió de l'autenticació. En cas que no estigui activada l'opció no podreu triar el paràmetre anterior.

 
Valors per defecte
  • Correu electronic: Per exemple podeu posar username@mail.invalid penseu que cal que tingui l'estructura d'adreça electrònica, però no cal que sigui real.
    NOTA: Si els correus electrònics dels usuaris no són vàlids, feu servir el correu electrònic següent: username@mail.invalid, d'aquesta manera, el sistema obviarà l'enviament de correu a aquests usuaris i, per tant, es millorarà el rendiment.
  • Mostra el correu electrònic: Oculta a tothom la meva adreça de correu electrònic. Per qüestions de privacitat, caldrà triar aquesta opció. La comunicació es pot fer igualment fent servir la missatgeria interna de Moodle, ja que el mateix sistema s'encarrega d'enviar còpia al usuari.
  • Subscripció automàtica al fòrum: NO Aquesta opció podeu triar el que creieu convenient.
Un cop tingueu configurats els paràmetres i els valors per defecte, feu clic a carrega usuaris.
 
Usuaris repetits
 
En cas que trobeu alumnes diferents que coincideixi el seu nom d'usuari/ària, en el resum el Moodle indicarà quin son els noms d'usuari/ària nous. És important modificar aquests noms d'usuari/ària al fitxer CSV, per tal de tenir una base de dades correcta amb el que existeix al Moodle.
 
Quan el nombre d'alumnes és elevat, no és fàcil controlar tots els canvis de noms que s'han produït. En aquest cas, podeu copiar el contingut de la pàgina de resum d'importació a un full de càlcul de OpenCalc. D'aquesta manera podeu filtrar pel camp Estat, i obtenir tots els canvis de noms que s'han fet.
 
Per tal de donar als estudiants els seus noms d'usuari/ària i contrasenya, podeu fer servir el OpenBase per tal de crear un informe amb les dades que heu pujat al moodle. D'aquesta manera es poden donar aquestes dades als tutors/es per tal que les comuniquin a l'alumnat. Podeu partir d'aquest exemple simple de base de dades i afegir-li la taula CSV que heu fet servir per pujar els alumnes, tot fent un copia enganxa sobre la taula creada.
 
NOTA: Aquesta pregunta freqüent és una adaptació pel Moodle 2 de la Pràctica 2 del Mòdul 5 del curs Gestió i administració d'un Moodle de centre (ja que l'original es basa en Moodle 1.9).
 
Podeu trobar més informació sobre la importació d'alumnat a través de SAGA l'Apartat 2 del Bloc 2 dels materials de la Sessió tècnica del Moodle 1.9 al Moodle 2.
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Importació d'alumnat a partir d'Esfer@

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 1 d’octubre 2019, 11:55
 

Incorporació de l'alumnat

Esfer@ permet exportar l'alumnat del centre en un fitxer CSV que servirà per incorporar aquest alumnat al Moodle de centre.

Un cop exportat el fitxer, aquest es podrà importar al Moodle d'Àgora a través d'un fitxer CSV.


Enllaç a la documentació

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: On es troben els mètodes d'inscripció dels cursos? Com es configura l'autoinscripció o l'accés de visitants?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 1 d’agost 2023, 12:49
 
Per afegir un mètode d'inscripció a un curs cal anar a Participants, fer clic a l'eina d'engranatge i accedir a Mètodes d'inscripció.
 
Mètodes d'inscripció
 
A la finestra següent feu visible el tipus d'inscripció que voleu o seleccioneu quin tipus d'inscripció voleu per al curs:
  • Inscripcions manuals, en cursos nous ve activat per defecte.
  • Accés de visitant, només cal fer-lo visible de la llista fent clic a l'ullet.
  • Autoinscripció, en cas que vulgueu que l'alumnat disposi d'una clau d'inscripció per inscriure's.
  • ... altres mètodes que hi hagi configurats al Moodle
 
Seleccioneu el mètode d'inscripció
 
Un cop triat i configurat el mètode d'inscripció desitjat ja podeu inscriure els usuaris al curs.
 
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Perquè no puc fer segons quines coses en hores punta? Què puc i no puc fer?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 29 d’agost 2017, 13:44
 
A les hores de més ús d'Àgora s'han deshabilitat certes funcionalitats de Moodle. Aquesta mesura s'ha pres per temes de rendiment. Les funcionalitats deshabilitades són molt costoses i per evitar aturades del servei es prioritzen les operacions d'ús comú i vital pel funcionament a classe amb els alumnes.

Després d'un estudi realitzat al 2010, les hores considerades com a hores puntes són:
  • De dilluns a divendres entre les 9:00 i les 14:00 i entre les 15:00 i les 17:00.
Fora d'aquests horaris i els caps de setmana estan habilitades totes les funcionalitats normalment. En períodes de vacances Àgora es reserva el dret d'obrir aquestes hores punta i d'habilitar aquestes característiques tot el dia.

En el cas de l'Agora-EOI aquest horari s'ha adaptat a les necessitats concretes de les EOI:
  • De dilluns a divendres de les 0:00 a les 15:59.
  • Els caps de setmana NO es podran fer còpies de seguretat.

Quines funcionalitats es deshabiliten en hores punta?

Durant aquests períodes de temps, ara per ara estan deshabilitades les característiques següents:
  • Creació i restauració de còpies de seguretat
  • Consulta d'informes de curs i de centre.
Esperem que aquesta mesura no suposi moltes molèsties i disculpeu aquelles que us pugui ocasionar.


Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Perquè rebo tants correus de Moodle al correu del centre?

per Administrador/a Espai de suport - dijous, 19 de maig 2011, 12:05
 
Hi ha diversos motius pels quals el correu del centre rep molts correus i còpies de missatges dels correus que s'envien entre els usuaris, a continuació, s'expliquen els principals:

Correus a missatges enviats

L'Àgora fa servir el correu SMTP configurat a Servidor->Correu per enviar els missatges de fòrums i missatges directes. Aquests missatges es guarden a la safata de missatges enviats del correu configurat com a SMTP. Normalment aquests correus són arxivats i marcats com a llegits automàticament però resten a la safata d'enviats.

El camp De (From) de la capçalera dels correus enviats contindrà el nom i cognoms de l'usuari/ària de Moodle que envia els correus, però l'adreça és l'adreça de correu SMTP del Moodle. L'adreça de resposta és l'adreça de l'usuari/ària que envia el correu excepte en cas que aquesta estigui configurada com a oculta.

Adreça de resposta (noreply)

Quan un/a usuari/ària de Moodle-Àgora té configurada la seva adreça de correu com a privada, l'adreça de resposta és l'Adreça per a no rebre respostes (noreplyaddress). És recomanable que aquesta adreça sigui fictícia o en cas contrari, quan un/a usuari/ària contesti a aquest correu, s'enviarà la resposta a aquesta adreça. Per exemple, podeu usar l'adreça noreply@agora.xtec.cat.

Gestor de correu d'escriptori

Quan s'envia un correu des de Moodle es desa una còpia a la safata d'enviats del correu de l'usuari/ària configurat al servidor SMTP. Això fa que quan un gestor de correu d'escriptori, com pot ser el Thunderbird, descarregui els correus, baixi també aquests correus i no els diferenciï dels enviats. Aquest fet produeix que arribin a la safata d'entrada del gestor de correu d'escriptori. Una estratègia per facilitar la gestió del correu és crear un filtre per indicar que tots els correus enviats per una adreça concreta vagin a parar a la safata d'enviats i es marquin com a llegits, o bé que s'eliminin.

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què cal fer per actualitzar a la versió 1.9.9 de Moodle?

per Administrador/a Espai de suport - dilluns, 26 de juliol 2010, 18:41
 
Per comprovar l'estat de l'actualització del vostre espai Moodle i completar-la amb èxit heu d'accedir amb un/a usuari/ària administrador i fer clic sobre el botó Notificacions.

En fer-ho, si l'actualització a la versió 1.9.9 s'ha executat ja (hi ha un procés automàtic que ho va fent poc a poc) l'únic que haureu de fer és acceptar els paràmetres nous que han aparegut a les darreres versions de Moodle fent clic sobre el botó Desa els canvis que trobareu al final de la pantalla Nous paràmetres.
Paràmetres nous


Ara bé, si en accedir a l'apartat Notificacions el procés d'actualització encara no s'ha executat us apareixerà una pantalla com la següent on haureu de fer clic sobre el botó (per iniciar aquest procés de forma manual):
Actualització Moodle 1.9.9

La pantalla que apareix a continuació informa que el servidor compleix tots els requeriments de la versió nova. Per tal de continuar és necessari fer clic sobre el botó Continua:
Actualització a Moodle 1.9.9


La següent pàgina mostra les activitats, blocs i filtres que s'instal·laran/actualitzaran. A la part inferior d'aquesta finestra és recomanable marcar la casella Operació no interactiva per no haver d'estar pendents de l'actualització fins que acabi. Un cop marcada aquesta opció, en fer clic sobre el botó Continua s'iniciarà l'actualització:

Actualització de Moodle a la versió 1.9.9

En alguns casos pot passar que ja trobeu iniciat aquest procés d'actualització en alguna de les pantalles intermitges i, per tant, el que haureu de fer és fer clic sobre el botó Continua tantes vegades com faci falta (en tractar-se d'un canvi de versió tan important poden ser uns 10-20).

Per últim, un cop finalitzada l'actualització, haureu de desar els paràmetres nous (tal i com està explicat al començament d'aquesta pregunta).

Nota: per simplificar les captures de pantalla s'han afegit punts suspensius (...) en totes les que tenien una llargària considerable.
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què cal fer per actualitzar la versió de Moodle de la 1.8.9 a la 1.9.5?

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 26 d’agost 2009, 14:37
 
IMPORTANT: Abans d'iniciar el procés d'actualització heu d'afegir el següent "?lang=en" a l'adreça de la pàgina actual o bé escriure de nou l'adreça següent (substituint xxxxxxxx pel nom del vostre centre):

http://agora.xtec.cat/xxxxxxxx/moodle/admin/?lang=en

En fer-ho es carregarà la mateixa pàgina que abans però en anglès. Heu de fer clic sobre el botó Yes per iniciar el procés d'actualització. És molt important que feu aquest pas ja que, si no, en acabar l'actualització, tindreu problemes per utilitzar l'editor HTML.

Actualització Moodle 1.9.5

La pantalla que apareix a continuació informa que el servidor compleix tots els requeriments de la versió nova. Per tal de continuar és necessari fer clic sobre el botó Continue (continua):
Requeriments del servidor
La següent pàgina mostra les activitats, blocs i filtres que s'instal·laran/actualitzaran. A la part inferior d'aquesta finestra és recomanable marcar la casella Unattended operation (operació desatesa) per no haver d'estar pendents de l'actualització fins que acabi. Un cop fet això, en fer clic sobre el botó Continue (continua) l'actualització s'iniciarà:

Comprovació dels plugins

En alguns casos pot passar que ja trobeu iniciat aquest procés d'actualització en alguna de les pantalles intermitges i, per tant, el que haureu de fer és fer clic sobre el botó Continua/Continue tantes vegades com faci falta (en tractar-se d'un canvi de versió tan important poden ser uns 10-20):
Actualizació de la base de dades

L'últim pas que haureu de fer abans de donar per finalitzada l'actualització és desar els paràmetres nous (que com veureu són molts!!), fent clic sobre el botó Desa els canvis que trobareu al final de la pantalla Nous paràmetres:
Desa els canvis dels paràmetres nous


Nota: per simplificar les captures de pantalla s'han afegit punts suspensius (...) en totes les que tenien una llargària considerable.
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què cal fer per configurar el servidor LDAP de la XTEC?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 22 de setembre 2020, 14:04
 

Si voleu fer possible que tot el professorat de Catalunya pugui validar-se al vostre espai Moodle amb el nom d'usuari/ària de correu de la XTEC i la contrasenya corresponent, cal activar i configurar la validació per LDAP. Això us pot estalviar feina, ja que no us serà necessari donar d'alta el professorat del centre. Tingueu present, però, que si activeu la validació per LDAP, qualsevol professor/a de la XTEC que conegui l'URL del vostre espai Moodle podrà validar-s'hi i que aquest mecanisme només és vàlid pel professorat (en cap cas aquest procediment és aplicable als alumnes).

Per configurar els paràmetres d'autenticació LDAP del Moodle podeu seguir el procediment que es detalla tot seguit:

  • Accedir a Administració | Administració del lloc | Connectors | Autenticació | Gestió de l'autenticació  amb permisos d'administrador/a i fer clic a l'ull del Servidor LDAP. A continuació cal fer clic a Paràmetres.

ldap.png

  • Editar els paràmetres següents del connector Servidor LDAP:
    • URL del servidor: xoid.ensenyament.intranet.gencat.cat
    • Nom distingit: cn=users,dc=xtec,dc=cat
    • Tipus d'usuari: Per defecte
    • Contextos: cn=users,dc=xtec,dc=cat

     

    ldap3.png

 

Autocompletat de dades

A més a més, el sistema pot agafar la informació del servidor LDAP per omplir els camps de nom, cognoms i correu electrònic. Per fer-ho cal:

  • Accedir a Administrador | Administració del lloc | Connectors | Autenticació | Servidor LDAP amb permisos d'administrador/a
  • Editar els següents paràmetres del connector Servidor LDAP:
  • Buscar l'apartat mapatge de dades i configurar els paràmetres amb els valors següents:
    • Nom: givenname
    • Cognoms: sn
    • Adreça electrònica: mail
    • En totes les opcions anteriors cal posar el paràmetres:
      • Actualitza dades locals: En crear
      • Actualitza dades externes: Mai

ldap2.png

 
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què cal fer per importar i assignar les credencials dels llibres de forma massiva?

per Administrador/a Espai de suport - dijous, 8 d’octubre 2020, 12:32
 
Des de setembre de 2012 el mòdul de Marsupial incorpora unes funcionalitats noves que permeten la incorporació de credencials de forma massiva per facilitar-ne la seva gestió. 
 
Aquestes eines són accessibles des de l'Administració del lloc | Recursos remots | Credencials | Administra llibres i bàsicament permeten:

Importació de credencials a partir d'un fitxer CSV

Per importar credencials a partir d'un fitxer CSV cal accedir amb un usuari/ària amb permisos d'administració a l'apartat Administració | Administració del lloc | Recursos remots | Import/Export Credentials | Importa des d'un fitxer.

Admisitra llibres

A continuació, feu clic sobre el botó Tria un fitxer i un cop carregat feu clic a Carrega credencials.

Importa des d'un futxer

El fitxer d'importació ha de ser un CSV codificat amb UTF-8 i amb els camps següents separats per punts i comes (;):
 
isbn;credential;username;userid;pack;packid
 
  • isbn. Camp obligatori on s'especifica l'ISBN del llibre. Per poder-ho importar, aquest ISBN ha d'existir prèviament al Moodle.
  • credential. Camp obligatori que conté una credencial vàlida pel llibre especificat al camp anterior.
  • username. Camp opcional on es pot especificar el nom d'usuari/ària al Moodle. El valor especificat a aquest camp ha de concidir amb un nom d'usuari/ària existent.
  • userid. Camp opcional amb l'identificador numèric de l'usuari/ària al Moodle. El valor especificat a aquest camp ha de concidir amb un identificador d'usuari/ària existent.
  • pack. Camp opcional amb el nom de la motxilla. Aquest camp serà ignorat durant el procés d'importació.
  • packid. Camp opcional amb l'identificador de la motxilla. Aquest camp serà ignorat durant el procés d'importació.

 

A la primera fila del fitxer s'han d'especificar els noms dels camps anteriors que hi conté. Així, si es volen importar les credencials dels llibres però no es volen assignar a cap usuari/ària, el fitxer pot contenir només les columnes "isbn" i "credential". 
 
isbn;credential
7777777777;1
7777777777;1
5555555555;1

En canvi, si les credencials ja es volen assignar a algun usuari/ària, caldrà especificar també el userid o el username corresponent a cada fila:
 
isbn;credential;username
7777777777;1;alumnat1
7777777777;1;alumnat2
5555555555;1;alumnat2
 
Si el fitxer proporcionat pel proveïdor de continguts no té el format anterior haureu de crear-ne un que contingui el camps anteriors (com a mínim isbn i credential) amb el Calc de l'OpenOffice o el LibreOffice o l'Excel de Microsfoft.
 
A continuació feu clic a Continua i finalment a Carrega credencials.

Importació de credencials

Abans de fer la importació, el procés revisarà el contingut del fitxer i mostrarà un informe amb els errors i avisos en cas que es donin. Cal tenir en compte que si hi ha errors, s'hauran de revisar i reparar per poder continuar amb el procés d'importació.
 
Els problemes més freqüents que es poden produir són els següents:
  • El ISBN no existeix. Per solucionar-ho és recomanable accedir a l'apartat  Administració | Administració del lloc | Recursos remots | Continguts | Nom del proveïdor i fer clic sobre el botó Descarrega/actualitza l'estructura dels llibres. Si tot i així el problema persisteix caldrà posar-se en contacte amb el proveïdor de continguts per demanar-li perquè al fitxer de credencials facilitat hi ha un ISBN que no es descarrega al Moodle.
  • L'usuari/ària no existeix. En cas que el fitxer a importar contingui informació sobre els usuaris als quals s'han d'assignar cadascuna de les credencials i algun d'ells no existeixi al sistema, el procés d'importació s'aturarà. En aquest cas, per solucionar-ho, caldrà revisar els camps username i/o userid del fitxer CSV i:
    • editar-los pels correctes (el més probable és que s'hagi produït un error en la transcripció).
    • o bé eliminar aquesta informació del fitxer si no està clar per quin usuari/ària cal substituir-ho. 
 

Assignació massiva de credencials

Per assignar credencials importades de forma massiva a partir d'un fitxer CSV (o creades manualment) cal accedir amb un usuari/ària amb permisos d'administració a Administració del lloc | Recursos remots | Continguts| Nom del proveïdor  i fer clic sobre el botó Visualitza del llibre al qual es volen assignar aquestes credencials.
 
Visualitza llibre
 
A continuació, cal marcar les credencials que es volen assignar (o totes mitjançant el botó Selecciona-ho tot) i seleccionar l'opció Assigna de la llista desplegable Amb les credencials seleccionades....
Assignació de credencials
 
En fer-ho, s'obrirà un formulari que permetrà assignar/dessassignar les credencials seleccionades. Així, a la part superior esquerra de la pantalla es mostra el número de credencials seleccionades i també les pendents d'assignar. Per assignar credencials cal seleccionar els usuaris "potencials" de la columna de la dreta i moure'ls cap a la columna de l'esquerra (credencials assignades) mitjançant el botó Assigna (en fer-ho els canvis es desen de forma automàtica). És possible marcar més d'un usuari/ària a qualsevol de les dues columnes mantenint polsada la tecla "Control" mentre es fa clic amb el ratolí sobre els usuaris que es volen seleccionar. 
 
Assignació usuaris
 
Una altra opció interessant que s'ha afegit a aquesta pantalla per facilitar la localització de l'alumnat és el filtre que apareix a la part inferior de la columna de la dreta. Aquest filtre, a més de fer cerques per nom, cognoms i noms d'usuari/ària, també permet mostrar només els usuaris inscrits a un determinat curs. D'aquesta forma, si es volen assignar les credencials d'un llibre per l'alumnat d'un determinat nivell (per exemple 1r d'ESO), es recomana utilitzar algun curs on ja estigui inscrit només aquest alumnat per facilitar-ne la cerca i assignació.

Assignació individual de credencials 

A banda de les assignacions massives de credencials, l'administrador/a també pot assignar les credencials manualment per cada alumne/a i cada llibre des de l'apartat Recursos remots | Credencials | Administra usuaris.

Administra credencials

A continuació feu clic a l'enllaç Gestiona les credencials que trobareu al costat de l'alumne/a que vulgueu.

Gestiona les claus

Finalment feu clic a Afegeix credencial per tal que aparegui la pantalla d'administració de credencials dels usuaris. Un cop triat el llibre i afegida la credencial feu clic a Desa els canvis.
 
Administració de credencials
 
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què cal fer si un usuari/ària no pot accedir a algun dels llibres digitals d'un proveïdor de continguts?

per Administrador/a Espai de suport - dijous, 8 d’octubre 2020, 13:39
 

En principi, si heu configurat correctament el mòdul de Marsupial, donat d'alta el proveïdor, descarregat els seus llibres i assignat les credencials que us ha fet arribar, tot hauria de funcionar correctament. 

Si en algun cas detecteu que alguna persona no pot accedir a un llibre d'un proveïdor, podeu seguir els passos següents per comprovar si les credencials són vàlides:

  1. Accediu a l'apartat Administració del llocRecursos remots | Continguts | Nom del proveïdor.
  2. Feu clic sobre el botó Visualitza del llibre al qual no pot accedir l'alumnat.

    Visualitza les credencials del llibre

  3. Feu clic sobre el botó Comprova que apareix al costat del nom de la persona que té problemes per visualitzar el llibre.

    Comprova credencials

  • Si tot va bé, apareixerà el missatge "Connexió correcta" al camp Comentaris
  • Si hi ha algun problema, sortirà un text de color vermell amb informació sobre l'error. 
Sigui quin sigui el resultat de la prova anterior, la recomanació és que, si alguna persona té problemes per accedir a algun dels llibres, contacteu amb el proveïdor de continguts i li feu arribar la informació obtinguda perquè el més probable és que hi hagi algun problema amb les credencials facilitades.
 
Recordeu que a la pàgina "Quins proveïdors de continguts s'han provat a Àgora amb el mòdul de Marsupial?" podeu consultar la llista d'editorials que s'han validat a Àgora així com els resultats obtinguts.
 
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què ha de fer l'alumnat per accedir als llibres digitals?

per Administrador/a Espai de suport - dijous, 8 d’octubre 2020, 13:17
 
 

L'alumnat té dues opcions per accedir als llibres digitals des dels espais Moodle d'Àgora: 

  • Des d'un curs (opció recomanada). El professorat pot afegir activitats de tipus "Contingut remot" dins dels cursos que faciliten l'accés als llibres digitals. La pregunta freqüent Quines activitats s'han de crear dins d'un curs per poder accedir als llibres digitals? explica com afegir aquestes activitats. El principal avantatge d'enllaçar els llibres d'aquesta forma és que, en alguns casos, si el proveïdor de continguts ho permet, els resultats de l'alumnat queden registrats al llibre de qualificacions del Moodle. Per conèixer quins proveïdors de continguts permeten desar els resultats es pot consultar la pregunta freqüent Quins proveïdors de continguts s'han provat a Àgora amb el mòdul de Marsupial?.

    Si l'alumnat intenta accedir a un llibre pel qual encara no té assignada cap credencial, el sistema li mostrarà un formulari perquè la pugui introduir manualment si la coneix. En aquest cas, si la credencial que introdueix l'alumnat és vàlida, el sistema no li tornarà a demanar mai més.
  • Des del bloc Els meus llibres. En aquest cas, si l'administrador/a afegeix aquest bloc a la primera pàgina de Moodle, a l'alumnat li apareixerà automàticament la llista de llibres pels quals tingui assignada alguna credencial. 

Si està activat el paràmetre Botó afegeix credencial de l'apartat Administració del lloc | Connectors | Blocs | Els meus llibres, l'alumnat també podrà afegir manualment la credencial d'algun llibre (sempre i quan la conegui).

Per afegir un llibre i la seva credencial al bloc Els meus llibres l'alumnat ha de fer clic al botó Afegeix.
 

A continuació l'alumnat ha de triar el llibre del qual vol afegir la credencial i fer clic a Desa els canvis.

Afegeix llibre


Si el llibre s'ha afegit correctament l'alumnat hi podrà accedir des del bloc "Els meus llibres".
 
En cas de voler que l'alumnat pugui editar les seves credencials caldrà donar un permís als usuaris autenticats. 
Per fer-ho cal anar a Adminsitració del lloc | Usuaris | Permisos | Definició de rols, editar el rol Usuari autenticat, cercar el permís editowncredentials, fer clic a Permet  i desar els canvis.
Un cop fet això, els apareixerà el botó Gestiona al bloc Els meus llibres.




A continuació podeu consultar un esquema amb els passos anteriors:
 
Què ha de fer l'alumnat per obrir un llibre digital?
 
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què he de fer per solucionar els problemes relacionats amb l'actualització a la versió 1.9.5?

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 28 d’abril 2010, 13:46
 
Si en executar l'actualització de Moodle per fer el canvi de versió a la 1.9.5 us apareix algun error us recomanem que llegiu el text següent per tal de facilitar-nos la gestió de les incidències als administradors dels serveis Àgora i poder dedicar més esforços a localitzar i solucionar els problemes detectats:
  • Si l'error que apareix quan intenteu actualitzar és el següent envieu un missatge al Formulari contacte SAU amb l'adreça del vostre espai Moodle perquè puguem aplicar la solució el més aviat possible:
1408: ORA-01408: such column list already indexed
ADOConnection._Execute ( CREATE INDEX mluser_idn2_ix ON mluser ( idnumber ), false ) % line 775, file: adodb-oci8.inc.php
  •  
Tingueu en compte que, abans d'accedir a aquest Formulari contacte SAU primer haureu d'entrar al portal amb el vostre nom d'usuari i contrasenya.
  • La llista de contactes que apareix a la missatgeria interna apareix sempre buida. Durant els propers dies el problema estarà solucionat i, per tant, es tornaran a mostrar els contactes a la pantalla de missatgeria.
  • El problema que hi havia amb l'editor HTML (que havia deixat d'aparèixer en alguns casos) ja està solucionat. Per tant, si veieu que el problema persisteix proveu de netejar la memòria cau del navegador web.
  • Si les notícies que teníeu a la pàgina principal apareixen ocultes el que heu de fer és posar com a visible les Notícies del lloc del Menú principal fent clic a sobre de l'ull tancat que apareix al costat.
  • Si utilitzeu l'aparença XTEC us recomanem que esborreu o reanomeneu el fitxer styles_layout.css que trobareu al Fitxers del lloc de la Primera plana per tal que l'espai Moodle es vegi correctament a tots els navegadors web.
  • Ja s'han solucionat també els problemes existents a la sincronització dels usuaris entre la Intranet i el Moodle. Per tant, ja podeu tornar a sincronitzar els usuaris amb normalitat.
  • Per últim, si l'error que us apareix és un altre envieu un missatge al Fòrum Àgora-MOODLE o empleneu el Formulari contacte SAU indicant l'adreça del vostre espai Moodle d'Àgora i l'error que us apareix per pantalla.

Per últim, recordeu que podeu treballar amb normalitat amb els espais Moodle que han fallat durant l'actualització si seguiu el següent consell:
  • En accedir al Moodle automàticament es fa una redirecció a una adreça de l'estil: http://agora.xtec.cat/xxxxxxxxx/moodle/admin/index.php
  • Ara bé, per tal de poder accedir als cursos sense problemes el que es pot fer és escriure a la barra de navegació aquesta altra adreça: http://agora.xtec.cat/xxxxxxxxx/moodle/files/index.php?id=1
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què s'ha de fer per accedir als llibres digitals si tenim llicències que no hem obtingut mitjançant Àtria?

per Administrador/a Espai de suport - divendres, 11 de novembre 2011, 13:52
 

Els centres que disposin de llicències de llibres digitals però que no utilitzin Àtria han de seguir els passos següents per poder-hi accedir:
  1. Activar el servei Marsupial al seu espai Moodle des del portal d'Àgora. Aquesta acció només la poden realitzar els Gestors de centre.
  2. Accedir amb permisos d'administració a l'espai Moodle i fer clic sobre el botó Notificacions.
  3. Donar d'alta el proveïdor de continguts amb les dades facilitades per aquest fent clic sobre el botó Afegeix proveïdor nou de l'apartat Recursos remots | Proveïdors | Administra proveïdors del bloc d'Administració del lloc.
  4. Descarregar l'estructura de llibres del proveïdor de continguts, fent clic sobre el seu nom des de l'opció Recursos remots | Continguts | Llista de proveïdors | Nom proveïdor del bloc d'Administració del lloc. En fer-ho s'actualitzarà la llista de llibres disponibles.

A partir d'aquest moment, el professorat editor podrà afegir activitats de tipus "SCORM remot" i/o "Contingut remot" per accedir als llibres contractats. Cada proveïdor de continguts incorpora, com a mínim, llibres a un dels dos tipus d'activitats (SCORM remot o Contingut remot). A més, alguns proveïdors també permeten accedir directament a una unitat del llibre o, fins i tot, a alguna activitat concreta.

Un cop creada l'activitat, l'alumnat ja podrà accedir al llibre automàticament sempre i quan l'administrador/a de l'espai Moodle hagi introduït manualment les seves credencials d'accés al llibre des de l'apartat Recursos remots | Credencials | Administra credencials del bloc d'Administració del lloc. Ara bé, en cas que l'administrador/a no hagi afegit aquestes credencials, quan un alumne/a o professor/a intentin accedir a qualsevol dels llibres, el sistema li mostrarà un formulari per tal que pugui introduir-la (en cas que la conegui).

Trobareu més informació sobre les tipologies d'activitats que es poden crear a la pregunta freqüent: "
Quines activitats s'han de crear dins d'un curs per poder accedir als llibres digitals?".
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què s'ha de fer per activar els connectors de la Wiris?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 1 d’agost 2023, 13:30
 

Actualment Àgora incorpora els plugins per Wiris Editor (editor de fórmules) i Wiris Quizzes (mòdul pels qüestionaris):

  • El connector Wiris Editor integra totes les funcionalitats de la calculadora i permet crear fórmules matemàtiques en navegadors mitjançant HTML.
  • Wiris Quizzes dóna potència matemàtica als qüestionaris de Moodle, permetent la creació de variables aleatòries, la inserció de fórmules complexes per part de l'alumne i l'avaluació automàtica de la resposta usant criteris matemàtics.

Aquests connectors es basen en la tecnologia Java i, per tant, estan suportats a qualsevol navegador web (Mozilla Firefox, Chrome, Internet Explorer...) a qualsevol sistema operatiu (Linux, Windows, ...).

Podeu accedir a les funcionalitats de l'editor mitjançant les icones  del Chemistry i  del Math, que trobareu a l'editor d'HTML. Abans, però, l'administrador/a de l'espai ha d'activar el filtre WIRIS des de les opcions d'administració del Moodle (Administració del lloc | Connectors | Filtres| Gestiona els filtres).


Per activar WIRIS math editor i WIRIS chemistry editor s'han de marcar les caselles corresponents a les eines que es vulguin fer servir i/o s'hagin contractat.



A continuació cal anar a l'apartat  Administració del lloc | Connectors | Tipus de preguntes | Gestiona els tipus de preguntes, fent clic sobre la icona de l'ull (Habilita) que apareix al costat de Wiris Quizzes. En fer-ho, s'activaran automàticament totes les tipologies de preguntes de Wiris Quizzes.


Quan volem incloure una pregunta a un qüestionari, si l'escollim del tipus Matemàtiques i ciències - Wiris tindrem l'opció d'utilitzar la WIRIS CAS per a la resposta o per crear algorismes.

Dins l'edició de la pregunta (resposta):
    
Dins l'edició de la pregunta (algorisme): 
 

Ara bé, tot i que Àgora incorpora els mòduls Wiris, no n'assumeix el cost de la llicència. Es poden fer 500 fórmules gratuïtament. Per aquest motiu, els centres interessats en utilitzar aquestes eines s'han de posar en contacte amb l'equip de la Wiris, tal com s'explica en aquesta pàgina.


Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què s'ha de fer per activar i utilitzar el filtre de Geogebra?

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 29 d’agost 2012, 18:46
 
Per poder disposar del filtre de Geogebra dins del Moodle d'Àgora el primer que cal fer és activar-ho. Per fer-ho cal accedir al Moodle amb l'usuari/ària administrador/a, anar a l'apartat Mòduls | Filtres i fer clic sobre la icona de l'ull per mostrar-ho:
Filtre Geogebra

S'han actualitzat els paràmetres d'aquest filtre que permeten configurar la ubicació de les llibreries del Geogebra (fitxers .jar) així com les mides per defecte que es fan servir en cas de no especificar-ne cap. Modificar aquesta configuració, que afecta a tots els cursos i pàgines de Moodle, pot canviar l'aparença o funcionalitat d'alguns dels arxius de Geogebra:
Paràmetres geogebra

  • URL del fitxer geogebra.jar conté l'enllaç a les llibreries del geogebra. Per defecte s'utilitzen les llibreries del mòdul però és possible configurar-ho per utilitzar la darrera versió si es modifica amb els enllaços situats a sobre.
  • Amplada/alçada per defecte dels applets en px conté les mides per defecte amb les que es mostren les mini-aplicacions geogebra si no s'especifica cap.
  • Paràmetres de l'applet són un seguit de comandes que permeten configurar més l'applet o miniaplicació: Introduïu els paràmetres de la miniaplicació de GeoGebra en el format nom = valor (per exemple, enableRightClick = false). Cada paràmetre ha d'estar en una fila nova.

    Per consultar la llista completa dels paràmetres de l' applet visita la documentació oficial a GeoGebra.org. La següent és una llista incompleta dels paràmetres més comuns:

  • bgcolor=#FFFFFF (color de fons; #FFFFFF és blanc)
  • borderColor=#FFFFFF (color de la vora)
  • enableRightClick=false (permetre el clic dret)
  • enableLabelDrags=false (permetre arrossegar etiquetes)
  • enableShiftDragZoom=false (permetre fer zoom amb shift i arrossegar)
  • showMenuBar=true (mostrar la barra de menú)
  • showToolBar=true (mostrar la barra d'eines)
  • showToolBarHelp=true (mostrar la barra d'ajuda)
  • showAlgebraInput=true (mostra en format algebraic)
  • showResetIcon=true (mostrar la icona de reiniciar)
  • Xlanguage=ca (Idioma: ca és Català; es poden utilitzar altres: es, en, fr, it, de, sl, zh etc.)
Un cop fet això ja es pot utilitzar aquest filtre dins del Moodle als fòrums, activitats i/o recursos web. Per incrustar un applet Geogebra el que cal fer és:
1. Accedir a l'editor HTML de qualsevol recurs i/o activitat
2. Escriure el text
3. Seleccionar aquest text (o només una part segons convingui) i fer un enllaç al fitxer .ggb que, si cal, es pot pujar a l'espai de fitxers del curs.
4. Consulteu la documentació d'aquest filtre (en anglès) per veure com canviar l'amplada i l'alçada a cadascun dels recursos i activitats mitjançant el format següent de la pròpia URL del fitxer:

.../fitxer.ggb?w=#&h=#

per exemple:
  • .../fitxer.ggb?w=1000 (canvia l'amplada i agafa l'alçada per defecte)
  • .../fitxer.ggb?h=200 (canvia l'alçada i agafa l'amplada per defecte)
  • .../fitxer.ggb?w=200&h=800 (canvia ambdues mides)
 
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què s'ha de fer per activar i utilitzar l'activitat d'SCORM remot?

per Administrador/a Espai de suport - dissabte, 17 de juliol 2010, 11:51
 
Per poder disposar de l'activitat d'SCORM remot dins del Moodle d'Àgora el primer que cal fer és activar-ho. Per fer-ho cal accedir al Moodle amb l'usuari/ària administrador/a, anar a l'apartat Notificacions, el mòdul s'instal·larà sol:
Sel·leccionar Notificacions
Instal·lació

Ara cal anar a l'apartat Mòduls | Activitats | Gestió d'activitats i, si la icona corresponent a SCORM Remot està tancat, fer clic sobre la icona de l'ull per mostrar-ho:
Activar el mòdul i configurar-lo

En fer clic sobre Paràmetres ens mostrarà els paràmetres del mòdul.
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què s'ha de fer per afegir un menú superior?

per Administrador/a Espai de suport - divendres, 4 d’agost 2023, 09:01
 

El Moodle permet afegir una barra de menú als espais Moodle d'Àgora.

Podeu trobar més informació sobre com afegir aquesta barra de menú del vostre Moodle a l'apartat Personalitzacó dels menús de navegació dels materials sobre el Moodle.

 Menú superior

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què s'ha de fer per amagar els blocs laterals dels cursos?

per Administrador/a Espai de suport - dijous, 9 de setembre 2010, 15:01
 
Els blocs laterals són caixes addicionals que permeten afegir contingut dinàmic a un curs, com ara el calendari o la llista d'activitats. Tot i així, a alguns centres els pot interessar amagar aquests blocs per millorar el rendiment o eliminar opcions dels cursos (per facilitar la navegació). Quan s'activi l'opció que permet amagar els blocs, cap curs del lloc tindrà blocs laterals quan hi accedeixin els estudiants (els blocs no s'amagaran pel professorat o els usuaris administradors).

Amagar la barra lateral de tots els cursos

Per amagar els blocs laterals cal anar al menú d'Administració | Aparença | Temes | Paràmetres de tema i marcar l'opció Oculta els blocs laterals del cursos per als estudiants tal i com es mostra a la imatge següent:

Ocultar blocs a tots els cursos

Amagar la barra lateral d'un curs

El paràmetre de la barra lateral es pot sobreescriure per cada curs de forma independent. Per fer-ho, cal anar als paràmetres del curs i buscar el paràmetre Mostra els blocs laterals. Aquest paràmetre té tres opcions:
  • Per defecte: Mostra o oculta els blocs depenent del valor definit a Administració | Aparença | Temes | Paràmetres de tema | Oculta els blocs laterals del cursos per als estudiants explicat anteriorment.
  • Mostra: Mostra els blocs laterals per aquest curs sempre, independentment del valor del paràmetre global Oculta els blocs laterals del cursos per als estudiants.
  • Oculta: Oculta els blocs laterals per aquest curs sempre, independentment del valor del paràmetre global Oculta els blocs laterals del cursos per als estudiants.
Mostra els blocs laterals d'un curs

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què s'ha de fer per reduir el nombre de correus electrònics que envia el Moodle?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 22 de setembre 2020, 16:34
 

Moodle permet configurar el contingut i periodicitat amb que els usuaris han de rebre les notificacions de les novetats als fòrums als que estan subscrits. Per fer-ho, cada usuari/ària ha d'editar el seu perfil, clicar sobre el botó Preferències, accedir a Preferències del fòrum i revisar el valor del camp Tipus de resum de missatge de correu electrònic que permet indicar si s'ha d'enviar un correu cada cop que algú envia un missatge a un fòrum o bé si només s'ha d'enviar un al dia. Per no saturar de missatges el servidor és molt recomanable marcar l'opció Assumptes (missatge de correu electrònic diari només amb els assumptes).


Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què s'ha de fer per sincronitzar els usuaris del meu espai Moodle amb Àtria?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 22 de novembre 2011, 13:43
 

Per tal que l'alumnat i el professorat pugui accedir de forma automàtica desdel Moodle d'Àgora als llibres digitals contractats a Àtria, els usuaris han d'estar sincronitzats amb Àtria. Ara bé, hi ha dues formes de fer aquesta sincronització:
  • Sincronització des d'Àtria (opció recomanada)
Des d'Àtria hi ha una opció que permet a cada centre indicar l'identificador numèric de Moodle que li correspon a cada usuari/ària d'Àtria. Per accedir a aquest apartat cal entrar a Àtria amb el codi de centre i clicar sobre el menú "Accions usuari | Gestió avançada | Sincronització d'EVAs". En fer-ho, cal seleccionar a la llista desplegable EVA l'opció "Àgora - 001" i triar, un a un, tots els nivells (Docents, 1 ESO, 2 ESO...) per consultar la llista d'usuaris i poder editar els identificadors externs corresponents.
Sincronització amb Àtria

La llista amb els identificadors externs d'Àgora-Moodle es pot obtenir amb els passos següents:
  • Accedir a l'espai Moodle d'Àgora com administradors i fer clic sobre l'opció Usuaris | Comptes | Accions amb usuaris en bloc del bloc d'Administració del lloc.
  • Fer clic sobre el botó Afegeix tots a Seleccionats. En fer-ho, tots els usuaris del sistema es mouran a la columna de la dreta.
  • Seleccionar l'opció Descarrega llista del desplegable Amb els usuaris seleccionats....
  • Fer clic sobre el botó Endavant. En fer-ho, es podrà descarregar un full de càlcul amb tots els usuaris del Moodle que, entre d'altres, conté a la primera columna l'identificador numèric que és el que s'ha d'escriure a Àtria per sincronitzar cada usuari/ària.a
Al Manual de centres d'Àtria hi ha una breu explicació sobre el funcionament de l'apartat de sincronització d'EVAs. 

El principal avantatge d'utilitzar aquesta opció és que els usuaris als quals editeu l'identificador extern, s'estalviaran la sincronització manual amb Àtria el primer cop que intentin accedir a un llibre i, per tant, l'accés a aquests serà totalment automàtic.
  • Sincronització des de Moodle
En aquest cas, la sincronització és manual i s'ha de fer usuari/ària a usuari/ària des de Moodle. Per sincronitzar un usuari/ària d'Àgora-Moodle amb Àtria cal entrar a un llibre digital. Si l'usuari/ària encara no està sincronitzat, el primer cop que intenti accedir a un llibre digital, el sistema li redireccionarà a la pàgina d'identificació d'Àtria per tal que introdueixi el seu nom d'usuari/ària i contrasenya d'accés a aquest portal. En fer-ho, si les dades introduïdes són correctes, l'usuari/ària quedarà sincronitzat amb Àtria i, per tant, a partir d'aquell moment podrà accedir de forma automàtica als llibres digitals contractats, és a dir, sense haver de tornar a escriure el seu nom d'usuari/ària i contrasenya ni cap altra credencial.
Identificació a Àtria



Tots els usuaris sincronitzats podran accedir automàticament des d'Àgora-Moodle als llibres digitals contractats a Àtria ja que Marsupial té un sistema per consultar i descarregar automàticament les credencials d'accés als llibres. Per aquest motiu, si hi ha persones que tenen problemes per accedir als llibres digitals, el centre haurà de contactar amb l'editorial perquè revisin que les credencials que han enviat a Àtria (i que automàticament s'han enviat també a Àgora-Moodle) són correctes.

El diagrama següent mostra el procés de sincronització d'usuaris entre Àtria i Moodle:
Sincronització d'usuaris entre Àtria i Moodle

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què s'ha de fer si, en intentar accedir a un llibre, em demana la credencial?

per Administrador/a Espai de suport - dilluns, 24 d’octubre 2011, 08:26
 

Si en intentar accedir a un llibre, apareix una pàgina on es demana la credencial del llibre i:
  1. Ja heu fet els passos que es comenten a Com activar i configurar Marsupial per poder incorporar al Moodle els llibres digitals contractats? 
  2. Ja heu sincronitzat correctament els usuaris tal i com s'explica a Què s'ha de fer per sincronitzar els usuaris del meu espai Moodle amb Àtria?
  3. Heu actualitzat la llista de credencials fent clic sobre el botó Recursos remots | Credencials | Sincronitza credencials
 poden passar dues coses:
  • O bé que es tracti d'un professor/a que no té la llicència a Àtria però que la conegui perquè el proveïdor de continguts li hagi fet arribar. En aquest cas, el professor/a podrà introduir aquesta clau de forma manual i, a partir de llavors, ja podrà accedir sempre al llibre sense haver-la de tornar a introduir.
  • Que l'usuari/ària no disposi d'aquesta credencial ni el proveïdor de continguts li hagi fet arribar. En aquest últim cas, tant si l'usuari/ària disposa de les credencials d'accés directe a Àtria com si no, s'ha de contactar amb el proveïdor de continguts.
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què s'ha de fer si falta algun proveïdor de continguts?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 18 d’octubre 2011, 12:45
 

S'ha de contactar amb el SAU d'Àtria ja que la informació que apareix al vostre espai Moodle s'obté d'allà. Ara bé, abans de fer-ho és recomanable que entreu amb un usuari/ària amb permisos d'administració, accediu a Recursos remots | Proveïdors | Sincronitza proveïdors per garantir que les dades que teniu estan actualitzades. 

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què s'ha de fer si no apareixen tots els llibres contractats a la llista d'algun dels proveïdor de continguts?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 18 d’octubre 2011, 11:15
 

S'ha de contactar amb el SAU d'Àtria ja que la informació que apareix al vostre espai Moodle s'obté d'allà. Ara bé, abans de fer-ho és recomanable que entreu amb un usuari/ària amb permisos d'administració, accediu a Recursos remots | Continguts | Nom del proveïdor i feu clic sobre el botó Descarrega/Actualitza l'estructura de llibres per garantir que les dades que teniu estan actualitzades. 

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què són els crons d'Àgora i cada quan s'executen?

per Administrador/a Espai de suport - divendres, 25 de febrer 2022, 10:18
 

El cron és un procés automàtic que executa diferents tasques programades dins dels entorns web, per exemple al Moodle. Aquests crons, fan que s'enviïn els correus electrònics als usuaris dels fòrums, de les tasques i buida elements antics de la paperera, entre moltes altres coses.

Per aconseguir una màxima eficiència, els crons d'Àgora-Moodle s'executen en els períodes següents depenent de l'activitat de cada centre (de més a menys activitat):

  • cada 10 minuts,
  • cada 20 minuts,
  • cada 2 hores,
  • tres cops al dia o,
  • un cop al dia.


Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Quines tasques cal fer quan finalitza el curs?

per Administrador/a Espai de suport - dilluns, 13 de juny 2022, 10:53
 

Quan finalitza el curs és recomanable fer certes tasques de manteniment per deixar el Moodle preparat pel següent i optimitzar l’espai de manera que segueixi essent una eina útil i no es converteixi en un repositori de cursos passats.

  • Còpies de seguretat dels cursos: generar-les, descarregar-les a l’ordinador I eliminar-les del Moodle.
  • Reinici dels cursos: netejar els cursos que es faran servir el curs vinent, eliminant els usuaris matriculats, les seves trameses i qualificacions.
  • Gestió d’usuaris i arxius antics: esborrament dels usuaris que canvien de centre (professorat i alumnat), així com dels arxius antics. 

Còpies de seguretat dels cursos

backup_pmf.png

Davant de possibles errors, pèrdua de dades o possibles canvis de centre, és recomanable realitzar aquestes còpies i descarregar-les a l’ordinador abans d’eliminar-les del Moodle perquè no ocupin espai.

És recomanable per fer més àgil el procés de còpies de seguretat, activar les còpies de seguretat asíncroes, ho trobareu explicat en aquesta PMF.

Trobareu més informació sobre la creació de còpies de seguretat en aquest enllaç.


Reinici dels cursos

reload_pmf.png

Tots els cursos del Moodle han d’estar preparats per tornar a afrontar un nou curs escolar. Per això és necessari reiniciar-los, esborrant així els alumnes inscrits, totes les seves intervencions, qualificacions i trameses, i deixar-lo totalment net. És important marcar l'opció Esborra totes les trameses durant el reinici del curs, perquè no quedin innecessàriament allotjades al Moodle.

Si teniu algun curs que no s’ha de fer servir, podeu emmagatzemar-ne la còpia de seguretat després de reiniciar el curs i eliminar-lo del Moodle.

Trobareu més informació sobre la reinicialització de cursos en aquest enllaç.

En cas de tenir Cohorts associades a cursos podeu reanomenar-les abans d’inscriure-les als cursos nous. Per fer-ho cal anar a Administració del lloc | Usuaris | Comptes | Cohorts. També hi podreu afegir i treure els alumnes que siguin necessaris a cadascuna de les cohorts que tingueu creades i vulgueu mantenir.

Trobareu més informació sobre Cohorts al següent enllaç.

 

Gestió d'usuaris i arxius antics

users_pmf.png

És necessari mantenir el Moodle net d’usuaris i arxius que ja no es fan servir. Per això és convenient esborrar els usuaris que deixen el centre, tant si són professors com alumnes.

Per eliminar USUARIS cal accedir a Administració del lloc | Usuaris | Comptes | Explora la llista d’usuaris o bé Accions amb usuaris en bloc on es poden fer cerques i accions massives d’usuaris amb diferents criteris.

Trobareu més informació sobre la gestió dels usuaris en aquest enllaç.

Quant a la gestió dels ARXIUS, heu de procurar esborrar aquells arxius que ja no s’utilitzen tant si formen part del contingut del curs com si són trameses antigues, que per alguna raó no s’han eliminat amb el reinici del curs.

Per eliminar arxius cal accedir a Administració del lloc | Informes | Gestió de fitxers. Podreu fer cerques amb diferents criteris i eliminar els arxius manualment.



De cara al curs que ve us recomanem algunes Bones pràctiques per optimitzar el curs.


 

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Quins continguts multimèdia funcionen al Moodle?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 1 d’agost 2023, 12:56
 
 
Per tal d'afegir continguts multimèdia al Moodle cal activar els filtres multimèdia en cas que no estiguin activats. Aquest filtre està activat per defecte a l'Àgora i es troba a Administració del lloc | Connectors | Filtres | Gestiona els filtres.
 
Paràmetres dels filtres
 
En segon lloc, és necessari configurar el Moodle perquè permeti les etiquetes EMBED i OBJECT. Per fer-ho, cal anar a Administració del lloc | Seguretat | Normativa del lloc i activar el paràmetre corresponent.
 
Permet etiquetes EMBED i OBJECT
 
Finalment, en aquesta mateixa pàgina, cal activar l'opció Habilita el contingut de confiança.
 
contingut_confian.png
 
Un cop activats aquests tres paràmetres ja es poden incloure continguts multimèdia a la majoria dels recursos i activitats del Moodle. Però cal tenir en compte que no tots els continguts multimèdia es poden incloure ni tampoc funcionen a tot arreu. A trets generals es pot dir que:
  • Els recursos multimèdia funcionen correctament a gairebé totes les activitats i/o recursos i etiquetes HTML dins dels cursos a excepció dels fòrums on, per qüestions de seguretat Moodle no permet la seva incrustació. 
    • Als fòrums dels cursos es poden afegir continguts com Youtube i Vimeo però no d'altres com Prezi, SlideShare, Picturetrail... Tot i que aquests recursos no es poden encastar al cos del missatge, sempre és possible referenciar-los mitjançant un enllaç al seu URL original.
  • Al fòrum de notícies de la pàgina principal del Moodle es poden afegir continguts com Youtube i Vimeo, però cal tenir en compte que aquest fòrum és el que té més restriccions.
Per tal d'afegir aquests tipus de continguts i facilitar-ne la seva incrustació, també es poden configurar diferents repositoris que ofereix el Moodle com el de Picasa (les dades de configuració són les mateixes que les de Google Docs) o el de Youtube (aquest repositori no necessita configuració addicional).
 
Podeu trobar més informació sobre els continguts multimèdia a les pàgines següents:
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Quins idiomes estan disponibles a l'Àgora?

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 31 de gener 2024, 15:09
 

Des d'Àgora no és possible incorporar idiomes nous mitjançant les eines que ofereix Moodle. En cas que algun centre vulgui afegir algun idioma ha d'enviar una petició al fòrum de dubtes i suggeriments del projecte que serà avaluada per l'equip tècnic per comprovar que la instal·lació d'aquest idioma no tindrà cap efecte negatiu sobre l'entorn.

La llista d'idiomes que incorporen els espais Moodle d'Àgora actualment és la següent:

  • Català (ca)
  • Espanyol (es)
  • Eusquera (eu)
  • Gallec (gl)
  • Anglès (en)
  • Francès (fr)
  • Alemany (de)
  • Italià (it)
  • Portuguès (pt)
  • Holandès (nl)
  • Suec (sv)
  • Grec (el)
  • Àrab (ar)
  • Japonès (ja)
  • Coreà (ko)
  • Rus (ru)
  • Urdú (ur)
  • Xinès (zh_cn)
Per defecte, les escoles i instituts poden triar entre els següents:
  • Català (ca)
  • Espanyol (es)
  • Anglès (en)
  • Francès (fr)
  • Alemany (de)
En cas de voler afegir algun altre idioma de la llista anterior cal accedir a Administració del lloc | Paràmetres d'idioma i afegir-ne, mitjançant el codi que hi ha entre parèntesis, els idiomes que es vulguin oferir als usuaris.


Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Quins passos cal seguir per traspassar dades d'un servidor Moodle extern a un Moodle d’Àgora?

per Administrador/a Espai de suport - dijous, 13 de març 2014, 16:57
 

Índex de continguts

 


 

ABANS DE COMENÇAR

Moodle disposa d'un sistema d'exportació i importació que permet realitzar còpies de seguretat i traspassar dades entre servidors diferents.

El procés de traspàs de les dades consisteix bàsicament a baixar les dades que ens interessin de la plataforma origen, recollir el fitxer resultant, portar-lo manualment a la plataforma de destí i fer-lo servir per a realitzar una restauració d'aquestes dades. Aquesta operació s'haurà d'efectuar primer per a moure la llista d'usuaris, i després per a cada un dels cursos que ens interessi traslladar.

Àgora no permet realitzar importacions massives d'espais Moodle externs, ni tampoc la transferència directa de bases de dades o altres documents. El trasllat s'ha d'efectuar sempre curs per curs.

Un requisit molt important és que l'espai Moodle del qual provinguin les dades sigui d'una versió igual o inferior a la del Moodle d'Àgora. Els administradors poden consultar la versió actual d'Àgora al mòdul Configuració | Administració del lloc | Notificacions. Les importacions de dades procedents d'espais Moodle molt antics (anteriors al Moodle 2) poden donar problemes. 

Tingueu en compte també que els mòduls, blocs, filtres i temes addicionals no es poden moure. Àgora té instal·lat un conjunt de mòduls que compleixen determinades condicions de funcionalitat, consum de recursos i compatibilitat de la llicència d'ús. Consulteu al final del document la llista de mòduls disponibles per saber si el curs que voleu importar serà plenament compatible amb Àgora.

MOURE USUARIS

Exportació de l'alumnat

Per fer l'exportació de l'alumnat aneu a Configuració | Administració del lloc | Usuaris | Comptes | Accions amb usuaris en bloc.

Accions amb usuaris en bloc


A continuació seleccioneu els usuaris que desitgeu i feu clic a Afegeix els marcats a Seleccionats.

Afegeix usuaris
Finalment, aneu a Amb els usuaris seleccionats | Descarrega llista | Endavant.

Descarrega llista

Seguidament apareix una pantalla per triar el format en el que es vol descarregar els usuaris, feu clic a Baixa en format de text.

Baixa en format de text

Incorporació de l'alumnat

La pregunta freqüent Importació d'alumnat a partir de SAGA recull informació per editar el ftixer .CSV i posteriorment fer-ne la importació dels usuaris al Moodle d’Àgora.

MOURE CURSOS

Per poder moure els cursos d’un Moodle al Moodle d’Àgora és necessari fer còpies de seguretat de cadascun dels cursos per posteriorment poder-los restaurar a la plataforma nova. Als enllaços següents trobareu pas a pas com fer aquest procés:

 

MOURE CATEGORIES

No és possible fer una importació de Categories establertes a altres Moodle i per tant s’hauran de crear de forma manual un cop s’hagin importat els cursos.

CONFIGURAR EL TEMA VISUAL

No és possible afegir temes nous als Moodle d’Àgora. La gestió del programari i les tasques de manteniment dels servidors es duen a terme des de la XTEC, quedant l'administració de continguts, usuaris i activitats de la plataforma a càrrec del centre educatiu. El tema per defecte d'Àgora, anomenat XTEC2, permet personalitzar força aspectes, com ara la imatge de la capçalera, la mida de la lletra o els colors.

Podeu trobar més informació sobre la personalització del vostre Moodle a l'apartat Configuració del tema Xtec2 dels Materials sobre el Moodle 2


Altres qüestions d’interès sobre l’Aparença al Moodle d’Àgora:

 

MÒDULS ADDICIONALS

No és possible afegir mòduls nous als espais Moodle d’Àgora. La gestió del programari i les tasques de manteniment dels servidors es duen a terme des de la XTEC, quedant l'administració de continguts, usuaris i activitats de la plataforma a càrrec del centre educatiu.

Podeu trobar més informació sobre els criteris per incorporar noves funcionalitats i quines són les que hi ha ara per ara actives a les preguntes freqüents següents:

 

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Quins proveïdors de continguts s'han provat a Àgora amb el mòdul de Marsupial?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 22 d’agost 2017, 15:58
 

A continuació s'especifica la informació següent per cadascun dels proveïdors de continguts que s'han provat a Àgora:
  • Nom del proveïdor de continguts o editorial
  • Resultat de les proves d'accés a algun dels llibres digitals proporcionats. Així:
    • El color verd indica que l'accés en el moment de fer les proves va funcionar.
    • El color groc indica que l'accés funciona correctament en alguns casos (s'ha afegit una nota a la columna de comentaris per donar més detalls sobre els errors detectats).
    • El color vermell indica que les proves han donat error i/o que encara no s'han pogut realitzar. De nou, si s'escau, en alguns casos s'ha afegit informació addicional a la columna de comentaris.
    • La manca de color (-), indica que el proveïdor no implementa Marsupial i que, per tant, no és possible accedir des d'Àgora-Moodle als seus materials mitjançant aquest mòdul.
    • Els que contenen les lletres RC utilitzen les activitats de tipus "Contingut remot", els que tenen RS fan servir "SCORM remot" i els que tenen S utilitzen "SCORM".
  • Resultat de les proves a l'hora de desar els resultats d'alguna de les activitats.
    • El color verd indica que en el moment de fer les proves es van desar resultats al Moodle d'Àgora.
    • El color vermell indica que a les proves que s'han fet no s'ha aconseguit desar cap resultat.
    • La manca de color (-), indica:
      • Que el proveïdor no implementa Marsupial, o bé,
      • Que el proveïdor no ha implementat aquesta opció i, per tant, tot i que des d'Àgora-Moodle es pot accedir als seus llibres digitals, no és possible desar els resultats de les activitats fetes per l'alumnat.

L'accés directe al llibre no funciona. Per tant, sempre s'ha d'especificar una unitat i/o activitat.
El 23/12/2012 es va identificar una incidència relacionada amb l'esborrament de les activitats que referencien algun llibre d'aquest proveïdor que fa que no s'eliminin completament si l'usuari/ària té activades les característiques avançades d'AJAX i Javascript al seu perfil (L'activitat es manté al curs sense títol)
Proveïdor de continguts Accedir al llibre digital Desar resultats Comentaris
2 Clics RC -  
Ancora Audiovisual, SA - - No implementa Marsupial. És un portal
Barcanova RC    
Baula RC   Algunes activitats contenen enllaços trencats
Cambridge University Press RC   Pendent disposar de credencials vàlides
Castellnou Edicions RC    
Cruïlla - Grup SM RC    
Digital-Text RC    
DINSIC Publicacions Musicals, S.L RC   Moonlight no funciona correctament amb Linux
Edebé RC    
Editorial Casals RC -  
EstudiTec - - No implementa Marsupial. És una plataforma
KTON y Cia - - No implementa Marsupial. És una plataforma
Macmillan RC   De moment només funciona l'accés als llibres de McMillan Voices eSchool
McGraw-Hill RC   Al seguiment no es desa ni la data ni el temps
Net Languages RS    
Octaedro RC   Pendent rebre dades d'accés i credencials
Oxford RC    
Pearson RS    
Publicacions de l'Abadia de Montserrat RC   Moonlight no funciona correctament amb Linux
RACC - - No implementa Marsupial
Rosetta Stone RS   No implementa Marsupial. Treballa amb paquets SCORM
Saganet Multimedia, SL RS    
Sangakoo - - No implementa Marsupial
Santillana RS   L'accés directe al llibre no funciona. Per tant, sempre s'ha d'especificar una unitat i/o activitat. A més a les activitats que contenen algun caràcter especial (com ara accents o dièresi) no es desen els resultats.
Teide RC    
Text - La Galera RC   Els resultats de l'alumnat s'envien al Moodle d'Àgora cada 5 minuts.
TutorMates - - No implementa Marsupial. És una aplicació d'escriptori
Vicens Vives RS  
Wiris - - No implementa Marsupial. Són mòduls de Moodle (Chemistry, Editor i, en breu, Quizzes) que els centres interessats han de contractar per poder-los utilitzar dins d'Àgora


* A la llista anterior només consten els proveïdors de continguts que han proporcionat les dades d'accés a, com a mínim, un dels seus llibres digitals o bé que han respost la sol·licitud que va enviar l'equip d'Àgora.
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Quins són els mòduls, blocs i filtres actius a l'Àgora?

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 29 de maig 2013, 17:05
 
El servei Moodle d'Àgora està basat en la versió Moodle 1.9.19 i incorpora algunes millores addicionals, com ara mòduls i filtres extres o temes desenvolupats des del Departament d'Ensenyament.

Els mòduls que hi ha actius a l'Àgora en aquests moments són:
  • Els que venen per defecte al nucli de Moodle:
    • Tasca (assignment). Permet al professorat recollir treballs elaborats per l'alumnat en diferents formats.
    • Consulta (choice): És una activitat de preguntes senzilles, els alumnes han de triar la resposta d'una llista.
    • Base de dades (data): L'alumnat pot entrar dades en un formulari dissenyat pel professorat.
    • Fòrum (forum): Permet crear fòrums de discussió.
    • Glossari (glossary): Permet crear i mantenir llistats de definicions.
    • Qüestionari Hot Potatoes (hotpot): Permet integrar activitats HotPotatoes a un curs.
    • Diari (journal): Versió 2007101509. Permet la comunicació entre professorat i alumnat.
    • Etiqueta (label): Permet posar etiquetes de text als cursos.
    • LAMS (lams): Sistema de Control de Actividades de Aprendizaje. Es fa servir per dissenyar, i desenvolupar activitats d'aprenentatge en línia i col·laborativament.
    • Lliçó (lesson): Permet la generació de contingut.
    • Qüestionari (quiz): Permet la creació de qüestionaris.
    • Recurs (resource): Permet afegir recursos.
    • SCORM (scorm): Sharable Content Object Reference Model. Permet integrar paquets de material que segueixen aquest format.
    • Enquesta (survey): Permet l'ús d'enquestes prefixades.
    • Wiki (wiki): Permet la creació col·laborativa de documents.
    • Taller (workshop): Activitats per a treballar en grup.

  • Alguns mòduls no estàndards:
    • JClic (jclic): Versió 0.1.0.10 (2007101509). Permet integrar activitats JClic als cursos i recollir-ne les puntuacions.
    • Enquesta phpESP (questionnaire): Permet la creació de qüestionaris de valoració i/o enquestes.
    • Quadern Virtual (qv): Versió 2.0.5 (2009040100). Permet la integració de Quaderns Virtuals al Moodle.
    • SCORM remot (rscorm) i contingut remot (rcontent). Permet integrar paquets de material de les editorials.
    • Presentació amb diapositives (slideshow). Permet visualitzar àlbums de fotografies dins dels cursos.
    • Wiris-Quizzes. Millora els tipus de preguntes dels qüestionaris amb funcionalitats vinculades amb les matemàtiques i la ciència.

Els blocs que estan instal·lats a l'Àgora actualment són bàsicament els que venen per defecte al nucli d'Àgora, és a dir:
  • Activitat recent: Mostra en una llista breu els esdeveniments que hi ha hagut des de l'últim accés al curs, incloent els missatges nous i els usuaris nous.
  • Activitats: Permet la navegació entre els tipus d'activitats diferents disponibles a la pàgina principal.
  • Activitats socials: Només es pot afegir a cursos de tipus social. Afegeix un menú de recursos i activitats del curs.
  • Administració: Les característiques del bloc d'Administració permeten al professorat gestionar les matrícules d'estudiants i professorat, i els seus grups, veure les qualificacions del curs, crear les escales per a qualificar i altres opcions.
  • Administració del lloc: Conté l'accés a totes les opcions de configuració de l'espai Moodle.
  • Calendari: Mostra els esdeveniments següents:
    • Global. Esdeveniment visible per tots els cursos. Només el pot crear l'administrador/a.
    • Curs. Esdeveniment visible només pels membres del curs. El pot crear el professorat.
    • Grup. Esdeveniment visible només pels membres del grup. El pot crear el professorat.
    • Usuari/ària. Esdeveniment personal. El pot crear tant el professorat com l'alumnat i només és visible per l'usuari/ària que el dóna d'alta.
  • Canals RSS remots: Permet sindicar canals de notícies de llocs web externs i mostrar-los dins de Moodle. D'aquesta forma, com la informació d'aquests llocs web externs va canviant amb el temps, el contingut del bloc s'actualitza automàticament.
  • Cerca fòrums: Facilita la localització d'una paraula o frase en els fòrums de la pàgina principal. És recomanable afegir-ho en cas que la pàgina principal contingui un fòrum (per exemple el de notícies) per facilitar la localització de la informació.
  • Cursos: Mostra un menú amb accés als cursos donats d'alta al Moodle.
  • Descripció del curs/lloc: Mostra el contingut definit a la Descripció per a la pàgina inicial dels Paràmetres de la primera plana.
  • Dreceres d'administració: Permet als administradors desar als favorits les opcions d'administració consultades amb més freqüència per simplificar l'accés.
  • Enllaços de seccions: Crear un menú amb accés als temes i seccions del curs.
  • Entrada: Mostra un diàleg d'inici de sessió.
  • Entrada aleatòria al glossari: Mostra cada vegada que s'accedeix a la pàgina principal, una entrada diferent del glossari escollit.
  • Esdeveniments pròxims: Mostra els esdeveniments futurs en una llista resumida. El nombre de dies d'antelació es pot determinat mitjançant un dels paràmetres de configuració que hi ha a Administració del lloc > Aparença > Calendari.
  • Etiquetes: Mostra el núvol d'etiquetes del lloc amb mides diferents de forma que, com més gran sigui l'etiqueta, més elements tindrà associada.
  • Etiquetes de bitàcoles: Mostra la llista de bitàcoles on la mida de la font indica visualment l'ús que té cada bloc. D'aquesta forma, les bitàcoles més utilitzades apareixen en una mica de font més gran.
  • Flickr: Només pot ser afegit a una pàgina d'etiquetes. afegeix contingut de Flickr al Moodle.
  • HTML: Permet crear blocs amb qualsevol contingut HTML, com ara enllaços d'interès, imatges, vídeos…
  • Loan calculator: Facilita a l'alumnat el càlcul dels interessos.
  • Menú de bitàcola: Conté enllaços a funcionalitats relacionades amb les bitàcoles o blocs. En concret, facilita l'accés per afegir una entrada nova, veure les entrades, editar les preferències de la bitàcola, veure les entrades del lloc i afegir/eliminar etiquetes.
  • Menú principal: Permet als administradors del lloc afegir recursos i activitats per a la pagina principal del lloc.
  • Missatges: És un enllaç directe a la missatgeria interna de Moodle. Donat que es tracta d'un sistema força més precari que el correu electrònic és recomanable evitar-ho i motivar tant a l'alumnat com al professorat a utilitzar eines més col·laboratives com ara els fòrums.
  • Persones: Mostra la llista de participants dels curs. Només els administradors poden veure aquest bloc a la primera pàgina d'un lloc Moodle.
  • Resultats del qüestionari: Mostra les qualificacions més altes i/o més baixes d'un qüestionari del curs. Ha d'existir un qüestionari al curs.
  • Servidors en xarxa: Mostra la llista d'espais Moodle i/o Mahara que estan connectats a aquest entorn.
  • Tutelats: Proporciona al mentor/a un accés directe a la pàgina de perfil dels seus tutelats.
  • Usuaris en línia: Mostra la llista de persones que es troben en un moment donat connectats a l'espai Moodle.
  • Youtube: Només pot ser afegit a una pàgina d'etiquetes. afegeix contingut de Youtube al Moodle.
  • Últimes notícies: Mostra els darrers enviaments realitzats al Fòrum de notícies.
Ara bé, Àgora també incorpora un bloc desenvolupat pel Departament d'Ensenyament:
  • Avisos (advises). Permet als administradors del servei Àgora enviar comunicats als espais Moodle que apareixen en un bloc HTML a la part superior dreta del la pàgina principal que pot consultar tothom o només els administradors de l'espai Moodle (en funció dels destinataris als que s'hagi adreçat cada missatge).
  • Recursos remots (rcommon). Facilita la gestió dels llibres digitals que es poden utilitzar amb els mòduls d'activitats de Contingut Remot i SCORM Remot.
  • Els meus llibres (my_books). Està vinculat als mòduls de Contingut remot i SCORM remot i facilita a l'alumnat l'accés als llibres digitals des de la pàgina principal del Moodle.
Els filtres que hi ha actius a l'Àgora en aquests moments són:
  • Els que venen per defecte al nucli de Moodle:
    • Enllaços automàtics a activitats (activitynames): Permet enllaçar activitats quan el nom (títol) es troba en qualsevol text de Moodle
    • Notació algebraica (algebra): Converteix expressions delimitades per @ @ ... @ @ o bé <algebra...>...</algebra> en expressions matemàtiques.
    • Censura de paraules (censor): Permet la censura de certes paraules als textos de Moodle.
    • Protecció del correu electrònic (emailprotect): Oculta les adreces de correu que s'escriguin als textos de Moodle.
    • Continguts multilingües (multilang): Donat un XML multillenguatge, retorna només l'idioma actual.
    • Connectors multimèdia (mediaplugin): Reemplaça qualsevol enllaça a un fitxer multimedia pel pluguin que el permet reproduir.
    • Notació TeX (tex): Nucli. Reemplaça expressions en TeX delimitades per ... o <tex...>...</tex>.
    • Tidy (tidy): Repara formats HTML malformats.
  • Alguns filtres no-estàndards:
    • DragMath (lib/DragMath): Versió 0.7.8.2. Facilita la inclusió de fòrmules matemàtiques des de l'editor HTML.
    • Freemind (freemind): Reemplaça els enllaços a fitxers FreeMind (amb sufix .mm) per l'applet que mostra el fitxer enllaçat.
    • Geogebra (geogebra): Versió 2.0. Reemplaça els enllaços a fitxers Geogebra (amb sufix .mm) per l'applet que mostra el fitxer enllaçat.
    • Wiris (wiris): Versió 2.1.35. Permet la creació d'expressions matemàtiques de manera visual. Es tracta d'un filtre que a partir del setembre serà de pagament. Es pot consultar la llista de preus a aquesta web.
Per motius de seguretat s'han desactivat els mòduls següent:
  • Xat (chat): Fer converses en temps real.
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Són realment necessàries les còpies de seguretat dels meus cursos? Consells per fer-les.

per Administrador/a Espai de suport - dilluns, 28 de febrer 2022, 09:09
 
Els administradors de sistemes d'Àgora fan còpies de seguretat diàries de tots els Moodles que componen el servei. Aquestes còpies, però, només s'utilitzarien si es produís una pèrdua massiva de dades, o en casos molt concrets. Per tant, és responsabilitat dels centres mantenir les còpies dels cursos de Moodle.

A més, cal tenir en compte que a Àgora està desactivada l'opció de les còpies de seguretat programades (per evitar carregar el sistema) i, per tant, les còpies dels cursos que es vulguin guardar s'han de generar una a una.


Consells per fer còpies de seguretat

  • Feu les còpies de seguretat a la nit: Quan la càrrega dels servidors és més baixa es tenen menys problemes per fer les còpies.
  • Si teniu problemes, feu les còpies per parts: Desmarqueu opcions a l'hora de fer les còpies de seguretat, sobretot les dades d'usuari dels qüestionaris fets amb HotPotatoes. Feu diverses proves, desmarcant les opcions on creieu que pot fallar.
  • Treieu els usuaris administradors: El fet de realitzar còpies de seguretat de cursos on hi hagi inscrit algun usuari administrador pot portar a problemes a l'hora de restaurar-les. Assegureu-vos sempre, abans de fer cap còpia, que al curs no hi hagi cap d'aquests usuaris, i doneu-los de baixa del curs en cas que en trobeu algun.
  • Si seguiu tenint problemes: Poseu-vos en contacte amb nosaltres a través del fòrum, adjunteu captures de pantalla i missatges d'error. També l'adreça del Moodle i del curs en el que teniu el problema.
  • Descarregueu les vostres còpies: És molt recomanable descarregar els fitxers de les còpies de seguretat a un ordinador i esborrar-les de l'espai Moodle per tal de no exhaurir ràpidament la quota de disc disponible. Per a més informació consulteu la pregunta freqüent sobre la política de quotes de Moodle.
  • Activeu les còpies de seguretat/restauracions asíncrones: Des de la versió 3.11 de Moodle, es poden activar les còpies/restauracions asíncrones útils per a fer còpies o restauracions de cursos grans. Podeu trobar més informació a la PMF Com s'activen les còpies de seguretat/restauracions asíncrones?
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Tinc problemes amb l'enviament de correus, què puc fer?

per Administrador/a Espai de suport - dijous, 19 de maig 2011, 12:06
 

L'enviament de correu a Moodle s'utilitza per confirmar els usuaris nous que es registren a la web manualment i també per rebre les notificacions dels fòrums als quals s'estigui subscrit, entre d'altres coses. Ara bé, per poder rebre aquests missatges cal configurar prèviament el servidor de correu SMTP que serà l'encarregat d'enviar aquests missatges. Per fer-ho, cal accedir a l'espai Moodle com a usuari/ària administrador/a, fer clic sobre l'apartat Servidor | Correu que hi ha al bloc d'Administració del lloc i emplenar el formulari amb les dades següents (apareixen només les que s'han de modificar):

Configuració del correu SMTP

  • Servidors SMTP: smtp.gmail.com:465
  • Nom d'usuari SMTP: nom d'usuari/ària XTEC (amb @xtec.cat!). Tot i que funciona amb qualsevol nom d'usuari/ària, és recomanable posar el del centre (el que comença per una lletra i va seguit de set números).
  • Contrasenya SMTP: contrasenya del nom d'usuari/ària XTEC especificat al camp anterior.
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Ús de les cohorts

per Administrador/a Espai de suport - divendres, 21 de juliol 2023, 13:42
 


Les cohorts o grups del lloc són una funcionalitat nova de Moodle 2 i faciliten la inscripció de conjunts d'usuaris de forma massiva amb una única acció. L'ús de les cohorts per a gestionar inscripcions a cursos suposa un gran estalvi de temps i de feina per a l'administrador/a del Moodle ja que simplifica les inscripcions manuals. Per tant, en comptes d'inscriure l'alumnat un a un, amb les cohorts és possible realitzar inscripcions amb un sol clic.

 

Com crear una cohort?

Les cohorts les poden crear tant els administradors com els gestors. Des de la primera plana del Moodle aneu a Administració del lloc | Usuaris | Comptes | Cohorts i feu clic a Afegeix una cohot nova.

Afegeix una cohort

A la finestra Afegeix una cohort nova ompliu les dades que es demanen i feu clic a Desa els canvis.
  • A context cal indicar l'àmbit de la cohort: sistema permet utilitzar-la a tots els cursos mentre que si es tria una categoria de cursos concreta, la cohort només es podrà fer servir en el cursos que inclogui aquesta. Per defecte és recomanable deixar "Sistema".
  • El camp Id de la cohort s'utilitza per importar usuaris de forma massiva a una cohort. Per aquest motiu, és important emplenar-ho amb un nom curt i representatiu del grup d'usuaris que contingui.

Dades de la cohort

Un cop generada la cohort feu clic a l'eina d'engranatge i trieu Assigna per afegir-hi els usuaris.

Cohorts disponibles

Seleccioneu els usuaris potencials que voleu que estiguin a la cohort, feu clic a Afegeix. i finalment, feu clic a Torna a les cohorts.

Membres de la cohort

Com inscriure una cohort a un curs (sincronització de la cohort)?

Entreu al curs on voleu sincronitzar la cohort i aneu a Participants. Al desplegable Usuaris inscrits trieu Mètodes d'inscripció



A continuació, al desplegable Afegeix un mètode tireu Sincronització de la cohort.



Trieu una cohort de la llista de disponibles i feu clic a Afegeix un mètode.

Finalment trobareu la llista de tots els usuaris que s'han inscrit en bloc a través d’aquesta cohort. Fent servir aquest mètode, en el moment que s'edita la cohort, els usuaris s'afegiran o eliminaran del curs de forma automàtica.

Com inscriure els usuaris d'una cohort a un curs?

Entreu al curs on voleu fer la inscripció d’usuaris mitjançant una cohort i aneu a Administració | Administració del curs | Usuaris | Usuaris inscrits i feu clic a Inscriviu usuaris i marqueu l'opció Visualitza les cohorts per veure les cohorts disponibles. A continuació feu clic a Enrol "x" users de la cohort desitjada.

Inscriu cohort

Finalment trobareu la llista de tots els usuaris que s'han inscrit en bloc a través d’aquesta cohort. Fent servir aquest mètode, els usuaris s'incriuen com si fos una inscripció manual de forma que, encara que s'editi la cohort, els usuaris del curs no es veuran afectats.

Usuaris inscrits

Afegir usuaris a una cohort a través d’un fitxer CSV

L'administrador/a del lloc també pot afegir usuaris a través d'un fitxer CSV a cohorts existents. Per fer-ho:
  • Aneu a Administració | Administració del lloc | Usuaris | Comptes | Carrega usuaris
  • Pengeu un fitxer de text amb el format següent:
username,password,firstname,lastname,email, cohort1
tomjones,Pass1234*,Tom,Jones,username@mail.invalid,idcohort1
marysmith,Pass1234*,Mary,Smith,username@mail.invalid,idcohort2

on idcohort1 i idcohort2 són els ID de les cohorts que ja existeixen, no els seus noms.

Com crear grups a partir de cohorts?

Per crear un grup a partir d'una cohort ja creada aneu a Administració del curs | Usuaris | Grups | Crea grups automàticament. Per tal de poder crear els grups a partir de les cohorts, cal que, prèviament hàgiu inscrit els usuaris al curs. Si el curs no té cap usuari no es podrà fer aquest pas.
 
Crear grups a partir d'una cohort
 
A continuació configureu els paràmetres necessaris per crear els grups a partir de les cohorts prèviament configurades:
 
Crea grups automàticament
Per desar el grup, feu clic a Tramet.
 
Podeu trobar més informació sobre l'ús de les cohorts al Bloc 10: Administració d'usuaris del curs Materials sobre el Moodle 2.
Administrador/a Espai de suport

Què he de fer per configurar les extensions de Vicens Vives?

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 3 de maig 2017, 08:07
 

Tant els blocs per a la creació i gestió de llicències com el tema de Vicens Vives estan desactivats per defecte. Per tant, si els voleu fer servir els haureu d'activar accedint amb l'usuari administrador del vostre Moodle i seguint els passos següents:

  • Activeu els blocs Cursos Vicens Vives i Llicències Vicens Vives. Per fer-ho, aneu a Administració del lloc | Connectors | Blocs | Gestió de blocs i feu clic sobre la icona de l'ull (que hauria d'estar tatxada) per habilitar cadascun d'ells:

Habilita el bloc "Cursos Vicens Vives"


Habilita el bloc "Llicències Vicens Vives"


  • Activeu el format de curs Format Vicens Vives. Per fer-ho, aneu a Administració del lloc | Connectors | Formats de curs | Gestiona els formats de curs i feu clic sobre la icona de l'ull (que hauria d'estar tatxada) per habilitar-ho:

Habilita format de curs VV


Trobareu informació sobre com configurar i utilitzar els connectors anteriors al Manual de Vicens Vives.


Aquests connectors els ha desenvolupat Vicens Vives. Per tant, en cas de dubte, aclariment o incidència relacionada amb ell, heu de contactar directament amb l'equip de Vicens Vives amb qui hagueu gestionat les llicències dels llibres.

Administrador/a Espai de suport

Què he de fer per configurar l'extensió Clickedu?

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 23 de setembre 2020, 17:05
 

Per poder fer servir l'extensió Clickedu al vostre Moodle cal que:

  • Activeu les opcions que voleu sincronitzar de Clickedu (usuaris, cursos, continguts i/ qualificacions). Per fer-ho, aneu a Administració del lloc | Connectors | Connectors locals | Clickedu i marqueu les caselles de sincronització que us interessin (per exemple Sincronitzacio d'usuaris). Si no hi ha cap casella de sincronització marcada, no apareixerà l'entrada Clickedu al bloc d'Administració.

Configuració clickedu

Un cop fet això, trobareu un apartat nou al final de la pestanya Administració del lloc amb les opcions que hàgiu marcat en el primer pas.


  • Si activeu la sincronització d'usuaris, aneu a Administració del lloc | Seguretat | Normativa del lloc i activeu l'opció Permet caràcters estesos en els noms dels usuaris.
  • També cal configurar l'URL del servei web i el Token servei web qualificacions i SSO que es troben a Administració del lloc | Connectors | Connectors locals | Clickedu. Trobareu com obtenir els valors que cal posar a aquests camps al Manual de Clickedu (per poder consultar aquesta documentació oficial prèviament heu d'haver iniciat la sessió a Clickedu).


Aquest connector l'ha desenvolupat Clickedu. Per tant, en cas de dubte, aclariment o incidència relacionada amb ell, heu de fer servir el sistema de tiquets de Clickedu gestionat pel Departament d'atenció a l'escola.

3. CONFIGURACIÓ I PERSONALITZACIÓ DE LA INTRANET D'ÀGORA
Administrador/a Espai de suport

GENERAL: Què cal fer per tal que la Intraweb i el Moodle 1.9 d'Àgora treballin de forma conjunta?

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 12 de desembre 2012, 12:51
 

Índex de continguts




Els principals avantatges que té fer que la Intraweb i el Moodle treballin de forma conjunta són:
  • Un estalvi de temps en la gestió d'usuaris ja que passar usuaris des de la Intraweb al Moodle o a l'inrevés és ràpid i senzill.
  • La validació única entre les dues plataformes si s'accedeix des de la Intraweb.
  • La gestió dels participants dels cursos del Moodle des de la Intraweb de manera àgil i simple.

Activació de la validació a Moodle per tal que reconegui als usuaris de la Intraweb

Per aconseguir que el Moodle sigui capaç de reconèixer els usuaris de la Intraweb amb validació única o Single Sign-On (SSO) cal activar la validació des d'una base de dades externa. 

Accediu com a administrador/a al vostre Moodle, aneu a Administració de lloc | Usuaris | Autenticació | Gestió de l'autenticació i activeu la validació des d'una Base de dades externa fent clic la icona amb l'ull gris.

Activar base de dades externa

Veureu que l'opció de validació des d'una Base de dades externa queda activada.

Base de dades externa activada

Activació i configuració del mòdul de Moodle de la Intraweb

Per defecte el mòdul de la Intraweb que fa possible la sincronització amb el Moodle està desactivat. El primer que s'ha de fer és activar-lo.

Entreu a la Intraweb com a administrador/a i aneu a Administració | Sistema | Mòduls

Mòduls

Busqueu el mòdul iw_moodle dins de la llista, comproveu que es mostri com Actiu.

Mòdul Moodle

En el cas que no aparegui Actiu, feu clic a la fletxa verda per instal·lar-lo.

Instal·la

A continuació trobareu activat l'enllaç iw_moodle que us permetrà accedir a la configuració del mòdul.

Feu clic sobre l'enllaç iw_moodle  per visualitzar la llista de cursos que teniu al Moodle. Per configurar el mòdul feu clic a l'enllaç Configura el mòdul  i ompliu el formulari amb les dades que se sol·liciten.

Configuració del mòdul


Creació del bloc de cursos de Moodle

Un cop hagueu configurat el mòdul, tindreu a la vostra disposició un tipus de bloc nou anomenat Moodle/Cursos disponibles al Moodle que donarà accés als usuaris de la Intraweb al Moodle i on es mostrarà la llista de cursos als que té accés l'usuari/ària.

Entreu a la Intraweb com a administrador/a, aneu a Administració | Sistema | Blocs i feu clic a Crea un bloc.

Crea bloc

  •  
Poseu un Títol, trieu el Bloc a afegir, en aquest cas Moodle/Cursos disponibles al Moodle, trieu l'Idioma i finalment la Posició (columna) dins de la pantalla principal on voleu que aparegui el bloc.

Bloc de Moodle

Pot passar que un usuari/ària tingui accés al bloc de cursos, però que encara no hagi accedit mai al Moodle. En aquest cas, en el bloc se l'informarà d'aquesta situació i se li demanarà que entri al Moodle per primera vegada i activi, així, el compte d'usuari/ària. Així mateix, si l'usuari/ària està preinscrit a cursos, ja sigui com a alumne/a o professor/a, també serà informat per mitjà del mateix bloc.

Moodle


A la pregunta freqüent Què cal fer per sincronitzar usuaris al Moodle i a la Intraweb? s'explica la sincronització d'usuaris entre Intraweb i Moodle.

Administrador/a Espai de suport

INTRANET: Com canviar la imatge de la capçalera?

per Administrador/a Espai de suport - dilluns, 9 de febrer 2015, 12:27
 

Per canviar la imatge que apareix a la capçalera de la intranet heu de fer el següent:

  1. Crear la imatge que vulgueu que aparegui a la capçalera
  2. Entrar a la intranet amb un usuari/ària administrador
  3. Anar a Administració | Sistema | Fitxers del lloc
  4. Entrar al directori theme
  5. Pujar-hi la imatge i donar-li el nom següent depenent de l'aparença triada:
    • logo.png --> iw_xtec, el nom
    • logo2.png --> iw_bluegrace_agora
    • logo3.png --> iw_xtec2.

Quan aquestes imatges existeixen, es mostren a la capçalera. Si no existeixen, es fan servir les imatges per defecte.

Administrador/a Espai de suport

INTRANET: Com canvio l'editor de text?

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 11 de març 2015, 17:28
 

Per canviar l'editor de text de la vostra Intraweb cal que hi accediu (amb permisos d'administració), i aneu a Administració | Utilitats. Seguidament, feu clic a Scribite.

Desplegueu la llista Editor per defecte i trieu l'editor que preferiu.

Finalment, feu clic a Emmagatzema per desar els canvis.

Nota: L'editor visual recomanat és el TinyMCE.

Administrador/a Espai de suport

INTRANET: Com fer que el grup X només accedeixi a les notícies de la categoria Y?

per Administrador/a Espai de suport - dilluns, 9 de febrer 2015, 12:31
 

El Zikula proporciona un mòdul de categories que poden ser utilitzades per altres mòduls, com són les notícies i les pàgines.

Inicialment, estan definides 6 categories: alumnat, professorat, ampa, comunitat, informacions i no registrats. Cada una de elles té assignat un codi intern (ID) que es fa servir per aplicar els permisos.

 

ID Nom de la categoria Grups que hi poden accedir (*)
10001 alumnat alumnat, professorat, direcció i famílies
10002 professorat professorat i direcció
10003 ampa direcció i famílies
10004 comunitat tots els grups excepte els no registrats
10005 informacions tots els grups inclosos els no registrats
10006 no registrats No registrats (usuaris que no han entrat)


* En el moment de l'alta de la intranet, en la majoria dels casos, estan definits els permisos que proporcionen els accessos indicats a la columna Grups que hi poden accedir. Si no estan definits els permisos de les categories generals, tots els usuaris tenen accés a totes les categories.

El comportament indicat a la columna Grups que hi poden accedir (grup X que pot accedir a la categoria Y) s'aconsegueix amb la configuració de permisos de la taula següent. Si els permisos no existeixen es poden crear (cal respectar l'ordre):

Grup Component Instància Nivell de permís
Professorat Categories::Category (10001|10002):: Lectura
Direcció Categories::Category (10001|10002|10003):: Lectura
Editors Categories::Category :: Lectura
Alumnat Categories::Category 10001:: Lectura
Famílies Categories::Category (10001|10003):: Lectura
Usuaris Categories::Category (10004|10005):: Lectura
No registrats Categories::Category 10006:: Lectura
Tots els grups Categories::Category :: Sense accés
Tots els grups Categories:: :: Lectura
Aquests permisos han d'estar, necessàriament abans dels permisos següents:

 

Grup Component Instància Nivell de permís
Usuaris .* .* Comentari
No registrats .*
.*
Lectura


Nota 1: els administradors no apareixen a les taules, però poden accedir a totes les categories.

Nota 2: el permís amb component Categories:: serveix per a que es puguin veure les imatges associades a les categories en el mòdul de notícies.
Nota 3: els 7 primers permisos de la primera taula poden intercanviar el seu ordre, en canvi, els dos darrers, han d'estar necessàriament després dels altres 7.

 

Important: Algunes de les intranets tenen aquesta configuració de permisos. Altres no. Per saber-ho cal mirar la taula de permisos (Administració | Usuaris | Permisos). Si aquests permisos no existeixen tots els usuaris tenen accés a totes les categories.

 

Es pot fer que determinats grups accedeixin a determinades categories modificat les instàncies a la taula de permisos. Només cal afegir o treure l'ID de la categoria a la columna de les instàncies del permís corresponent.
 
Administrador/a Espai de suport

INTRANET: Com puc traspassar (migrar) la intranet del centre des del phobos a Àgora?

per Administrador/a Espai de suport - dilluns, 11 de maig 2009, 09:52
 
En aquest moments no es possible fer migracions d'intranets a phobos o a qualsevol altre servidor cap a Àgora. S'està treballant en una eina per fer-ho possible, així que en el futur sí que es podrà.

Administrador/a Espai de suport

INTRANET: Com s'incrusten imatges a notícies o pàgines?

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 11 de març 2015, 18:38
 

Per afegir imatges a una notícia o una pàgina de la vostra Intraweb cal que seguiu els passos següents:

  1. Feu clic a la icona del clip . S'obrirà una finestra emergent amb els fitxers del lloc.


  2. Entreu a una carpeta pública. Podeu crear carpetes i fer-les públiques fent clic a Estableix com a directori públic, no teniu perquè utilitzar la carpeta anomenada public.



  3. Pugeu una imatge a dins de la carpeta pública mitjançant l'opció Puja un fitxer.



  4. Desplaceu-vos lateralment cap a la dreta i feu clic a la icona servicemanager2.png. Es crearà una miniatura.



  5. Desplaceu-vos cap avall fins al final de la pantalla i localitzeu la imatge que voleu incrustar.
  6. Podeu utilitzar les icones reduce.gif i increase.gif per fer la imatge més petita o més gran (aquesta mida és amb la que es mostrarà a la notícia).
  7. Feu clic a la icona inbox.png per incrustar la imatge a la notícia, pàgina...

Administrador/a Espai de suport

INTRANET: Ens acabem de donar d'alta i no sabem com començar. Quins són els primers passos?

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 11 de març 2015, 18:41
 

Primers passos amb la intranet d'Àgora


Una vegada aprovada la sol·licitud d’alta al servei Àgora-intranet, el centre pot començar-la a utilitzar. En aquesta PMF trobareu una guia per dur a terme algunes accions pràctiques per començar a transformar la maqueta en la intranet de l’escola.


L’entrada

Inicialment la intranet disposa de diversos usuaris d’exemple que responen a 4 perfils: administradors, editors, professorat i alumnat.

Un dels administradors, l’xtecadmin, està reservat per a tasques de suport i manteniment per part dels administradors de la plataforma Àgora. L’altre, l’admin, és el que ha d’utilitzar el centre per fer els primers passos.

Per entrar heu de visitar la intranet (http://agora.xtec.cat/nompropicentre/intranet), localitzar el bloc titulat Entrada d’usuaris i introduir les dades rebudes a la bústia del centre i dels gestors d'Àgora.

  • Usuari: admin
  • Contrasenya: la que hi havia al correu electrònic

Si les dades introduïdes són correctes, la pàgina es tornarà a carregar i veureu més blocs laterals i més opcions en el menú horitzontal del mòdul. Si no són correctes, veureu un missatge d’error. Si no sou capaços d’entrar, poseu-vos en contacte amb el SAU.

NOTA: quan es fa l’alta del centre, s’envia un missatge de correu electrònic automàtic a l’adreça de correu XTEC del centre i als dels gestors amb les dades d’accés.

Consideracions sobre els usuaris

Una bona pràctica és canviar la contrasenya de l’usuari admin la primera vegada que s’entra. Així mateix, és molt important no oblidar-se de la nova contrasenya. Per reduir la probabilitat de que això passi, és convenient crear un segon usuari/ària administrador.

En aquest sentit, com a norma general, és convenient que cada persona tingui el seu propi compte i es reservi l’usuari admin per a casos d’emergència. Per fer que un usuari/ària qualsevol sigui administrador/a, només cal afegir-lo al grup Administradors.

També és recomanable fer ús del grup Editors. Tots els usuaris que pertanyen a aquest grup poden gestionar tots els continguts generats amb els mòduls Pages, Content, News, Files i IWdocmanager.

És important tenir present que els permisos actuen a nivell de grup i que un usuari/ària disposa de la suma de privilegis concedits als grups als que pertany.

El meu compte

L’opció El meu compte del menú horitzontal de la capçalera proporciona accés, entre d’altres llocs, als formularis de canvi de la contrasenya, de canvi de l’adreça de correu i de canvi de l’avatar dels mòduls Intraweb.

Paràmetres generals

Des de la configuració general del Zikula es controlen diversos paràmetres d’interès. El més rellevant és el nom del centre que, inicialment, apareix a la capçalera de la intranet. Per canviar-lo heu d’haver entrat amb un usuari/ària administrador i accedir a Administració | Sistema | Configuració.

Juntament amb el nom del lloc i la descripció, podeu canviar l’adreça de correu del centre, que és la que s’utilitzarà com a remitent en els missatges enviats i el mòdul inicial. Si canvieu aquest mòdul poden aparèixer errors a la pàgina inicial. Si el canvieu i no obteniu el resultat desitjat, torneu a posar les notícies.

Gestionar els missatges d'administració

La intranet incorpora, a la portada, un missatge d’administració predeterminat amb el títol Benvinguts a la intranet. Probablement el voldreu personalitzar o esborrar. Per fer-ho, heu d’anar a Administració | Sistema i fer clic al Gestor dels missatges d’administració. Veureu una taula amb tots els missatges existents des d’on podeu accedir a la seva edició i al seu esborrament. També disposareu d’una opció per crear-ne de nous.

Els missatges es poden activar i desactivar i, opcionalment, establir una data de desactivació automàtica. També es pot fer que només els vegin els no registrats, els usuaris o els administradors.

Si voleu canviar els missatges de columna heu d’anar a l’administració dels blocs i editar el bloc Missatges d'administració.

Crear una pàgina informativa i enllaçar-la

Un ús molt comú de la intranet és com a web pública del centre, a on es publica informació que el centre vol donar a conèixer. Exemples d’això són una presentació de l’escola i del seu projecte educatiu, fotografies de les instal·lacions, ressenyes històriques i informació d’activitats destacades que s’hi duen a terme.

Per crear una pàgina informativa heu d'entrar amb un usuari/ària administrador i anar a Administració | Continguts | Pàgines. Tot seguit, heu de localitzar l'enllaç Crea una pàgina en el menú horitzontal del mòdul i clicar-hi.

Heu introduir un títol i escriure la informació en el quadre titulat Contingut. Opcionalment podeu triar una categoria. L’editor visual permet fer una formatació bàsica del contingut. Podeu introduir capçaleres, negretes, cursives, color de text, alineacions i llistes. També es podeu introduir hipervincles (enllaços) i imatges.

La introducció d’imatges és una mica més complexa i es pot fer de dues maneres: si es tracta d’imatges ja publicades a Internet heu d’utilitzar la icona que simbolitza un paisatge, que obrirà una finestra emergent a on heu d’indicar l’URL de la imatge.

Si es tracta d’imatges que teniu en el vostre ordinador, heu d’utilitzar la icona que simbolitza un clip, que obre una finestra des d’on es pot accedir als fitxers del lloc (si sou administrador/a) o als fitxers personals (si no sou administrador/a). La seqüència de passos a fer és més extensa que en el cas anterior i està descrita a la pàgina següent:

Una vegada introduït el contingut, heu de desar la pàgina. En cas de que la creació o modificació d’una pàgina requereixi molt de temps, és molt important anar desant la feina cada 10 minuts com a màxim per evitar perdre dades en cas de que es produeixi algun problema a la connexió a Internet. Una vegada desades, les pàgines es poden editar.

Una vegada la pàgina està creada, convé enllaçar-la des d’algun menú per tal de que els usuaris la trobin i la puguin visitar.

La manera més fàcil de fer-ho és anar a la llista de pàgines (Administració | Continguts | Pàgines) i fer clic a la icona de visitar la pàgina (vista prèvia). Tot seguit cal localitzar el bloc del menú principal i, més concretament, l’enllaç Afegir l’URL actual que veuen els administradors davall les opcions del menú. Això obrirà el formulari d’edició del menú amb una nova opció creada i amb l’URL introduït. Per últim, heu introduir un títol per a l’opció i desar.

Enviar una notícia

Les notícies són una manera molt pràctica de compartir informació d’interès o d’explicar les coses que es fan al centre. La creació de notícies es du a terme des d’Administració | Continguts | Notícies, clicant a Crea una notícia.

El resum de la pàgina d’inici és el text que apareix a la portada. En clicar a la notícia els usuaris poden veure, a més, el contingut del Cos de la notícia. Tot el que s’ha comentat sobre la creació dels continguts de les pàgines aplica, també, al cas de les notícies.

Les notícies es poden programar per tal de que apareguin i desapareguin en dates determinades mitjançant les opcions de publicació. També es pot controlar qui les veu en funció de la categoria assignada. Trobareu més informació sobre el control d’accés en aquesta PMF Com fer que el grup X només accedeixi a les notícies de la categoria Y?

Creació d’usuaris i grups. Relació amb els permisos

Excepte l’admin, l’xtecadmin i el convidat, la resta d’usuaris es poden esborrar o reciclar (canviar el nom i la contrasenya). La intranet incorpora una eina de gestió de molts usuaris en bloc i de la seva pertinença als grups.

La gestió dels grups és molt important. A excepció dels administradors, tots els usuaris han de pertànyer al grup Usuaris. Altrament no podran fer gairebé res. A més, poden pertànyer a tants grups com faci falta. Cada nou grup al que pertanyi un usuari/ària li pot aportar alguna capacitat nova en funció de com estiguin configurats els permisos.

Els permisos serveixen per donar i treure capacitats de fer coses als grups. En cap cas s’apliquen permisos a usuaris concrets; sempre s’apliquen a grups. Això fa que els grups als que pertany un usuari/ària determinin que pot o no pot fer a la intranet.

Alguns mòduls IW, des de la seva interfície de configuració, permeten afinar els permisos. Les agendes, els formularis i els fòrums, entre d’altres, permeten assignar capacitats a usuaris específics més enllà del que estableixen els permisos.

La gestió dels permisos és complexa. En una fase inicial es recomana no modificar-los. En cas de voler-ho fer, és convenient llegir la documentació sobre els permisos:

Modificar l'estètica

La intranet incorpora 6 entorns visuals entre els que es pot triar, però només 3 d’ells són realment personalitzables: són l’Intraweb XTEC (iw_xtec), l’Intraweb Bluegrace Àgora (iw_bluegrace_agora) i l’Intraweb XTEC 2 (iw_xtec2).

Per canviar l’entorn visual heu d’anar a Administració | Sistema i fer clic a Gestor d’entorns visuals.

Les restriccions tècniques imposades per Àgora fan difícil la personalització de l’estètica. Actualment, es pot canviar fàcilment el logotip de la capçalera i els colors del menú horitzontal que hi apareix, però si es volen canviar els colors o l’estètica general, cal utilitzar fulls d’estils.

Trobareu més informació a la pàgina:

Administrador/a Espai de suport

INTRANET: La intranet no envia correu electrònic. Com ho puc solucionar?

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 29 de maig 2013, 17:46
 
La intranet pot enviar correu electrònic automàtic en determinats casos:
  • Quan els usuaris es subscriuen a les novetats (s'envia un correu de resum al dia).
  • En contactar amb el centre mitjançant el mòdul formicula.
  • Quan es creen usuaris nous.
  • Quan s'envien documents en el mòdul de descàrregues (Downloads).
  • Manualment, a determinats grups des de l'administració del mòdul Users.

Per a que l'enviament de correu electrònic funcioni el mòdul Mailer (Enviament de correu electrònic) ha d'estar correctament configurat.

Per configurar el mòdul Mailer, cal entrar amb un usuari/ària administrador a la intranet, anar a Administració | Utilitats (pot estar a Sistema) i, a continuació, fer clic a l'opció Enviament de correu electrònic.

Cal introduir els paràmetres indicats a la imatge i desar fent clic a la icona de color verd que apareixerà davall el formulari.

Configuració del mòdul Mailer

Després d'haver completat aquest pas, cal comprovar si l'enviament de correu electrònic funciona. La manera de fer-ho és anar a Administració | Utilitats, fer clic a l'opció Enviament de correu electrònic i després clicar a Prova la configuració. Apareixerà un formulari a on cal indicar:
  • Un nom de destí
  • Una adreça de correu electrònic a on rebre el correu de prova (pot ser qualsevol adreça a la que tingueu accés).
  • Un assumpte pel missatge de prova.
  • Un text de prova (serà el cos del missatge).

Si en fer clic a Tramet apareix un text de color verd indicant que s'ha enviat el missatge, la intranet està a punt per enviar correu electrònic i hauríeu de rebre el missatge de prova a l'adreça que heu indicat en el formulari de prova.

Si apareix un text de color vermell indicant que no s'ha pogut enviar el missatge, en primer lloc, assegureu-vos de que teniu tots els paràmetres del correu electrònic tal i com s'indica a la imatge. En cas afirmatiu, poseu-vos en contacte amb el SAU (via correu electrònic o via telèfon). Indiqueu que la vostra intranet a Àgora no pot enviar correu electrònic i que heu configurat la intranet tal i com s'indica en aquesta PMF (pregunta més freqüent).

Atenció: Si canvieu la contrasenya del correu XTEC del centre, l'enviament de correu deixarà de funcionar. En aquest cas, heu de contactar amb el SAU per a que posin una incidència per sincronitzar la contrasenya nova amb els serveis d'Àgora.

Si la prova d'enviament de correu electrònic funciona poden ser necessàries algunes accions addicionals:
  • La subscripció a les novetats l'ha de fer cada usuari/ària anant a El meu compteConfigura i marcant la casella corresponent.
  • El mòdul de descàrregues (Downloads) només envia correu electrònic si es configura una adreça a l'administració d'aquest mòdul.

Administrador/a Espai de suport

INTRANET: Què puc fer per a que la pàgina inicial sigui més ràpida?

per Administrador/a Espai de suport - divendres, 7 de juny 2013, 11:08
 
En la configuració per defecte, la portada de la intranet es carrega en el mínim temps possible. A mida que el centre personalitza la intranet i hi introdueix continguts, la quantitat d'informació que es mostra a la pàgina inicial s'incrementa i es carrega més lentament. Per evitar que aquest alentiment sigui considerable, es recomana seguir aquestes bones pràctiques:
  • No utilitzar blocs de mapes. El bloc que incrusta mapes del Google a la intranet fa que es carreguin una trentena de recursos provinents dels servidors de Google, afegint alguns segons al temps de càrrega total de la pàgina. L'alternativa recomanada és crear una pàgina del mòdul content (contingut) amb el mapa i enllaçar-la des d'un menú.
  • Limitar el nombre d'imatges i la seva mida. Una pràctica molt habitual és crear notícies i blocs HTML amb imatges ubicades en directoris públics dels fitxers del lloc. Les imatges tenen una mida molt superior als fitxers HTML i això fa que necessitin molt més temps per carregar-se. Així mateix, si les imatges provenen d'una càmera digital, fàcilment poden tenir mides superiors a 1 MB (megabyte). Les imatges que es carreguen a la portada haurien de tenir mides màximes d'entre els 50 i els 100 KB (kilobytes). Si són més grans, convé reduir-les prèviament amb algun programa de tractament d'imatges.
  • Reduir el nombre de continguts externs: vídeos, presentacions, comptadors externs, àudios, etc. Igual que en el cas dels mapes de Google, els continguts externs (vídeos del youtube, presentacions de l'Slideshare, àlbums de picasa, etc.) fan que es carreguin continguts addicionals provinents d'altres servidors, alentint la càrrega de les pàgines. L'alternativa recomanada és, com abans, crear pàgines del mòdul content i enllaçar-les des d'opcions dels diferents menús.
  • Reduir el nombre de blocs. Cada bloc que es carrega suposa una o vàries connexions a la base de dades i un cert temps d'execució que alenteix la càrrega. El factor més important en relació al temps de càrrega és el tipus de bloc: els que carreguen contingut extern alenteixen molt més que la resta. Així i tot, esborrar o desactivar blocs té un efecte positiu. La recomanació és valorar la necessitat de la presència de cada un dels blocs. Si és un bloc que ara no es necessita però que es necessitarà en el futur, es pot desactivar. Si ja no es necessitarà més, es pot esborrar.
  • Reduir el nombre de notícies visibles pels no registrats. En la gran majoria dels casos, el mòdul de notícies és el que es carrega inicialment. Si aquestes notícies tenen imatges, el temps de càrrega augmenta significativament. Es pot reduir el nombre de notícies que es carreguen inicialment modificant el paràmetre Nombre de notícies a l'índex, al qual es pot accedir des d'Administració | Continguts | Notícies | Configuració de la publicació de notícies.

Altres consideracions.

Una pàgina inicial molt atapeïda tarda molt a carregar-se, dificulta l'accés a la informació als qui no la tenen per mà i dóna una imatge de desendreçament. La tendència actual en temes de disseny web és la simplicitat combinada amb una estètica treballada perquè aporta facilitat d'ús a la vegada que dóna una imatge de seriositat.

En aquest sentit, es recomana ubicar tota la informació que es pugui en pàgines dels mòduls Pages i content i en pàgines externes enllaçables mitjançant el mòdul portal (iw_webbox) i utilitzar els menús que proporciona la intranet. En el cas d'haver de disposar de moltes pàgines relatives al mateix tema, a part de crear moltes opcions en un submenú del menú horitzontal de la capçalera, es pot optar per crear, manualment, una pàgina de índex.
Administrador/a Espai de suport

INTRANET: Quins mòduls puc trobar a la intranet? Per a què serveixen?

per Administrador/a Espai de suport - dilluns, 9 de febrer 2015, 12:14
 

Podeu trobar els Mòduls de sistema i opcionals de la Intraweb a l'enllaç següent: