divendres, 29 de març 2024, 01:46
lloc: Portal de suport d'Àgora-EIX
Curs: Portal de suport d'Àgora-EIX (Suport d'Àgora-EIX)
Glossari: Preguntes freqüents
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Com funciona el format de curs “Senzill per temes”?

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 30 de setembre 2020, 15:40
 

El format "Senzill per temes" afecta a la visualització del curs dels usuaris amb rol estudiant de forma que tots els recursos i activitats es mostren només amb una icona, que té una mida més gran de l'habitual (128x128px) que, fins i tot, es pot personalitzar.

Per utilitzar aquest format a un curs Moodle cal seguir els passos següents:

  • Entreu al curs amb un usuari/ària amb permisos d’edició.
  • Feu clic a l'eina d'engranatge i accediu a Edita paràmetres.
Paràmetres
  • Desplegueu la llista Format i seleccioneu l’opció “Format senzill per temes”.
Selecciona format senzill
  • Reviseu les opcions del format senzill per temes per ajustar-los a les necessitats del curs. Així, per exemple, és recomanable deixar amagats els blocs laterals (per facilitar la navegació a l’alumnat i evitar que es distreguin amb aquesta informació). En cas que vulgueu que es mostrin els blocs laterals heu de marcar l'opció Mostra blocs laterals.
Oculta blocs

  • Feu clic sobre el botó Desa els canvis i visualitza.


Si el curs té el “Format senzill per temes”, en crear/editar qualsevol recurs/activitat apareixerà un apartat al final per seleccionar la icona que ha de tenir associada:

  • Fes servir la imatge existent. Permet mantenir la icona actual per al recurs/activitat, usar la icona predeterminada del format Senzill per a cadascun dels tipus de recursos/activitats, o usar una de les icones predefinides per diferents àrees.
Icones pel format senzill

 
  • Puja una imatge. Permet escollir una imatge per personalitzar la icona que ha de representar el recurs/activitat. La imatge ha d'estar en format JPG, PNG o GIF i és recomanable que sigui de 128x128 píxels (és a dir, 128px d'amplada i 128px d'alçada). En cas que la mida sigui diferent, la imatge possiblement es veurà deformada o amb mala qualitat.
Puja una imatge


Mentre tingueu l'edició del curs activada, a la vista del professor/a, l’aparença del curs serà amb les icones normals. En el moment que desactiveu l'edició veureu el curs amb el tema “senzill per temes” aplicat. També podeu canviar el rol a Estudiant per assegurar-vos que veieu el mateix que veuran els vostres alumnes.

Curs de mostra



Per veure qui pot utilitzar aquest format podeu consultar la pregunta A qui va adreçat el format de curs “Senzill per temes”?.

Administrador/a Espai de suport

Què he de fer per configurar l'extensió Clickedu?

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 23 de setembre 2020, 17:05
 

Per poder fer servir l'extensió Clickedu al vostre Moodle cal que:

  • Activeu les opcions que voleu sincronitzar de Clickedu (usuaris, cursos, continguts i/ qualificacions). Per fer-ho, aneu a Administració del lloc | Connectors | Connectors locals | Clickedu i marqueu les caselles de sincronització que us interessin (per exemple Sincronitzacio d'usuaris). Si no hi ha cap casella de sincronització marcada, no apareixerà l'entrada Clickedu al bloc d'Administració.

Configuració clickedu

Un cop fet això, trobareu un apartat nou al final de la pestanya Administració del lloc amb les opcions que hàgiu marcat en el primer pas.


  • Si activeu la sincronització d'usuaris, aneu a Administració del lloc | Seguretat | Normativa del lloc i activeu l'opció Permet caràcters estesos en els noms dels usuaris.
  • També cal configurar l'URL del servei web i el Token servei web qualificacions i SSO que es troben a Administració del lloc | Connectors | Connectors locals | Clickedu. Trobareu com obtenir els valors que cal posar a aquests camps al Manual de Clickedu (per poder consultar aquesta documentació oficial prèviament heu d'haver iniciat la sessió a Clickedu).


Aquest connector l'ha desenvolupat Clickedu. Per tant, en cas de dubte, aclariment o incidència relacionada amb ell, heu de fer servir el sistema de tiquets de Clickedu gestionat pel Departament d'atenció a l'escola.

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Com puc desactivar la missatgeria privada?

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 23 de setembre 2020, 16:57
 



Desactivar la missatgeria privada a tots els usuaris

Per tal de desactivar la missatgeria privada a tots els usuaris del Moodle, cal accedir amb un usuari administrador i anar a Administració del lloc | Missatgeria | Paràmetres de la missatgeria


i desmarcar la casella Habilita el sistema de missatgeria.



Cal tenir en compte que si es demarca aquesta casella cap usuari podrà enviar missatges privats.


Desactivar la missatgeria privada a usuaris concrets

Per tal de desactivar la missatgeria privada només a algun usuari del Moodle cal crear un rol nou i assignar-hi els usuaris desitjats.

En primer lloc cal anar a Administració del lloc | Usuaris | Permisos | Definició de rols i crear un rol nou, es pot anomenar per exemple, "Estudiant sense missatgeria".

Aquest rol ha de tenir marcada l'opció Sistema al Tipus de context en què es pot assignar aquest rol.


A continuació cal trobar el permís Enviar missatges a qualsevol usuari moodle/site:sendmessage i marcar l'opció Prohibeix.


Finalment, caldrà afegir els usuaris desitjats a aquest rol. Per fer-ho, cal anar a Administració del lloc | Usuaris | Assigna rols globals, accedir al rol acabat de crear i afegir els usuaris als que es vol denegar la missatgeria.


A partir d'aquest moment els usuaris que tenen dit rol no podran enviar ni rebre missatges ni tampoc accedir a l'històric de la missatgeria.


Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Com puc amagar el nom del professorat a la llista de cursos?

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 23 de setembre 2020, 16:46
 

Per defecte, el Moodle mostra el nom del professorat editor dels cursos quan es mostren en format llista o quan l'alumnat accedeix a la seva pàgina inicial.

Per raons diverses el centre pot necessitar que aquests noms no apareguin. Per fer-ho hi ha dues opcions, podeu triar la que més convingui segons les necessitats del centre:

No mostrar el nom del professorat editor a cap curs

Desactivar el paràmetre del Moodle que fa que es mostrin aquests usuaris (això afectarà a tots els professors editors). Per fer-ho, només cal accedir amb rol d'administrador/a al Moodle i anar a Administració del lloc | Aparença | Cursos i a l'apartat Administradors de curs desmarcar el Professorat editor que apareix seleccionat per defecte.



Crear un rol per al professorat editor que no vol aparèixer

Crear un rol nou de professorat editor i assignar al professorat que no vol que es mostri el seu nom, a aquest rol. Per fer-ho, cal accedir amb rol d'administrador/a al Moodle i anar a Administració del lloc | Usuaris | Permisos | Definició de rols i fer clic a Afegeix un rol nou.



A continuació al desplegable Utilitza el rol o l'arquetipus trieu ARQUETIPUS: Professor (editor) i feu clic a Continua.



A la pantalla següent, ompliu els camps següents Nom curt, Nom complet personalitzat i Descripció personalitzada i feu clic a Crear aquest rol




Un cop creat aquest rol nou, els usuaris als que els hi assigneu, no es mostraran públicament al Moodle. Tingueu en compte que únicament caldrà afegir aquest rol nou perquè el professorat tingui permisos d'edició sobre el curs.

Administrador/a Espai de suport

GENERAL: Quina és la política de quotes del Moodle i el Nodes?

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 23 de setembre 2020, 16:07
 

La quota dels espais d'Àgora és diferent segons el servei:

  • A Moodle cada centre disposa d'una quota inicial de disc de 20000MB, ampliables (en casos molt justificats es pot sobrepassar aquesta quota). IMPORTANT: l'ampliació de quota per sobre dels 20GB estarà condicionada per la presència de còpies de seguretat dels cursos (vegeu les indicacions de la part final d'aquesta pregunta freqüent).
  • A Nodes cada centre disposa d'una quota inicial de disc de 10000MB, ampliables (en casos molt justificats es pot sobrepassar aquesta quota). 

Des de gener de 2012, el sistema envia un correu electrònic en el cas que s’estigui arribant al màxim de la quota designada i/o se superi. En el cas de les EOI, aquest missatge s'envia des de març de 2012.

Quan s'enviarà aquest avís?

S'enviarà un missatge de correu electrònic a la bústia del correu XTEC dels gestors del centre i al codi de centre quan es donin aquestes dues condicions:
  • S'hagi superat el 85% d'ocupació de la quota.
  • L'espai lliure sigui inferior a 3 GB.

Com puc saber l'espai que em queda?

Per tal de consultar l'espai de disc ocupat en cadascun dels serveis Àgora cal accedir a l'espai de gestió ja sigui mitjançant l'usuari genèric del centre (codi de centre) o bé mitjançant algun dels gestors que el centre hagi designat. En la pregunta freqüent Com es designen els gestors de centre? s'explica com donar d'alta aquest gestor/a.

Un cop dins, a l'apartat El meu Àgora apareixen un seguit de dades relatives als diferents serveis que el centre ha sol·licitat entre les quals es mostra el percentatge de disc ocupat sobre el total, així com els valors en MB i el botó Actualitza per refrescar l'ocupació actual.

 
Espai de disc

En el cas del Moodle, disposeu d'una funcionalitat per saber quant d'espai ocupa cada curs de manera individual. Per accedir-hi heu d'entrar al Moodle amb un usuari/ària amb rol d'administració i, en el bloc Administració del lloc, heu de clicar a Informes | Ocupació del disc. A la pestanya de Cursos disposeu del detall d'ocupació per a cada curs i a la pestanya Còpies de seguretat disposeu del llistat de totes les còpies de seguretat que hi ha al Moodle, l'usuari al que pertanyen i una icona d'una paperera que us permetrà eliminar la còpia. Heu de tenir en compte que degut a la gran quantitat de fitxers, la càrrega d'aquesta pàgina pot tardar alguns minuts.

informe_ocupacio.png
En aquest enllaç podeu trobar amb més detall el procés per eliminar còpies de seguretat dels usuaris.

Com puc sol·licitar més espai?

Per tal de sol·licitar una ampliació d'espai s'ha d'anar a l'Eina de Gestió, identificar-se com a gestor/a, accedir a El meu Àgora | Serveis i fer clic a Sol·licita més espai. Ara bé, aquest botó per sol·licitar més espai només apareixerà quan a un servei es donin aquestes dues condicions:
  • S'hagi superat el 75% d'ocupació de la quota.
  • L'espai lliure sigui inferior a 3 GB.

Ampliació quota

A l'apartat Sol·licituds disponibles seleccioneu Ampliació de quota, trieu el servei afectat (a l'exemple anterior, Moodle, però podeu fer el mateix amb Nodes) i a continuació expliqueu els motius pels quals necessiteu aquesta ampliació.

Sol·licituds del centre

Un cop feu la tramesa de la sol·licitud apareixerà una pantalla resum amb les dades de la petició.

Estat de la sol·licitud

Per poder fer el seguiment de la petició podeu anar a Altres sol·licituds i a la columna Estat comprovar si diu En estudi, Solucionada o bé Denegada. En un període d'aproximadament una setmana obtindreu resposta a la petició. A la columna Resposta dels administradors trobareu una petita explicació de l'acció feta (espai ampliat, motius pels quals la petició no ha estat acceptada...).

Què passa si s'exhaureix el 100% de l'espai?

En el moment que la quota hagi arribat al seu límit màxim cap usuari/ària (tant alumnat com professorat) podrà pujar cap fitxer i, quan intenti fer-ho, en el cas del Moodle, li apareixerà el missatge següent:

Quota exhaurida
Per tant, és important, en el moment que el centre rebi els missatges d'avís que anuncien que ha superat el 85% de la seva quota, alliberi tot l'espai possible i, si tot i així en necessita més, faci la petició d'ampliació corresponent.

Què puc fer per alliberar espai al Moodle?

Existeixen diversos mecanismes que permeten estalviar espai de la quota:
  • Esborrar cursos o continguts antics.
  • Esborrar còpies de seguretat obsoletes.
  • No crear còpies de seguretat o, en cas de crear-les, descarregar-les a l'ordinador local i esborrar-les de l'espai Moodle. Com s'explica a aquesta pregunta freqüent, a Àgora cada dia es fa una còpia completa de tota la base de dades i, tot i que sí que és recomanable fer còpies periòdicament (com ara a finals de cada trimestre) no és necessari fer-ho de forma habitual cada setmana.
  • Fer servir serveis externs com Youtube, Vimeo, Google Drive... per enllaçar continguts multimèdia al Moodle en comptes de tenir-los al servidor.
  • Revisar les bones pràctiques que trobareu en aquesta pregunta freqüent.

Què puc fer per alliberar espai al Nodes?

  • Esborrar imatges que no es facin servir.
  • Fer servir serveis exerns com Youtube, Vimeo o Google Drive.
  • Revisar les bones pràctiques que trobareu en aquesta pregunta freqüent.



Administrador/a Espai de suport

GENERAL: Com s'accedeix a l'espai FTP i/o a la base de dades d'Àgora?

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 23 de setembre 2020, 16:02
 

Una de les característiques del servei Àgora és que no permet l'accés FTP. Per tant, no es poden instal·lar mòduls ni temes i, a més, l'única via per pujar fitxers més grans que la mida permesa (10MB) és accedir al portal de gestió amb un usuari/ària gestor i utilitzar les eines corresponents (per exemple, en el cas de Moodle, l'apartat "Enviament de fitxers grans al Moodle").

A més, Àgora tampoc permet l'accés directe a les bases de dades (com ho permetien altres serveis com ara phobos). Per aquest motiu, per moure continguts a altres espais caldrà utilitzar els mecanismes d'importació/exportació que ofereixen les eines. De nou, a mode d'exemple, amb les còpies de seguretat i les restauracions es poden copiar cursos Moodle a altres espais.

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què s'ha de fer per reduir el nombre de correus electrònics que envia el Moodle?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 22 de setembre 2020, 16:34
 

Moodle permet configurar el contingut i periodicitat amb que els usuaris han de rebre les notificacions de les novetats als fòrums als que estan subscrits. Per fer-ho, cada usuari/ària ha d'editar el seu perfil, clicar sobre el botó Preferències, accedir a Preferències del fòrum i revisar el valor del camp Tipus de resum de missatge de correu electrònic que permet indicar si s'ha d'enviar un correu cada cop que algú envia un missatge a un fòrum o bé si només s'ha d'enviar un al dia. Per no saturar de missatges el servidor és molt recomanable marcar l'opció Assumptes (missatge de correu electrònic diari només amb els assumptes).


Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Detectar i eliminar Adware "Programari de publicitat" del Moodle d'Àgora

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 22 de setembre 2020, 15:45
 

L'Adware o programari de publicitat, representa qualsevol programari que mostra o descarrega publicitat després d'instal·lar o mentre s'executa un programa. Alguns programes adware envien informació privada a tercers sense autorització de l'usuari. Aquesta pràctica es coneix amb el nom de spyware, això no vol dir que tots els programes adware facin això, però cal anar amb compte.

Aquesta publicitat no prové dels servidors d'Àgora i ha estat introduïda per algun dels usuaris que fa servir el Moodle i que té permisos d'edició. Per evitar que es produeixin aquestes situacions caldrà detectar i netejar els ordinadors infectats.
Podeu trobar més informació als enllaços següents:

Exemple d'un Moodle infectat:

adware1.png

En cas que es detecti publicitat al Moodle d'Àgora, en qualsevol de les seves pàgines cal prendre mesures següents:
  1. Eliminar el programari de publicitat de l'ordinador afectat (cal revisar tant els ordinadors personals com els del centre).
  2. Eliminar el programari de publicitat del Moodle

Eliminar el programari de publicitat de l'ordinador

A continuació es detallen alguns consells per tal de netejar els possibles ordinadors infectats. És necessari fer aquesta neteja de tots i cadascun dels ordinadors que puguin estar afectats, sinó, per molt que netegeu el programari de publicitat del Moodle es tornarà a generar.
 
  • Revisar les extensions que teniu als diferents navegadors
    • Al Google Chrome aneu a Personalitza | Eines | Extensions
    • Al Mozilla Firefox aneu a Menú | Extensions
  • Revisar la llista de programes instal·lats als ordinadors i eliminar qualsevol programa que no sigui conegut
  • Analitzar l'ordinador amb un antivirus. Els ordinadors del centre ja en porten instal·lats i en cas que als ordinadors personals no en tingueu podeu instal·lar l'antivirus gratuït Avira.
  •  ...


Eliminar el programari de publicitat del Moodle

Automàticament, Moodle autodetecta la publicitat dins del lloc un cop per setmana. Quan es detecta, apareix un enllaç anomenat Neteja Adware per accedir a l'informe i poder-la nejetar. Així doncs, accediu al vostre Moodle amb permisos d'administrador/a i aneu a Administració del lloc | Neteja Adware

Neteja adware

En cas de no detectar-se es pot accedir a l'informe manualment però en aquest cas es troba a Administració del lloc -> Servidor | Detecta Adware.

 adware2.png

 

A continuació es carregarà una pantalla nova amb tots els cursos, tasques, recursos que contenen aquest programari de publicitat.

adware3.png

L'eina no detecta tot el programari de publicitat. Per ara només mira descripcions de curs i d'activitats.
 

Si feu clic a l'enllaç de la columna URL accedireu directament a l'espai d'edició on es troba el programari de publicitat. Per tal d'eliminar-ho cal visualitzar el contingut de la caixa de text en mode HTML, en cas contrari no es podrà eliminar.

adware4.png

Elimineu el contingut maliciós, en general es troba entre les etiquetes <script></script>, i feu clic a Desa els canvis de la tasca, etiqueta, paràmetres del curs, qüestionaris...

 adware5.png

Aquest procediment s'haurà de fer amb tots i cadascun dels recursos, tasques, etc... que surtin al llistat.

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què cal fer per configurar el servidor LDAP de la XTEC?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 22 de setembre 2020, 14:04
 

Si voleu fer possible que tot el professorat de Catalunya pugui validar-se al vostre espai Moodle amb el nom d'usuari/ària de correu de la XTEC i la contrasenya corresponent, cal activar i configurar la validació per LDAP. Això us pot estalviar feina, ja que no us serà necessari donar d'alta el professorat del centre. Tingueu present, però, que si activeu la validació per LDAP, qualsevol professor/a de la XTEC que conegui l'URL del vostre espai Moodle podrà validar-s'hi i que aquest mecanisme només és vàlid pel professorat (en cap cas aquest procediment és aplicable als alumnes).

Per configurar els paràmetres d'autenticació LDAP del Moodle podeu seguir el procediment que es detalla tot seguit:

  • Accedir a Administració | Administració del lloc | Connectors | Autenticació | Gestió de l'autenticació  amb permisos d'administrador/a i fer clic a l'ull del Servidor LDAP. A continuació cal fer clic a Paràmetres.

ldap.png

  • Editar els paràmetres següents del connector Servidor LDAP:
    • URL del servidor: xoid.ensenyament.intranet.gencat.cat
    • Nom distingit: cn=users,dc=xtec,dc=cat
    • Tipus d'usuari: Per defecte
    • Contextos: cn=users,dc=xtec,dc=cat

     

    ldap3.png

 

Autocompletat de dades

A més a més, el sistema pot agafar la informació del servidor LDAP per omplir els camps de nom, cognoms i correu electrònic. Per fer-ho cal:

  • Accedir a Administrador | Administració del lloc | Connectors | Autenticació | Servidor LDAP amb permisos d'administrador/a
  • Editar els següents paràmetres del connector Servidor LDAP:
  • Buscar l'apartat mapatge de dades i configurar els paràmetres amb els valors següents:
    • Nom: givenname
    • Cognoms: sn
    • Adreça electrònica: mail
    • En totes les opcions anteriors cal posar el paràmetres:
      • Actualitza dades locals: En crear
      • Actualitza dades externes: Mai

ldap2.png

 
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: "Habilita sols membres del grup" per als "Agrupaments".

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 22 de setembre 2020, 13:37
 

Habilita sols membres del grup per als agrupaments era una funcionalitat de Moodle, en fase experimental, que permetia assignar tasques i recursos determinats només per a un agrupament. A partir de la versió 2.8 del Moodle aquesta opció ha quedat integrada dins de l'apartat Restriccions d'accés de les activitats o recursos des d'on es pot triar si l'activitat o recurs està disponible per tots els grups, només un grup determinat o un agrupament.


Per habiltiat la restriccions d'accés (Accés restringit) cal que l'administrador del Moodle vagi a Administració del lloc | Característiques avançades | Habilita l'accés restringit.


Podeu trobar més informació sobre els grups i agrupaments en aquest enllaç: http://ateneu.xtec.cat/wikiform/wikiexport/cmd/tac/moodle2/b10_usuaris/06_agrupaments