divendres, 29 de març 2024, 03:09
lloc: Portal de suport d'Àgora-EIX
Curs: Portal de suport d'Àgora-EIX (Suport d'Àgora-EIX)
Glossari: Preguntes freqüents
Administrador/a Espai de suport

MOODLE2: Com puc restaurar un curs del Moodle 1.9 al 2.4 d'Àgora amb dades d'usuari/ària?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 10 de setembre 2013, 14:47
 


La migració de cursos del Moodle 1.9 al Moodle 2.4 d'Àgora s'ha realitzat sense dades d'usuari/ària. Aquest procés de migració vàlid per a gairebé tots els cursos i centres es troba documentat pas a pas a:

http://ateneu.xtec.cat/wikiform/wikiexport/cmd/tac/jtm2/index


En cas que necessiteu congelar un fòrum sencer amb les intervencions dels usuaris a mode de consulta trobareu com fer-ho a la PMF Com descarregar un fòrum sencer del Moodle 1.9?


Si la necessitat és mantenir un curs sencer amb totes les intervencions als fòrums, les tasques lliurades, les respostes als qüestionaris... podeu fer servir el procediment que es descriu al document Migració manual de cursos Moodle 1.9 a 2.4


Aquest sistema només s'hauria de fer servir en casos molt concrets com cursos que tenen un seguiment de més d'un any lectiu, un exemple d'això seria un curs que es fa servir a tota l'etapa de Batxillerat.


Administrador/a Espai de suport

AGORA: Com demano la restauració de la contrasenya de l'usuari "admin" d'un servei d'Àgora?

per Administrador/a Espai de suport - divendres, 10 de desembre 2021, 11:51
 

En el cas que hàgiu perdut o oblidat la contrasenya de l'usuari/ària "admin" del Moodle, o de Nodes podeu demanar que sigui restaurada a través del Portal de gestió amb l'usuari/ària i contrasenya d'un dels gestors del Portal.

 
A continuació, feu clic a El meu Àgora | Sol·licituds. Trobareu un desplegable on haureu d'indicar quin tipus de sol·licitud voleu fer, en aquest cas Restauració de la contrasenya d'admin.
 
Restauració de contrasenya
 

Un cop feta la sol·licitud, el sistema mostrarà un resum de la petició:

 
Restauració de contrasenya
 
La restauració no es realitza de forma immediata. Quan l'Equip d'Àgora processi la sol·licitud, rebreu un correu electrònic amb les dades d'accés noves.
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Com afegir el Fòrum d'avisos i notícies a un curs?

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 10 de juliol 2019, 09:04
 

Quan es crea un curs nou al Moodle d'Àgora aquest es crea per defecte sense el Fòrum d'avisos i notícies al bloc central i sense el bloc lateral Últimes notícies.

 

Perquè serveix el Fòrum d'avisos i notícies?

  • Per defecte al Fòrum d'avisos i notícies, només hi pot publicar missatges el professorat, els estudiants no els poden respondre.
  • Els darrers missatges publicats apareixen en el bloc Últimes notícies, amb la qual cosa aquest fòrum fa també de tauler d’anuncis.
  • Tothom hi està subscrit i tothom rebrà còpia dels missatges per correu electrònic.
 

Com s'activa el bloc Últimes notícies al lloc Moodle?

Abans de poder afegir el bloc Últimes notícies a un curs cal activar-lo prèviament per al seu ús, en cas contrari no es podrà afegir a cap curs. Aquesta acció l'ha de fer l'administrador/a del Moodle i només és necessari fer-ho una vegada.
 
Per activar aquest bloc a tot el lloc Moodle cal anar a Administració | Administració del lloc | Connectors | Blocs | Gestió de blocs i fer clic a l'ullet que ara està amagat.
 
Activar el bloc Últimes notícies al lloc Moodle
Un cop es mostri el bloc per al seu ús quedarà de la forma següent.
 
Bloc últimes notícies activat

Com s'activa el Fòrum d'avisos i notícies a un curs Moodle?

Per tal que aparegui aquest fòrum és necessari afegir el bloc Últimes notícies al curs.
 
Per afegir el bloc cal activar l'edició del curs anant a Administració | Adminstració del curs | Activa edició.

 

 
A continuació cal afegir el bloc Últimes notícies al curs.
 
Afegeix el bloc úlitmes notícies
 
Un cop afegit el bloc Últimes notícies apareixerà de forma automàtica el Fòrum d'avisos i notícies al curs.
 
Curs amb el bloc de notícies i el fòrum d'avisos i notícies
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Com s'esborren les còpies de seguretat?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 19 de desembre 2023, 09:08
 



Esborrament de còpies de seguretat per part dels usuaris

Al Moodle 2 la gestió de fitxers i per tant, de les còpies de seguretat, ha canviat respecte a la versió anterior, i ara, cada usuari del Moodle té un espai on s'emmagatzemen les seves còpies de seguretat. 

Per tal de gestionar aquestes còpies cal que l'usuari/ària accedeixi a qualsevol dels seus cursos i faci clic a Més | Reutilització del curs. Per defecte s'accedeix a les opcions d'importació, en fer clic al desplegable i triar Restaura, s'accedeix a l'àrea de còpies de seguretat.


En aquest apartat es poden trobar tant les còpies de seguretat dels cursos creades fent servir els paràmetres per defecte (còpies amb totes les dades), com les còpies de seguretat de l'usuari/ària que ha accedit i que ha fet anonimitzant la informació dels usuaris (sense dades d'usuari/ària). 

En general, les còpies fetes pel professorat editor es desen en el seu espai privat de còpies i per tant, només ell pot accedir-hi i gestionar-les. Altres usuaris com els administradors o gestors, poden generar còpies sense anonimitzar la informació dels usuaris i aquestes, sí que es trobaran a l'espai general de còpies de seguretat.

backup1.png

Per tal de descarregar i eliminar aquestes còpies cal seguir els passos següents:

  • Feu clic a Baixa i deseu el fitxer al vostre ordinador personal.
  • A continuació: 
    1. Feu clic a Gestiona els fitxers de còpia de seguretat
    2. Seleccioneu el fitxer que voleu eliminar
    3. Feu clic al botó Suprimeix
    4. Feu clic a OK per confirmar que voleu suprimir la còpia de seguretat
    5. Feu clic a Desa els canvis (en cas que no deseu els canvis el fitxer no s'eliminarà).
    6. Finalment, confirmeu que el fitxer ja no apareix a la llista de còpies de seguretat de l'usuari/ària.
 

Esborrament de còpies de seguretat per part dels administradors

L'usuari administrador del Moodle pot esborrar les còpies de seguretat de tots els cursos des del Gestor de fitxers que incorpora Àgora. Per accedir-hi heu d'anar a Administració del lloc | Informes | Gestor de fitxers.

Per defecte surten tots els fitxers que hi ha al Moodle. Podeu fer servir els filtres per trobar les còpies de seguretat fent clic a Filtre.


I trieu els paràmetres següents:


A la llista de fitxers, feu clic a la paperera per eliminar cadascuna de les còpies de seguretat.


El sistema us preguntarà si esteu segur que voleu eliminar el fitxer. Feu clic a Confirma per eliminar-lo de forma definitiva.


Tingueu en compte que un cop eliminat el fitxer, no es podrà recuperar.

Fer una bona gestió de les còpies de seguretat és important de cara a fer sol·licituds d'ampliacions d'espai. Podeu trobar més informació sobre aquest tema a les preguntes freqüents següents:

 

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Afegir controls de taules HTML a l'editor de text

per Administrador/a Espai de suport - dilluns, 27 d’octubre 2014, 12:03
 

L'editor de text del Moodle, el Titny MCE, permet afegir icones noves d'edició a les que venen per defecte. Per fer-ho cal editar la configuració general de l'editor. 

En cas de voler afegir icones noves per a l'edició de taules cal que seguiu els passos següents:

  1. Accediu al Moodle amb permisos d'administrador/a.
  2. Aneu a l'apartat Administració del lloc | Connectors| Editors de text | Editor HTML TinyMCE | Configuració general.
  3. Editeu el paràmetre Barra d'eines de l'editor (editor_tinymce | customtoolbar) i afegiu dos salts de línia i el text següent al final de tot: "tablecontrols".

    html_tablecontrols.png

  4. Feu clic sobre el botó Desa els canvis.

En fer-ho, apareixerà una quarta barra al menú de l'editor HTML amb els botons que, entre d'altres coses, permetran canviar el color de fons de les cel·les o afegir les vores. Aquesta barra es mostrarà en color gris (innactiva) fins que no hi hagi una taula creada i seleccionada.

html_tablecontrols2.png

 

NOTA: Podeu trobar més icones per afegir al vostre editor de text a l'enllaç següent: http://www.tinymce.com/wiki.php/TinyMCE3x:Buttons/controls

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Quines tasques cal fer quan finalitza el curs?

per Administrador/a Espai de suport - dilluns, 13 de juny 2022, 10:53
 

Quan finalitza el curs és recomanable fer certes tasques de manteniment per deixar el Moodle preparat pel següent i optimitzar l’espai de manera que segueixi essent una eina útil i no es converteixi en un repositori de cursos passats.

  • Còpies de seguretat dels cursos: generar-les, descarregar-les a l’ordinador I eliminar-les del Moodle.
  • Reinici dels cursos: netejar els cursos que es faran servir el curs vinent, eliminant els usuaris matriculats, les seves trameses i qualificacions.
  • Gestió d’usuaris i arxius antics: esborrament dels usuaris que canvien de centre (professorat i alumnat), així com dels arxius antics. 

Còpies de seguretat dels cursos

backup_pmf.png

Davant de possibles errors, pèrdua de dades o possibles canvis de centre, és recomanable realitzar aquestes còpies i descarregar-les a l’ordinador abans d’eliminar-les del Moodle perquè no ocupin espai.

És recomanable per fer més àgil el procés de còpies de seguretat, activar les còpies de seguretat asíncroes, ho trobareu explicat en aquesta PMF.

Trobareu més informació sobre la creació de còpies de seguretat en aquest enllaç.


Reinici dels cursos

reload_pmf.png

Tots els cursos del Moodle han d’estar preparats per tornar a afrontar un nou curs escolar. Per això és necessari reiniciar-los, esborrant així els alumnes inscrits, totes les seves intervencions, qualificacions i trameses, i deixar-lo totalment net. És important marcar l'opció Esborra totes les trameses durant el reinici del curs, perquè no quedin innecessàriament allotjades al Moodle.

Si teniu algun curs que no s’ha de fer servir, podeu emmagatzemar-ne la còpia de seguretat després de reiniciar el curs i eliminar-lo del Moodle.

Trobareu més informació sobre la reinicialització de cursos en aquest enllaç.

En cas de tenir Cohorts associades a cursos podeu reanomenar-les abans d’inscriure-les als cursos nous. Per fer-ho cal anar a Administració del lloc | Usuaris | Comptes | Cohorts. També hi podreu afegir i treure els alumnes que siguin necessaris a cadascuna de les cohorts que tingueu creades i vulgueu mantenir.

Trobareu més informació sobre Cohorts al següent enllaç.

 

Gestió d'usuaris i arxius antics

users_pmf.png

És necessari mantenir el Moodle net d’usuaris i arxius que ja no es fan servir. Per això és convenient esborrar els usuaris que deixen el centre, tant si són professors com alumnes.

Per eliminar USUARIS cal accedir a Administració del lloc | Usuaris | Comptes | Explora la llista d’usuaris o bé Accions amb usuaris en bloc on es poden fer cerques i accions massives d’usuaris amb diferents criteris.

Trobareu més informació sobre la gestió dels usuaris en aquest enllaç.

Quant a la gestió dels ARXIUS, heu de procurar esborrar aquells arxius que ja no s’utilitzen tant si formen part del contingut del curs com si són trameses antigues, que per alguna raó no s’han eliminat amb el reinici del curs.

Per eliminar arxius cal accedir a Administració del lloc | Informes | Gestió de fitxers. Podreu fer cerques amb diferents criteris i eliminar els arxius manualment.



De cara al curs que ve us recomanem algunes Bones pràctiques per optimitzar el curs.


 

Administrador/a Espai de suport

MOODE: Com configurar l'autenticació amb comptes de Google?

per Administrador/a Espai de suport - dijous, 1 de setembre 2022, 09:41
 


Per tal d'activar l'accés al Moodle del centre a través de Google Apps Education cal seguir els passos següents:

  1. Registrar el vostre Moodle a Google (Configuració a Google)
  2. Configuració al Moodle

 

1. Registrar el vostre Moodle a Google OAuth 2

Aneu a Google APIs Console i autentiqueu-vos amb el nom d'usuari/ària i contrasenya del centre, perquè no quedi lligat a cap usuari/ària personal. Aquestes dades només serviran per configurar el repositori, un cop configurat, cada usuari/ària haurà de fer servir les seves dades personals per accedir-hi i només veurà els seus propis documents.

  • Accediu a la consola i Afegiu un projecte nou:



  • Doneu-li un nom i feu clic a Crear.

  • Accediu a Biblioteca,



    cerqueu la "Google Drive API" i 
    Habiliteu-la:


  • Abans de poder seguir comproveu que pantalla d'autorització té la configuració correcta. Feu clic a "Editar aplicación"


  • Ompliu els camps següents i deseu



  • Finalment, feu clic a Guardar



  • A continuació, accediu a Credenciales (menú de l'esquerra) i seleccioneu ID de client d'OAuth:



  • A Tipus d'aplicació trieu Aplicació web. Doneu un nom i afegiu els URL seguents canviat "nompropidelcentre" pel nom propi del vostre centre.
    • Orígens de JavaScript autoritzats: https://educaciodigital.cat
    • URIs de redirecció autoritzats: https://educaciodigital.cat/nompropidelcentre/moodle/admin/oauth2callback.php




  • Finalment us apareixeran les dades que necessitareu per configurar el Moodle (Client ID i Client secret ). Us recomanem que les copieu en un editor de text per accedir-hi més tard.


  • Per tal de configurar el Moodle perquè els usuaris es puguin autenticar mitjançant el seu compte de Google aneu a Administració del lloc | Servidor | Serveis OAuth 2 i creeu un nou servei de Google.


  • Introduïu el nom de servei (Google), el Client ID i el Client secret. Aneu amb compte de no introduir cap espai en blanc i Actualitzeu els canvis. Si voleu evitar que s'enviï el correu de confirmació als comptes dels nous usuaris i que el registre sigui immediat, desmarqueu la casella Require email verification que trobareu al final de la pàgina.


  • Després, aneu a Administració del lloc | Connectors | Autenticació | Gestió de l’autenticació i habiliteu el connector OAuth2 clicant sobre l’ullet


  • A partir d'aquest moment, quan els usuaris facin clic a l'enllaç Entrada que hi ha a la part superior dreta del Moodle, podran autenticar-se amb el seu compte de Google.

 

NOTA: si l'usuari ja està donat d'alta amb la mateixa adreça de correu que té a Google Apps, l'identificador dels usuaris es manté i, per tant, també la inscripció als cursos i tot l'històric que tenia prèviament al Moodle.

 

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Detectar i eliminar Adware "Programari de publicitat" del Moodle d'Àgora

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 22 de setembre 2020, 15:45
 

L'Adware o programari de publicitat, representa qualsevol programari que mostra o descarrega publicitat després d'instal·lar o mentre s'executa un programa. Alguns programes adware envien informació privada a tercers sense autorització de l'usuari. Aquesta pràctica es coneix amb el nom de spyware, això no vol dir que tots els programes adware facin això, però cal anar amb compte.

Aquesta publicitat no prové dels servidors d'Àgora i ha estat introduïda per algun dels usuaris que fa servir el Moodle i que té permisos d'edició. Per evitar que es produeixin aquestes situacions caldrà detectar i netejar els ordinadors infectats.
Podeu trobar més informació als enllaços següents:

Exemple d'un Moodle infectat:

adware1.png

En cas que es detecti publicitat al Moodle d'Àgora, en qualsevol de les seves pàgines cal prendre mesures següents:
  1. Eliminar el programari de publicitat de l'ordinador afectat (cal revisar tant els ordinadors personals com els del centre).
  2. Eliminar el programari de publicitat del Moodle

Eliminar el programari de publicitat de l'ordinador

A continuació es detallen alguns consells per tal de netejar els possibles ordinadors infectats. És necessari fer aquesta neteja de tots i cadascun dels ordinadors que puguin estar afectats, sinó, per molt que netegeu el programari de publicitat del Moodle es tornarà a generar.
 
  • Revisar les extensions que teniu als diferents navegadors
    • Al Google Chrome aneu a Personalitza | Eines | Extensions
    • Al Mozilla Firefox aneu a Menú | Extensions
  • Revisar la llista de programes instal·lats als ordinadors i eliminar qualsevol programa que no sigui conegut
  • Analitzar l'ordinador amb un antivirus. Els ordinadors del centre ja en porten instal·lats i en cas que als ordinadors personals no en tingueu podeu instal·lar l'antivirus gratuït Avira.
  •  ...


Eliminar el programari de publicitat del Moodle

Automàticament, Moodle autodetecta la publicitat dins del lloc un cop per setmana. Quan es detecta, apareix un enllaç anomenat Neteja Adware per accedir a l'informe i poder-la nejetar. Així doncs, accediu al vostre Moodle amb permisos d'administrador/a i aneu a Administració del lloc | Neteja Adware

Neteja adware

En cas de no detectar-se es pot accedir a l'informe manualment però en aquest cas es troba a Administració del lloc -> Servidor | Detecta Adware.

 adware2.png

 

A continuació es carregarà una pantalla nova amb tots els cursos, tasques, recursos que contenen aquest programari de publicitat.

adware3.png

L'eina no detecta tot el programari de publicitat. Per ara només mira descripcions de curs i d'activitats.
 

Si feu clic a l'enllaç de la columna URL accedireu directament a l'espai d'edició on es troba el programari de publicitat. Per tal d'eliminar-ho cal visualitzar el contingut de la caixa de text en mode HTML, en cas contrari no es podrà eliminar.

adware4.png

Elimineu el contingut maliciós, en general es troba entre les etiquetes <script></script>, i feu clic a Desa els canvis de la tasca, etiqueta, paràmetres del curs, qüestionaris...

 adware5.png

Aquest procediment s'haurà de fer amb tots i cadascun dels recursos, tasques, etc... que surtin al llistat.

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Com activar i fer servir l'aplicació Moodle Mobile?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 1 d’agost 2023, 13:47
 

Habilitar serveis web

  • En primer lloc, cal accedir al Moodle amb permisos d'administrador/a i anar a Admnistració del lloc | Aplicació per a dispositius mòbils | Paràmetres de Moodle Mobile i marcar l'opció Habilita els serveis web per als dispositius mòbils.



Activar notificacions (opcional)

  • A continuació caldrà configurar les notificacions mòbils que rebran els usuaris:
    • Aneu a Administració del lloc | Missatgeria | Paràmetres de notificació i marqueu la casella Notificacions mòbils. Un cop marcada, desplaceu-vos al final de la pàgina i feu clic a Desa.


    • A la mateixa pàgina, podeu configurar els paràmetres de les notificacions que rebran els usuaris.
    • Finalment, cada usuari/ària haurà de definir quines notificacions vol rebre al seu mòbil o tauleta (Notificacions mòbil) editant el seu perfil, clicar el botó Preferències i accedir a Preferències de les notificacions.



Instal·lació de l'aplicació

  • Seguidament, cal baixar-se l'aplicació per al dispositiu mòbil o tauleta

    L'app "Eix" es troba ja disponible a:


     


  • Obriu l'aplicació, cerqueu el nom del vostre Moodle.
    Imatge d'una captura de pantalla 1

  • A continuació, a la pantalla següent, ompliu els camps Nom d'usuari/ària i Contrasenya i feu clic a Afegeix.

          Imatge d'una captura de pantalla 2


NOTA: A l'aplicació de Moodle Mobile poden accedir tots els usuaris a excepció dels administradors.


  • Un cop estigueu autenticats ja podreu accedir al vostre Moodle des del vostre telèfon mòbil o tauleta.

Imatge d'una captura de pantalla 3Imatge d'una captura de pantalla 4


 Podeu trobar més informació a https://docs.moodle.org/en/Moodle_Mobile

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Com puc amagar el nom del professorat a la llista de cursos?

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 23 de setembre 2020, 16:46
 

Per defecte, el Moodle mostra el nom del professorat editor dels cursos quan es mostren en format llista o quan l'alumnat accedeix a la seva pàgina inicial.

Per raons diverses el centre pot necessitar que aquests noms no apareguin. Per fer-ho hi ha dues opcions, podeu triar la que més convingui segons les necessitats del centre:

No mostrar el nom del professorat editor a cap curs

Desactivar el paràmetre del Moodle que fa que es mostrin aquests usuaris (això afectarà a tots els professors editors). Per fer-ho, només cal accedir amb rol d'administrador/a al Moodle i anar a Administració del lloc | Aparença | Cursos i a l'apartat Administradors de curs desmarcar el Professorat editor que apareix seleccionat per defecte.



Crear un rol per al professorat editor que no vol aparèixer

Crear un rol nou de professorat editor i assignar al professorat que no vol que es mostri el seu nom, a aquest rol. Per fer-ho, cal accedir amb rol d'administrador/a al Moodle i anar a Administració del lloc | Usuaris | Permisos | Definició de rols i fer clic a Afegeix un rol nou.



A continuació al desplegable Utilitza el rol o l'arquetipus trieu ARQUETIPUS: Professor (editor) i feu clic a Continua.



A la pantalla següent, ompliu els camps següents Nom curt, Nom complet personalitzat i Descripció personalitzada i feu clic a Crear aquest rol




Un cop creat aquest rol nou, els usuaris als que els hi assigneu, no es mostraran públicament al Moodle. Tingueu en compte que únicament caldrà afegir aquest rol nou perquè el professorat tingui permisos d'edició sobre el curs.