dijous, 28 de març 2024, 14:12
lloc: Portal de suport d'Àgora-EIX
Curs: Portal de suport d'Àgora-EIX (Suport d'Àgora-EIX)
Glossari: Preguntes freqüents
Administrador/a Espai de suport

MOODLE2: Traspàs directe de cursos del Moodle 1.9 des del Moodle 2 d'Àgora

per Administrador/a Espai de suport - dijous, 27 de juny 2013, 12:58
 
Descripció de la funcionalitat

Pel cas dels centres que tenen un Moodle 1.9 a Àgora i ara es passen al Moodle 2, Àgora incorpora una eina que permet fer una importació directa dels cursos. El comportament bàsic d'aquesta eina és el següent:
  1. Des del Moodle 2, es connecta al Moodle 1.9 i mostra la llista de cursos existents.
  2. Un administrador/a del Moodle tria un únic curs i inicia el procés.
  3. El sistema fa una còpia de seguretat del curs en el Moodle 1.9 i la mou, automàticament, al repositori de fitxers del Moodle 2.
  4. Automàticament, es du a terme la restauració del curs en el Moodle 2.
En tot aquest procés, l’única informació que ha d’introduir l’administrador/a és quin curs vol importar. Això vol dir que no es poden canviar les opcions d’exportació i importació, les quals s’estableixen a uns valors predefinits.

Cada etapa genera un registre d’activitat que l’administrador/a veu per pantalla i que és molt recomanable revisar per si s’hagués produït algun error durant el procés.


Com traspassar un curs directament del Moodle 1.9 des del Moodle 2

El procediment per restaurar directament un curs del Moodle 1.9 d'Àgora al Moodle 2 és el següent:

1.- Entreu al Moodle 2 amb un usuari/ària administrador/a o gestor/a tenint en compte la informació següent:
  • Les persones administradores del Moodle 2 veuen sempre tots els cursos del Moodle 1.9.
  • Les persones gestores:
    • Si el seu nom d'usuari/ària del Moodle 2 no existeix al Moodle 1.9, no veuran cap curs.
    • Si el seu nom d'usuari/ària del Moodle 2 es troba al Moodle 1.9:
      • Si aquest usuari/ària té permisos d'administració al Moodle 1.9 veurà tots els cursos.
      • Si l'usuari/ària no té permisos d'administració al Moodle 1.9, només veurà els cursos en els que està donat d'alta com a professor/a editor/a i dels quals podria fer una còpia de seguretat. Cal tenir en compte que el professorat-editor al Moodle 2 no té permisos per crear cursos i per tant, tot i veure'ls no els podrà restaurar. Per aquest motiu, si en algun moment el professorat editor/a ha de migrar algun dels cursos del Moodle 1.9 serà convenient assignar-li un rol global que li permeti fer la restauració al Moodle 2 (com ara el de creador de cursos o el de gestor/a).

2.- Des de la pàgina inicial, en el bloc Configuració cliqueu a l’opció Restaura.

Bloc Arranjaments

3.- A la part inferior de la pàgina de restauració de cursos, a la secció anomenada Restaura des del Moodle 1.9 (que només apareix en cas que hi hagi algun curs al Moodle 1.9), seleccioneu el curs que s'ha d'importar i feu clic al botó Continua.

Selecció del curs del Moodle 1.9 que es restaurarà al Moodle 2

4.- Seguidament el sistema us demanarà a quina categoria voleu ubicar aquest curs un cop estigui restaurat. Si la categoria on estava al Moodle 1.9 existeix en el Moodle 2 per defecte sortirà marcada aquesta categoria. En el cas que no hi sigui, haureu de seleccionar-ne una. Finalment, feu clic a Continua.

 Selecció de categoria

5.- Per pantalla apareixerà el registre d’accions realitzades que condueixen a la creació de la còpia de seguretat. Aquest procés pot ser una mica llarg en funció de la mida del curs. Comproveu que no apareix cap error i cliqueu al botó Continua.

Restaura des del Moodle 1.9


6.- Tot seguit es durà a terme la importació del curs en el Moodle 2. Espereu a que finalitzi, comproveu que no apareix cap error i feu clic al botó Continua.

Finalització amb èxit del procés de restauració

7.- Automàticament sereu redirigits al curs.

Curs restaurat en el Moodle 2

Un cop finalitza el procés de restauració cal tenir en compte que:

  • El cursos importats NO tenen un mètode d'inscripció definit i per tant, cal anar a Configuració | Administració del curs | Usuaris | Mètodes d'inscripció i seleccionar-ne un d'entre les opcions següents:
    • Inscripcions manuals
    • Accés de visitant
    • Autoinscripció
    • Sincronització de la cohort
  • Un cop definit el mètode d'inscripció ja podreu inscriure el professor/a-editor/a del curs anant a Administració del curs | Usuaris | Usuaris inscrits.

Ens cas de que apareguin errors, escriviu al fòrum de suport tot indicant de quin curs es tracta i quin error us ha aparegut.

Podeu trobar més informació sobre el traspàs de cursos a l'Apartat 4 del Bloc 1 dels materials de la Sessió tècnica del Moodle 1.9 al Moodle 2.

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Ús de les cohorts

per Administrador/a Espai de suport - divendres, 21 de juliol 2023, 13:42
 


Les cohorts o grups del lloc són una funcionalitat nova de Moodle 2 i faciliten la inscripció de conjunts d'usuaris de forma massiva amb una única acció. L'ús de les cohorts per a gestionar inscripcions a cursos suposa un gran estalvi de temps i de feina per a l'administrador/a del Moodle ja que simplifica les inscripcions manuals. Per tant, en comptes d'inscriure l'alumnat un a un, amb les cohorts és possible realitzar inscripcions amb un sol clic.

 

Com crear una cohort?

Les cohorts les poden crear tant els administradors com els gestors. Des de la primera plana del Moodle aneu a Administració del lloc | Usuaris | Comptes | Cohorts i feu clic a Afegeix una cohot nova.

Afegeix una cohort

A la finestra Afegeix una cohort nova ompliu les dades que es demanen i feu clic a Desa els canvis.
  • A context cal indicar l'àmbit de la cohort: sistema permet utilitzar-la a tots els cursos mentre que si es tria una categoria de cursos concreta, la cohort només es podrà fer servir en el cursos que inclogui aquesta. Per defecte és recomanable deixar "Sistema".
  • El camp Id de la cohort s'utilitza per importar usuaris de forma massiva a una cohort. Per aquest motiu, és important emplenar-ho amb un nom curt i representatiu del grup d'usuaris que contingui.

Dades de la cohort

Un cop generada la cohort feu clic a l'eina d'engranatge i trieu Assigna per afegir-hi els usuaris.

Cohorts disponibles

Seleccioneu els usuaris potencials que voleu que estiguin a la cohort, feu clic a Afegeix. i finalment, feu clic a Torna a les cohorts.

Membres de la cohort

Com inscriure una cohort a un curs (sincronització de la cohort)?

Entreu al curs on voleu sincronitzar la cohort i aneu a Participants. Al desplegable Usuaris inscrits trieu Mètodes d'inscripció



A continuació, al desplegable Afegeix un mètode tireu Sincronització de la cohort.



Trieu una cohort de la llista de disponibles i feu clic a Afegeix un mètode.

Finalment trobareu la llista de tots els usuaris que s'han inscrit en bloc a través d’aquesta cohort. Fent servir aquest mètode, en el moment que s'edita la cohort, els usuaris s'afegiran o eliminaran del curs de forma automàtica.

Com inscriure els usuaris d'una cohort a un curs?

Entreu al curs on voleu fer la inscripció d’usuaris mitjançant una cohort i aneu a Administració | Administració del curs | Usuaris | Usuaris inscrits i feu clic a Inscriviu usuaris i marqueu l'opció Visualitza les cohorts per veure les cohorts disponibles. A continuació feu clic a Enrol "x" users de la cohort desitjada.

Inscriu cohort

Finalment trobareu la llista de tots els usuaris que s'han inscrit en bloc a través d’aquesta cohort. Fent servir aquest mètode, els usuaris s'incriuen com si fos una inscripció manual de forma que, encara que s'editi la cohort, els usuaris del curs no es veuran afectats.

Usuaris inscrits

Afegir usuaris a una cohort a través d’un fitxer CSV

L'administrador/a del lloc també pot afegir usuaris a través d'un fitxer CSV a cohorts existents. Per fer-ho:
  • Aneu a Administració | Administració del lloc | Usuaris | Comptes | Carrega usuaris
  • Pengeu un fitxer de text amb el format següent:
username,password,firstname,lastname,email, cohort1
tomjones,Pass1234*,Tom,Jones,username@mail.invalid,idcohort1
marysmith,Pass1234*,Mary,Smith,username@mail.invalid,idcohort2

on idcohort1 i idcohort2 són els ID de les cohorts que ja existeixen, no els seus noms.

Com crear grups a partir de cohorts?

Per crear un grup a partir d'una cohort ja creada aneu a Administració del curs | Usuaris | Grups | Crea grups automàticament. Per tal de poder crear els grups a partir de les cohorts, cal que, prèviament hàgiu inscrit els usuaris al curs. Si el curs no té cap usuari no es podrà fer aquest pas.
 
Crear grups a partir d'una cohort
 
A continuació configureu els paràmetres necessaris per crear els grups a partir de les cohorts prèviament configurades:
 
Crea grups automàticament
Per desar el grup, feu clic a Tramet.
 
Podeu trobar més informació sobre l'ús de les cohorts al Bloc 10: Administració d'usuaris del curs Materials sobre el Moodle 2.
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Configuració del Moodle per utilitzar els repositoris de Google Docs

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 1 d’agost 2023, 12:40
 
Des d'abril del 2012, Google requereix una confirmació per poder accedir als fitxers de Google Drive i Google Fotos través dels repositoris del Moodle. El sistema de confirmació es coneix com OAuth i proporciona una major seguretat, tot i que necessita una configuració addicional al Moodle.

El procediment serà:


Aneu a Google APIs Console i autentiqueu-vos amb el nom d'usuari i contrasenya del centre, perquè no quedi lligat a cap usuari personal. Aquestes dades només serviran per configurar el repositori, un cop configurat, cada usuari haurà de fer servir les seves dades personals per accedir-hi i només veurà els seus propis documents.

  • Accediu a la consola i Afegiu un projecte nou:



  • Doneu-li un nom i feu clic a Crear.

  • Accediu a Biblioteca, cerqueu la "Google Drive API" i Habiliteu-la:




  • Abans de poder seguir comproveu que pantalla d'autorització té la configuració correcta. Feu clic a "Editar aplicación"



  • Ompliu els camps següents i Deseu.

  • Finalment feu clic a "Guardar".



  • A continuació, accediu a Credenciales (menú de l'esquerra) i seleccioneu ID de client d'OAuth:

  • A Tipus d'aplicació trieu Aplicació web. Doneu un nom i afegiu els URL seguents canviat "nompropidelcentre" pel nom propi del vostre centre.
  • Orígens de JavaScript autoritzats https://educaciodigital.cat
  • URIs de redirecció autoritzats https://educaciodigital.cat/nompropidelcentre/moodle/admin/oauth2callback.php




  • Finalment us apareixeran les dades que necessitareu per configurar el Moodle (Client ID i Client secret). Us recomanem que les copieu en un editor de text per accedir-hi més tard.


2. Configuració del repositori de Google Drive a Moodle

  • Per tal de configurar el Moodle perquè els usuaris es puguin autenticar mitjançant el seu compte de Google aneu a Administració del lloc | Servidor | Serveis OAuth 2 i creeu un nou servei de Google.


  • Introduïu el nom de servei (Google), el Client ID i el Client secret. Aneu amb compte de no introduir cap espai en blanc i Actualitzeu els canvis.



Després, aneu a Administració | Administració del lloc | Connectors | Repositoris | Gestiona els repositoris i activeu el repositori de Google Drive triant Habilitat i visible del menú desplegable.


Habilita Google Docs
 

Finalment, accediu als Paràmetres i comproveu que estigui seleccionat Google com el servei OAuth 2 i després, feu clic a Desa.

 

 
A partir d'aquest moment ja podreu accedir al documents de Google a través del selector de fitxers.
 
Selector de fitxers

 

 Podeu trobar més informació sobre la configuració dels repositoris al Bloc 9: Fitxers del curs Materials sobre el Moodle 2.
 
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Importació d'alumnat a partir de SAGA

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 20 de desembre 2016, 08:50
 

Incorporació de l'alumnat

SAGA ens permet exportar l'alumnat del centre en un fitxer CSV que servirà per incorporar aquest alumnat al Moodle de centre.
 
L'opció més recomanada és la de pujar-los a través d'un fitxer CSV, que crearem a partir d'una consulta al sistema SAGA, i tractant el fitxer resultant mitjançant un fitxer OpenCalc amb macros.
 

Exportació a un fitxer des de SAGA

Abans de començar cal assegurar-se que teniu permisos per crear consultes dins SAGA. L'administrador/a de SAGA (el director/a del centre sol tenir permisos per assignar-vos la capacitat de crear (no només executar) consultes.
 
Entreu a la pàgina de SAGA, a continuació aneu a l'enllaç de l'aplicatiu:
 
SAGA
 
Feu servir l'identificador d'ATRI per entrar al sistema SAGA. Podeu veure com crear la consulta al vídeo següent: De SAGA a Moodle - Consulta SAGA.
 
 
Tingueu en compte que és molt possible que apareguin els alumnes repetits, ja sigui per grups de desdoblaments o per optatives.
 
Exemple d'un fitxer exportat del SAGA: resultatsconsulta.csv.
 
 

Preparació del fitxer CSV per pujar a Moodle

 
El SAGA proporciona un fitxer de text amb els camps separats per ;, i amb els caràcters codificats amb Latin (no UTF-8). Per aquest motiu cal convertir el fitxer CSV de SAGA a un fitxer ods. Per fer-ho, obriu el fitxer resultatsconsulta.csv que ha creat SAGA amb l'OpenCalc i trieu les opcions següents:
 
Obriu el fitxer amb l'opencalc
 
  • Joc de caracters: Europeu occidental
  • Opcions del separador: ;
  • Delimitador de text: "
  • Finalment, marqueu la columna que veieu a la imatge de baix i poseu Amaga en el desplegable.
 
Importació
 
A continuació, reviseu el resultat en el full de càlcul i esborreu aquelles dades que no voleu importar a Moodle (grups d'instrumentals, optatives…) i deseu el fitxer en format ods.
 
Exemple d'un fitxer desat en ods: resultatsconsulta.ods.
 

Creació del fiter CSV a partir del saga2moodle2.ods

Un cop heu creat el fitxer ods amb les dades extretes del SAGA, obriu el fitxer següent: saga2moodle2.ods
 
Aquest fitxer ja té l'estructura per tal de fer correctament la conversió de SAGA a Moodle. Al obrir-lo el OpenCalc mostrarà una pantalla d'advertència:
 
Macros
 
Aneu a Eines | Opcions | OpenOffice.org | Seguretat i feu clic sobre el botó Seguretat de macros… i canvieu la seguretat a Mitjana.
 
Habilitar macros
 
Tanqueu el fitxer, torneu-lo a obrir i feu clic sobre Habilitar macros…
 
A continuació heu de copiar les dades exportades del SAGA dins les columnes corresponents, automàticament es calcularan les les columnes a exportar. El full de càlcul conté les funcions username i password que a partir de les caselles dels noms i cognoms crea un nom d'usuari/ària vàlid per a Moodle. La funció password genera aleatoriament una contrasenya.
 
Exemple: A partir del nom Joan El Masnou Espot, generen joan.masnou i jm8465 respectivament. Recordeu replicar la fòrmula a totes les cel·les que calguin.
 
El fitxer saga2moodle2 està dissenyat per fer coincidir el nivell dels usuaris (per exemple BATX 1A) amb les cohorts del Moodle. Per aquest motiu, és important crear una cohort per cadascun dels nivells (BATX 1A, BATX 1B...) que contingui el fitxer abans de fer la importació dels usuaris. D'aquesta forma, les inscripcions als cursos de l'alumnat, entre d'altres, serà molt més ràpida. Podeu trobar més informació sobre les cohorts i els seus usos a la pregunta freqüent Ús de les cohorts.
 
Un cop creeu les cohorts i tingueu les dades generades, copieu el resultat a un altre full. (Atenció, cal fer servir l'opció enganxament especial… i NO copiar les fórmules), i deseu com a fitxer text CSV. El programa demanarà si voleu conservar el format, cal dir . Com a paràmetres heu de posar:
 
Exportació del fitxer csv
 
Al darrer camp delimitador de text cal esborrar el contingut per no posar-ne cap.
 
Podeu veure el procés explicat al vídeo següent: Preparació del fitxer per pujar a Moodle
 
Assegureu-vos que el fitxer generat està codificat en UTF-8, en cas contrari podeu trobar problemes amb els caràcters especials. Per fer aqeusta comprovació podeu obrir el fitxer amb un programa de text, com ara el Notepad ++ o el Gedit.
 
Exemple d'un fitxer preparat per importar a Moodle: moodle.csv
 

Pujada al Moodle del fitxer CSV

Un cop tingueu generat el fitxer de text separat per comes, com el de l'exemple aneu a , seleccioneu el fitxer, pejeu-lo i finalment feu clic a Administració del lloc | Usuaris | Carrega usuaris.
  • Seleccioneu el fitxer CSV que teniu el disc
  • Trieu com a delimitador CSV: ; (si al desar el CSV hem triat un altre, aquí poseu el que pertoqui)
  • Com a codificació UTF-8
Penja usuaris
 
Trieu els Paràmetres i Valors per defecte per continuar amb la importació.
 
Previsualització de la càrrega d'usuaris
 
Paràmetres
  • Tipus de càrrega: Afegeix tots els usuaris, afegeix si escau un comptador al nom d'usuari, aquesta opció ens permetrà que si hi ha dos noms d'usuari/ària iguals, al segon que afegeixi, li posarà un "2" al final del nom d'usuari/ària, i així ho mostrarà en el resum.
  • Nova contrasenya d'usuari: camp requerit en el fitxer.
  • Evita adreces de correu duplicades: No
    • IMPORTANT: Per poder triar aquest paràmetre cal activar l'opció "Permet comptes amb el mateix correu" anant a Administració del lloc | Connectors | Autenticació | Gestió de l'autenticació. En cas que no estigui activada l'opció no podreu triar el paràmetre anterior.

 
Valors per defecte
  • Correu electronic: Per exemple podeu posar username@mail.invalid penseu que cal que tingui l'estructura d'adreça electrònica, però no cal que sigui real.
    NOTA: Si els correus electrònics dels usuaris no són vàlids, feu servir el correu electrònic següent: username@mail.invalid, d'aquesta manera, el sistema obviarà l'enviament de correu a aquests usuaris i, per tant, es millorarà el rendiment.
  • Mostra el correu electrònic: Oculta a tothom la meva adreça de correu electrònic. Per qüestions de privacitat, caldrà triar aquesta opció. La comunicació es pot fer igualment fent servir la missatgeria interna de Moodle, ja que el mateix sistema s'encarrega d'enviar còpia al usuari.
  • Subscripció automàtica al fòrum: NO Aquesta opció podeu triar el que creieu convenient.
Un cop tingueu configurats els paràmetres i els valors per defecte, feu clic a carrega usuaris.
 
Usuaris repetits
 
En cas que trobeu alumnes diferents que coincideixi el seu nom d'usuari/ària, en el resum el Moodle indicarà quin son els noms d'usuari/ària nous. És important modificar aquests noms d'usuari/ària al fitxer CSV, per tal de tenir una base de dades correcta amb el que existeix al Moodle.
 
Quan el nombre d'alumnes és elevat, no és fàcil controlar tots els canvis de noms que s'han produït. En aquest cas, podeu copiar el contingut de la pàgina de resum d'importació a un full de càlcul de OpenCalc. D'aquesta manera podeu filtrar pel camp Estat, i obtenir tots els canvis de noms que s'han fet.
 
Per tal de donar als estudiants els seus noms d'usuari/ària i contrasenya, podeu fer servir el OpenBase per tal de crear un informe amb les dades que heu pujat al moodle. D'aquesta manera es poden donar aquestes dades als tutors/es per tal que les comuniquin a l'alumnat. Podeu partir d'aquest exemple simple de base de dades i afegir-li la taula CSV que heu fet servir per pujar els alumnes, tot fent un copia enganxa sobre la taula creada.
 
NOTA: Aquesta pregunta freqüent és una adaptació pel Moodle 2 de la Pràctica 2 del Mòdul 5 del curs Gestió i administració d'un Moodle de centre (ja que l'original es basa en Moodle 1.9).
 
Podeu trobar més informació sobre la importació d'alumnat a través de SAGA l'Apartat 2 del Bloc 2 dels materials de la Sessió tècnica del Moodle 1.9 al Moodle 2.
Administrador/a Espai de suport

MOODLE2: Què cal fer per tal que la Intraweb i el Moodle 2 d'Àgora treballin de forma conjunta?

per Administrador/a Espai de suport - dilluns, 9 de febrer 2015, 12:38
 

Índex de continguts


Els principals avantatges que té fer que la Intraweb i el Moodle treballin de forma conjunta són:
  • Un estalvi de temps en la gestió d'usuaris ja que passar usuaris des de la Intraweb al Moodle o a l'inrevés és ràpid i senzill.
  • La validació única entre les dues plataformes si s'accedeix des de la Intraweb.
  • La gestió dels participants dels cursos del Moodle des de la Intraweb de manera àgil i simple.

Activació de la validació al Moodle 2 per tal que reconegui als usuaris de la Intraweb

Per aconseguir que el Moodle sigui capaç de reconèixer els usuaris de la Intraweb amb validació única o Single Sign-On (SSO) cal activar la validació des d'una base de dades externa.

Accediu com a administrador/a al vostre Moodle, aneu a Administració del lloc | Connectors | Autenticació | Gestió de l'autenticació i activeu la validació des d'una Base de dades externa fent clic la icona amb l'ull gris.

Activar la base de dades externa

Veureu que l'opció de validació des d'una Base de dades externa queda activada.

Base de dades externa activada

Activació i configuració del mòdul de Moodle de la Intraweb

Per defecte el mòdul de la Intraweb que fa possible la sincronització amb el Moodle està desactivat. El primer que s'ha de fer és activar-lo.

Entreu a la Intraweb com a administrador/a i aneu a Administració | Sistema | Mòduls

Mòduls

Busqueu el mòdul IWmoodle dins de la llista, comproveu que es mostri com Actiu.
Mòdul activat

En el cas que no aparegui Actiu, feu clic a la fletxa verda per instal·lar-lo.

Instal·la

A continuació trobareu activat l'enllaç IWmoodle que us permetrà accedir a la configuració del mòdul.

Feu clic sobre l'enllaç IWmoodle per visualitzar la llista de cursos que teniu a Moodle. Per configurar el mòdul feu clic a l'enllaç Configura el mòdul i ompliu el formulari amb les dades que se sol·liciten.

Configuració del mòdul


Creació del bloc de cursos de Moodle

Un cop hagueu configurat el mòdul, tindreu a la vostra disposició un tipus de bloc nou anomenat Moodle2/Cursos disponibles al Moodle que donarà accés als usuaris de la Intraweb al Moodle i on es mostrarà la llista de cursos als que té accés l'usuari/ària.

Entreu a la Intraweb com a administrador/a, aneu a Administració | Sistema | Blocs i feu clic a Crea un bloc.

Crea bloc

  •  
Poseu un Títol, trieu el Bloc a afegir, en aquest cas Moodle2/Cursos disponibles al Moodle, trieu l'Idioma i finalment la Posició (columna) dins de la pantalla principal on voleu que aparegui el bloc.

Crea un bloc

Pot passar que un usuari/ària tingui accés al bloc de cursos, però que encara no hagi accedit mai al Moodle. En aquest cas, en el bloc se l'informarà d'aquesta situació i se li demanarà que entri al Moodle per primera vegada i activi, així, el compte d'usuari/ària. Així mateix, si l'usuari/ària està preinscrit a cursos, ja sigui com a alumne/a o professor/a, també serà informat per mitjà del mateix bloc.

Moodle2

A la pregunta freqüent Què cal fer per sincronitzar usuaris al Moodle i a la Intraweb? s'explica la sincronització d'usuaris entre Intraweb i Moodle.

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Configuració de Moodle per utilitzar el repositori de Dropbox

per Administrador/a Espai de suport - divendres, 24 d’octubre 2014, 14:19
 

Podeu trobar tota la informació necessària sobre la configuració del repositori Dropbox a l'enllaç següent: http://ateneu.xtec.cat/wikiform/wikiexport/cmd/tac/moodle2/b9_fitxers/dropbox
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Com descarregar un fòrum sencer del Moodle 1.9?

per Administrador/a Espai de suport - divendres, 25 de setembre 2015, 11:03
 
Una de les necessitats que us podeu trobar amb la migració al Moodle 2 és que en no poder restaurar cursos amb dades d'usuari/ària necessiteu alguna forma per accedir de forma estàtica a fòrums de discussió de cursos anteriors.
 
Per poder descarregar un fòrum sencer (amb intervencions i fitxers adjunts) cal instal·lar una extensió al navegador Firefox anomenada ScrapBook. Existeixen altres extensions per altres navegadors que també poder fer el mateix servei.
 

Instal·lar el complement ScrapBook

Obriu el Firefox i aneu a l'enllaç per descarregar el complement ScrapBook. Seguidament feu clic al botó +Afegeix al Firefox.
 
Instal·leu el complement ScrapBook
 
 
A continuació se us obrirà una finestra per instal·lar el complement. Feu clic al botó Instal·la-ho ara.
 
Instal·leu el complement
 
Un cop instal·lat el complement reinicieu el Firefox.
 
Quan s'hagi reiniciat el Firefox cal anar a Eines | Complements | Extensions per tal de configurar el complement. A la pàgina que se us obrirà apareixeran tots els complements que teniu instal·lats al vostre navegador. Trobeu l'anomenat ScrapBook i feu clic al botó Preferències.
 
Preferències
A la pantalla de configuració del complement haureu de fer clic a la pestanya Organize i triar la carpeta on voleu desar les vostres exportacions. Feu clic al botó Save data to i escolliu el directori que desitgeu. A continuació feu clic a Tanca i reinicieu de nou el navegador.
 
Carpeta on es desarà l'exportació de fitxers
 
 
Com descarregar un fòrum?
 
Per descarregar un fòrum concret dins d'un Moodle (o qualsevol altra pàgina que es desitgi) en primer lloc cal accedir a la pàgina principal del fòrum que voleu descarregar.
 
Per a aquesta documentació s'ha fet servir el Fòrum de notícies d'Àgora ubicat a l'adreça següent: http://educaciodigital.cat/moodle/moodle/mod/forum/view.php?f=53&showall=1
 
Un cop accediu a l'adreça desitjada aneu al botó que s'ha generat a la barra del navegador que diu ScrapBook i feu clic a Save Page As...
 
Save Page As...
 
A continuació accedireu a la finestra de configuració de la descàrrega. Depenent del tipus de fitxers que contingui el fòrum o pàgina que voleu descarregar haureu de tirar unes opcions o unes altres:
  1. Al paràmetre Download linked files, marqueu els tipus de fitxers que voleu descarregar. En el cas que hi hagi algun que no està predefinit, podeu escriure l'extensió a l'apartat Custom.
  2. Al paràmetre In-depth Save haureu de triar quants nivells per sota voleu descarregar. En el cas d'un fòrum de Moodle és suficient amb un 1.
  3. Deixeu la resta de paràmetres amb les opcions per defecte i feu clic a Save.
 
Edició dels paràmetres
 
Seguidament se us obrirà una finestra amb tots els enllaços que el complement descarregarà al vostre ordinador. Com veureu, al principi de la llista, hi ha enllaços com http://www.gencat.cat/educacio o http://www.xtec.cat que no cal descarregar i per tant, cal definir l'URL a partir de la qual es vol iniciar la descàrrega. 
 
Per fer-ho cal fer clic al botó Pause (abans que comenci el procés) i a continuació al botó Filter.
 
Afegir filtre
 
De les diferents opcions que apareixeran en fer clic a Filter cal triar la que diu Filter by String i escriure la URL a partir de la qual s'iniciarà la descàrrega.
 
L'adreça que s'ha d'afegir en aquest punt ha de ser la mateixa adreça de punt de partida, en aquest exemple l'adreça és:
http://educaciodigital.cat/moodle/moodle/mod/forum/view.php?f=53&showall=1 
i eliminar tot el que hi ha a partir de la última barra.
http://educaciodigital.cat/moodle/moodle/mod/forum/view.php?f=53&showall=1
I afegir al final l'expressió "discuss.php". Segons l'exemple, quedaria per tant de la forma següent:
http://educaciodigital.cat/moodle/moodle/mod/forum/discuss.php
Recordeu fer aquesta modificació de l'URL a partir del fòurm que vosaltres voleu descarregar i copieu-la al porta retalls.
 
Finalment, cal fer clic a D'acord.
 
Afegir string
 
Per reiniciar la descàrrega dels fitxers feu clic a Start.
 
Start
 
Un cop finalitzat el procés trobareu tots els documents dins de la carpeta data ubicada a la ruta que hàgiu especificat als paràmetres del complement. Dins d'aquesta carpeta data, es crearà una subcarpeta per cadascuna de les descàrregues que realitzeu. Per obrir la pàgina principal de fòrum haureu de buscar el fitxer index.html.
 

Com enllaçar aquest fòrum estàtic a un curs del Moodle 2?

El Moodle 2, tal i com passava amb el Moodle 1.9, permet pujar fitxers comprimits (ZIP), descomprimir-los en el servidor i indicar quin és el fitxer principal. La millora afegida a aquest tipus de recurs en el Moodle 2 és que per met afegir més d'un fitxer, fins i tot carpetes senceres.
 
Per enllaçar un fòrum estàtic a un curs del Moodle 2 seguiu els passos següents:
 
  1. Feu un fitxer ZIP amb tots els fitxers descarregats.
  2. Obriu el curs on es vol afegir aquest contingut.
  3. Activeu l'edició del curs.
  4. Afegiu un recurs del tipus Fitxer.
 
Afegir un recurs
 
A continuació
  1. Afegiu un Títol i una Descripció al recurs.
  2. A l'apartat Contingut feu clic a Afegeix i seleccioneu el fitxer comprimit que conté el fòrum desat.
  3. Un cop incorporat el fitxer seleccioneu-lo i a la finestra que s'obrirà feu clic a Unzip.
Afegir un fitxer
Un cop finalitzi el procés de descompressió veureu tots els fitxers que contenia el ZIP. En aquesta finestra:
  1. Busqueu el fitxer index.html .
  2. Feu clic per seleccionar-lo.
  3. A la finestra que s'obrirà trieu Configura el fitxer principal.
  4. Acabeu de configurar les Opcions del recurs, els Paràmetres comuns i feu clic a Desa els canvis i torna al curs.
 
Configura el fitxer principal
Un cop retorneu a la finestra principal del curs trobareu el recurs i quan hi entreu s'obrirà el fòrum que havíeu descarregat.
 
Cal recordar que aquest fòrum és un recurs estàtic i de consulta, en cap moment es podrà realitzar cap intervenció al fòrum.
 
Vista del fòrum inclòs com a recurs al Moodle
 
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: On es troben els mètodes d'inscripció dels cursos? Com es configura l'autoinscripció o l'accés de visitants?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 1 d’agost 2023, 12:49
 
Per afegir un mètode d'inscripció a un curs cal anar a Participants, fer clic a l'eina d'engranatge i accedir a Mètodes d'inscripció.
 
Mètodes d'inscripció
 
A la finestra següent feu visible el tipus d'inscripció que voleu o seleccioneu quin tipus d'inscripció voleu per al curs:
  • Inscripcions manuals, en cursos nous ve activat per defecte.
  • Accés de visitant, només cal fer-lo visible de la llista fent clic a l'ullet.
  • Autoinscripció, en cas que vulgueu que l'alumnat disposi d'una clau d'inscripció per inscriure's.
  • ... altres mètodes que hi hagi configurats al Moodle
 
Seleccioneu el mètode d'inscripció
 
Un cop triat i configurat el mètode d'inscripció desitjat ja podeu inscriure els usuaris al curs.
 
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Quins continguts multimèdia funcionen al Moodle?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 1 d’agost 2023, 12:56
 
 
Per tal d'afegir continguts multimèdia al Moodle cal activar els filtres multimèdia en cas que no estiguin activats. Aquest filtre està activat per defecte a l'Àgora i es troba a Administració del lloc | Connectors | Filtres | Gestiona els filtres.
 
Paràmetres dels filtres
 
En segon lloc, és necessari configurar el Moodle perquè permeti les etiquetes EMBED i OBJECT. Per fer-ho, cal anar a Administració del lloc | Seguretat | Normativa del lloc i activar el paràmetre corresponent.
 
Permet etiquetes EMBED i OBJECT
 
Finalment, en aquesta mateixa pàgina, cal activar l'opció Habilita el contingut de confiança.
 
contingut_confian.png
 
Un cop activats aquests tres paràmetres ja es poden incloure continguts multimèdia a la majoria dels recursos i activitats del Moodle. Però cal tenir en compte que no tots els continguts multimèdia es poden incloure ni tampoc funcionen a tot arreu. A trets generals es pot dir que:
  • Els recursos multimèdia funcionen correctament a gairebé totes les activitats i/o recursos i etiquetes HTML dins dels cursos a excepció dels fòrums on, per qüestions de seguretat Moodle no permet la seva incrustació. 
    • Als fòrums dels cursos es poden afegir continguts com Youtube i Vimeo però no d'altres com Prezi, SlideShare, Picturetrail... Tot i que aquests recursos no es poden encastar al cos del missatge, sempre és possible referenciar-los mitjançant un enllaç al seu URL original.
  • Al fòrum de notícies de la pàgina principal del Moodle es poden afegir continguts com Youtube i Vimeo, però cal tenir en compte que aquest fòrum és el que té més restriccions.
Per tal d'afegir aquests tipus de continguts i facilitar-ne la seva incrustació, també es poden configurar diferents repositoris que ofereix el Moodle com el de Picasa (les dades de configuració són les mateixes que les de Google Docs) o el de Youtube (aquest repositori no necessita configuració addicional).
 
Podeu trobar més informació sobre els continguts multimèdia a les pàgines següents:
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Quins són els mòduls d'activitat, blocs i filtres actius a l'Àgora?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 1 d’agost 2023, 13:00
 
El servei Moodle d'Àgora està basat en la versió Moodle 4.1 i incorpora algunes millores addicionals, com ara mòduls d'activitat, blocs i filtres extres desenvolupats des del Departament d'Educació.
 

Els mòduls d'activitats i recursos que hi ha actius a l'Àgora en aquests moments són:

  • Els que venen per defecte al nucli de Moodle:
    • Tasca (assignment): Permet al professorat recollir treballs elaborats per l'alumnat en diferents formats.
    • Carpeta (folder): Permet organitzar fitxers. Dins d'una carpeta poden haver altres carpetes.
    • Consulta (choice): És una activitat de preguntes senzilles, els alumnes han de triar la resposta d'una llista.
    • Base de dades (data): L'alumnat pot entrar dades en un formulari dissenyat pel professorat.
    • Eina externa (external tool): Permet als participants interaccionar amb recursos que compleixen l'estàndard LTI d'altres llocs web.
    • Enquesta (survey): Permet l'ús d'enquestes prefixades.
    • Etiqueta (label): Permet posar etiquetes de text als cursos.
    • Fitxer (file): Permet afegir qualsevol tipus de fitxer, document de text, full de càlcul, so, vídeo...
    • Fòrum (forum): Permet crear fòrums de discussió.
    • Glossari (glossary): Permet crear i mantenir llistats de definicions.
    • Llibre (book): Permet crear un recurs amb moltes pagines amb l'estil d'un llibre.
    • Lliçó (lesson): Permet la generació de contingut.
    • Paquet de contingut IMS (imscp): Permet afegir material estàtic amb format IMS Content package provinent d'altres llocs fora del Moodle.
    • Pàgina (page): Pàgina web creada per professor/a editor dins del Moodle. 
    • Qüestionari (quiz): Permet la creació de qüestionaris.
    • Retroacció (feedback): Permet crear enquestes per tal de recollir dades. Conté preguntes predeterminades però també se'n poden crear de noves.
    • SCORM (scorm): Sharable Content Object Reference Model. Permet integrar paquets de material que segueixen aquest format.
    • URL (url): Permet enviar l'estudiant a qualsevol lloc web, per exemple, la wikipedia.
    • Wiki (wiki): Permet la creació col·laborativa de documents.
    • Taller (workshop): Activitats per a treballar en grup.
    • H5P: Permet que un professor registri l'assistència a les classes i que els estudiants vegin el seu propi registre d'assistència.
  • Alguns mòduls no estàndards:
    • JClic (jclic): Permet integrar activitats JClic als cursos i recollir-ne les puntuacions.
    • Questionnaire (questionnaire): Permet la creació de qüestionaris de valoració i/o enquestes.
    • Contingut remot (rcontent). Permet integrar paquets de material de les editorials.
    • Qüestionari Hot Potatoes (hotpot): Permet integrar activitats HotPotatoes a un curs.
    • Diari (journal): Versió 2019011500. Permet la comunicació entre professorat i alumnat.
    • Marsupial: Fa possible la integració amb Moodle dels llibres digitals contractats, de manera que se simplifica l'accés i, si el llibre ho permet, es desen els resultats al Moodle.
    • Format de curs senzill: Senzill és un format de curs molt visual que està especialment orientat a l’alumnat dels centres d'infantil i primària, tot i que es pot utilitzar amb altres finalitats des de qualsevol dels espais Moodle d’Àgora.
    • Elecció de grup: Permet que l'alumnat d'un curs triï un grup i s'inscrigui automàticament al grup triat.
    • Assistència: Permet la creació d'activitats interactives. Les activitats s'incorporen de manera molt senzilla sense la necessitar de saber programar en HTML5.
  • Per motius de seguretat s'han desactivat els mòduls següents:
Els blocs que estan instal·lats a l'Àgora actualment són bàsicament els que venen per defecte al nucli d'Àgora, és a dir:
  • Activitat recent: Mostra en una llista breu els esdeveniments que hi ha hagut des de l'últim accés al curs, incloent els missatges nous i els usuaris nous.
  • Activitats: Permet la navegació entre els tipus d'activitats diferents disponibles a la pàgina principal.
  • Activitats socials: Només es pot afegir a cursos de tipus social. Afegeix un menú de recursos i activitats del curs.
  • Compleció
  • Calendari: Mostra els esdeveniments següents.
  • Cerca fòrums: Facilita la localització d'una paraula o frase en els fòrums de la pàgina principal. És recomanable afegir-ho en cas que la pàgina principal contingui un fòrum (per exemple el de notícies) per facilitar la localització de la informació.
  • Cercador de col·lectivitat: Permet als usuaris accedir a hubs de la comunitat i descarregar cursos.
  • Client RSS: Permet sindicar canals de notícies de llocs web externs i mostrar-los dins de Moodle. D'aquesta forma, com la informació d'aquests llocs web externs va canviant amb el temps, el contingut del bloc s'actualitza automàticament.
    • Global. Esdeveniment visible per tots els cursos. Només el pot crear l'administrador/a.
    • Curs. Esdeveniment visible només pels membres del curs. El pot crear el professorat.
    • Grup. Esdeveniment visible només pels membres del grup. El pot crear el professorat.
    • Usuari/ària. Esdeveniment personal. El pot crear tant el professorat com l'alumnat i només és visible per l'usuari/ària que el dóna d'alta.
  • Comentaris: Permet als usuaris afegir comentaris.
  • Descripció del curs/lloc: Mostra el contingut definit a la Descripció per a la pàgina inicial dels Paràmetres de la primera plana.
  • Dreceres d'administració: Permet als administradors desar als favorits les opcions d'administració consultades amb més freqüència per simplificar l'accés.
  • Enllaç a la secció: Crear un menú amb accés als temes i seccions del curs.
  • Entrada: Mostra un diàleg d'inici de sessió.
  • Entrada aleatòria al glossari: Mostra cada vegada que s'accedeix a la pàgina principal, una entrada diferent del glossari escollit.
  • Entrades recents al blog: Aquest bloc pot ser configurat per mostrar les darreres entrades d'un blog.
  • Esdeveniments propers: Mostra els esdeveniments futurs en una llista resumida. El nombre de dies d'antelació es pot determinat mitjançant un dels paràmetres de configuració que hi ha a Administració del lloc > Aparença > Calendari.
  • Estat de compleció del curs: Mostra l'estat de compleció del curs en el cas que s'estigui fent servir.
  • Etiquetes: Mostra el núvol d'etiquetes del lloc amb mides diferents de forma que, com més gran sigui l'etiqueta, més elements tindrà associada.
  • Etiquetes del blog: Mostra la llista de bitàcoles on la mida de la font indica visualment l'ús que té cada bloc. D'aquesta forma, les bitàcoles més utilitzades apareixen en una mica de font més gran.
  • HTML: Permet crear blocs amb qualsevol contingut HTML, com ara enllaços d'interès, imatges, vídeos…
  • L'usuari ha entrat: Mostra informació sobre l'usuari/ària que està autenticat al Moodle.
  • Llista de Cursos: Mostra un menú amb accés als cursos donats d'alta al Moodle.
  • Menú de blog: Conté enllaços a funcionalitats relacionades amb les bitàcoles o blocs. En concret, facilita l'accés per afegir una entrada nova, veure les entrades, editar les preferències de la bitàcola, veure les entrades del lloc i afegir/eliminar etiquetes.
  • Menú principal: Permet als administradors del lloc afegir recursos i activitats per a la pagina principal del lloc.
  • Missatges: És un enllaç directe a la missatgeria interna de Moodle. Donat que es tracta d'un sistema força més precari que el correu electrònic és recomanable evitar-ho i motivar tant a l'alumnat com al professorat a utilitzar eines més col·laboratives com ara els fòrums.
  • Persones: Mostra la llista de participants dels curs. Només els administradors poden veure aquest bloc a la primera pàgina d'un lloc Moodle.
  • Progrés de compleció: Control del progrés de l'alumnat en el curs.
  • Resultats del qüestionari: Mostra les qualificacions més altes i/o més baixes d'un qüestionari del curs. Ha d'existir un qüestionari al curs.
  • Resum del curs: Mostra el resum o la descripció del curs definida als Paràmetres del curs.
  • Retroacció: Ofereix un enllaç a totes les activitats de Retroacció afegides a la pàgina principal.
  • Servidors en xarxa: Mostra la llista d'espais Moodle i/o Mahara que estan connectats a aquest entorn.
  • Tutelats: Proporciona al mentor/a un accés directe a la pàgina de perfil dels seus tutelats.
  • Últimes notícies: Mostra els darrers enviaments realitzats al Fòrum de notícies.
  • Usuaris en línia: Mostra la llista de persones que es troben en un moment donat connectats a l'espai Moodle.
Àgora també incorpora alguns blocs desenvolupats pel Departament d'Educació:
  • Avisos (advises): Permet als administradors del servei Àgora enviar comunicats als espais Moodle que apareixen en un bloc HTML a la part superior dreta del la pàgina principal que pot consultar tothom o només els administradors de l'espai Moodle (en funció dels destinataris als que s'hagi adreçat cada missatge).
  • Els meus llibres (my_books): Està vinculat als mòduls de Contingut remot i SCORM remot i facilita a l'alumnat l'accés als llibres digitals des de la pàgina principal del Moodle.

Els filtres que hi ha actius a l'Àgora en aquests moments són:

Eines disponibles a Àgora:

  • Recursos remots (rcommon): Facilita la gestió dels llibres digitals que es poden utilitzar amb els mòduls d'activitats de Contingut Remot.