dissabte, 20 d’abril 2024, 00:56
lloc: Portal de suport d'Àgora-EIX
Curs: Portal de suport d'Àgora-EIX (Suport d'Àgora-EIX)
Glossari: Preguntes freqüents
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: A qui va adreçat el format de curs “Senzill per temes”?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 29 d’agost 2017, 15:38
 

Senzill per temes és un format de curs molt visual que està especialment orientat a l’alumnat dels centres d'infantil i primària, tot i que es pot utilitzar amb altres finalitats des de qualsevol dels espais Moodle d’Àgora. Es tracta d’un format de tema no estàndard de Moodle que l'equip d'Àgora ha adaptat per incorporar-hi algunes millores, com ara les icones personalitzades.

Ideat pel Govern d'Andorra i desenvolupat per UPCnet, amb l'objectiu d'apropar l'entorn virtual d'aprenentatge EDUC& als alumnes més petits.

Per veure com configurar aquest format podeu consultar la pregunta Com funciona el format de curs “Senzill per temes”?.

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Com funciona el format de curs “Senzill per temes”?

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 30 de setembre 2020, 15:40
 

El format "Senzill per temes" afecta a la visualització del curs dels usuaris amb rol estudiant de forma que tots els recursos i activitats es mostren només amb una icona, que té una mida més gran de l'habitual (128x128px) que, fins i tot, es pot personalitzar.

Per utilitzar aquest format a un curs Moodle cal seguir els passos següents:

  • Entreu al curs amb un usuari/ària amb permisos d’edició.
  • Feu clic a l'eina d'engranatge i accediu a Edita paràmetres.
Paràmetres
  • Desplegueu la llista Format i seleccioneu l’opció “Format senzill per temes”.
Selecciona format senzill
  • Reviseu les opcions del format senzill per temes per ajustar-los a les necessitats del curs. Així, per exemple, és recomanable deixar amagats els blocs laterals (per facilitar la navegació a l’alumnat i evitar que es distreguin amb aquesta informació). En cas que vulgueu que es mostrin els blocs laterals heu de marcar l'opció Mostra blocs laterals.
Oculta blocs

  • Feu clic sobre el botó Desa els canvis i visualitza.


Si el curs té el “Format senzill per temes”, en crear/editar qualsevol recurs/activitat apareixerà un apartat al final per seleccionar la icona que ha de tenir associada:

  • Fes servir la imatge existent. Permet mantenir la icona actual per al recurs/activitat, usar la icona predeterminada del format Senzill per a cadascun dels tipus de recursos/activitats, o usar una de les icones predefinides per diferents àrees.
Icones pel format senzill

 
  • Puja una imatge. Permet escollir una imatge per personalitzar la icona que ha de representar el recurs/activitat. La imatge ha d'estar en format JPG, PNG o GIF i és recomanable que sigui de 128x128 píxels (és a dir, 128px d'amplada i 128px d'alçada). En cas que la mida sigui diferent, la imatge possiblement es veurà deformada o amb mala qualitat.
Puja una imatge


Mentre tingueu l'edició del curs activada, a la vista del professor/a, l’aparença del curs serà amb les icones normals. En el moment que desactiveu l'edició veureu el curs amb el tema “senzill per temes” aplicat. També podeu canviar el rol a Estudiant per assegurar-vos que veieu el mateix que veuran els vostres alumnes.

Curs de mostra



Per veure qui pot utilitzar aquest format podeu consultar la pregunta A qui va adreçat el format de curs “Senzill per temes”?.

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Què s'ha de fer per afegir un menú superior?

per Administrador/a Espai de suport - divendres, 4 d’agost 2023, 09:01
 

El Moodle permet afegir una barra de menú als espais Moodle d'Àgora.

Podeu trobar més informació sobre com afegir aquesta barra de menú del vostre Moodle a l'apartat Personalitzacó dels menús de navegació dels materials sobre el Moodle.

 Menú superior

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Com es configura el servei de correu?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 11 de març 2014, 09:48
 

Fins al maig de 2011 per l'enviament de correu s'utilitzava el servidor SMTP de Gmail vinculat a cada centre. Ara bé, a partir d'aquesta data s'ha posat en marxa un servei nou de correu, proporcionat pel Departament i totalment integrat amb Moodle, que deixa de dependre del servidor de Gmail.

Per aquest motiu, des d'aquesta data no és necessari configurar el servidor de correu ja que, per defecte, tots els espais Moodle d'Àgora fan servir aquest sistema. En aquest sentit, és important tenir en compte que és recomanable revisar els paràmetres següents:

  • Nom de suport. Apareix com a nom de referència en aquells missatges relacionats amb el suport als usuaris (alta d'usuaris, recuperació de contrasenyes perdudes, ... )

  • Correu de suport. Es mostra al camp "Respon a" en els missatges de suport als usuaris (com ara el de canvi de contrasenya).

Cal recordar que per a gestionar aquests paràmetres de configuració anteriors cal accedir-hi a través del menú Administració del lloc | Servidor | Contacte de suport.

 

Administrador/a Espai de suport

MOODLE: "Habilita sols membres del grup" per als "Agrupaments".

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 22 de setembre 2020, 13:37
 

Habilita sols membres del grup per als agrupaments era una funcionalitat de Moodle, en fase experimental, que permetia assignar tasques i recursos determinats només per a un agrupament. A partir de la versió 2.8 del Moodle aquesta opció ha quedat integrada dins de l'apartat Restriccions d'accés de les activitats o recursos des d'on es pot triar si l'activitat o recurs està disponible per tots els grups, només un grup determinat o un agrupament.


Per habiltiat la restriccions d'accés (Accés restringit) cal que l'administrador del Moodle vagi a Administració del lloc | Característiques avançades | Habilita l'accés restringit.


Podeu trobar més informació sobre els grups i agrupaments en aquest enllaç: http://ateneu.xtec.cat/wikiform/wikiexport/cmd/tac/moodle2/b10_usuaris/06_agrupaments

Administrador/a Espai de suport

GENERAL: Què són els gestors de centre?

per Administrador/a Espai de suport - divendres, 20 de novembre 2015, 09:56
 
A partir del curs 2011/12 la gestió dels serveis proporcionats per Àgora es modifica lleugerament amb l'objectiu de fer que aquesta tasca sigui més senzilla i segura, a la vegada que s'implementen funcionalitats noves relacionades amb aquests serveis.

Una de les principals novetats és l'aparició de la figura del "Gestor de centre" que serà l'usuari XTEC encarregat de realitzar les diferents tasques relacionades amb la gestió dels serveis en lloc d'utilitzar, com es feia fins ara, el codi de centre. Amb aquest canvi, cada acció realitzada té al darrera una persona física i no un usuari genèric. Cada centre podrà disposar de fins a tres gestors.

El procediment que s'ha de seguir des del centre per tal de designar el primer gestor es descriu en el diagrama següent:

Diagrama de funcionament dels Gestors de centre

A la pregunta freqüent "Com es designen els gestors de centre?" s'explica com donar d'alta un gestor/a de centre.
Administrador/a Espai de suport

GENERAL: Com es designen els gestors de centre?

per Administrador/a Espai de suport - dimarts, 12 de setembre 2023, 10:12
 


Per assignar el primer gestor, el centre s'haurà d'autenticar a l'eina de gestió amb l'usuari/ària XTEC (per exemple, a1234567) i la contrasenya corresponent. Cal accedir amb el compte de Google de la XTEC.

Autenticació del centre al portal
Després d'entrar, per accedir al formulari que li permetrà designar el seu primer gestor, haurà de fer clic a l'apartat El meu Àgora | Gestors.

Per activar un gestor nou cal indicar el nom d'usuari XTEC de la persona a què es vol designar, sense @xtec.cat. El centre haurà de comunicar a la persona designada que ja pot accedir a l'eina de gestió per sol·licitar serveis i fer altres tràmits.

Abans d'enviar el formulari és molt important assegurar-se que les dades són correctes. 

Dessignar gestor


A partir d'aquest moment tant el centre com el nou gestor podran afegir i esborrar gestors segons les serves necessitats.

Gestor confirmat

Un cop acceptades les funcions de gestió, l'usuari tindrà accés a l'apartat “El meu Àgora”, on disposarà de les opcions següents:
  • Serveis. Mostra informació sobre els serveis d'Àgora (Moodle, Nodes o Intraweb) que ha sol·licitat el centre. Per cada servei indica l'estat en què es troba, l'usuari que n'ha sol·licitat l'activació, l'adreça web (si aplica), la data d'activació i l'espai de disc ocupat i total (si aplica).
  • Enviament de fitxers grans al Moodle. Aquesta opció només apareix si el servei de Moodle està activat. Permet enviar al sistema de fitxers del Moodle fitxers més grans de 10MB.
  • Sol·licitud de serveis. Permet al gestor sol·licitar els diferents serveis d'Àgora en nom del centre al que representa. En la pregunta freqüent "Vull donar-me d'alta al servei, què he de fer?" s'explica com realitzar aquesta sol·licitud.
  • Gestors. Permet assignar nous gestors al centre, fins a un màxim de 4, i/o eliminar algun dels existents. El procediment a seguir és el mateix que s'ha descrit pel primer gestor.
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Guia ràpida per activar i configurar Marsupial a l'Àgora

per Administrador/a Espai de suport - dijous, 8 d’octubre 2020, 10:49
 

El servei Marsupial d'Àgora fa possible la integració amb Moodle dels llibres digitals contractats, de manera que se simplifica l'accés i, si el llibre ho permet, es desen els resultats al Moodle. Els passos per poder utilitzar aquest servei a Àgora són els següents
  1. Activar el servei Marsupial accedint com administrador/a a Administració del lloc | Connectors | Connectors locals | Recursos Remots. Amb aquest pas també s'activaran de forma automàtica els blocs Els meus llibres i Qualificacions continguts remots. En cas de desactivar Marsupial, aquests blocs es desactivaran de forma automàtica.
  2. Donar d'alta els proveïdors de continguts des de l'apartat Administració del lloc | Recursos remots | Administra proveïdors. Aquest pas s'ha d'executar després d'activar el servei i cada cop que el centre contracti un proveïdor de continguts nou.
  3. Descarregar l'estructura de llibres de cada proveïdor de continguts, fent clic sobre el seu nom des de l'opció Administració del lloc | Recursos remots | Continguts | Nom proveïdor. En fer-ho s'actualitzarà la llista de llibres disponibles.
  4. Donar d'alta les credencials al sistema mitjançant un fitxer CSV o de forma manual.
A partir d'aquest moment, el professorat editor podrà afegir activitats de tipus "Contingut remot" per accedir als llibres contractats. Alguns proveïdors també permeten accedir directament a una unitat del llibre o, fins i tot, a alguna activitat concreta.
Un cop creada l'activitat, l'alumnat ja podrà accedir al llibre automàticament sempre i quan el seu usuari/ària tingui assignada una credencial vàlida. Si l'alumnat no té assignada cap credencial, el sistema li demanarà la primera vegada que intenti accedir.
 
A continuació podeu consultar un esquema amb els passos anteriors:
 
Activació de Marsupial
 
Trobareu informació més detallada sobre els passos anteriors a la pregunta freqüent "Com activar i configurar Marsupnetejaial per poder incorporar al Moodle els llibres digitals contractats?".
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Com activar i configurar Marsupial per poder incorporar al Moodle els llibres digitals contractats?

per Administrador/a Espai de suport - dijous, 8 d’octubre 2020, 11:31
 
 
A la Guia ràpida trobareu una descripció més breu dels passos que cal seguir per activar i configurar el mòdul de Marsupial a qualsevol espai Moodle d'Àgora.
 
Per tal de poder incorporar als espais Moodle d'Àgora els llibres digitals contractats amb els proveïdors de continguts, el primer que cal fer és activar el servei Marsupial, que permet gestionar aquests continguts així com les credencials d'accés de l'alumnat. 
Per activar Marsupial cal que accediu al vostre Moodle amb un usuari administrador/a i aneu a Administració del lloc | Connectors | Connectors locals | Recursos Remots, trieu a l'opció Activa Marsupial i confirmeu que els paràmetres que apareixen coincideixen amb els paràmetres recomanats per defecte. En cas contrari caldrà fer-ho manualment.
Amb aquest pas també s'activaran de forma automàtica els blocs Els meus llibres i Qualificacions continguts remots. En cas de desactivar Marsupial, aquests blocs es desactivaran de forma automàtica.

Activa Marsupial
 
En fer-ho, apareixerà un apartat nou anomenat Recursos remots al menú Administracio de lloc de Moodle, amb les opcions següents:
 
Continguts

  • Administra proveïdors. Permet gestionar les dades de connexió dels proveïdors de continguts (editorials) que els centres han contractat. Afegir-ne de nous, eliminar-los o comprovar l'estat de la connexió amb cadascun d'ells.
  • Administra usuaris. Permet gestionar manualment les credencials de cadascun dels usuaris del Moodle. Des d'aquí es pot consultar per cada usuari/ària les credencials que tenen assignades, eliminar-les o introduir-ne de noves manualment indicant el llibre i la clau d'accés. 
  • Continguts. Mostra els diferents proveïdors de continguts contractats. Aquest apartat no es mostra si el centre no ha donat d'alta manualment cap proveïdor mitjançant l'opció Administra proveïdors. En seleccionar qualsevol dels proveïdors de continguts es mostra la llista de llibres descarregats, gestionar les credencials associades a cadascun dels llibres que s'han descarregat i, a més, un botó que permet descarregar/actualitzar la llista de llibres.
  • Importa/Exporta Credentials
    • Importa des d'un fitxer: permet importar credencials a partir de fitxers CSV, assignar-les, desassignar-les, eliminar-les o introduir-ne de noves manualment. 
    • Exporta a un fitxer: permet exportar les dades a un fitxer CSV a mode de còpia de seguretat o per importar-les a una altra plataforma.
Un cop s'hagin donat d'alta els proveïdors de continguts, s'hagi descarregat la llista dels seus llibres tal i com s'explica a la PMF Com configurar els proveïdors, llibres i credencials al mòdul Marsupial? ja serà possible incorporar accessos a qualsevol dels llibres als cursos de Moodle. Aquests llibres es poden enllaçar afegint el tipus d'activitat "Contingut remot".

Activitats
 
Després de seleccionar el tipus d'activitat Contingut remot en el quadre de selecció Afegeix una activitat..., es mostrarà un formulari de configuració amb paràmetres força semblants. A la primera part cal seleccionar el nivell i el llibre i, opcionalment, en alguns casos, també es pot indicar la unitat i/o l'activitat.
Paràmetres activitat de contingut remot
 Paràmetres activitat contingut remot


Un cop creada l'activitat, l'alumnat podrà visualitzar el llibre sempre i quan el seu usuari/ària tingui associada la credencial d'accés o bé la conegui per poder-la introduir manualment. A l'apartat Gestió de credencials de la pregunta freqüent "Com configurar els proveïdors, llibres i credencials al mòdul Marsupial?" s'expliquen les diferents vies per introduir aquesta informació.
 
 
 
Administrador/a Espai de suport

MOODLE: Autenticació dels usuaris via HTTPS

per Administrador/a Espai de suport - dimecres, 12 de març 2014, 13:32
 
Per fer més segura l'autenticació dels usuaris als espais Moodle d'Àgora s'ha activat la validació per HTTPS. D'aquesta forma, les dades d'autenticació (nom d'usuari/ària i contrasenya) viatjaran encriptades fins al servidor, protegint-les així de possibles atacs.

Per a que el navegador pugui xifrar correctament aquesta informació, el servidor li proporciona un certificat signat per una entitat emissora que, en el cas d'Àgora, és l'Agència Catalana de Certificació (CATCert). Alguns dels navegadors, però, no inclouen aquesta entitat dins la seva base de dades d'entitats de confiança i, per tant, pot ser que mostrin pantalles d'avís quan un usuari/ària intenti accedir a la pantalla d'autenticació de Moodle. Per eliminar aquests missatges és recomanable instal·lar manualment les claus públiques de l'entitat emissora, o bé afegir una excepció de seguretat. A continuació s'especifica quin és el comportament als navegadors Firefox, Chrome i Internet Explorer, així com les mesures que cal prendre en cada cas.

Firefox

Les claus públiques de l'entitat CATCert no estan instal·lades per defecte en aquest navegador web. Per aquest motiu, en intentar accedir a la pantalla d'autenticació es apareixerà el missatge següent:
 
Error HTTPS Firefox
 
 
Davant d'aquesta situació es poden fer dues coses:

OPCIÓ 1. Accedir a la pàgina de Baixada de claus públiques de CATCert, seleccionar el navegador corresponent, desar l'arxiu que conté totes les claus i seguir els passos detallats per instal·lar-les.

Instal·lació claus públiques Firefox

OPCIÓ 2. Habilitar una excepció de seguretat. Per fer-ho cal desplegar el menú Entenc els riscos i fer clic sobre el botó Afegeix una excepció.

Afegeix una excepció a Firefox

En la finestra emergent cal marcar el quadre que fa referència a l'opció “Emmagatzema permanentment aquesta excepció” i finalment fer clic al botó Confirma l'excepció de seguretat.

Excepció Firefox 2
 
 
Les darreres versions de Chrome porten instal·lades les claus públiques de l'entitat CATCert. Ara bé, si intenteu accedir a la pantalla d'autenticació del Moodle amb una versió anterior apareixerà el missatge següent:
 
Error HTTPS Chrome

Davant d'aquesta situació es poden fer dues coses:
 

OPCIÓ 1. Accedir a la pàgina de Baixada de claus públiques de CATCert, seleccionar el navegador corresponent i desar l'arxiu que conté totes les claus. A continuació, cal obrir les Preferències del navegador, accedir a l'apartat Avançat, fer clic sobre el botó Gestiona els certificats... i seleccionar la pestanya Entitats emissores per importar el fitxer descarregat prèviament.

Importar claus Chrome 1

Fent clic sobre el botó “Importa ...” s'haurà de seleccionar el fitxer descarregat anteriorment i marcar l'opció “Confia en aquest certificat per identificar llocs web”.

Importació de claus Chrome 2

OPCIÓ 2. Habilitar una excepció temporal de seguretat prement el botó Continua de totes maneres. Aquesta acció s'haurà de realitzar cada vegada que s'accedeixi al Moodle mentre no s'instal·lin les claus de l'entitat de certificació.


Si s'opta per la primera opció, és a dir, si s'instal·len els certificats, les lletres "https" del URL apareixeran de color verd mentre que si es crea una excepció (i, per tant, es selecciona la segona opció), aquestes lletres es mostraran de color vermell.


Internet Explorer
Les darreres versions del navegador Internet Explorer ja incorporen CATCert a la seva base de dades d'entitats emissores confiables. Per tant, en intentar accedir a la pàgina d'autenticació del Moodle, el navegador considera fiable el certificat de manera que no es mostra cap missatge d'error.

De fet, en accedir a la pàgina d'autenticació del Moodle amb aquest navegador, a la barra de navegació apareix un cadenat que indica que l'enviament de dades es realitzarà a través del protocol HTTPS.
 
Cadenat IE