dijous, 28 de març 2024, 18:52
lloc: Portal de suport d'Àgora-EIX
Curs: Portal de suport d'Àgora-EIX (Suport d'Àgora-EIX)
Glossari: Preguntes freqüents NODES
Administrador/a Espai de suport

Bones pràctiques amb Nodes. Normes per al bon ús de la mediateca a Nodes

per Administrador/a Espai de suport - dijous, 22 de desembre 2016, 10:11
 

La "Mediateca" és el component de WordPress que ens permet emmagatzemar diversos tipus de fitxers multimèdia per utilitzar-los en articles i pàgines del lloc web.

Donat que Nodes és un sistema compartit entre molts centres, l'espai disponible està limitat i cal aprofitar-lo bé. Aquí teniu uns quants consells que convé seguir per no exhaurir l'espai disponible:

Imatges


  • Només s'han de pujar a la mediateca les imatges que es vulguin utilitzar com a elements estàtics de la web i la "imatge resum" dels articles que en tinguin.
    Les col·leccions de dues o més fotos fetes en sortides, festes, exposicions, activitats... s'han de pujar a algun sistema públic d'emmagatzematge de fotos (com ara Google Fotos o Flickr) i referenciar-les des dels articles. Per referenciar un àlbum extern podeu optar entre:

    • Pujar una única foto a la mediateca i inserir-la a l'article o pàgina, assignant-li un enllaç que porti a l'àlbum públic.

    • Capturar les adreces de les fotos de l'àlbum públic amb l'extensió "Àlbum" (o similar) i utilitzar la llista obtinguda per construir un "carrusel" que es pot inserir a l'article. Aquí trobareu explicat aquest procés.
      Tingueu en compte que el "carrusel" i altres galeries de fotos intenten carregar sempre TOTES les imatges. Es recomana no incloure més de 50 imatges a cada carrusel, especialment si ha d'aparèixer a la pàgina inicial, per evitar sobrecarregar els servidors amb massa peticions de fotos que segurament els visitants no arribaran a veure completament.

    • Si utilitzeu Google Fotos podeu crear de manera automàtica un vídeo a Youtube a partir de qualsevol àlbum. Aquest vídeo es pot inserir a l'article acompanyat d'un enllaç de text que porti a l'àlbum complet. Aquí s'explica com fer-ho.


Àudio

  • Només s'haurien de pujar a la mediateca els àudios que siguin realment un contingut d'un article o pàgina.

  • Els àudios llargs (podcasts, concerts, entrevistes, cançons...) s'haurien de publicar sempre en algun sistema especialitzat a servir àudio en streaming, com ara Soundcloud. Qualsevol enllaç a Soundcloud que enganxeu en un article o pàgina es mostra automàticament com un reproductor d'àudio, sense que calgui capturar cap codi "embed". Aquí s'explica com fer-ho.
    Una altra possibilitat és pujar l'àudio al Google Drive, compartir-lo per a tothom i enllaçar l'enllaç a l'article.

  • MOLT IMPORTANT: Els àudios s'han de publicar sempre en format comprimit. Els formats més usuals són MP3 i OGG. Penseu que un fitxer d'àudio comprimit acostuma a ocupar 10 vegades menys que un WAV!


Vídeo

  • Els arxius de vídeo MAI no s'haurien de pujar a la mediateca, ja que Àgora no és un sistema dissenyat per a servir aquest tipus de continguts. Podeu utilitzar els serveis Vimeo, YouTube o similars per publicar els vídeos i inserir-los a les pàgines o articles. Com en el cas de Soundcloud, n'hi ha prou amb escriure o enganxar l'adreça del vídeo per tal que aquest aparegui com un objecte incrustat.


Altres documents

  • Per a documents del centre el millor és fer servir el gestor documental de Nodes. Aquí s'explica com fer-ho.

  • És molt recomanable que si els fitxers son de text es converteixin a format PDF.


Copyright i drets d'autor

Cal tenir en compte en tot moment els drets d'autor i copyright al que poden estar subjectes els fitxers que pugeu a la mediateca. Podeu trobar informació sobre això aquí.

Administrador/a Espai de suport

Gestió de documents de centre

per Administrador/a Espai de suport - dijous, 9 de novembre 2017, 12:19
 

NODES incorpora un sistema de gestió documental anomenat BP-Docs. Permet incloure tot tipus de documents, etiquetatge, permisos i control de versions. Aquest sistema s’integra molt bé amb els nodes (grups) de la xarxa interna.

Per accedir al gestor documental, aneu a http://agora.xtec.cat/nomdelcentre/docs

BP-Docs no és un sistema jeràrquic de documents en carpetes. És un sistema basat en etiquetes.

En un sistema jeràrquic clàssic, el document només pot estar en un sol lloc. Sense una planificació i un manteniment molt acurat, aquests sistemes tendeixen a la dispersió.

El sistema jeràrquic clàssic té una estructura semblant a aquesta: 

On es troba la programació de 2n d’ESO de matemàtiques?

Matèries/Matemàtiques? A Nivells/ESO/ESO2

Si es delega la gestió en varis usuaris, el problema es pot agreujar si no es fa un control estricte d’on s’ubica cada document.

A BP-Docs l'element principal d'organització es l'etiqueta. Si s’etiqueta bé el nostre document, els usuaris podran arribar al document independentment del camí:

BP-Docs permet associar el document a un node (grup). Això permet tenir els documents molt a prop quan s’està treballant en un node.

Conceptualment, a BP-Docs, es poden crear tres tipus de documents:

  1. Document simple

  2. Document amb fitxer adjunt

  3. Document amb enllaços

1. Document simple

Simplement, heu d’escriure a l’editor, etiquetar i desar el document amb els permisos desitjats.

Ideal per documents i comunicats extensió petita o mitjana (ex. actes de claustre o reunions de departament) Per documents més complexos (taules, moltes imatges, etc) o extensos, és millor les altres dues opcions.

El cercador de BP-Docs cerca al contingut de la descripció facilitant la localització d’aquest tipus de documents per sobre dels altres dos tipus.

2. Document amb fitxer adjunt

Podem adjuntar fitxers amb les extensions habituals (.DOC, .DOCX, .ODT, .JPG, .PNG, .XLS, .XLSS, etc). Tot i que no és obligatori, és convenient afegir l’índex del document com a descripció del contingut ja que, el cercador de BP-Docs no busca al contingut dels fitxers adjunts, només al títol i a la descripció. En un document BP-Docs es poden adjuntar varis documents adjunts.

L’avantatge d’incloure un document adjunt o més a BP-Docs respecte a pujar els fitxers a la mediateca és que es pot etiquetar el document i associar-lo a un node.

 

3. Document amb enllaços

És un document de text on el contingut de la descripció inclou enllaços a documents que estan allotjats a repositoris al núvol (Google Drive, Dropbox, Microsoft365, etc.).

En aquest cas, s’ha de tenir en compte que hi haurà dos tipus de permisos que aplicaran al document:

  • Permisos propis del document (definits al servei del núvol)

  • Permisos del BP-Docs

Això dona molta flexibilitat.  

L’avantatge d’incloure un document ja existent (i enllaçable directament des de el núvol) a BP-Docs és que es pot etiquetar el document i associar-lo a un node.

El valor afegit que aporta BP-Docs és que permet centralitzar els documents de procedències molt diverses en un sol lloc, classificar-los i associar-los ràpidament a grups d’usuaris (nodes).

Arbre de carpetes i documents

Si trobeu a faltar una estructura jeràrquica de carpetes, podeu emular-la fàcilment amb un menú personalitzat i enllaçar directament l’adreça de l’etiqueta. Els menús personalitzats i els seus ginys associats permeten combinar enllaços de tot tipus (externes, a una etiqueta o a un document concret) proporcionant molta flexibilitat.

menú personalitzat amb enllaços a categories de documents

 

Per incloure aquest menú a la barra lateral del directori de documents, heu de: 

  1. Crear un giny de tipus Menú personalitzat amb el enllaços que vulgueu. Per enllaçar documents segons categoria, el format de l'enllaç és: 

    http://agora.xtec.cat/nom-propi-del-centre/docs/?bpd_tag=etiqueta

    Per exemple, per enllaçar la etiqueta de documents de secreataria a un institut amb nom propi "demoinstitut":

    http://agora.xtec.cat/demoinstitut/docs/?bpd_tag=secretaria

  2. Aplicar al giny la següent visibilitat (botó Visibilitat): 

    Caixa de visibilitat
    Tipus Pàgina, Index de Documents

Ara, si fem clic a l'enllaç Secretaria, ens mostrarà només els documents amb aquesta etiqueta: