Fòrum Àgora-INTRANET

Intranet o nodes?

Intranet o nodes?

per Montserrat Blasi Sala -
Nombre de respostes: 14

Bon dia! Ahir vam tenir la 1ª sessió del curs del SDTAC i ens van parlar de NODES i jo em vaig quedar amb molts dubtes:

- La intranet tal i com ho tenim ara, desapareixerà?

- Podem decidir si mantenir-la com ara o passar-nos a NODES?

- Si desapareix la intranet, per a quan està previst que passi? (O sigui, quants temps tenim per a fer el canvi?

- Si la intranet desapareix, hi haurà una manera fàcil de fer algun tipus de "migració" del que tenim ara a NODES?

Disculpe-me si considereu que aquest no és el lloc adequat per a preguntar, però és que ara mateix estic molt amoïnada i no sé a on dirigir-me...

Gràcies,

Montse Blasi

En resposta a Montserrat Blasi Sala

Re: Intranet o nodes?

per ANTONI GINARD LLADO -

      Hola Montse,

Sí, aquest fòrum és un dels llocs que podríem considerar "adequats" per preguntar. Somrient  Entenc que tot plegat et generi molts dubtes, així que intentaré resoldre'ls. Els punts principals a tenir en compte són:

 • El servei Àgora-intranet serà substituït pel servei Àgora-Nodes.
 • Aquest curs (15/16) serà el darrer en que estarà disponible el servei Àgora-intranet (estarà disponible tot el curs).
 • Àgora-Nodes disposa d'una eina d'importació d'alguns continguts d'Àgora-intranet.

Després hi ha un seguit de detalls que cal tenir en compte. El primer d'ells és que Nodes substitueix la Intraweb perquè el propòsit és el mateix: construir la web del centre. Cal dir que són productes diferents i que no comparteixen totes les funcionalitats. La Intraweb es basa en el Zikula i el Nodes en el WordPress i això per si sol ja suposa un canvi molt gran.

A Nodes s'incorpora la funcionalitat de xarxa social que no hi és a la Intraweb, per contra, la Intraweb incorpora més mòduls fets a mida. Nodes es recolza intensament en serveis de tercers, de Google principalment, cosa que permet evitar desenvolupar mòduls com el d'agendes o el de reserves.

Degut a les diferències de fons, no tots els continguts de la Intraweb es podran traspassar. Els que sí ho podran fer són els usuaris, les notícies, les pàgines simples i les avançades, els missatges d'administració i els documents. La resta no podran, com a mínim de manera automàtica.

Si esteu acostumats a la Intraweb i teniu interioritzat el seu funcionament, us trobareu amb un canvi important. Però no us heu d'espantar perquè l'ús bàsic de Nodes no és difícil, sobre tot si ja coneixeu el WordPress, que també s'utilitza a XTECBlocs. Si us voleu formar en la nova plataforma, s'estan preparant materials que es publicaran en els propers mesos. També s'està preparant una jornada tècnica per a finals de novembre a la qual us pot interessar assistir.

També és important indicar que, a data d'avui, no hi ha un calendari concret sobre el tancament del servei. L'únic que sí està definit és que Àgora-intranet estarà disponible tot aquest curs. Per tant, us podeu plantejar el canvi de cara a l'estiu vinent, però convé que us aneu preparant. En aquests moments estem treballant amb la premisa de que al setembre de 2016 Àgora-intranet ja no estarà disponible però, com deia abans, encara no s'ha definit el calendari de tancament, així que no puc donar-vos una data en ferm.

No sé si he esvaït els teus dubtes. No dubteu a preguntar en cas contrari!


Salutacions,

Toni Ginard
Equip Àgora

En resposta a ANTONI GINARD LLADO

Re: Intranet o nodes?

per Rafel Vazquez Torres -

Bon dia, tots sabem que la informàtica avança "que es un portento" i això ens obliga seguir el seu ritme. Però per aquí baix diem que "si estàs bé, no et moguis". Ara que hem aconseguit fer de la intraweb una eina utilitzada als nostres centres per profes, alumnes i pares. Ara ens la voleu fer canviar?

Conec el nodes i el tenim activat i en fase de proves al nostre centre (no volem perdre el ritme), però encara no li he trobat una aplicació tan funcional com les agendes de la intraweb, per dir un exemple. 

Perdoneu, però algú ho tenia que dir Somrient

Rafel V.

inscamarles.cat


En resposta a Rafel Vazquez Torres

Re: Intranet o nodes?

per ANTONI GINARD LLADO -

       Hola Rafel,

Som conscients de què hi ha centres que fan aquest plantejament que comentes. El que et puc dir és que el canvi de Intraweb a Nodes busca dos grans objectius: de cara als centres, oferir un servei de més qualitat i, de cara a nosaltres, fer el manteniment més sostenible a llarg termini.

Som conscients de què els canvis tenen costos que prenen múltiples formes i, per això, estem interessats en conèixer les dificultats que suposa pels centres aquest canvi. Per aquest motiu, estarem encantats de què els centres afectats ens feu arribar les vostres inquietuds, ja sigui pels canals habituals dels fòrums o el correu, o mitjançant el seminari TAC que es farà properament.

El canvi de Intraweb a Nodes s'haurà de fer, però estem oberts a parlar del com es farà per tal de facilitar aquest pas. Com vaig dir en el missatge anterior, encara no s'ha tancat un calendari, així que ara és un bon moment per a que doneu la vostra opinió.


Salutacions,

Toni Ginard
Equip Àgora

En resposta a Rafel Vazquez Torres

Re: Intranet o nodes?

per Xavier Meler -

Hola Rafel, 

La funcionalitat d'agenda esta molt ben coberta per Google Calendar/plugin GCE. Molts centres ho fan servir com Agenda d'aula. És molt senzill donar-li permisos a qualsevol professor (des de el mateix Google Calendar) i plugin GCE mostra els events. 

Exemples: 

http://agora.xtec.cat/insnoudegirona/
http://agora.xtec.cat/insnoudegirona/eso/1r-eso-a/agenda-1a/
http://agora.xtec.cat/insjoandaustria/linstitut/calendari-del-curs/
http://agora.xtec.cat/iespviana/categoria/eso-1/eso-1a/


En resposta a Xavier Meler

Re: Intranet o nodes?

per Rafel Vazquez Torres -
Hola Xavier, gràcies per la teva informació. Pots comprovar en el nostre nodes que ja hem fet proves amb els calendaris google. He visitat els nodes que proposes i continuo pensant que l'agenda de la intraweb és més funcional. Però esperaré a les sessions formatives per aclarir els meus dubtes.

Rafel V.
inscamarles.cat
En resposta a ANTONI GINARD LLADO

Re: Intranet o nodes?

per Sergi Sabater Garcia -

Mercès.

Agraïria saber, quan sigui possible, les dates de la sessió del Novembre.

Atentament


Sergi Sabater

En resposta a Sergi Sabater Garcia

Re: Intranet o nodes?

per ANTONI GINARD LLADO -

      Hola Sergi,

Les dates concretes dels seminaris les decidiran els Serveis Educatius, així que us hauríeu de posar en contacte amb el que us correspongui per saber-les. Oficialment, els seminaris es faran del 23 al 30 de novembre, però podria ser que algun d'ells es faci fora d'aquest període si hi hagués problemes de dates.


Salutacions,

Toni Ginard
Equip Àgora

En resposta a ANTONI GINARD LLADO

Re: Intranet o nodes?

per IRENE FUSTAGUERAS FARRE -

Hola, servei TAC,

Escric aquest missatge des de la meva més profunda sorpresa (o no) per aquesta decisió. No voldria, evidentment, que aquest missatge tingués un enfocament personal en cap sentit, però, francament, no tinc paraules per qualificar les decisions que es prenen dins el Departament d'Ensenyament, massa sovint erràtiques i sense pensar en el personal que, dia rere dia, ens esforcem i ens trenquem les banyes per fer que els centres funcionin més enllà d'allò que es cou en uns despatxos llunyans.

Entenc que el Departament vulgui simplificar la feina de manteniment de les plataformes que posa a l'abast dels centres, tot i que per a mi això no justifica la decisió presa, però que ens digueu que això serà a canvi d'un producte de més qualitat, quan vosaltres mateixos admeteu que no podrà substituir totes les funcions de la intranet...

Nosaltres fem un ús intensiu de la intranet: tauler, formularis, agendes, reserves, fòrums... Per nosaltres és un punt fort del centre, que presentem amb orgull a la Jornada de Portes Obertes. Bàsicament el que es fa és canviar una eina dinàmica per una pàgina web gairebé estàtica, com les de tota la vida, vaja, amb alguna funció més que no crec que aporti gaire valor afegit al centre, ni faciliti la feina al professorat.

A partir d'aquí, sí, esperem informació sobre aquestes jornades tècniques, mentre lamento perdre tota la feina feta per implementar aquesta eina, i començo a mentalitzar el claustre que haurem de modificar, i molt, la nostra manera de treballar i organitzar-nos, ja que  intentar emular una organització similar serà cosir pedaços.

Una salutació,

Irene


En resposta a IRENE FUSTAGUERAS FARRE

Re: Intranet o nodes?

per Xavier Meler -

Hola Irene, 

Hi ha dos raons principals que han motivat el canvi a Nodes: 

 1. L'abandonament progressiu del servei Intraweb per part dels centres. Actualment, hi ha només 80 centres que es pugin considerar actius. La raó principal, segons alguns centres consultats, és que troben la Intraweb difícil de fer servir.
   
 2. La plataforma base, Zikula, va ser una bona elecció en el seu moment, però la seva popularitat i evolució dins del programari lliure ha baixat molt. Ens preocupa que es pugi discontinuar el seu desenvolupament i manteniment. 

Després de fer un anàlisi i valorar moltes plataformes (Joomla, Drupal, Elgg, el propi Moodle, Google Sites), ens vam decidir per WordPress, el gestor de continguts més popular del món, que destaca per la seva facilitat d'ús. 

No crec que Nodes sigui un producte de millor qualitat. Crec que és un producte que s'ajusta millor a les necessitats de la majoria dels centres. La majoria no tenen la sort de tenir un coordinador/a amb un bon perfil tècnic i per això hem posat l'accent en la usabilitat. Això implicava renunciar a algunes funcionalitats però, finalment, hem mantingut les funcionalitats més importants i només ens queda alguna per cobrir (reserva d'aules). 

Entenc que, per als centres que heu superat la corba d'aprenentatge i esteu satisfets amb Intraweb, això suposa un canvi no desitjat. Per això, us hem avisat amb temps i hem preparat una bona eina de migració. No podem mantenir els dos serveis per un tema de recursos.  

Hem treballat intensament per oferir una bona plataforma i no us costarà gaire adaptar-vos. En només un any, i sense fer gaire publicitat, més de 500 centres ja han posat en marxa la seva web amb Nodes. Els comentaris són molt positius. 

Dóna-li una oportunitat. 

Cordialment,
Xavi

En resposta a ANTONI GINARD LLADO

Re: Intranet o nodes?

per Montserrat Blasi Sala -
Aquesta jornada tècnica de finals de novembre, on es farà? És que he preguntat a la gent dels serveis educatius de Figueres i de Girona i m'han dit que ells no en saben res...
En resposta a Montserrat Blasi Sala

Re: Intranet o nodes?

per IRENE FUSTAGUERAS FARRE -

Bona tarda,

Avui hem rebut la carta on s'explicita el calendari de tancament de la intranet. Em sorprèn perquè en aquest fòrum s'havia parlat d'una jornada tècnica de la qual no hem tingut comunicació en cap moment.

Ara, de cop i volta, ens trobem en haver de fer una migració sense més suport que els fòrums, encara que, d'altra banda, en la carta només es parla d'exportar l'històric de notícies. Això no és important per nosaltres, sinó que ens interessen més les funcionalitats de la intranet : documents, formularis, fòrums, tauler.. Tot això serà exportable? Ho hem de crear de zero amb Google Docs? Què passa amb els usuaris de la intranet? I on és l'eina que permet fer l'exportació?

Irene


En resposta a IRENE FUSTAGUERAS FARRE

Re: Intranet o nodes?

per Xavier Meler -

Hola Irene, 

No es va plantejar cap jornada tècnica si no un seminari TAC que es va realitzar al novembre passat. Els serveis educatius van fer molta difusió d'aquesta sessió que va assolir una alta participació. Després d'aquella sessió vam engegar un curs telemàtic que ara estem finalitzant amb més de 1200 participants. 

Es migren de manera directa (amb un parell de clics) els següents elements: 

Vam considerar que, sobretot, s'havien de poder migrar els articles, ja que representen el dia a dia del centre, el seu projecte educatiu, la seva història. 

Respecte als elements que no es migren:

 • Tauler (equivalent al suro analògic) esta format per informacions molt diverses però generalment amb una data de caducitat molt curta. La migració, a més a més, no era trivial perquè Nodes no té un tauler, té un tauler per cada grup d'usuaris.
 • Es van analitzar els fòrums i es va veure que el nivell d'utilització era molt baix. En aquest sentit, els pocs centres que feu una utilització d'aquesta eina, haureu de fer un esforç extra.  
 • Formularis i calendari d'esdeveniments: considerem que Google Forms i Google Calendar ofereix una funcionalitat equivalent.
 • Reserva d'aules: esta previst un desenvolupament per oferir aquesta funcionalitat (data estimada: Inici de curs 2016-17)

Bé, hem intentat que la transició des de la intraweb sigui suau. Desenvolupar l'eina de importació ha suposat un esforç important de temps i recursos.

Et comparteixo uns videotutorials on pots veure el potencial de Nodes. 

Cordialment,
Xavi