RECUPERAR MOODLE COMPLET

RECUPERAR MOODLE COMPLET

per VICENT FORNONS JOU -
Nombre de respostes: 2

Bones,

Degut a un problema amb el Moodle, el dia 25 de setembre vam demanar la restauració completa del Moodle. Aquest dijous farà dos setmanes de la petició i l'únic que hem diuen quan truquem al SAU és que està en mans del tècnic.


Sol·licitud


Al portal "pautic" també sols apareix en curs.


La meva pregunta és que podem fer per tal que s'efectuï la restauració, ja que portem  casi dos setmanes parats esperant que ens el restaurin i no podem estar molt més temps així.

Moltes gràcies,

Vicent Fornons



En resposta a VICENT FORNONS JOU

Re: RECUPERAR MOODLE COMPLET

per FRANCESC BUSQUETS BURGUERA -

Bona tarda,

Soc Francesc Busquets, de l'Àrea TAC. Estem intentant seguir la pista a la teva incidència pel SAU, però de totes maneres t'avanço que no serà possible atendre-la pels motius següents:

  • Àgora no fa còpies de seguretat de cursos específics, sinó que pren imatges senceres de l'estat de TOT l'espai Moodle de cada centre. Això inclou de manera indestriable tant els fitxers com el contingut de tota la base de dades en el moment d'iniciar-se el backup.

  • L'objectiu d'aquestes còpies de seguretat és restablir el servei en cas de desastre greu, com ara una avaria en els sistemes d'emmagatzematge. També s'han utilitzat puntualment en casos d'atacs maliciosos (per exemple, si algun atacant aconsegueix robar la contrasenya de l'administrador del centre i accedir al seu Moodle per esborrar o alterar continguts i dades dels usuaris). En aquest cas sempre es parteix d'una denúncia prèvia al CESICAT i a Mossos per tal que investiguin el delicte.

    Es tracta doncs un recurs extrem que només es fa servir en casos de força major.

  • La restauració implica un retrocés en el temps al moment en què es va realitzar la còpia de seguretat. Això implica perdre tots els documents, totes les intervencions a fòrums, totes les consultes, totes les tasques i exercicis fetes pels alumnes, totes les avaluacions i comentaris... entre la data de la còpia de seguretat i el moment de la restauració.

    Acabem de comprovar que el Moodle del teu centre està força actiu. Seria difícil explicar a tots els docents i a l'alumnat que de cop i volta es perdrà TOT el que han estat fent al Moodle des de... setembre? juliol? juny? (no sabem quina va ser la data a la qual es vol tornar enrere). Per tant, encara que tècnicament fos possible realitzar una restauració sense denúncia prèvia a Mossos, caldria valorar molt bé si el benefici obtingut compensaria l'afectació causada a tots els usuaris del centre.

  • El procés de restauració té uns costos elevats en mitjans tècnics i humans. Hi han d'intervenir diverses empreses (CTTI, proveïdor del centre de processament de dades, oficina de control de qualitat, proveïdor de l'aplicació, gestors de projectes...). S'hauria de demanar un pressupost i valorar qui se'n fa càrrec (el centre? el departament? la persona que va esborrar el curs?). Els costos recurrents que el manteniment d'Àgora té per al Departament no inclouen la restauració discrecional de dades.

    A més, no seria una operació fàcil ni immediata.


Per tot plegat, ja veus que no serà possible atendre la teva petició.

Recordeu que les còpies de seguretat periòdiques dels cursos i altres materials que publiqueu a Àgora són responsabilitat de cada centre. Cal anar guardant còpies de manera regular, com a mínim un cop cada any o quan s'hi hagin introduït canvis importants, i desar els fitxers MBZ resultants en algun lloc segur.