Fòrum de suport EIX (històric)

plantilla pujar grups d'alumnes per cursos

plantilla pujar grups d'alumnes per cursos

per DAMIA SANTAMARIA GILI -
Nombre de respostes: 18

Bon dia,

Des del CRP del Segrià, hem preparat un full de càlcul de Google Sheets per tal de pujar alumnes per cursos al Moodle-EIX. El full serveix per fer el famós fitxer CSV amb les dades mínimes per tal de pujar als alumnes. Només cal tenir una llista amb el nom i el primer cognom dels alumnes d'un curs

 El full construeix un nom d'usuari(ajunta nom i cognom), una contrasenya(llargao  curta com vulguis) i un email (fals) per tal de poder inscriure'ls. Si a més hi poseu al full de càlcul el nom curt del curs que heu creat prèviament, per exemple (1CI), al pujar els alumnes ja els inscriu al curs corresponent (1r de Cicle Inicial)

Ho hem provat amb els moodle que tenim nosaltres i funciona perfectament. No tenim Moodle EIX per provar-ho esperem fer el test en el d'algun centre aquest dies. Desprès ja us el compartirem.

plantilla

Ara prepararem un tutorial sobre com funciona el full de càlcul de Google Sheets, que només és copiar/enganxar i alguns petits detalls.


(Editat per Mònica Grau Prieto (Equip tècnic d'Àgora) - Missatge original enviat el divendres, 3 abril 2020, 10:29)

En resposta a DAMIA SANTAMARIA GILI

Re: plantilla pujar grups d'alumnes per cursos

per Josep Ferràndiz Farré -

Recordeu que els csv per a la creació dels cursos i per a la inscripció d'usuaris genèrics els trobareu a (prèvia autoinscripció amb credencials XTEC o ATRI):

https://odissea.xtec.cat/course/view.php?id=64622#repositoricsv

Hem preparat models per a centres de fins a 4 línies, tant de primària com de secundària. Si algú necessita alguna altra estructura ens ho pot demanar.

També trobareu totes les instruccions per realitzar la càrrega de cursos i d'usuaris genèrics. Podeu editar aquest fitxers d'usuaris i substituir el nom, els cognoms i el correu electrònic genèrics per uns de reals. La resta de camps, si no heu modificat l'estructura del moodle, els podeu deixar tal i com estan.

Primer caldrà que creeu els cursos i després feu la càrrega d'usuaris. Si el course1 (és el nom curt del curs a moodle) no existeix, els usuaris es donaran d'alta però no es podran inscriure al curs.

Si teniu dubtes consulteu les instruccions a l'espai de suport específic https://odissea.xtec.cat/course/view.php?id=64622
També podreu plantejar qualsevol dubte al fòrum que trobareu a l'espai anterior.

Seguim...


En resposta a Josep Ferràndiz Farré

Re: plantilla pujar grups d'alumnes per cursos

per JOAN GUILLEN PELEGAY -

Gràcies Damià i Josep,

Encara que ja està a les "Preguntes Freqüents" d'Àgora, aprofito per referenciar les instruccions per obtenir les dades des d'Esfer@. També us apuntem aquests material sobre plantilles a Esfer@ on es documenten més clarament les opcions d'exportació de dades.

I comparteixo les idees que vam considerar en la construcció de la "recepta bàsica" amb els fitxers csv de cursos i usuaris:

- La càrrega per csv té molta potencialitat. Es poden extreure dades dels altres aplicatius del centre (Esfer@, Gsuite, altres bases de dades...) i desplegar cursos i usuaris de forma personalitzada. Us convidem a explorar-ho.

- També podem compartir plantilles i tenir la feina mig feta, i es poden generar contrasenyes aleatòries. També us convidem a provar-ho.

- Malgrat això, l'experiència d'anys donant suport a centres (Intraweb, Linkat, Moodle...) ens fa saber de primera mà que accions que poden no semblar complexes (com crear un fitxer csv o editar-lo) generen moltes incidències (canvi de separadors, de codificació de caràctres...) que acaben sent obstacles infranquejables en alguns casos. És per això que es va optar per la "recepta genèrica" com a base per a tothom.

Conclusió... Depenent dels suports de dades que tingueu, del temps i de l'expertesa en treball amb dades, podeu fer una ullada als diferents materials. Si penseu que podeu personalitzar les vostres dades, llenceu-vos a fer-ho (teniu documentació i també suport). I si penseu que "ara no toca", podeu fer servir les plantilles genèriques i deixar estar el tema per més endavant (que no és poca feina la que ve després de tenir l'entorn creat!)

Seguim,

Joan

En resposta a JOAN GUILLEN PELEGAY

Re: plantilla pujar grups d'alumnes per cursos

per Max Muntadas Pekkola -

Molt bé aquestes plantilles que heu elaborat des del departament, de fet al costat després es pot escriure el nom real de l’alumne, per saber de qui són. Crec que en algun lloc he llegit que hi ha l’opció de ser només l’administrador qui pugui canviar les contrasenyes.

Per Infantil hi ha alguna plantilla feta? De dues línies?

El meu altre dubte és, aquest nom d’usuari genèric el faran servir al llarg dels cursos següents, o s’ha de canviar cada any i assignar un usuari i contrasenya nova? Entenc per com s’han creat aquests usuaris ap1... ap2... ap3... corresponen a cada curs específic 1r, 2n, 3r...

Ho dic per després poder consultar la feina realitzada en cursos anteriors per aquell/a alumne/a.

En resposta a Max Muntadas Pekkola

Re: plantilla pujar grups d'alumnes per cursos

per JOAN GUILLEN PELEGAY -

Hola Max! Mirem els dos temes:


1. Plantilla d'infantil

- No s'han fet plantilles d'infantil. El problema és que els maquetes venen amb categories pels cicles de primària i, com en la pujada de cursos no es poden crear categories, la "recepta" es complica per dependre d'altres accions.

- Però això no vol dir que ho deixem aquí. Mirem de fer plantilles "extra" (per afegir a les altres) que carreguin cursos i alumnes per infantil. Ho farem sense categoria (apareixeran a l'arrel del lloc) i documentarem també com endreçar-ho després. Quan ho tingui ho apunto també aquí (en aquest fil).


2. Canvi de curs escolar

No m'enrotllo gaire amb aquest tema ara, ja que necessita el seu temps i ara estem tots i totes "apagant focs". Cal pensar-ho bé, i no hi ha receptes màgiques ja que depèn d'altres decisions de gestió de centre (com s'actualitzen les dades de la matrícula...)

Algun comentari:

- Alguns centres prefereixen començar cada curs de zero (fer net). Aquests "zeros" també són variables. Molts fan cursos nous (amaguen (potser no esborren) els anteriors) però deixen els usuaris.

- Els centres que comencen ara amb Moodle també ho poden considerar una fase de pilotatge. Vull dir que al setembre tindran l'experiència per prendre decisions més reixides (més adaptades a la seva realitat) i, per tant serà fàcil voler començar de zero per aplicar altres criteris (amb el nom dels usuaris, les codificacions dels cursos, les cohorts...)

- En tot cas, les noves plantilles csv es van fer pensant en la màxima versatilitat.

Permeten associar ara fàcilment a l'alumne per ajudar a gestionar la informació aquest primer any (i amb les circumstàncies que tenim). Podeu veure que:

ap21xx és una alumne de 2nA de primària,

as32xx és un alumne de 3r B de l'ESO,

...

I alhora són relacions numèriques correlatives que no identifiquen forçosament la classe... així que el centre podrà mantenir aquests usuaris el cur vinent i afegir-ne de nous.


Seguim i mirem el tema de les plantilles d'infantil!

Joan

En resposta a Max Muntadas Pekkola

Re: plantilla pujar grups d'alumnes per cursos

per JOAN GUILLEN PELEGAY -

Hola Max,

Encara hem d'afegir les plantilles d'infantil a la documentació... però per anar fent via, he preparat les plantilles de dues línies d'infantil.

Cal seguir les mateixes instruccions que tenim al curs de suport d'Odissea https://odissea.xtec.cat/course/view.php?id=64622 i pujar primer els cursos i després els usuaris (mestres i alumnes).

Adjunto els dos fitxers.

Qualsevol incidència, ens dius,


Joan

En resposta a JOAN GUILLEN PELEGAY

Re: plantilla pujar grups d'alumnes per cursos

per JOAN GUILLEN PELEGAY -

Ah Max,

Em deixava d'apuntar (a la documentació ho posarem clar) que cal gestionar les categories.

Com la maqueta no tenia un "categoria" per Infantil, els fitxes creen els cursos dins la categoria "Escola". Serà millor endreçar-ho! Podeu anar a Administració del lloc -> Cursos -> Gestiona cursos i categories i allí crear la categoria d'Infantil i moure els cursos.

Seguim,

Joan

En resposta a JOAN GUILLEN PELEGAY

Re: plantilla pujar grups d'alumnes per cursos

per Max Muntadas Pekkola -

Moltes gràcies per la creació de plantilles d’Educació Infantil, ja he creat els cursos.

Ara bé, he fet la càrrega massiva  dels alumnes de primària i tutores de cada curs, seguint les instruccions que teniu. Però, ara tinc un dubte, els participants ara tenen un nom genèric, per tant, en el moment d’indicar a cada família que activin l’usuari i facin el canvi de password, també hauran de canviar el nom del perfil/participant?

No sé si llavors hagués estat millor posar ja el nom dels alumnes a les columnes csv abans... O la idea és que les escoles ho fem així ara que comencem. Ho dic també, a l'hora d'explicar-ho al claustre, de perquè no hi ha noms dels alumnes encara...

Al final de les instruccions posava que es crearan vídeos per a les famílies.

Es podria desfer aquesta càrrega si fos necessari? Ho dic de cares a Infantil i la càrrega massiva d'usuaris, no sé quin mètode seguir. Perquè també posava que es necessiten més coneixements sobre CSV. Ja he vist abans que dius que pot donar problemes.

Salutacions


En resposta a Max Muntadas Pekkola

Re: plantilla pujar grups d'alumnes per cursos

per Max Muntadas Pekkola -

Al fil d'aquesta pregunta, no trobo la informació, per poder inscriure altres mestres de forma més específica, co-tutores, especialistes, etc. 

Si tens l'enllaç directe, perfecte, gràcies. 

En resposta a Max Muntadas Pekkola

Re: plantilla pujar grups d'alumnes per cursos

per JOAN GUILLEN PELEGAY -

Hola Max,

Miro de contestar al que dius... De tota manera són temes molt amplis, així que podeu insistir en preguntes concretes i "anem estirant".

- La pujada genèrica ens permetia tenir (sense patir per errades de fitxers i dificultats de gestió) uns usuaris genèrics per poder treballar. El tutor pot tenir aquesta informació (el tros del full de càlcul) i controlar-ho tot.


- Si ens quedem aquí (a nivell de gestió) seria bo que en les primeres informacions sobre l'espai, els primers passos fossin editar el perfil d'usuari. Llavors es podria posar el nom real de l'alumne. Aquí es podrien fer més coses com posar la foto de perfil i/o informar d'una adreça mail real... però ara no entro en això (ho podem fer continuant al fòrum) perquè ens cal pensar bé quines estratègies voleu seguir.


- Però si ara veieu que podeu treballar el full de càlcul. Genial! I no cal tirar enrere res. Els noms d'usuari seguirien sent els mateixos, així que podeu fer servir noves pujades de csv per actualitzar informació. És a dir, el pas que comentàvem abans (de convidar a esmenar el perfil a les famílies) el podem fer pujant un csv amb informació actualitzada. Tants csv com vulgueu.

Podeu preguntar... i també podeu fer proves, fent csv petits, amb dues línies, i provant (o comprovant) que és el que farà l'actualització massiva.


-Tema vídeos.

Ara mateix et puc adreçar al Canal de Youtube de Centres en Línia que ja s'ha anunciat a la XTEC. Hi haurà més vídeos els propers dies.

Ara mateix, teniu un per descriure l'entorn als alumnes i les famílies.

La setmana vinent mirarem d'obrir un nou espai per temes que no siguin d'administració. Serà un bon suport per la tasca que han de fer els nostres companys i companyes (penjar materials, crear activitats...) i mirarem que allà estiguin tots els materials i vídeos que puguin ser d'utilitat.


Seguim,

Joan

En resposta a JOAN GUILLEN PELEGAY

Re: plantilla pujar grups d'alumnes per cursos

per Max Muntadas Pekkola -
Gràcies per les explicacions tan detallades. 


A veure, llavors si ara volgués introduir canvis en el grup de 1rA (que ara té noms genèrics) posant els noms reals. Què he de fer?

Hauria d'agafar la mateixa plantilla que vaig pujar amb els noms genèrics, posar el nom real i el primer cognom I fer un arxiu nou només amb 1rA... El pujaria i això canviaria els usuaris de 1rA, és a dir, el sistema eliminaria automàticament els usuaris genèrics de 1rA, i em quedarien visibles els alumnes de 1rA amb el seu nom.... o ho tindré doble (genèrics i alumnes amb noms reals)...?

En resposta a Max Muntadas Pekkola

Re: plantilla pujar grups d'alumnes per cursos

per JOAN GUILLEN PELEGAY -

Hola Max! Seguim...

- Hi ha moltes opcions. Si tens tota la informació en un full de càlcul, pots generar els csv amb la informació que vulguis i, sobretot, pots actualitzar informació dels usuaris i/o inscriure a cursos sense esborrar res. El és fàcil és mantenir sempre les claus d'accés (el nom d'usuari) i modificar paràmetres de perfil (com el Nom o Cognoms).

- Quan fas la pujada d'usuaris, després de pujar el fitxers i abans de realitzar-la (abans del botó "Carrega usuaris") tens un menú amb moltes opcions desplegables. És aquí on cal parar atenció.

- Per exemple, en una actualització pots triar:

+ Tipus de càrrega: Només actualitza usuaris ja existents. No crearà de nous encara que s'hagin colat al csv.

+ Detalls de l'usuari existent: Sobreescriu amb el fitxer. Seria per fer canvis de dades. Si no, només fa inscripcions sense actualitzar noms ni correus.

+ Contrasenya d'usuari existent: Sense canvis. Encara que el fitxer tingui la contrasenya inicial, així no es farà cap canvi de contrasenya de l'usuari (que potser ja entrat i se l'ha canviat).

+ Permet canvis de nom: Aquest paràmetre no és important (pot confondre el text). Només s'utilitza quan es fa un csv per canviar els "noms d'usuari" (els d'accés; no el Nom i Cognom). És un csv diferent ja que cal indicar el nom "anterior" i el "nou" (si no, no sabria sobre quin usuari ha d'actuar).

- Recomanació. La pujada amb csv pot ser senzilla... però ja heu vist que de vegades genera problemes (els ";", la codificació de l'arxiu). També pot haver errades "conceptuals". El suggeriment seria fer una primera pujada de prova (la capçalera i una sola línia de dades) i comprovar que l'acció que fa és l'esperada. Això abans de fer una acció que pot afectar a centenars d'usuaris.


Això és tot!

Joan

En resposta a JOAN GUILLEN PELEGAY

Re: plantilla pujar grups d'alumnes per cursos

per Max Muntadas Pekkola -

Bones,

ja he fet petites proves amb noms d’alumnes reals a la plantilla csv que teniu i amb les teves indicacions, i funciona.

Ara aniré pujant l'alumnat per blocs, és a dir, per cicles, per evitar problemes, conservant el nom d’usuari (ap1101…) però tenint el nom i cognoms reals.

La pregunta és, com que ja vaig fer la primera càrrega massiva, amb la vostra plantilla, amb noms d'usuari genèrics, doncs hi haurà molts més alumnes que els que tenim (perquè heu fet fins a 35 alumnes per grup). Llavors, com faig perquè en el moment de fer la nova càrrega massiva, m’elimini aquests alumnes inexistents, quina opció he de clicar de les que comentaves a dalt?

Es pot fer així, o he d’eliminar-los un per un?

Moltes gràcies.

En resposta a Max Muntadas Pekkola

Re: plantilla pujar grups d'alumnes per cursos

per MONICA GRAU PRIETO -

Hola, Max,

si vas a Administració del lloc | Usuaris | Comptes | Accions amb usuaris en bloc, podràs seleccionar els que no vols i eliminar-los. Ves amb cura per això, que després no es poden recuperar.

  1. Triar els usuaris a eliminar
  2. Fer clic a Afegeix marcats a seleccionats
  3. Veure que els triats estan a la segona columna
  4. Desplegar l'apartat Amb els usuaris seleccionats.... i triar Suprimeix. Fer clic a Endavant.


Fins ara,

Mònica

En resposta a DAMIA SANTAMARIA GILI

Re: plantilla pujar grups d'alumnes per cursos

per DAMIA SANTAMARIA GILI -

Gràcies, peroo calia pixelar-me res. Tots els noms son inventats. Que la protecció de dades ja l'assesorem des del CRP.

En resposta a DAMIA SANTAMARIA GILI

Re: plantilla pujar grups d'alumnes per cursos

per MONICA GRAU PRIETO -

Hola, Damià,

disculpa si t'ha molestat, ho hem pixelat perquè si algú carrega aquest mateix CSV al seu Moodle, d'altres persones podrien accedir a dit Moodle. També hem pensat que és una bona forma de donar exemple als centres que tot just comencen a fer servir aquests fòrums de suport.

Salutacions,

Mònica

En resposta a MONICA GRAU PRIETO

Re: plantilla pujar grups d'alumnes per cursos

per Anna Mateu -

Intento pujar els meus alumnes amb un arxiu csv i no hi ha manera. 

Em dona error de columnes. 

El meu arxiu té 3 colimnes. 


Daltra banda m'agradaria saber si podem crear grups d'alumnes. D'aquesta manera el entrar-los en un curs es molt més fàcil si fiquem alumnes grup Groc exemple. 


Moltes gràcies


En resposta a Anna Mateu

Re: plantilla pujar grups d'alumnes per cursos

per JOAN GUILLEN PELEGAY -
Hola Anna, anem a pams...

1. Problemes amb el csv d'alumnes
- El csv no pot tenir tres camps, ja que els mínims són
username,firstname,lastname,email
- I possiblement també heu posat la contrasenya (password)
- També pot haver algun problema en generar-ho (tema del separador [, o ;] i de la codificació triada.
- A l'Ateneu, teniu explicat el procés amb més detall.
- També teniu uns fitxers d'exemple a Odissea, a l'espai de suport a l'administració dels nous Moodle de l'EIX.

Si vols, pots escriure la primera línia (i si vols també una segona amb dades inventades) i veiem quin és el problema.

2. Adjudicar "grups" als alumnes.
- Per no despistar, quan a Moodle parlem de grups sempre parlem dins d'un curs. És a dir, el "grup1" d'un curs és diferent del "grup1" d'un altre. En aquest sentit, si puges grups al carregar usuaris estàs fent l'assignació dins d'un únic curs.

- Però el que comentes sí que existeix. A Moodle li diuen Cohorts. Trobareu l'explicació detallada (què són, com funcionen... i també com utilitzar-les en les pujades d'usuaris) a les Preguntes Freqüents d'Àgora i també als materials de Moodle de l'Ateneu

- Les cohorts tenen dues principals virtuts: 1- es poden crear cursos nous (aules de Moodle)  i inscriure classes amb facilitat i 2- el manteniment dels grups classe és dinàmic (si arriba un nou alumne, en afegir-ho a la cohort, ja té accés a tots els cursos de la seva classe).

- A la "recepta bàsica" que hem preparat (les plantilles csv) no s'han contemplat perquè no es podia automatitzar (l'assignació de la inscripció per cohorts a un curs s'ha de fer manual) i perquè en un escenari d'urgència s'entén que molts centres crearan una sola aula per grup classe i allà podran tenir tota la informació en diferents seccions.

Resta pendent mirar el tema del csv. Ens reportes l'exemple (les dues línies) i ho mirem.

Joan
En resposta a DAMIA SANTAMARIA GILI

Re: plantilla pujar grups d'alumnes per cursos

per ERIC ROBERT VISUS BALLESTE -

Hola Damià, 

Moltes gràcies a totes les persones que esteu treballant aquests dies per ajudar als centres a desenvolupar els espais per trobar-se amb els seus alumnes.

Només volia preguntar si ja heu pogut compartir la plantilla?

Important directament amb la informació dels alumnes d'esfera serà força àgil.

Gràcies.