Consulta autoinscripció

Consulta autoinscripció

per Alejandro Valero Correa -
Nombre de respostes: 2

Hola,

arran de la publicació el proppassat 3 de setembre de 2019 de les Orientacions sobre l'adopció d'entorns de treball col·laboratiu al núvol per a l'àmbit escolar  en què es parla de les condicions d'ús dels comptes de correu per part dels estudiants, tinc aquet dubte: es pot utilitzar la autoinscripció de l'alumnat amb Moodle amb comptes genèrics (Gmail, Hotmail,...) o bé únicament amb correu corporatiu del centre ? Es pot fer a partir d'una certa edat o en ensenyaments postobligatoris ? Moltes gràcies.

En resposta a Alejandro Valero Correa

Re: Consulta autoinscripció

per FRANCESC BUSQUETS BURGUERA -

Bon dia Alejandro,

En cap cas es recomana utilitzar comptes de correu genèrics (gmail.com, hotmail, etc.) amb els alumnes, especialment si són menors d'edat.

En el cas concret de Google, l'empresa ofereix dos tipus de serveis:

- Els serveis personals gratuïts que pot activar qualsevol usuari d'Inernet (gmail.com i altres aplicacions relacionades com ara Drive, YouTube, Maps... o el mateix cercador Google). Les condicions d'ús indiquen que en cap cas es poden donar d'alta a aquest servei els menors de 13 anys, i la lletra petita t'avisa que tots els missatges, documents i converses dels usuaris podran ser processats amb l'objectiu de definir patrons de consum, d'hàbits o de personalitat. A partir d'aquests patrons, a l'usuari li apareixerà publicitat personalitzada i la informació recopilada pot ser objecte d'altres usos. Aquí s'explica què fa i què no fa Google amb les nostres dades, i quina capacitat de decisió tenim per evitar o limitar el processament de les dades recollides, o fins i tot per sol·licitar que siguin definitivament esborrades.


Fins aquí, el que fa Google amb els comptes personals gratuïts. Podeu buscar informació sobre Hotmail, Yahoo i altres serveis de correu gratuïts, i veureu que les condicions són similars. Ara canviem de tema:


- Els serveis professionals, que en el cas de Google porten el nom comercial "G Suite". En aquest cas són serveis dirigits a empreses i a institucions educatives, i les seves condicions d'ús són totalment diferents: el proveïdor es compromet a no accedir al contingut dels documents, missatges o converses, excepte per necessitats derivades del propi servei o sota requeriment judicial. En cap cas poden processar les dades dels usuaris amb altres objectius, i no mostren mai publicitat. Aquí expliquen quines operacions pot fer el proveïdor amb les dades, i quines no.

Dins dels serveis professionals hi ha la variant "G Suite Education" que té clàusules específiques per a menors d'edat, entre les quals destaca la possibilitat de limitar l'abast del correu electrònic al domini propi del centre, convertint-lo de fet en un correu intern (al qual convé afegir excepcions, com ara els dominis "xtec.cat" i "correueducacio.xtec.cat" per tal que els alumnes puguin rebre les notificacions d'Àgora o missatges dels docents)

Aquest tipus de serveis no són exclusius de Google: hi ha altres companyies que n'ofereixen de similars, com ara Microsoft 365 Education.


També és possible muntar un servidor de centre amb programari lliure que ofereixi correu electrònic i documents en línia per als alumnes, però això exigeix maquinari potent, comporta unes tasques de manteniment complexes i una gran responsabilitat, ja que cal assegurar-se que els servidors estiguin sempre molt ben protegits i complint tots els detalls de la GDPR europea i estatal. El servidor de centre Linkat 18.04 incorpora alguns components de programari que haurien de facilitar la posada en marxa d'aquests serveis, però segueix sent una tasca difícil de mantenir.

Està previst que en el futur la XTEC pugui comptar amb un servei d'aquestes característiques per a tots els alumnes, allotjat als centres de processament de dades de la Generalitat tal com passa actualment amb Àgora, però ara per ara això és només un projecte que s'haurà de concretar en les partides pressupostàries.


En resum: les recomanacions del Departament d'Educació aconsellen no utilitzar mai comptes personals gratuïts. En tot cas, utilitzeu comptes vinculats a serveis professionals o a servidors propis del centre, comptant sempre amb l'autorització signada dels pares o tutors legals dels alumnes menors d'edat.


En resposta a Alejandro Valero Correa

Re: Consulta autoinscripció

per MONICA GRAU PRIETO -

Hola Alejandro,

relacionat amb això que ens explica en Francesc Busquets, el Moodle permet limitar l'autoregistre a usuaris amb dominis determinats. Aquesta configuració la podeu trobar a l'apartat Administració del lloc | Connectors | Autenticació | Gestió de l'autenticació --> "Dominis de correu permesos - allowemailaddresses" i "Dominis de correu denegats - denyemailaddresses". D'aquesta manera podreu controlar que tot alumne que es registra al vostre Moodle tingui un compte de correu gestionat per vosaltres.

Fins ara,

Mònica