Harrier and Jaguar, de Fiona Banner (2010) 

Un Sea Harrier, caça utilitzat en la guerra de Bòsnia, i un RAF Jaguar de la guerra contra Iraq, va ser presentat a l'estiu del 2010 dins de l'espai dedicat a les escultures neo-clàssiques del museu Tate Britain. Els avions van ser instal·lats per l'artista Fiona Banner. Un dels avions, el Sea Harrier, penja del sostre, com si fos un ocell lligat mentre que l'altre es mostra cap amunt a terra com un animal ferit.

En paraules de l'artista:

Fa un temps anava de passeig amb el meu pare per les muntanyes de Gal·les. Tenia uns set o vuit anys i tot allò era un paisatge tranquil, meravellós i, de sobte, del no-res va arribar aquest Harrier que va trencar en dos el cel. Va ser un moment increïble, ja que ens vàrem quedar sense paraules i només ens preguntàvem com un monstre, una màquina de guerra com aquell avió era, al mateix temps, tan bell.

Banner no té cap intenció de presentar cap consigna anti guerra. Aquest treball s'aproxima més a com la gent reacciona davant de l'avió, abans que qualsevol altra cosa. Tothom odia la guerra però aquests objectes inspiren un estrany entusiasme entre nosaltres. Quan et veus davant de la seva bellesa, la gent creu que va ser dissenyada amb criteris estètics i, segurament, no va ser així. Van ser dissenyats només per una funció i, aquesta funció és matar de la manera més eficient possible.

El següent vídeo mostra un repàs a l'obra de Fiona Banner 

És Harrier and Jaguar un Readymade? Introducció a la figura de Marcel Duchamp i el concepte de Readymade.

Darrera modificació: diumenge, 16 de novembre 2014, 15:23