Enunciats de la tramesa de problemes


Benvolguts,


A fi de tenir la màxima puntuació en l'activitat, és important que en la resolució de tots els problemes:

1. Anoteu les dades que es donen i les que es demanen.

2. Incloeu tot el procediment i totes les operacions que feu per arribar al resultat de cada apartat.

3. Treballeu amb factors de conversió.

4. Expliqueu cada pas del procediment seguit i dels càlculs que feu.

5. Expresseu tots els resultats amb el seu valor numèric i les unitats corresponents. 

6. Envieu el fitxer en format pdf.

Tingueu present que la tramesa de problemes ha de ser una tasca individual, com també ho és la nota de la mateixa. No obstant, si es donés el cas que una tramesa fos còpia d'una altra o d'altres, totes elles s'avaluarien amb 0 punts. 


1. (4 punts)

a) (3 punts) Calculeu les pressions parcials que exerceixen els gasos que formen una mescla de 18 g de O2, 13 g de SO2 i 23 g de SO3, a 295 K, si entre els tres ocupen un volum d’1 L.

b) (1 punt) Calculeu la pressió total de la mescla en Pa.

Dades: 

Constant del gasos: R = 0,082 atm·L· K-1· mol-1 = 8,31 J · K-1 · mol-1


2. (2 punts) El clorur d’hidrogen (HCl)  és gasós, però és molt soluble en aigua. Se’n fan dissolucions aquoses, que anomenem àcid clorhídric o salfumant.

Si disposem d' HCl gasós a 0,983 · 105 Pa i a 296 K, i mesurant la massa i el volum del baló que el conté hem calculat que té una densitat d’1,460 kg/m3, calculeu la massa molar aproximada del clorur d’hidrogen gasós.

Dades: 

Constant del gasos: R = 0,082 atm·L· K-1· mol-1 = 8,31 J · K-1 · mol-1



3. ( 4 punts) Els processos que tenen lloc a pressió constant s'anomenen isobàrics. A la cuina i al laboratori generalment duem a terme processos a pressió atmosfèrica, la qual té poques variacions i la podem considerar constant. 

L’hidrogen és un gas molt poc dens, molt menys que l’aire. És força inflamable. Com que és tan lleuger, en un principi s'aprofitava per omplir globus aerostàtics anomenats dirigibles. Però l’enorme risc d’incendi va provocar que s’abandonés la tècnica de volar amb hidrogen, i ara el substitueix l’heli. 

a) ( 2 punts) Si disposem de 5 m3 d'hidrogen (H2) a 298 K i 8 · 105 Pa, quin volum ocuparà si l’escalfem isobàricament (a pressió constant) fins a 313 K? 

b) (2 punts)  Si ara no treballéssim a pressió constant, però sí isotèrmicament (a temperatura constant), justifiqueu segons la teoria cinèticomolecular (1 punt) i també a partir de la corresponent llei dels gasos (1 punt),  com afectaria una disminució del  volum del tanc al valor de la pressió de l'hidrogen.


Ànims!

Darrera modificació: dijous, 10 d’octubre 2019, 10:20