POLÍTIQUES I TEORIES DE POBLACIÓ O DEMOGRÀFIQUES

El concepte de polítiques de població

“La «política demografica» ó «política de població» és un terme que es refereix, no a l'anàlisi dels factors socials en l'explicació de les varacions del denominat moviment

de la població (natalitat, mortalitat i nupcialitat), sinó precisament a una manera de procedir, d'intervenir: a l'intent per part dels governs (mitjançant ajudes o treien-les o

castigant a la població) amb l'objectiu de modificar l'estructura demogràfica d'una població i així millorar la situació, el desenvolupaemnt o els processos de

desigualtat socials"

Les grans cimeres de població

Rio de Janeiro Johannesburg

CIMERA, EL FUTUR DEL PLANETA

Població creixent versus recursos finits, les claus de Rio+20

Un futur sostenible per a la Terra

La Cimera de la Terra afrontarà avui a Rio de Janeiro el futur del planeta amb el repte de trobar una solució a la dicotomia entre població creixent i recursos finits. La societat civil hi tindrà un paper cabdal.

Últimes alertes sobre Johannesburg, la gran oportunitat per a un desenvolupament durable

Un informe de l'ONU descriu les claus de l'estat del món a les portes de la Cimera

Davant la Cimera mundial del Desenvolupament Durable, que tindrà lloc a Johannesburg (República Sudafricana) del 26 d'agost al 4 de setembre, un informe publicat per l'ONU alerta que les condicions actuals del desenvolupament presenten conseqüències inquietants sobre els nivells de vida de la població i els recursos naturals.
Mentre una centena de dirigents mundials es preparen a participar en la Cimera de Johannesburg, l'ONU va fer públic el dimarts 13 d'agost un informe que planteja les qüestions que estaran al centre de les negociacions: l'aigua i el sanejament, l'energia, la productivitat de l'agricultura, la biodiversitat i la salut.

El secretari general adjunt d'Afers Econòmics i Socials de l'ONU, Nitin Desai, que serà el secretari general de la Cimera, adverteix que "si el desenvolupament continua de manera erràtica, amenaçarà la seguretat a llarg termini de la Terra i de la seva població. La Cimera de Johannesburg ens ofereix l'ocasió d'adoptar un tipus de desenvolupament més durable que ens permeti no només millorar les condicions de vida actual sinó també construir un món millor pels nostres infants i pels nostres nets".

"Desafiament mundial, oportunitat mundial"
L'informe, titulat "Desafiament Mundial, oportunitat mundial", examina un cert nombre de qüestions que, segons Kofi Annan, secretari general de l'ONU, estaran en el centre de les negociacions durant la Cimera: l'aigua i el sanejament, l'energia, la productivitat de l'agricultura, la biodiversitat i la salut. Una valoració realista de les tendències actuals en aquests dominis mostra, diu, alguns punts prou inquietants:

- A l'hora actual, 40% de la població mundial està mancada d'aigua;
- El nivell dels mars augmenta i això demostra amb claredat un escalfament del planeta;
Nombroses espècies vegetals i animals, que inclouen la meitat dels grans primats, que són els parents més pròxims de l'home, corren el risc de desaparèixer;
- El 2,4% dels boscos mundials han estat destruïts en el curs dels anys 90;
- Cada any, més de 3 milions de persones moren víctimes de la pol·lució atmosfèrica.

Després de fer un repàs de la situació en els dominis més vitals, el secretari general de la Cimera afirma que"tenim clarament la prova que el progrés i la protecció del medi ambient estan íntimament vinculats". Desai afegeix que "els governs, les empreses i la societat civil han de venir a Johannesburg determinats a millorar de manera durable les condicions de vida de la població. "Algunes grans iniciatives seran llançades durant la reunió –diu- però caldrà fer molt més per invertir els processos de destrucció descrits en aquest Informe".

L'Informe descriu els efectes d'una producció alimentària cada cop més gran a causa de les exigències de la demografia i diu que són el principal factor de la disminució progressiva dels recursos naturals, tema que serà objecte de noves iniciatives presentades per l'Organització de NN.UU. per l'Alimentació i l'Agricultura (FAO):

També fa referència als reptes de disminució de la pobresa i acaba oferint dades que permeten detectar alguns signes de desenvolupament durable en diversos dominis "estratègicament importants arreu del món", com són determinats exemples d'explotació racional de boscos; l'augment de les reserves, parcs i santuaris naturals; l'augment de les energies renovables i la reducció de la pol·lució atmosfèrica en els països més desenvolupats. "El desenvolupament durable comença a ser una realitat en algunes regions del món –diu Nitin Desai-, però cal anar molt més de pressa si volem evitar la pobresa i la inestabilitat que s'esdevindran necessàriament dels nostres models actuals de gestió els recursos naturals. Els dirigents de tot el món que vindran a Johannesburg hauran de preparar-se per adoptar una nova via per al desenvolupament mundial i, sobretot, a prendre compromisos concrets sobre la matèria".

(Font: ONU)

Polítiques de població

Teoria malthusiana sobre la població.

Recordeu com els aliments creixen de manera matemàtica ( 1+1+1+1..) i les persones geomètrica ( d'una parella-2- poden arribar a ser-hi més de 3, 4, 5 ; depenen de la quantita de fills

i d'aquest el creixement també té el mateix creixement).

Això ens portaria al control de la natalitat a la recerca d'una política que posi l'accent oferint mesures per portar a terme aquest control.

El llibre més citat a demografia El fantasma malthusià ..la superpoblació

L'Índia incentiva el control de la natalitat

http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/5339911

La Xina estudia acabar amb la política del fill únic per combatre l'envelliment de la població

Polítiques natalistes

El natalisme és una doctrina que propugna mesures per part dels governs ( polítiques) per aconseguir una major natalitat, generalment perquè el volum poblacional existent o els que

es preveu de cara all futur es considera insufcients.

http://elpais.com/diario/1994/03/23/madrid/764425497_850215.html

Creixement de la població, desenvolupament econòmic i sostenibilitat

Població Mundial i desenvolupament sostenible

Polítiques de població S. XXI.

Catalunya S. XXI

http://www.migrastudium.org/doc/LR_laVanguardia220212.pdf

Món

http://www.raco.cat/index.php/revistasociologia/article/viewFile/222476/303280



Darrera modificació: diumenge, 25 de gener 2015, 20:43