Els continguts de cultura d'aquest lliurament es divideixen en dos apartats:

1) Repàs d'urbanisme. Has de repassar el que vas estudiar a Llatí I sobre l'estructura de la ciutat romana. Per això, pots fer servir els apunts del curs anterior o els capítols sobre urbanisme d'algun llibre de text de Llatí de batxillerat que tinguis a la teva disposició. Una tercera opció és cercar els continguts al web El Laberint de Roma

  • De fet, et recomanem la lectura dels materials sobre la ciutat del Laberint de Roma, perquè allí trobaràs ben resumits tots els continguts que poden aparèixer al Qüestionari d'avaluació 2 (Repàs d'urbanisme). Quan entris al Laberint de Roma, has de clicar sobre l'etiqueta VRBS del menú superior i llegir els següents capítols:

  • Visualitza, també, aquest vídeo didàctic de menys de deu minuts:


2) Hispània romana: introducció
.

Divisió provincial d'Hispània


En aquest apartat has de familiaritzar-te amb:

  • 2.1. L'organització provincial de la Hispània romana



  • 2.2. Les dues grans calçades o vies de comunicació de la Hispània romana: 
    • Via de la Plata. Travessava la península de Sud a Nord al llarg d'uns 470 Km. Arrancava a Emerita Augusta (Mèrida) i arribava fins a Asturica Augusta (Astorga).
    • Via Augusta. Entrava a la península Ibèrica pels Pirineus i resseguia tota la costa mediterrània fins a Gades (Cadis). A la seva vora van néixer i prosperar moltes de les principals ciutats de la Hispània romana, com ara Emporiae (Empúries), Barcino (Barcelona), Tarraco (Tarragona), Dertosa (Tortosa), Saguntum (Sagunt) i Carthago Nova (Cartagena). La seva llargada era d'uns 1.500 Km.
    • Un brancal de la Via Augusta era l'anomenada Via del Nord. Partint des de Tarraco, a la costa mediterània, penetrava terra endins, cap a l'oest, i arribava fins a Legio (actual Lleó). Al seu pas es trobaven ciutats com Ilerda (Lleida) o Caesar Augusta (Saragossa).

      Mapa amb les principals ciutats de la Hispània romana


  • 2.3. Noms de les principals ciutats de la Hispània romana. Fes, finalment, una lectura d'aquest llistat de topònims llatins de ciutats de la Hispània romana: clica aquí



Material addicional:



Darrera modificació: dissabte, 4 de gener 2020, 00:02