Introducció

La matèria de modalitat de Literatura Universal de batxillerat analitza alguns dels moments més rellevants de la literatura occidental i se centra en  alguns dels autors que hi han destacat. El seu estudi permet tenir una visió general dels moviments culturals i artístics en què s'han inscrit i l'evolució dels gèneres literaris. Conèixer la tradició permet, també, conèixer millor la literatura contemporània.

A través dels autors i dels textos seleccionats, es proposa un recorregut cultural que ha de servir per interpretar les manifestacions artístiques des dels orígens, afermar la consciència històrica i aprofundir l'esperit crític. L'objectiu més important és gaudir de la lectura com una font de coneixements i experiències i com una activitat plaent per a l'oci, tot desvetllant la curiositat pel fenomen literari i les literatures.

També ha de servir per dotar-se de cultura literària, mentalitat multiculturalista i capacitat investigadora científica i crítica. Així mateix, acréixer el respecte a la diversitat de pobles, cultures i llengües i comprendre les aportacions universals de persones i cultures.

El programa d'aquesta assignatura s'estudia en dos blocs i, per tant, els continguts es distribueixen entre el Bloc 1 i el Bloc 2. El llibre de text (Trajecte d'ed. Teide) és una eina complementària que us pot ajudar, tot i que no és imprescindible, mentre que l'Antologia de la poesia universal (ed. 62) és un text de lectura obligatòria i es treballa en els dos blocs.

Programació

LLIURAMENT 1Els orígens de la literatura d'Occident. La literatura grega: Sòfocles: Antígona.

TEMES:

- La Bíblia.

- L'èpica: Homer. La Ilíada i l'Odissea.

- la tragèdia grega: Sòfocles.

- La lírica llatina: Horaci.

- Relació amb la literatura moderna i contemporània: Konstantinos Kavafis.

LECTURES OBLIGATÒRIES:

Obra de teatre:  Antígona de Sòfocles.

Poemes o fragments dels gèneres i autors estudiats: Homer, Safo de Lesbos i Horaci.

Corresponen al 3 primers poemes de l'Antologia de la poesia universal.

LLIURAMENT 2: El mite d'Antígona en la modernitat.

TEMES:

1. La pervivència del mite al llarg dels segles XIX i XX: la filosofia i la literatura.

2. La transformació de la tragèdia de la comunitat a la percepció subjectiva i personal.

3. Les propostes polítiques i històriques de Salvador Espriu i Bertolt Brecht.

4. Les propostes emancipadores de Zambrano i Butler.

LECTURES OBLIGATÒRIES:

-Antígona, de Salvador Espriu (fragment).

- La tumba de Antígona de Maria Zambrano (fragment).

El crit d’Antígona de Judith Butler (fragment).

- Paraules d'Alfi, correspon al poema d'Horaci inclòs a l'Antologia de la poesia universal.

LLIURAMENT 3: Literatura medieval i  l'humanisme. La literatura del Renaixement. Conceptes generals.

TEMES:

- La poesia trobadoresca: Bernart de Ventadorn.

- El dolce stil nuovo. Dante Alighieri i la Divina Commedia.

- Francesco Petrarca. El cançoner. "La donna angelicata".

- Ausiàs March. L'evolució de la lírica trobadoresca.

- La literatura del renaixement. L'antropocentrisme del segle XVI.

LECTURES OBLIGATÒRIES de l'Antologia de poesia universal:

Poemes o fragments de: Bernart de Ventadorn, Dante Alighieri (fragments de la Divina comèdia), Francesco Petrarca i Ausiàs March. (Segles XIV-XV)

Poemes o fragments de: Garcilaso de la Vega i Pierre Ronsard. (segle XVI)

LLIURAMENT 4: El Barroc. La Il·lustració i el Neoclassicisme. La poesia de Shakespeare i Donne. El teatre elisabetià: Shakespeare: Hamlet.

TEMES:

- El Barroc.

- El teatre elisabetià. Shakespeare: Hamlet.

- La Il·lustració o Segle de les llums. "El contracte social": Rousseau.

- L'Enciclopèdia: Diderot i d'Alembert.

- El classicisme francès en el teatre.

- Inicis de la narrativa moderna.

LECTURES OBLIGATÒRIES:

1. Obra de teatre: Hamlet-1, de Shakespeare. Actes 1 i 2.

2. Poemes o fragments dels autors del renaixement: Garcilaso de la Vega, Pierre Ronsard i Shakespeare, que trobareu a l'Antologia de la poesia universal.

LLIURAMENT 5: De Shakespeare al romanticisme alemany: Goethe. La poesia romàntica: Hölderlin, Blake i Wordsworth.

TEMES:

- El romanticisme alemany. Sturm und Drang ("tempestat i empenta"): Friedrich Hölderlin.

- La narrativa romàntica: la novel·la epistolar alemanya: Les desventures del jove Werther de Johann Wolfgang Goethe.

- El romanticisme anglès: William Blake i William  Wordsworth.

LECTURES OBLIGATÒRIES:

1. Obra de teatre Hamlet-2, de Shakespeare. Actes 3, 4 i 5.

2. Poemes o fragments dels autors de la poesia romàntica europea que trobareu a l'Antologia de la poesia universal.

Estructura del curs

Les tres seccions superiors contenen informació de referència que consultaràs habitualment. El fet de trobar-se en una mateixa secció te'n facilita l'accés:

Guia d'estudi

És la secció on et trobes ara. Hi pots consultar la programació, l'estructura del curs, els llibres de referència que necessites i els criteris d'avaluació.

Accés als materials de consulta Materials i recursos

Des d'aquesta secció tindràs accés a diccionaris, webs de dubtes lingüístics i correctors i traductors. Hauràs de fer servir sovint aquest recursos per poder presentar acuradament les activitats. També veuràs un apartat de recursos seleccionats per a cada lliurament amb tots els materials d'estudi que necessites i un darrer apartat de recursos generals que et permetran millorar la teva expressió escrita.

Lectures obligatòries

S'hi especifiquen els llibres dels autors que estudiem. Recorda que l'assignatura es basa en aquestes lectures i els moviments literaris que irradien.

Espais de comunicació

La matèria s’avalua a partir de les activitats d’avaluació dels lliuraments i la prova final presencial.

El  Tauler de notícies i orientacions és un espai de comunicació on el professorat regularment exposa novetats i notícies d'interès per al bon funcionament del curs. Convé que el consultis quan vegis que hi ha informació nova.

Al Fòrum  Dubtes de la matèria podràs exposar dubtes, comentaris i qüestions relacionades amb els continguts de la matèria. També pots intervenir-hi per resoldre'ls. El fet de plantejar directament els dubtes en aquest fòrum possibilita que tothom es pugui beneficiar de la resposta.

Els lliuraments

Hi ha 5 lliuraments, als quals tindreu accés en la data prevista segons el calendari cadascun dels quals inclou:
  • El Pla de treball que especifica la proposta de seqüència de treball. Amb l'afany d'orientar-vos el millor possible sobre les hores que necessiteu per preparar les tasques i per executar-les, veureu que al costat de cadascun dels apartats de la seqüència de treball hi ha el temps aproximat de dedicació que sumat ha de ser de 14 hores per a cada lliurament.
  • Les activitats d'avaluació que s'han de lliurar dins del termini.
  • Les activitats relacionades amb les lectures obligatòries.
  • Si escau, activitats d'ampliació.
  • En aquesta matèria fem servir els apunts del professorat que teniu a l'aula i els llibres de lectura obligatòria. Les edicions recomanades contenen estudis introductoris i textos complementaris d'aprenentatge. També es recomanen webs dels moviments literaris, dels escriptors i escriptores i de les obres tractades.

Avaluació

La matèria s’avalua a partir de les activitats d’avaluació dels lliuraments i la prova final presencial.

La nota final de la matèria s’obté de la suma del 70% de la prova presencial més el 30% de la nota mitjana de les activitats d’avaluació fetes al llarg del curs:

Nota final = Nota_prova · 0,7 + Nota_activitats · 0,3

Per poder aplicar aquesta fórmula és un requisit indispensable que la nota de l’examen sigui igual o superior a 3,5. Si la nota obtinguda a la prova final és inferior, la nota de la matèria serà la de l’examen i no es tindrà en compte la nota de les activitats d’avaluació.

Per aprovar la matèria caldrà que la nota final sigui igual o superior 5.

Pel que fa a les activitats d’avaluació que ha de corregir el professorat, et podrà oferir la possibilitat de millorar-les si la qualitat no és pas suficient, per a la qual cosa t'atorgarà un nou intent d'enviament.

D'altra banda, la nota de cada lliurament es compon de dos tipus d'exercicis: els que envieu i que el professorat corregeix i els qüestionaris autocorrectius. El pes dels primers (preguntes teòriques i comentaris de text) és superior al dels exercicis autocorrectius. Així, els comentaris i preguntes teòriques: representen entre el 60 i el 70% de la nota; i els qüestionaris autocorrectius, entre 30% i 40% de la nota.

Recuperació

Si has fet la prova presencial i no has superat la matèria, tindràs dret a presentar-se a la convocatòria de recuperació. En aquest cas, la nota final de la matèria també s’obtindrà de la suma del 70% de la nota de la prova de recuperació més el 30% de la nota mitjana de les activitats d’avaluació. Això no obstant, per poder aplicar aquesta fórmula també és requisit indispensable que la nota de l’examen sigui igual o superior a 3,5.

Si la nota obtinguda a la prova de recuperació és inferior a 3.5 punts, la nota de la matèria serà la de l’examen, per la qual cosa no es tindrà en compte la nota de les activitats d’avaluació del curs.

Domini de la llengua

Cal que aconsegueixis, o bé que demostris, un domini satisfactori de la llengua i dels mecanismes del discurs escrit i cal que t'expressis en un llenguatge estàndard i culte adequat. També hauràs de demostrar que tens un coneixement pràctic de la gramàtica i de l'ortografia. A la secció materials i recursos tens una selecció de materials indispensables sobre:

  • Comprensió lectora i expressió escrita
  • Gramàtica i vocabulari
  • Comprensió lectora i expressió oral

Ús dels materials del Campus IOC

Els materials i recursos del nostre Campus estan pensats per ser emprats en les nostres activitats docents i el seu ús està restringit als nostres usuaris/es i l'autoria pertany a les persones que l'han elaborat i els drets legals pertanyen al propi IOC. Aquests materials estan en contínua evolució i per tant canvien constantment.

En el cas que els vulguis utilitzar, totalment o parcial, en d'altres àmbits heu de demanar-ho a l'IOC. En qualsevol cas, sempre has de fer constar l'autoria i la procedència i no en pots fer cap ús comercial.

Darrera modificació: divendres, 15 de novembre 2019, 11:54