Literatura catalana (modalitat) - bloc 2

Pla de treball del Lliurament 1

Continguts

1. El teatre de postguerra i Ball robat, de Joan Oliver. Obra de teatre escrita el 1954 i representada per primera vegada el 1958.

Aquest tema es realitza en un sol lliurament. Inclou la lectura de l'obra dramàtica.

Teniu tot el contingut en el llibre electrònic que trobareu a l'apartat de recursos d'aquesta aula.

Consta de:

A) Part teòrica:

I) General

1. El teatre de postguerra:

- De la prohibició a la censura: 1939-1954.

- L'Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB): 1954-1963.

Heu de llegir i estudia, també, la introducció a l'obra de Francesc Foguet i Boreu.

II) Sobre Joan Oliver i la seva obra

1. Estudi de les etapes vitals i literàries.

2. Influències.

B) Lectura i anàlisi del llibre Ball robat. Obra en 3 actes.

1. Presentació del llibre.

2. La societat dels anys 50 del segle XX.

3. El títol i el seu simbolisme.

4. Estructura i acció escènica.

5. Els personatges i el joc d'equívocs.

6. Epíleg: existeix la felicitat?

Orientacions

Per portar a terme el treball d'aquest lliurament és imprescindible llegir l'obra de teatre Ball robat de Joan Oliver. Es recomana: eds. 62, Col. Les Eines, 44. Consta d'una introducció i material complementari a càrrec de Francesc Foguet i Boreu.

Seqüència de treball

1. En primer lloc heu d'accedir a l'apartat Recursos (material d'estudi). Llegiu i estudieu cadascuna de les parts teòriques i sobre el llibre de poemes que trobareu en el llibre electrònic: Ball robat, de Joan Oliver. Visioneu també la conferència  a càrrec de Jaume Aulet que hi teniu.

 És el material necessari per conèixer el context en què s'inscriu el teatre de Joan Oliver i la seva obra.

2. Una part fonamental del curs és la lectura i anàlisi de les actituds i caracteritzacions dels seus personatges. Un cop llegida l'obra, feu-vos un esquema del les accions, els espais, la caracterització de cada personatge. Cal observa com s'estructura l'acció i les relacions dels personatges d'un acte a l'altre.

3. També teniu informació en la part final de l'edició proposada.

4. Podeu conèixer més a fons l'autor a través de:

- L'entrevista que Montserrat Roig li va fer per TVE el 1978.

5. Participeu en el fòrum de dubtes: és l'espai per exposar-hi les preguntes i/o observacions sobre els continguts.

Abans d'enviar la tasca, heu de realitzar l'exercici en un document de l'ordinador i sols un cop hagueu comprovat que s'ajusta a l'enunciat tant en contingut com en extensió el copiïs a la tasca. També és fonamental que l'expressió sigui adequada. En l'apartat Recursos generals de la matèria hi trobaràs diccionaris, gramàtiques, etc. També el qüestionari implica un estudi previ del material.

6.  Feu les activitats d'avaluació. És millor fer-les en diverses fases i abans d'enviar-les per a la seva correcció reviseu-les bé en el vostre ordinador i no les traspasseu a la tasca en línia fins que estigueu segurs que responen al que es demana i que presenten una llengua estàndard-culte correcta.

Us recordo que el pes de la nota dels qüestionaris és menor (un 30% aproximadament) que la tasca en què treballeu el comentari de text i la teoria (un 70% aproximadament). L'expressió és fonamental: com organitzeu el text, la precisió en l'ús de la llengua.

També heu de fer els qüestionaris autocorrectius. Dediqueu-hi temps. Respondre'ls implica conèixer el tema. Es fa referència a conceptes teòrics que cal estudiar prèviament. Podeu desar-los i reprendre'ls en més d'una sessió abans d'enviar-los. Estudieu els conceptes i memoritzeu-los per a l'examen.

7. Altres activitats d'aprenentatge:

- Podeu llegir i treballar amb més detalls alguns elements que trobareu a les "Propostes de treball" i "Material complementari" de l'edició recomanada de Ball robat. Hi ha altres comentaris de text i una secció que conté preguntes que us poden ajudar en el vostre procés de comprensió de l'obra.

- També podeu consultar material d'internet, tant a Lletra (UOC) com a les Pàgines d'autor/a de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. Les adreces generals d'aquests dos recursos les trobareu tant en el llibre electrònic com en l'apartat Repertoris literaris a Internet de la secció inicial Recursos generals de la matèria. També hi ha els enllaços als principals diccionaris en línia i altres recursos lingüístics.

Darrera modificació: divendres, 21 de setembre 2018, 14:06