Introducció

La Literatura Catalana és una matèria de modalitat del batxillerat que consta de dos blocs. Presenta els moviments literaris i les tendències estètiques de la modernitat a través de l'estudi de sis obres literàries (3 en cada bloc) i de la seva contextualització. És imprescindible, doncs, llegir les obres dels autors que es ressenyen des dels coneixement literaris que anireu adquirint i que trobareu associats en cada lliurament. El programa permet conèixer l'univers d'autors i autores de referència de la tradició literària catalana i a través seu de la literatura europea i occidental. També es treballen els gèneres literaris i el llenguatge.

Programació

Relació dels temes generals de la matèria:

  • Lliurament 1: Idees generals del Modernisme. El modernisme regenerador. La poesia: Visions & Cants (1900) de Joan Maragall.
  • Lliurament 2: La narrativa modernista. Solitud-1 (1905) de Víctor Català / Caterina Albert. Argument, personatge principal. la Mila i principals i conflictes.
  • Lliurament 3: Solitud-2: Estudi de les relacions entre els personatges i els símbols de l'obra.
  • Lliurament 4: El Noucentisme i El cor quiet-1 de Josep Carner.
  • Lliurament 5: La poètica carneriana a partir del El cor quiet-2 de Josep Carner.

Estructura del curs

Les tres seccions superiors contenen informació de referència que consultareu habitualment. El fet de trobar-se en una mateixa secció us en facilita l'accés:

Guia d'estudi

És la secció on us trobeu ara. Hi podeu consultar la programació, l'estructura del curs, els llibres de referència que necessiteu i els criteris d'avaluació.

Accés als materials de consulta Materials i recursos

Des d'aquesta secció tindreu accés a diccionaris, webs de dubtes lingüístics i correctors i traductors. Haureu de fer servir sovint aquests recursos per poder presentar acuradament les activitats. També veureu un apartat de recursos seleccionats per a cada lliurament amb tots els materials d'estudi que necessiteu i un darrer apartat de recursos generals que us permetran millorar la vostra expressió escrita.

Lectures obligatòries

S'hi especifiquen els llibres dels autors que estudiem. Recordeu que l'assignatura es basa en aquestes lectures i els moviments literaris que irradien.

Espais de comunicació

La matèria s’avalua a partir de les activitats d’avaluació dels lliuraments i la prova final presencial.

El  Tauler de notícies i orientacions és un espai de comunicació on el professorat regularment exposa novetats i notícies d'interès per al bon funcionament del curs. Convé que el consulteu sovint. Hi trobareu tota la informació nova.

Al Fòrum  Dubtes de la matèria podreu exposar dubtes, comentaris i qüestions relacionades amb els continguts de la matèria. També podreu intervenir-hi per resoldre'ls. El fet de plantejar directament els dubtes en aquest fòrum possibilita que tothom es pugui beneficiar de la resposta.

Els lliuraments

Hi ha 5 lliuraments, als quals tindreu accés en la data prevista segons el calendari cadascun dels quals inclou:
  • El Pla de treball que especifica la proposta de seqüència de treball. Amb l'afany d'orientar-vos el millor possible sobre les hores que necessiteu per preparar les tasques i per executar-les, veureu que al costat de cadascun dels apartats de la seqüència de treball hi ha el temps aproximat de dedicació que sumat ha de ser de 14 hores per a cada lliurament.
  • Les activitats d'avaluació que s'han de lliurar dins del termini.
  • Les activitats relacionades amb les lectures obligatòries.
  • Si escau, activitats d'ampliació.
  • En aquesta matèria fem servir els apunts del professorat que teniu a l'aula i els llibres de lectura obligatòria. Les edicions recomanades contenen estudis introductoris i textos complementaris d'aprenentatge. També es recomanen webs dels moviments literaris, dels escriptors i escriptores i de les obres tractades.

Avaluació

La matèria s’avalua a partir de les activitats d’avaluació dels lliuraments i la prova final presencial.

La nota final de la matèria s’obté de la suma del 70% de la prova presencial més el 30% de la nota mitjana de les activitats d’avaluació fetes al llarg del curs:

Nota final = Nota_prova · 0,7 + Nota_activitats · 0,3

Per poder aplicar aquesta fórmula és un requisit indispensable que la nota de l’examen sigui igual o superior a 3,5. Si la nota obtinguda a la prova final és inferior, la nota de la matèria serà la de l’examen i no es tindrà en compte la nota de les activitats d’avaluació.

Per aprovar la matèria caldrà que la nota final sigui igual o superior 5.

Pel que fa a les activitats d’avaluació que ha de corregir el professorat, es pot oferir la possibilitat de millorar-les si la qualitat no és pas suficient, per a la qual cosa t'atorgarà un nou intent d'enviament, sempre que el professor ho consideri oportú.

D'altra banda, la nota de cada lliurament es compon de dos tipus d'exercicis: els que envieu i que el professorat corregeix i els qüestionaris autocorrectius. El pes dels primers (preguntes teòriques i comentaris de text) és superior al dels exercicis autocorrectius. Així, els comentaris i preguntes teòriques: representen entre el 60 i el 70% de la nota; i els qüestionaris autocorrectius, entre 30% i 40% de la nota.

Recuperació

Si heu fet la prova presencial i no heu superat la matèria, tindreu dret a presentar-vos a la convocatòria de recuperació. En aquest cas, la nota final de la matèria també s’obtindrà de la suma del 70% de la nota de la prova de recuperació més el 30% de la nota mitjana de les activitats d’avaluació. Això no obstant, per poder aplicar aquesta fórmula també és requisit indispensable que la nota de l’examen sigui igual o superior a 3,5.

Si la nota obtinguda a la prova de recuperació és inferior a 3.5 punts, la nota de la matèria serà la de l’examen, per la qual cosa no es tindrà en compte la nota de les activitats d’avaluació del curs.

Domini de la llengua

Cal que aconseguiu, o bé que demostreu, un domini satisfactori de la llengua i dels mecanismes del discurs escrit i cal que us expresseu en un llenguatge estàndard i culte adequat. També haureu de demostrar que teniu un coneixement pràctic de la gramàtica i de l'ortografia. A la secció materials i recursos teniu una selecció de materials indispensables sobre:

  • Comprensió lectora i expressió escrita
  • Gramàtica i vocabulari
  • Comprensió lectora i expressió oral

Ús dels materials del Campus IOC

Els materials i recursos del nostre Campus estan pensats per ser emprats en les nostres activitats docents i el seu ús està restringit als nostres usuaris/es i l'autoria pertany a les persones que l'han elaborat i els drets legals pertanyen al propi IOC. Aquests materials estan en contínua evolució i per tant canvien constantment.

En el cas que els vulgueu utilitzar, totalment o parcial, en d'altres àmbits heu de demanar-ho a l'IOC. En qualsevol cas, sempre heu de fer constar l'autoria i la procedència i no en podeu fer cap ús comercial.

Darrera modificació: dimecres, 4 de setembre 2019, 10:53