Literatura catalana (modalitat) - bloc 1

Pla de treball del Lliurament 4

Continguts

1. El Noucentisme: moviment cultural i ideologia.

- Definició i concepte. Cronologia.

- Diferències entre modernisme i noucentisme.

2. Programa cultural i estètic. Eugeni d'Ors i el Glosari.

- La ciutat cosmopolita. El dandi.

- Els gèneres literaris.

- La poesia, gènere de la perfecció formal.

- Els temes tractats.

- Josep Carner: "príncep dels poetes."

3. El cor quiet (1925) de Josep Carner.

4. Presentació i estructura del llibre: 5 seccions.

En aquest lliurament llegim, analitzem i interpretem les seccions 1 i 2:

1.- "Les nits"

2. "Els arbres"

3. Com treballarem els poemes?

És fonamental que us imprimiu i estudieu i llegiu els poemes seleccionats a partir del document que teniu en la pestanya: Mètode de lectura. És un desplegable del llibre moodle de l'aula amb els següents apartats:

- El comentari de text. S'hi explica en què consisteix fer un comentari d'un poema. Cal aplicar el mètode en els vostres comentaris de text.

- L'art carneriana: s'explica com Carner construeix els poemes.

- Els espais carnerians: el jardí, el carrer, la casa: Es donen les pautes dels espais que hi trobarem; tenen un sentit homogeni que podem aplicar a tots els poemes.

- La mètrica i el recompte de síl·labes: recordeu que el recompte sil·làbic es fa a partir de la fonètica (no de la grafia) i que és distint en català i en castellà. Aquí hi trobareu la manera de fer-ho. Cal aprendre'n!!

- Mots específics per referir-nos al poeta i als poemes: Hi ha un vocabulari específic per escriure sobre poesia. Cal aprendre'l!

4. Lectura i comentari dels següents poemes seleccionats:

-  De la secció 1 -  "Les nits": "Nocturn", "Cau a la mar l'estel més bell", "Perdut en mon jardí" i "El beat supervivent".

- De la secció 2 - "Els arbres": "Els nostres pins", "Els pollancs de França", L'eucaliptus de Quarto dei Mille", "Presseguer florit" i "Els cocoters de Macuto".

Orientacions

Per portar a terme el treball d'aquest lliurament és imprescindible llegir El cor quier de Josep Carner, Ed. Educaula, col. Les Eines, 96. (El pròleg a càrrec de Jordi Cornudella també us serà molt útil).

Seqüència de treball

1. En primer lloc heu d'accedir a l'apartat Recursos (material d'estudi). Llegiu i estudieu el llibre electrònic que teniu a l'aula i, també, el pròleg i altres recursos.

2. L'estudi té dues parts ben separades:

1. Estudiar el material teòric. El trobareu en els llibres electrònics de l'aula.

Per llegir i interpretar els poemes, cal seguir el procediment descrit en el material.

3. Activitats avaluables:

- Abans de fer les activitats avaluables cal haver llegit i estudiat el material de l'aula i haver llegit atentament els poemes i els comentaris.

- Cal saber comptar versos i conèixer les tècniques avantguardistes que s'estudien en aquesta unitat.

- Feu les activitats en un document word, odt o similar del vostre ordinador i treballar-hi al llarg de diverses sessions. Treballar tant el contingut com l'expressió, i assegurar-vos que responeu les preguntes plantejades. Un cop fetes, copieu el text en l'activitat en línia i envieu-lo.

És imprescindible escriure en llengua estàndard i sense errors ortogràfics.

- També heu de fer els qüestionaris autocorrectius. Dediqueu-hi temps. Respondre'ls implica conèixer el tema. S'hi fa referència a conceptes teòrics que cal estudiar prèviament. Podeu desar-los i reprendre'ls en més d'una sessió abans d'enviar-los. Estudieu els conceptes i memoritzeu-los per a l'examen.

4. Altre material consultable:

També podeu consultar material d'internet, tant a Lletra (UOC) com a les Pàgines d'autor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. Les adreces generals d'aquests dos recursos la teniu en l'apartat "Literatura catalana a Internet" de l'inici de l'aula.

Si consulteu altres pàgines web cal que les ressenyeu com a webgrafia en el vostre treball.

 

Darrera modificació: dimarts, 29 d’octubre 2019, 09:02