Literatura catalana (modalitat) - bloc 1

Pla de treball del Lliurament 1

El Modernisme i la  poesia. Visions & Cants de Joan Maragall

Enfocament de l'estudi

En els llibres electrònics de cada lliurament hi trobareu el contingut bàsic que cal estudiar: el Modernisme conté un conjunt de moviments literaris i artístics que cal conèixer perquè són importants durant les primeres dècades del segle XX. És necessari completar la informació general amb altres fonts que se us ressenyen en ells llibres electrònics.

En aquest primer lliurament cal que llegiu Visions & Cants de Joan Maragall. Hi ha diverses edicions escolars amb pròlegs i comentaris de text pautats que us poden ajudar a aclarir els temes i l'enfocament que cal donar al comentari de text.

Continguts

I. EL MODERNISME

1. Els moviments modernistes europeus: Pre-rafaelisme; Impressionisme; Simbolisme; la bohèmia, l'spleen i el decadentisme.

2. El primer modernisme català: 1892-1900. L'Avens - L'Avenç; les Festes modernistes de Sitges.

3. El segon modernisme català: 1900-1912. Consolidació. "Joventut"; el Noucentisme: la nova generació. (l'estudiem en aquest mateix curs).

II. LA POESIA DE JOAN MARAGALL

1. Biografia.

2. Teoria de la paraula viva. Concepte de poeta.

3. Estructura de Visions & Cants. Seguiu la informació del llibre electrònic per fer la lectura i interpretació dels poemes.

4. Lectura i estudi de les "Visions".

5. "Intermezzo". Lectura dels poemes seleccionats: "En la mort d'un jove", "Dimecres de Cendra", "A muntanya", "Després de la tempesta", "lL dona hermosa i "L'esposa parla".

6. Lectura i estudi dels "Cants". Lectura dels poemes: "Cant dels joves", "Cant de maig, cant d'alegria i "Cant de novembre." Lectura i interpretació d'"Els tres cants de la guerra".

Orientacions

Per portar a terme el treball planificat és imprescindible llegir l'obra: Visions & Cants, de Joan Maragall. Us encoratjo molt que compreu l'edició recomanada perquè hi ha una introducció i material complementari que us serà útil per entendre l'obra.

Seqüència de treball

1. En primer lloc cal que llegiu atentament i estudieu el material de l'apartat Recursos de l'aula que trobareu en forma de llibre. Les distintes parts ressegueixen els conceptes clau per conèixer i estudiar els principals continguts teòrics del Modernisme i del concepte de poesia. És important que sapigueu situar l'obra en el moment històric, també pel que significa d'inici de la poesia moderna. D'altra banda, cal conèixer els autors que van influir Maragall i la importància i repercussió de la seva poesia a principis de segle XX i posteriorment. A més a més, Solitud, l'obra de Víctor Català / Caterina Albert que llegireu en segon lloc, també forma part del moviment modernista. La jove Caterina Albert va escriure a Maragall, llavors ja una referència intel·lectual.

2. Feu les activitats d'avaluació. És millor fer-les en diverses fases i abans d'enviar-les per a la seva correcció reviseu-les bé en el vostre ordinador i no les traspasseu a la tasca en línia fins que estigueu segurs que responen al que es demana i que presenten una llengua estàndard-culte correcta. Abans de realitzar el comentari de text consulteu el document-guia que teniu a l'aula. Penseu que el comentari d'un text literari és un dels exercicis centrals que realitzareu al llarg del curs. Cal practicar-lo molt.

També heu de fer els qüestionaris autocorrectius. Dediqueu-hi temps. Respondre'ls implica conèixer el tema. Es fa referència a conceptes teòrics que cal estudiar prèviament. Podeu desar-los i reprendre'ls en més d'una sessió abans d'enviar-los. Estudieu els conceptes i memoritzeu-los per a l'examen.

D'altra banda, la nota de cada lliurament es compon de dos tipus d'exercicis: els que envieu i que el professorat corregeix i els qüestionaris autocorrectius. El pes dels primers (preguntes teòriques i comentaris de text) és superior al dels exercicis autocorrectius. Així, els comentaris i preguntes teòriques: representen entre el 60 i el 70% de la nota; i els qüestionaris autocorrectius, entre 30% i 40% de la nota.

4. Altres activitats d'aprenentatge:

- Consulteu també el material d'internet, tant a Lletra (UOC) com a les Pàgines d'autor/a de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. Les adreces generals d'aquests dos recursos les trobareu a l'apartat Repertoris literaris a Internet de la secció inicial Recursos generals de la matèria. També hi ha els enllaços als principals diccionaris en línia i altres recursos lingüístics i sobre mètrica.

Recordeu que en aquesta matèria el vostre llibre de text són els 3 llibres de lectura (bloc 1) que completareu en el bloc 2 amb 3 llibres més de manera que curseu el programa de tot el curs: 6 llibres.

Darrera modificació: divendres, 20 de setembre 2019, 10:00