DESIGUALTATS AL MÓN I  ELS VUIT OBJECTIUS DEL MIL·LENI

- Web de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), sobre els ODM – Objectius de Desenvolupament del Mil·leni, enllaç aquí

Els vuit objectius del mil·leni

Origen:

El setembre de 2000, després d’un decenni de grans conferències i cimeres de les Nacions Unides, els dirigents del món es van reunir a la seu de les Nacions Unides a Nova York, per aprovar la Declaració del Mil·lenni, comprometent els seus països amb una nova aliança mundial per a reduir els nivells d’extrema pobresa i establint una sèrie d’objectius subjectes a termini, coneguts com els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, amb un venciment del termini fixat per a l’any 2015.

Situació actual:

1. L'Objectiu un, eradicar la pobresa extrema i la fam, no s'arribarà a a Àfrica Subsahariana, Amèrica Llatina i el Carib ni en part d'Europa i Àsia Central. És més, el nombre de persones amb fam a Àfrica Subsahariana i Àsia meridional ha augmentat i la FAO estima que al pas que anem aquest objectiu no s'arribaria a sinó en 2150.

2. L'Objectiu dos, que tots els nens i nenes puguin acabar un cicle complet d'ensenyament primari en 2015, tampoc es va a arribar a en més de 80 països.

3. El tercer Objectiu del Mil·lenni, eliminar en 2005 les desigualtats de gènere en l'ensenyament primari i secundària no es va aconseguir, i en més de 90 països la desigualtat persisteix en tots  els nivells educatius.

4. L'Objectiu quatre, reduir en dos terceres parts la taxa de mortalitat infantil dels nens menors de cinc anys per a 2015 solament es compliria en 2045 de seguir la tendència actual.

Segons *UNICEF, 91 països estan molt ressagats i és molt difícil que ho compleixin.

5. Tampoc es complirà l'Objectiu cinc, reduir la taxa de mortalitat materna en tres quartes parts, doncs cada any segueixen morint 500.000 dones durant l'embaràs o el part. Un risc que afecta a una de cada 3.800 dones en els països rics, mentre que a Àfrica li afecta a una de cada 16. Segons l'Organització mundial de la Salut entre 1990 i 2010
el nombre de morts maternes per 100.000 nascuts vius solament ha disminuït en un 3'1 a l'any, xifra que està molt lluny de la reducció del 5'5% anual necessària per a arribar a l'Objectiu.

6. L'Objectiu sis, combatre el VIH/Sida, el paludisme i altres malalties i reduir la seva propagació per a 2015, tampoc es complirà molt possiblement, ja que les zones més afectades,
com l'Àfrica Subsahariana, tot just si han rebut un 40% dels fons promesos contra la Sida, la prevalença de la qual ha augmentat en gairebé totes les regions del món, i poc més del 10% de les persones amb VIH rep tractament.

7. L'Objectiu 7, incorporar principis de desenvolupament sostenible en les polítiques nacionals i reduir a la meitat en 2015 el nombre de persones que no accedeixen a l'aigua potable o
sanejament bàsic, potser estigui més lluny que mai, almenys si es té en compte el nombre de morts, de guerres o d'actes violents de tot tipus que comporta el seu ús, que gairebé 2.200 milions de persones manquen de serveis millorats de sanejament i que més de 600 no tenen accés a fonts d'aigua neta.

8. L'últim objectiu, desenvolupar un sistema comercial i financer obert i basat en normes no discriminatòries, és també evident que no s'ha complert. L'ajuda oficial al desenvolupament ha disminuït gairebé en un 25% en els últims 15 anys, segueix sent tres vegades menor als reemborsaments per deute que els països pobres paguen als rics, i aquests (principalment Estats Units, Unió Europea i Japó) segueixen mantenint grans barreres aranzelàries, al mateix temps que impedeixen que els pobres es defensin de la seva agressió comercial.

Font: “Objectius incomplits del Mil·lenni

Darrera modificació: dijous, 30 de març 2017, 11:01