Solucionari primera pregunta

Primer de tot cal tenir clar quin és el sistema de sosteniment del Panteó per poder posteriorment indicar quines noves aportacions es van realitzar en la segona obra:

El sosteniment de la cúpula del Panteó es basa en un tambor format per tres pisos.Cada pis està a la vegada format per una superposició d'arcs que formen un esquelet intern de descàrrega, és a dir la seva funció és reduir la pressió que exerceix la cúpula. Aquests arcs actuen a mode de contraforts interns dirigint la pressió als vuit pilars que formen la planta circular de la cel·la. Aquests arcs es poden observar actualment ja que l'estuc s'ha anat deteriorant. Alguns recursos emprats també per alleugerir el pes de la construcció van ser finestres, galeries i cassetons. També cal tenir present que els materials utilitzats en la construcció del tambor van ser: formigó i maons (en aquest cas no van utilitzar marbre travertí ja que pesava molt)

     

En quan al sosteniment de la cúpula de Santa Sofía, la nova aportació en relació al sistema de sosteniment va ser el sistema de petxines:


Com en el cas del Panteó, són diferents elements els que ajuden a repartir la força exercida per la cúpula principal generant un efecte flotant, en aquest cas però la cúpula se sustenta gràcies a noves aportacions basades en un sistema de petxines:

  • Quatre pilars que delimiten la planta i que suporten una gran part del pes de la cúpula, de la mateixa manera que els vuit pilars de la planta circular del Panteó ajudaven a descarregar el pes.(per tant aquí no hi ha cap aportació nova a destacar)
  • Sobre aquests pilars trobem un sistema d'arcs de mig punt que formen arcades amb finestres que alleugeren el pes. (En aquest cas trobem similitud amb el Panteó ja que en ell també s'hi utilitzen arcs i finestres amb la funció de descàrrega.)
  • Per contra i a diferència del Panteó, s'incorpora un nou recurs arquitectònic basat un sistema de petxines, basat en triangles esfèrics que acompanyen als arcs en la funció de descàrrega.diferència  amb el Panteó, és que en aquest cas per acabar d'absorbir la pressió de la cúpula es col·loquen a la part est i oest dues semicúpules sostingudes amb pilars i nínxols.

A la dreta podem observar la planta on es veu clarament la cúpula principal i les dues semicúpules, i a la imatge de la dreta podem veure representat el sistema de sosteniment a base d'arcs i petxines en forma de triangles esfèrics.


 

                            

 

 

Solucionari segona pregunta

 

Funció i significat de l'obra:


Es tracta fonamentalment d'estudiar la funció de l'edifici des d'un punt de vista pràctic i significatiu o simbòlic. Es a dir, hem d'indicar si l'edifici tenia una funció religiosa, miliar, lúdica, comercial, d'habitatge...

A continuació hem d'analitzar els significat dels diversos elements.  S'han d'enumerar aquells que ens comuniquin alguna cosa tan a nivell constructiu com decoratiu.

La mesquita tenia una finalitat religiosa, però no estava deslliurada d'una finalitat política, perquè l 'obligatorietat de l'oració permetia als califes controlar de prop les classes aristocràtiques i polítiques.

El fidel havia de tenir una visió perfecta del mur de la quibla (mur orientat a la Meca), perquè les naus són paral·leles .

El tipus de planta hipòstila de les mesquites representa l 'hort de la casa de Mahoma, els arcs superposats fan que l' haram "sagrat" sembli un autèntic palmerar.

La consolidació de Còrdova com a capital d'Al-Àndalus va obligar a bastir una gran mesquita.

Darrera modificació: divendres, 27 de setembre 2019, 11:38