Solucionari primera pregunta

Observa la següent fotografia i compara els trets característics dels ordres arquitectònics grecs:  dòric i jònic. ( 4 punts)

En la puntuació de l'exercici es tindrà present que la resposta sigui realment una comparació dels dos ordres i no únicament una mera enumeració de les característiques dels ordres que es demanen a comparar:

  • Un dels primers aspectes que podem analitzar és el fet que són ordres que corresponen a diferents etapes. Mentre que l'ordre dòric sorgeix a partir del segle VII aC l'ordre jònic es representa a partir del segle VI aC.
  • Pel que fa la base la podem observar que la columna de l'ordre dòric no té base i s'alça sobre l'estereòbata i l'estilòbata. Per contra l'ordre jònic consta amb una base formada per dues motllures:  el tor ( convexa) i l'escòcia ( còncava)
  • En quan al fust s'observa que l'ordre dòric està format per un fust d'arestes vives amb peces o tambors. Per contra l'ordre jònic té un fust acanalat o de cantells plans.
  • El capitell de l'ordre dòric és un capitell senzill sense decoració i format per 3 elements: el collarí, l'equí i l'àbac, en quan al capitell jònic destaca per la seva evolució i decoració a base de volutes en espiral.
  • Si  finalment comparem els entaulaments dels dos ordres podem observar que l' arquitrau de l'ordre dòric és llis, per contra del jònic que està format per 3 franges paral·leles i superposades. En quan al fris en ambdós casos trobem un fris amb triglifs, mètopes i relleus de decoració. Pel que fa la cornisa el primer ordre compta amb una cornisa simple i la del jònic destaca per ser més elaborada i poc sortint.  En quan a una darrera similitud podríem comentar que en els dos casos trobem acroteris i gàrgoles de decoració.

Solucionari segona pregunta

a) Compara les imatges i indica a quina etapa escultòrica pertany cadascuna. A l'indicar l'etapa, recorda que has de justificar la teva resposta relacionant-ho amb les característiques formals de cada període. (màxim 10 línies).  ( 3 punts)

  • El primer punt a comparar entre les dues escultures és el fet que la primera es pot ubicar en el període arcaic de l'art grec i la segona per contra pertany al període post clàssic, tot i que s'acceptaria també com a clàssica. La primera doncs la podem ubicar en el període arcaic i en ella hi veiem representades les característiques pròpies de l'època com el hieratisme, la realitat codificada i la representació de sacerdotesses vestides com a model propi de l'escultura grega ( les kórai). En quan a la segona obra, la podem ubicar en el període post clàssic, moment de màxim esplendor de l'art grec. En ella s'hi veu clarament reflectida una harmonia corporal que tendeix cada cop més al realisme, la recerca de la realitat idealitzada com a conseqüència de l'antropocentrisme, l'aplicació del cànon per representar la proporció del cos ideal i també s'hi veu clarament plasmat el moviment ( per contra del hieratisme) a través del desnivell de malucs de la figura ( l'anomenada corba praxiteliana característica de l'autor).
  • Formalment podem observar:
    • com la primera escultura destaca per la seva rigidesa la segona pel moviment.
    • Aquest primer punt el podríem relacionar amb el fet que la primera resulta una estàtua inexpressiva i per contra la segona reflexa expressivitat
    • l'estàtua de la Kore és simètrica, per contra la d'Hermes destaca per la corba i el moviment de contrapposto
    • pel que fa l'anatomia destaca que la primera figura resulta estereotipada i rígida com hem dit i la segona plasma una anatomia perfecte.
  • Pel que fa a la temàtica també trobem diferències a destacar entre les dues obres; mentre la primera representa una temàtica al·legòrica, la d'Hermes representa una temàtica mitològica.


b) Llegeix l'apartat " Com comentar una obra d'art" que trobaràs a l'apartat de recursos d'aquest primer lliurament. Un cop llegit el document escull UNA de les dues escultures i redacta la seva fitxa d'identificació. ( 3 punts)

  • En la resposta de l'alumnat es tindrà present la redacció original de les dades que es demanen en una identificació. La còpia exacta de la fitxa tècnica de l'obra no es puntuarà positivament ja que es demana la redacció personal de la mateixa i no una enumeració de dades.
    • En la redacció identificativa de l'obra de la Kore del Pèplum hi han de constar en la redacció personal les següents dades ( cadascuna puntua 0'33 x 9)

Títol: Kore del pèplum
Autor: desconegut(
Cronologia: 500aC ( s'admet segle VI aC)
Tipologia: escultura exempta dempeus
Material: marbre policromat de Paros
Estil: Grec arcaic
Dimensions: 1,21 m
Localització i procedència: Museu de l'Acròpoli ( Atenes) / Acròpoli d'Atenes
Redacció i ortografia: es tindrà present que l'exercici estigui redactat i no en format fitxa de dades, de la mateixa manera que es tindrà en compte les faltes d'ortografia i/o l'ús correcte del vocabulari artístic.

    • En la redacció identificativa de l'obra d'Hermes hi han de constar les següents dades ( cadascuna puntua 0'33 x 9)

Títol: Hermes amb Dionís infant

Autor: Praxíteles ( 380-330aC)

Cronologia: 350-330aC

Tipologia: grup de figures dempeus exemptes

Material i tècnica: talla de marbre

Estil: segon classicisme

Dimensions: 2.13m d'alçada

Localització i procedència: Museu arqueològic d'Olímpia ( Grècia) / Temple d'Hera a Olímpia, trobat en les excavacions del 1872

Redacció i ortografia: es tindrà present que l'exercici estigui redactat i no en format fitxa de dades, de la mateixa manera que es tindrà en compte les faltes d'ortografia i/o l'ús correcte del vocabulari artístic.

Darrera modificació: dimarts, 10 de setembre 2019, 10:32